Zamieszczone przez joker66
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
I tak ma być! Zalewałem nim Accorda i też nic się nie stało, byłem zadowolony.
Chodzi tylko o to, że forum ma być wymianą sprawdzonych informacji. Nie wszyscy mają wiedzę Kolego rambo7 i pisanie, że Amsoil spełnia wymogi IO może wprowadzić w błąd.
Bo formalnie nie ma certyfikatu ACEA.
Więc mając tego świadomość można go wybierać do zalewania silnika na czy po gwarancji. Ale trzeba to wiedzieć.był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
sigpic
http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic
Comment
-
Kiedyś w czasie burzliwych dyskusji olejowych zastanawiałem się w tym wątku, zresztą nie tylko ja co oznacza w oleju OEM Honda 0W20 magiczne Type 2.0. A na stronie Haparts w opisie oleju znalazłem:
"Jego formuła została opracowana specjalnie pod kątem wysokich osiągów wersji Type-R, stosować jednak można go we wszystkich benzynowych silnikach, do których wymagany jest olej o takiej właśnie lepkości".
Faktycznie Type 2.0 można skojarzyć z opracowaną formułą do Civica Type R. Do tej pory jakoś tego nie kojarzyłem.
Comment
-
Niestety Genio ma rację, 2.0 oznacza pewnie drugą wersję tegoż oleju heheNiestety nie ma w nim żadnej magii i ta niska lepkość niestety nie sprzyja upalaniu auta.. nawet żebym nie wiem jakie tam dodatki w nim siedziały...
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaNiestety Genio ma rację, 2.0 oznacza pewnie drugą wersję tegoż olejuLast edited by Stach13; 31-12-2020, 18:06.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaTo była wersja Type 1.0 bo ja nie kojarzęBo niby w czym innym ? Lepkość ta sama - niska, baza ta sama - mineralna, czyli pozostają dodatki..
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaByła była.. bez tej dwójki.. nawet mam gdzieś KCH.. hmm ulepszona.. a no właśnie pewnie w temacie niskich popiołów pod GPF-y
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaBardziej o formułę do uturbionych silników z dobrymi osiągami.
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaDo VIII generacji Honda zalecała 5W30.
Co Ty tam podpijasz ...śledzę co dziś piszesz i jakbyś wcześnie zaczął...do 24 tej niedługo jeszcze 2,5 godziny...
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaTak że ciężko mi się z Tobą zgodzić, że chodzi tu o niskie popioły.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaBardziej o formułę do uturbionych silników z dobrymi osiągami..
Weź doczytaj w literaturze lub odnajdź w necie odpowiednie treści mówiące o tym w jakim celu i po co pojawiła się turbina w twoim bolidzie ... i nie doszukuj się treści że dla osiągów bo takich treści tam nie znajdziesz.
Turbina w tym aucie absolutnie nie służy do osiągania wysokich osiągów, a wyłącznie do uzyskania wymaganych wyników emiski spalin a to że przy okazji jest i moment i moc to rzecz normalna ale litości 180Km toż to muł wśród turbin.
Nie pamiętasz pewnie ale były silniki Hondy D16 i B18 z mocami 160Km i 180Km bez turbiny. Olej TYP 2.0 jest do silników z GPF i DPF i do silników z przeciętnymi osiągami, nie podniecaj się.
Usilnie od kilu wpisów potrzebujesz ponownie rozwinąć temat, nie lepiej obejrzeć Sylwester Marzeń w 2ce?.
Last edited by rambo7; 31-12-2020, 21:28.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Temat zakończony. Faktycznie sylwester w dwójce godny uwagiSzkoda tylko że nie czytasz dokładnie moich postów. Nie pisałbyś wtedy:
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postabzdura. Te silniki nie mają wcale dobrych osiągów nie opowiadaj pierdół, 1,5 z turbo 180KM w Hondzie to twoim zdaniem dobre osiągi? ...śmieszysz mnieLast edited by Stach13; 01-01-2021, 10:01.
Comment
-
Ja dodam, że jest jeszcze F20C na Japonię 2 litry o mocy 250 KM.
A taka jeszcze ciekawostka, trochę się ostatnio ścigałem moim accordem 2,0 156 KM(2012 rok) z audi A4 1,8 T o mocy 163 KM i wiecie co mimo że miał turbo to bez problemu zanim nadążałem, nie byłem w stanie go wyprzedzić, ale on też nie mógł nawet na kilka metrów odjechać. Kurcze mogłem przełączyć na PB. Może to zasługa tłoków od r18z4, które nieco doprężyły silnik.
Comment
-
Przyglądam się cały czas wątkowi na temat oleju oem 2.0 i nie mogę zrozumieć jak nie byle jaki koncern poleca do swoich samochodów olej raczej byle jaki? Z tego co udało wam się ustalić ma bazę mineralną i tylko dodatkami nadrabia żeby nie być całkiem słabym olejem. Czy honda nie mogła zlecić wyprodukowania jakiegoś nowocześniejszego oleju na estrach czy pao? A może te mineralne bazy nie są takie złe skoro je w dzisiejszych czasach produkuja? No i cena oleju oem jest wysoka jak dobrej marki oleju z górnej półki. Czy honda chce sobie poprostu dobrze zarobić na eksplaatacyjnym produkcie? Rozumiem,że taki olej sprawdzi się w normalnie użytkowanym samochodzie ale w type r? Nie jest to samochód zaprojektowany tylko do normalnej jazdy,co zrasztą potwierdza osiągami i dlaczego honda a io nie mówi o stosowaniu innego oleju przy agsesywnym stylu jazdy?
Comment
Comment