Zamieszczone przez Cezar 400
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCo do bazy mineralnej - to nie jest tak, że jest to najgorsza baza, bo są różne jej rodzaje, baza mineralna - czytaj - technologia syntetyczna, użyta baza może być mineralną grupy III, a wiec jej parametry nie są takie kiepskie... Poza tym stwierdzono, że baza mineralna + dodatki bardziej sprzyjają mniejszemu prawdopodobieństwu wystąpienia spalania stukowego tzw. procesu LSPI.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaa zrozumiał że chodzi mi o powiązanie oleju 0W20 Type 2.0 z silnikiem Typka 310 i 320 KM tak jak to opisał Haparts- dopracowany do R-Type., większej bzdury opisie nie widziałem to nawet z Instrukcją się nie pokrywa. Sprzedawcy robią różne zabiegi dla lepszej sprzedaży licząc na niewiedze klienta.
Zamieszczone przez Cezar 400 Zobacz postaPrzyglądam się cały czas wątkowi na temat oleju oem 2.0 i nie mogę zrozumieć jak nie byle jaki koncern poleca do swoich samochodów olej raczej byle jaki?
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaOlej nie jest byle jaki, jest majstersztykiem, w tym do czego został stworzony, a więc obniża opory pracy części mechanicznych silnika, co przyczynia się do mniszego spalania, a z tym mniejszej emisji Co2 do atmosfery i jednocześnie, olej chroni silnik przed zużyciem na wystarczającym poziomie
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaPoza tym stwierdzono, że baza mineralna + dodatki bardziej sprzyjają mniejszemu prawdopodobieństwu wystąpienia spalania stukowego tzw. procesu LSPI.
Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz postaskoro zalecany do gpf to musi mieć niskie popioły.
Obecnie nadal oleje do diesli są proponowane dla benzyniaków z GPF, ACEA nadal nie zaprojektowała oleju do GPF dla benzyniaka.
Typ 2.0 nie ma nic wspólnego z mocą ani ochroną turbo, a wyłącznie z wymaganiem środowiskowym. Obecnie Tylko silniki spalinowe z turbo (nowej generacji) są w stanie zbliżyć się do aktualnych wymagań emisji spalin. Turbo nie jest dla osiągania mocy a dla utrzymania się koncernu przy życiu. Nie ma turbo - nie ma wyników środowiskowych - nie ma sprzedaży samochodów.
Honda to nie filozofia, to globalny biznes podporządkowany światowemu lobby zmierzającemu do wyeliminowania spalania kopalin czy to węgla czy ropy. Idziemy ku zmianie globalnej w motoryzacji.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Chodziło mi o to,że taki koncern mógł zlecić zrobienie czegoś lepszego,bardziej nowoczesnego.no chyba,że te nowoczesne bazy nie są do końca takie dodre jakby mogło się wydawać. No i jeszcze rozpiętość zastosowania mnie jeszcze dziwi jak napisałem.
Comment
-
Pytania
Zamieszczone przez Cezar 400 Zobacz postaNie jest to samochód zaprojektowany tylko do normalnej jazdy,co zrasztą potwierdza osiągami i dlaczego honda a io nie mówi o stosowaniu innego oleju przy agsesywnym stylu jazdy?
Toyota robi inaczej ale wychodzi na to samo. np. twierdzi że silnik może brać 1L na 100km. piszą też że jeśli silnik będzie użytkowany podczas długotrwałej jazdy autostradowej to zastosuj wyższe SAE, ale ...polecają jako podstawowy olej ekonomy-conserwing. Więc też nie piszą wprost, ale ... już to daje do myślenia.Last edited by rambo7; 01-01-2021, 15:06.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zgadzam się z tym.tylko nie rozumiem hondy,że nie mogli w io napisać jednego zdania więcej choćby w dziale trudne warunki eksplaatacji o oleju o lepszych parametrach do upalania.skoro produkują taki model to powinni brać pod uwagę,że sporo osób będzie wykorzystywać potencjał auta(nie wspominając o jego tuningu.wiem.. To już nie ich problem)i mogliby po prostu udzielać w io pewnych wskazówek a tak to, jak napisałeś,czekają tylko na błąd użytkowników i udowodnianie ich winy w razie awarii.
Comment
-
Zamieszczone przez Cezar 400 Zobacz postaczekają tylko na błąd użytkowników i udowodnianie ich winy w razie awarii.
Comment
-
Nikt nie udowadnia do czasu aż sprawa nie trafi do sądu,a polityka firm samochodziarskich tratuje to jak ostateczność.
Niemniej jednak sprawy sądowe z powodu nieuznania gwarancji się zdarzają .Przepychanki trwają w nieskończoność a koszta rosną podnosząc pulę o którą potem już nawet trzeba a nie można walczyć żeby z torbami nie pójść.Powiem tylko tyle że jak dojdzie do tego że gwarant zdecydyje się jednak na rozstrzygnięcie w sądzie ,to marne szanse że przegra.
Comment
-
Zamieszczone przez m26 Zobacz postaNikt nie udowadnia do czasu aż sprawa nie trafi do sądu,a polityka firm samochodziarskich tratuje to jak ostateczność.
Niemniej jednak sprawy sądowe z powodu nieuznania gwarancji się zdarzają .Przepychanki trwają w nieskończoność a koszta rosną podnosząc pulę o którą potem już nawet trzeba a nie można walczyć żeby z torbami nie pójść.Powiem tylko tyle że jak dojdzie do tego że gwarant zdecydyje się jednak na rozstrzygnięcie w sądzie ,to marne szanse że przegra.
Comment
-
Nie śledziłem nigdzie awaryjności i trwałości silników k20c1,które są zresztą dość młode ale nie uważam,że ten sam olej równie dobrze nadaje się do spokojnej jazdy i do jazdy ostrej.wiem,że dla normalnego użytkowania fabryczny olej jest w 100% wystarczający jak również inne o odpowiedniej specyfikacji ale jesli nie mam "normalnego" samochodu i lubię ostrzej pojezdzić to za te same pieniądze co olej oem mogę kupić coś lepszego i na własnej skórze nie przekonywać się o jego walorach wyścigowych. Za ewentualny remont,jak napisał rambo7,ja będę musiał zapłacić. I być może na fabrycznym oleju nic by się nie stało ale po co ryzykować.
Comment
-
olej ekonomy-conserving z odpowiednim pakietem dodatków bez problemu da radę w każdych warunkach temperatury otoczenia oszczędzać paliwo - jest to niepodważalne, i bezdyskusyjne i oczywiste. (niektóre marki samochodów jak np. KIA, (np IO Niro 2020) dodają że: "olej ekonomiczny ma uzasadnienie stosowania jedynie w niskich temperaturach otoczenia". Co też daje do myślenia...
Podsumowując, ja będę pierwszym! który odwoła wszystko co pisałem do tej pory, jeśli w IO zobaczę taki wpis: "olej ekonomy-conserving 0W-20 opracowano specjalnie z myślą o ochronie silnika w każdych warunkach obciążenia pracy silnika", lub w podobnym tonie np:"olej ekonomy-conserving 0W-20 opracowano specjalnie z myślą o ochronie silnika w każdych warunkach obciążenia silnika np.: długotrwała jazda autostradowa z wys prędkościami".
Dopóki takiego wpisu nie zobaczę, nie ma o czym gadać. Jeśli ktoś kupi jakiekolwiek auto Honda czy cokolwiek innego i będzie taki wpis .. dajcie znać.Załączone plikiKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaDopóki takiego wpisu nie zobaczę, nie ma o czym gadać.
A to najnowsze znalezisko...
oil chart1.jpg
oil chart2.jpg
Z ciekawostek - co prawda dla CR-V w hybrydzie a nie Civica, ale w mojej IO 0W20 Type 2.0 nie zyskał statusu do ochrony silnika ale za to stracił miano "do oszczędzania paliwa" . Teraz tę pałeczkę przejął " Oryginalny olej silnikowy Honda 1.0" . Szczerze przyznam, nie wiem co to za oliwa....
Comment
Comment