Silnik to może i nie, ale poma to i owszem może paść (w przypadku, gdy nadgorliwy zmieni lepkość na inną niż dopuszcza producent - mam na myśli wszystkie które dopuszcza)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Czyli na niektórych olejach jest: Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
1. Lepsze chlodzenie (ze wzgledu na lepszy przeplyw oleju) Turbo/Glowica. Ile wymienisz turbosprezarek a ile zrobisz remontow silnika przez 10lat? 2:0? 5:1?
2. Wieksza moc ze wzgledu na miejsze opory wewnetrzne
3. ze wzgledu ze 90% zuzycia silnika powstaje podczas rozruchu. Olej Low HTHS zazwyczaj ma tez nizsza lepkosc w 40st, szybciej osiaga optymalne parametry pracy
4. A3 bedzie moze potrzebne jesli ktos jedzie ze sr3ednimi obrotami 4krpm przez 100km. i ciagle do odcinki ale nie przy bardzo dynamicznej jezdzie
Nie chce sie klocic a jedynie zwrocic uwage ze nie takie wszystko jest rozowe i jednoznaczne. Jesli bym sie mylil to czemu nie mamy 0w40 albo 5w50 w instrukcji? Swoja droga mozna tez znalesc oleje 0w30 ktore maja hths 4.5 np. A i 0w30 3.5
Comment
-
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaLepsze chlodzenie (ze wzgledu na lepszy przeplyw oleju) Turbo/Glowica. Ile wymienisz turbosprezarek a ile zrobisz remontow silnika przez 10lat? 2:0? 5:1?
Zamieszczone przez radex99 Zobacz posta2. Wieksza moc ze wzgledu na miejsze opory wewnetrzne
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaze wzgledu ze 90% zuzycia silnika powstaje podczas rozruchu. Olej Low HTHS zazwyczaj ma tez nizsza lepkosc w 40st, szybciej osiaga optymalne parametry pracy
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaA3 bedzie moze potrzebne jesli ktos jedzie ze sr3ednimi obrotami 4krpm przez 100km. i ciagle do odcinki ale nie przy bardzo dynamicznej jezdzie
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaJesli bym sie mylil to czemu nie mamy 0w40 albo 5w50 w instrukcji?
Natomiast w IO pisze bardzo wyraźne! co jest pomijane, lekceważone i ignorowane "dobierz olej odpowiednio do temp. otoczenia" jest to wymaganie jednoznaczne i precyzyjne.
Zamieszczone przez radex99 Zobacz postaSwoja droga mozna tez znalesc oleje 0w30 ktore maja hths 4.5 np. A i 0w30 3.5
Dobrze dobrany olej to nie jest olej z ASO. ASO zawsze zaproponuje oleje zgodne z Aktualną klasyfikacją.
Najlepszy olej to taki, który jest dobrany odpowiednio do własnego stylu i warunków jazdy oraz odpowiednio do temp. otoczenia. To jedyna prawidłowa definicja doboru najlepszego oleju.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
ale wracając do ostatniego wątku bo się już "przedawnił" ...
kolega Nail ma wyraźny problem wskazać który z olejów Ravenola się nie nadjaae do Hondy... spredawca fachpowiec znawca - nie zaproponował żadnego bo twierdzi że NIC nic się nie nadaje i nic nie polecił
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta2 sprawy:
1. Napisz Nail, który twoim zdaniem z olejów Ravenola nie spełnia wymagań Hondy Civic. Konkretnie który?
2. w czym jest lepszy OEM od Revanola na podstawie podanych danych?Wpis #2033
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postapomoże ktoś pomoże ...? Wpis #2033
2. 0W20 Type 2.0 może być lepszy od każdego innego 0w20 bo Honda dopuszcza o tym SAE tylko Type 2.0. Nie mamy danych, więc nikt nie odpowie w czym jest lepszy. Pewnie jest nafaszerowany czymś więcej niż inne 0W20. Nie uważam, że to marketing.
Comment
-
Zamieszczone przez Genio1212 Zobacz postabyłem przekonany że jest ok i spełnia wszystkie wymogi IO ale po przeczytaniu ostatnich kilkunastu postów już nie wiem co mam myśleć
Comment
-
Jeśli ja miałbym skomentować ten wybór.
Wydaje mi się że wybór podyktowany opinią o Millersie, bo Millers to "najlepsze oleje", być może nie wiem
.
Ten olej spełnia Normę ACEA A5 - jest zgodna z wymaganiami Hondy. Millers rzadko podaje ACEA ale ok, przyjmuję że tak jest.
Na plus tego oleju (w sensie pozytywnym) przemawia API SL, jest to stara Norma (stara tzn. bardzo dobra) której to wymagania bliżej pasują do Normy ACEA A3 niż ACEA A5.
Jednak regułą jest że oleje o cechach ekonomicznych mają niskie SAE i ten olej ma SAE 0W-30 stąd jednak zakwalifikowano go do grupy ACEA A5 jako oleje o obniżonej lepkości.
Czyli ogólnie olej o obniżonej lepkości w celu oszczędzania paliwa, ale jednocześnie o specjalnym składzie wytrzymałościowym (sugestia API SL). Widać Millers potrafi te cechy połączyć. Rzadko jest takie połączanie co tylko świadczy że to dobry olej. Jedyna rzecz która mi się nie podoba to "longlife" to też jest informacja o tym że olej potrafi wytrzymać więcej niż większość olejów - czyli jak nazwa sugeruje długie dystanse, to olej powiedziałbym do Volvo z lat 90tych ...ooo faktycznie piszę z pamięci a widzę że jest wymieniona Norma branżowa Volvo
Czy to jest dobry olej co HC? Moim zdaniem tak jeśli będzie używany w zimniejszej części polski. Jeśli w cieplejszej części PL to jedyne w upalne dni lato nie cisnąłbym zbyt wysoko i zbyt długo. Niska lepkość i dobre zabezpieczenie w warunkach Skandynawii.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Wyjątkowość olejów Millersa, Motula, LM, Ravenol, (to dość "egzotyczne marki" tego w ASO się nie zobaczy) polega na tym, że potrafią w sobie łączyć najlepsze cechy olejów wytrzymałościowych w połączeniu z niską lepkością. Czołowi gracze to te marki które spotykamy w ASO "idą standardem" zgodnie z aktualną klasyfikacją, proponują to co proponują, dla tych co nie mają doświadczenia.
Marki jak Millers, Ravenol wybiera jednak ktoś, kto ma już jakąś wiedzę, i doświadczenie z olejami.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaale wracając do ostatniego wątku bo się już "przedawnił" ...
kolega Nail ma wyraźny problem wskazać który z olejów Ravenola się nie nadjaae do Hondy... spredawca fachpowiec znawca - nie zaproponował żadnego bo twierdzi że NIC nic się nie nadaje i nic nie polecił
Nadal postuluje o stworzenie zestawu olejów, dla tych co świadomie nie chcą stosować smarowideł OEMowych.
Rambo7 masz temat rozgryziony i Twoja pomoc będzie bezcenna. Wertowanie tych norm symboli wielu przyprawia o ból głowy i suma sumarum rezygnują z zakupu poza ASO (sam Ravenol ma 7 pozycji 0W-30).
Będę wdzięczny za poparcie innych uczestników dyskusji, borykających się z problemem, który olej wybrać poza ASO?Last edited by Nail; 03-09-2019, 21:34.
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postaMarki jak Millers, Ravenol wybiera jednak ktoś, kto ma już jakąś wiedzę, i doświadczenie z olejami.
Comment
-
Zamieszczone przez Nail Zobacz posta...
Będę wdzięczny za poparcie innych uczestników dyskusji, borykających się z problemem, który olej wybrać poza ASO?
No, wyższej niż 0w20, który to może być tylko od Hondy.
Więc, Ravenol FES spełnia wszystkie warunki, czyli C2, lepkość >0w20, a ten magiczny HTHS ma 3.0 mPas:
Opis produktu: RAVENOL FES SAE 0W-30 to oparty na PAO (polialfaolefiny), w pełni syntetyczny lekkobieżny olej silnikowy wykonany w technologii USVO® i sprawdzonej technologii CleanSynto® do silników benzynowych i Diesla aut osobowych, również z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem paliwa. Dzięki technologii USVO® osiągnięto wyjątkowo wysoką stabilność lepkości. Wyeliminowano wady polimerów podnoszących indeks lepkości, jednocześnie wykorzystując […]
Które jeszcze oleje można lać?
Nieśmiertelny Shell Helix Ultra 0w30 ECT C2/C3
Motul Eco Clean w wersjo 5w oraz 0w 30
Mają być 2 wymogi spełnione:
jakość ACEA C2
lepkość minimum 0w30, ale i 5w30 też spełni wymógjakości
Comment
-
Zamieszczone przez SACZI Zobacz postaPrzecież piszą, że do silników z GPF olej w klasie ACEA C2 i lepkości ...
Natomiast po przeczytaniu, może nie całego wątku, ale wpisów, które coś wnosiły do dyskusji, mam sporo wątpliwości i nie jestem już taki pewien.
Np. czy ten olej Ravenola zabezpieczy silnik w 100% w czasie podróży latem np. Włochy<>PL 4500km po autostradzie (również niemieckiej bez ograniczeń prędkości)?
Zamieszczone przez SACZI Zobacz postaMają być 2 wymogi spełnione:
jakość ACEA C2
lepkość minimum 0w30, ale i 5w30 też spełni wymógjakościLast edited by Nail; 04-09-2019, 08:35.
Comment
-
Dzisiaj zapytałem Ravenola, które oleje spełniają wymogi dla silników z GPF ACEA C2/C3. Inaczej sformułowane pytanie i zupełnie inna odpowiedź.
może Pan zastosować poniższe oleje w technologi USVO :
RAVENOL VMP SAE 5W-30 USVO®
RAVENOL ALS SAE 0W-30 USVO®
RAVENOL VSW SAE 0W-30 USVO®
RAVENOL REP USVO® 5W-30
RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO®
lub oleje w technologi CleanSynto:
RAVENOL FEL SAE 5W-30 CleanSynto®
RAVENOL WIV III SAE 5W-30 CleanSynto®
RAVENOL SMP SAE 5W-30 CleanSynto®
RAVENOL LSG SAE 5W-30 CleanSynto®
RAVENOL HLS SAE 5W-30 CleanSynto®
A to na zakończenie rozmowy z przedstawicielem Ravenola:
Ja
Dziękuję bardzo, sprawdzę specyfikację i dobiorę olej odpowiedni do mojego sposobu i miejsca użytkowania samochodu. Zdaje się, że tak powinno się dobierać olej?
Wydaje się, że olej Hondy 0W20 nie jest uniwersalnym olejem, a raczej wpisuje się w trend oszczędności paliwa, a nie silnika. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Ravenol
Dokładnie tak, jeśli silnik narażony jest na ciężkie warunki polecam zastosować Oleje w technologii USVO. Oleje te nie tracą lepkości przez cały okres eksploatacji oraz przebijają wszystkie pełne syntetyki dostępne w Europie, są bezpieczniejsze od wszystkiego co jest obecnie na rynku.Last edited by Nail; 04-09-2019, 09:19.
Comment
Comment