Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ale jak śledzę temat kosztem silnika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez rob1986 Zobacz posta
      Ale jak śledzę temat kosztem silnika
      Generalnie jeśli dany olej przejdzie sekwencję testów ACEA, to można powiedzieć, że jest bezpieczny dla silnika, a np. sekwencja testów zużycia krzywki wałka rozrządu dla ACEA A5, A3 i dla ACEA C1, C2, C3 ma ten sam limit maksymalnego zużycia wynoszący 10um.. tak więc może być tak, że to stwierdzenie - kosztem silnika - wygląda tak, że dla oleju ACEA A3 zużycie np. będzie 6um, a dla oleju ACEA C3 8um... Ale nadal nie będzie to jakaś diametralna różnica i przede wszystkim mieści się w limicie ustalonym przez ACEA.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• Zgadzam się razem z toba ale oleje wysokopopiolowe są bardzo zalecane do naszych silników oczywiście bez dpfu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
        zawsze o-lej 0w20 Castrol H 1L, zmieniły się warunki pracy silnika to i olej też zmienić

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Generalnie jeśli dany olej przejdzie sekwencję testów ACEA, to można powiedzieć, że jest bezpieczny dla silnika
          Ale tutaj jeszcze jest kwestia wytycznych producenta. Zauważyłem wśród moich znajomych, że dużo z nich nie mając filtra cząstek stałych używa oleju Cx. Nieświadomym wlewają mechanicy ale i dla świadomych rozróżniających normy nie ma to znaczenia. Ja bym do swojego silnika bez GPF-a nie wlał oleju Cx bo takiego nie przewiduje producent.

Comment

• Przepraszam, że piszę w X gen, ale chciałbym się poradzić odnośnie aprobaty 504,00 i 507,00 w moim nowym nabytku czyli Leonie Cuprze ST, z tego co przeglądam produkty jest to ta nieszczęsna norma C3
            Więc zastanawiam się czy lepiej iść w 0w30 czy 5w30, ponieważ 5w40 z tą normą nie widziałem.

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
              odnośnie aprobaty 504,00 i 507,00 w moim nowym nabytku czyli Leonie Cuprze ST, z tego co przeglądam produkty jest to ta nieszczęsna norma C3
              Niee, tragedii nie ma, jest to norma zbliżona do ACEA A3, "Sulphated ash %" w normach 504 00 i 507 00 ma być <=1,5%, przy normie ACEA A3 jest <=1,6%. HTHS oczwyście min. 3,5cP. Odnośnie SAE to ja jestem zwolennikiem tego węższego, kto czytał moje wywody, na ten temat, to wie o co chodzi
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Stach13 Zobacz posta
                Ale tutaj jeszcze jest kwestia wytycznych producenta. Zauważyłem wśród moich znajomych, że dużo z nich nie mając filtra cząstek stałych używa oleju Cx. Nieświadomym wlewają mechanicy ale i dla świadomych rozróżniających normy nie ma to znaczenia. Ja bym do swojego silnika bez GPF-a nie wlał oleju Cx bo takiego nie przewiduje producent.
                A jaka jest różnica między silnikami z gpf i bez ? chyba żadnej. Skoro nie szkodzi dla jednego to i dla drugiego nie powinien.

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                  A jaka jest różnica między silnikami z gpf i bez ? chyba żadnej. Skoro nie szkodzi dla jednego to i dla drugiego nie powinien.
                  Oczywiście, że żaden z tych olei nie zaszkodzi dla silnika... jedynie olej ACEA Ax może zaszkodzić dla filtra GPF, bądź DPF i to też pewnie w przypadku, gdy silnika spala olej w nadmiernej ilości... a co do samej różnicy w olejach to może być tak jak napisałem w poscie #2717, ale też wcale nie musi tak być.
                  Moja łódka Civic..
                  Mój "klekocik" Ceed..
                  Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Jedwabnik Zobacz posta
                    Dla mnie nie podlegającym dyskusji wyborem oleju jest zgodność z wytycznymi producenta samochodu. IO dokładnie opisuje ten wybór. Czy olej Cx zaszkodzi silnikowi ? Pewnie nie, mamy przecież oleje (choćby 0W20 Type 2.0) który stosuje się do silników bez i z filtrem cząstek stałych, coraz więcej producentów olejowych opisuje jeden olej jako ACEA A3/B4 i ACEA C3 a sporo mechaników nie patrzy czy mamy filtr czy nie i leje Cx. Ale tak to już jest, że jedni użytkownicy biadolą nad filtrem GPF i najchętniej by go wycięli żeby móc między innymi wlać lepszy olej ACEA Ax, a inni do silników bez filtra gdzie mają szeroki wybór olejów ACEA Ax chcą wlewać nieco wyjałowione z dodatków oleje ACEA Cx. Trzymajmy się wytycznych producenta a wybrany przez nas olej w zakresie tych wytycznych na pewno będzie najlepszym wyborem.

Comment

• Dlatego ja leje Amsoila 0w30. Producent dopuszcza jego stosowanie.

A tu wlepka z oleju.

Comment

• Zamieszczone przez joker66 Zobacz posta
                        Dlatego ja leje Amsoila 0w30. Producent dopuszcza jego stosowanie.
                        Producent oleju dopuszcza. Producent samochodu nie koniecznie....

Temat Amsoil był na forum wielokrotnie.
                        był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                        jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                        sigpic
                        http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Pierwsze foto jest z mojej instrukcji obsługi, jak byk jest napisane A5-B5

Comment

• Amsoil nie ma certyfikatu ACEA. Nie był badany przez ich laboratoria.
                            Olej oczywiście super, ale formalnie ma tylko deklarację producenta a nie certyfikat.
                            I tyle w temacie
                            był: Accord CL7 2004 Royal Ruby Red Pearl
                            jest: Civic FK2 Sport 2015 Brilliant Sporty Blue Metallic
                            sigpic
                            http://www.civicforum.pl/showthread....y-Blue-Metalic

Comment

• Zamieszczone przez joker66 Zobacz posta
                              Pierwsze foto jest z mojej instrukcji obsługi, jak byk jest napisane A5-B5
                              Oczywiście, na butelce jest ACEA A5/B5. Ale dokładniej o tym co napisał Zbyszek jest tutaj:

Witam. Postanowiłem zrobić dobrze mojemu autku i wymienić oliwę po mniej więcej 3tys. przebiegu. Niby nie jest to wymagane i można jeździć do przeglądu, ale niektórzy jednak uważają że warto. W związku z powyższym zasięgnąłem osobiście informacji w serwisie arher w Krakowie i dowiedziałem się że: - olej jaki wleją to 5W30 w miejsce 0W20, jako bardziej odpowiedni w naszych polskich warunkach. - jest to olej produkowany przez Castrola specjalnie dla Hondy. Wszystko ok, natomiast nieco

Comment

• To już moja 3 Honda na tym oleju,pierwsze 2 nie brały nawet grama oleju,a przy ustawianiu zaworów ,silnik wyglądał jak lustro.

Comment

Working...
                                X