Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
    Z kolei przy nominalnym luzie wraz z prędkością obrotową silnika (ze wzrostem prędkości względnej w styku tarciowym) nośność filmu olejowego powinna się zwiększać, choć, z drugiej strony, dochodzą takie czynniki, jak chociażby narażenie na uszkodzenia kawitacyjne.
    Źródła podają, że najsilniejsze działanie kawitacji zachodzi w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni Celsjusza. I tu mamy wpływ aby to zminimalizować nie kręcąc mocno silnika przed właściwym rozgrzaniem oleju.

Comment

• @Stach13, to ciekawe, co piszesz o tych temperaturach. Na pewno na częstość powstawania pęcherzyków kawitacyjnych i ich niszczycielskich implozji wpływa także stopień spienienia oleju, dlatego poziom oleju w silniku nie może być nadmiernie wysoki. Ciekawe, jaki wpływ na kawitację ma lepkość oleju. Widziałem badania, w których dla niskich prędkości obrotowych w układzie tłok-cylinder zniszczenia kawitacyjne były mniejsze przy zastosowaniu mniej lepkich olejów. W tych samych badaniach przy wyższych obrotach nie obserwowano już takich różnic, ale w obu częściach eksperymentu zachowano ten sam przepływ oleju przez układ, co, być może, ma jakieś znaczenie.

Comment

• Zamieszczone przez MiCyran Zobacz posta
        Na pewno na częstość powstawania pęcherzyków kawitacyjnych i ich niszczycielskich implozji wpływa także stopień spienienia oleju
        W sumie to są w oleju odpowiednie dodatki żeby temu zapobiegać.. z tego artykułu co wcześniej wrzuciłeś tutaj, na samym końcu jest takie podsumowanie: "Problem kawitacji, jest zjawiskiem wysoce szkodliwym i niestety nader często występującym w poszczególnych zespołach (podzespołach) i częściach pojazdów samochodowych. Jest to proces, którego inicjowanie i przebieg nie jest do końca wyjaśniony i jednoznacznie zdefiniowany." Czyli można o tym pisać, a i tak nie wiadomo jak do tego podejść praktycznie przy doborze oleju do silnika.. bo w końcu jest tutaj dyskusja o olejach zastosowanych...
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Pamietam, że ktoś kiedyś pytał o dostępność Ravenola ALS (prawdopodobnie @Paluch). W tym tygodniu udało mi się go nabyć w Petrostar.pl (jeden z oficjalnych dystrybutorów). Jeżeli coś to jest jeszcze dostępny.

Comment

• Dziękuję bardzo za informację.

4 litrowy nadal niedostępny. Kupowałeś 5L?

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
            Last edited by Paluch; 07-01-2021, 15:41.

Comment

• Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta

4 litrowy nadal niedostępny. Kupowałeś 5L?
              Tak. 5l kupowałem.

Comment

• Było to już na forum.

Comment

• Grzechu mozesz do tabelki dodac oleje specola ? Np 0w30 oraz gold 5w30 ?

Comment

• Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
                    mozesz do tabelki dodac oleje specola ? Np 0w30 oraz gold 5w30 ?
                    Niestety danych jest za mało, żeby rzeczowo policzyć parametry tegoż oleju.. brak gęstości, brak HTHS.. poza tym napisali, dla 0W30, że spełnia ACEA A3, a wiec HTHS powinno być min. 3,5cP/150st.C, a z danych lepkości wynika, że jest to raczej olej ACEA A5.. na pewno nie ma HTHS 3,5... pewnie około 3cP. Co do oleju 5W30 to możesz go sobie darować, noack na poziomie 10%, niska temp. zapłonu, słabo się prezentuje na tle konkurencji, olej bazowy bardzo rzadki...

specol 0w30.jpg
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Grzechu, a jak by się dało zamieścić Mobil 1 ESP Formula 5w30. Spełnia pobno normy c2,c3 ,a3,b3,b4 a5,b5 , to taki na "wsie balezni" ?

Comment

• Wartość HTHS dla oleju 0W/30 wynosi 3,5 mPa*s. Odpowiedz od Specola.

Odnosnie lepkosci w 40 to jest 60 wedle karty charakt. Czegos jeszcze potrzeba ?
                        Last edited by radex99; 14-01-2021, 19:22.

Comment

• Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
                          wedle karty charakt.
                          Daj linka do tej karty.. ale to jest ten co wrzuciłem wcześniej w poście ?
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            Daj linka do tej karty.. ale to jest ten co wrzuciłem wcześniej w poście ?
                            Faktycznie usuneli ze strony a podalem z pamieci ... bym musial chyba do nich napisac ... gestosc lepkosc w 40 i cos jeszcze potrzeba ?

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                              jak by się dało zamieścić Mobil 1 ESP Formula 5w30.
                              Już jest w tabeli.

Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta
                              gestosc lepkosc w 40 i cos jeszcze potrzeba ?
                              Ale nadal nie podałeś konkretnej nazwy to bym sam jeszcze poszukał i popatrzył wstępnie na KCH. Tak trzeba KV40, gęstość, HTHS, noack i CCS, to by było idealnie
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                              X