Jeżdżę na Ravenolu SSO 0W-30 i nic mi nie buczy. Może dla tego, że wcześniej jeździłem na LM 5W-30. Nie odczuwam różnicy w brzmieniu silnika między tymi olejami. Być może różnica jest między 0W-20 a tymi olejami, ale tego już dokładnie nie pamiętam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Skoro ludzie jeżdzą TypR na 0W20 i nic się nie dzieje,a raczej ekonomicznie takim autem się nie jeździ,to ja spokojnie leje do mojego 1.5 0W20 i o nic się nie boję.W razie czego mam 5 lat gwarancji lub 300000 km.Myślicie,że Honda by strzelała sobie w kolano....Raczej nie.
Comment
-
Zamieszczone przez marlon322 Zobacz postaSkoro ludzie jeżdzą TypR na 0W20 i nic się nie dzieje,a raczej ekonomicznie takim autem się nie jeździ,to ja spokojnie leje do mojego 1.5 0W20 i o nic się nie boję.W razie czego mam 5 lat gwarancji lub 300000 km.Myślicie,że Honda by strzelała sobie w kolano....Raczej nie.Jak coś się zwali, to nie będzie tak łatwo. "Zalewałem 0/20, naprawcie na gwarancji". Pierwsze pytanie będzie o zastosowanie się do IO: czy na tym oleju jeździłeś tak jak jest do tego przeznaczony, czy zmieniałeś biegi wg wskazań? A może ze dwa razy poleciałeś pod czerwone jednak?
Oczywiście - jeśli Honda nadal jest Hondą, to nie będzie takiej sytuacji. Oby, czego nam wszystkim życzę
Comment
-
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaRavenol 0w30 ACEA A3
Index VI -173
Lepkość strukturalna CCS dla -35 st. C- 5580
Lepkość kinematyczna dla 40 st. C- 68
Lepkość kinematyczna dla 100 st. C- 12
Castrol Edge Professional H 0W20
Index VI -220
Lepkość strukturalna CCS dla -35 st. C- 3860
Lepkość kinematyczna dla 40 st. C- 39
Lepkość kinematyczna dla 100 st. C- 8,9.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaaż do lepkości dynamicznej gdzie będzie Castrol 2,6 a Ravenol 2,9.
Odnośnie indeksu lepkości, to faktycznie olej 0W20 ma bardzo wysoki w porównaniu do innych olejów ( prawdopodobnie po przez odpowiednie wkomponowanie organicznych polimerów ) ale to bardzo dobrze, tak ma być! Ponieważ jakby producent nie zadbał o to żeby ten olej miał tak wysoki indeks lepkości to wówczas olej ten w temp. 100st.C miałby lepkość rzędu 4-6 mm2/s, a to by znaczyło, że jego film olejowy byłby jeszcze słabszy.
Zamieszczone przez Stach13 Zobacz postaA gdzie w tej tabelce jest napisane :"specjalnie opracowany do oszczędzania paliwa"Last edited by Grzechu; 11-11-2018, 11:55.
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaPierwsze pytanie będzie o zastosowanie się do IO: czy na tym oleju jeździłeś tak jak jest do tego przeznaczony, czy zmieniałeś biegi wg wskazań? A może ze dwa razy poleciałeś pod czerwone jednak?
Comment
-
Zamieszczone przez Delta Zobacz postaLiqui Moly Synthoil Longtime 0W-30 ma ten index podobny jak Ravenol, bo wynosi 178
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaStach, po pierwsze ten Ravenol to nie jest olej o specyfikacji ACEA A3.. tylko A5, chodź lepkość w 100st.C świadczy inaczej, tak wiec gdzieś zrobiłeś błąd..
Chyba, że pomyliłeś się w HTHS bo jeśli tak to ten Ravenol ma go na poziomie 3,53 mPа*s, a wiec dużo dużo większą wytrzymałość na ścinanie w wysokich temp...
Z HTHS masz rację -to 3,57. Źle odczytałem z tabeli, 2,9 to HTHS minimalne. Pozostałe parametry są prawidłowo odpisane.Last edited by Stach13; 11-11-2018, 14:06.
Comment
-
Zamieszczone przez marlon322 Zobacz postaSkoro ludzie jeżdzą TypR na 0W20 i nic się nie dzieje,a raczej ekonomicznie takim autem się nie jeździ,to ja spokojnie leje do mojego 1.5 0W20 i o nic się nie boję.W razie czego mam 5 lat gwarancji lub 300000 km.Myślicie,że Honda by strzelała sobie w kolano....Raczej nie.
Mi dali na harfę 1,5 , 3 lata i 100 tys km ??
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaNa skrzynie w CTRach też jest gwarancjaJak coś się zwali, to nie będzie tak łatwo. "Zalewałem 0/20, naprawcie na gwarancji". Pierwsze pytanie będzie o zastosowanie się do IO: czy na tym oleju jeździłeś tak jak jest do tego przeznaczony, czy zmieniałeś biegi wg wskazań? A może ze dwa razy poleciałeś pod czerwone jednak?
Oczywiście - jeśli Honda nadal jest Hondą, to nie będzie takiej sytuacji. Oby, czego nam wszystkim życzę
Czyli hipotetycznie, silnik się rozsypał, olej poszedł do analizy i okazało się że olej nie spełniał wymaganych wartości.
Wariant A: masz np. super olej Motula 0w40 od ostatniej zmiany powiedzmy 5tyś - jesteś w dupie, bo gwarancji Ci nie uznąją i szczerze wątpię by nawet kilkutlenia batalia sądowa pomogła.
Wariant B: masz olej 0w20 honda, olej zmieniany zgodnie z haromonogramem, od ostaniej zmiany również 5 tyś, a le w ekspertyzie wyjdzie, że też nie trzymał właściwości. Ale tu już masz dużo lepszą pozycję, bo wszystko robiłeś zgodnie z zaleceniami producenta i skoro olej był w złym stanie, to znaczy że producent źle opracował wytyczne zmiany lub doboru oleju i to On jest winien zaistniałej sytuacji.Last edited by plastik1989; 11-11-2018, 15:16.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaOdnośnie indeksu lepkości, to faktycznie olej 0W20 ma bardzo wysoki w porównaniu do innych olejów ( prawdopodobnie po przez odpowiednie wkomponowanie organicznych polimerów ) ale to bardzo dobrze, tak ma być! Ponieważ jakby producent nie zadbał o to żeby ten olej miał tak wysoki indeks lepkości to wówczas olej ten w temp. 100st.C miałby lepkość rzędu 4-6 mm2/s, a to by znaczyło, że jego film olejowy byłby jeszcze słabszy.
Comment
-
Dlaczego mam zmieniać biegi wg strzałek? Taką jazdą wcale nie oszczędzę paliwa, ale na pewno szybciej zepsuje dwumase, sprzegło, skrzynię i panewki.
Przy odbiorze ix czy x sprzedawca wręcz ostrzegał mnie, żeby na to nie patrzeć, jeśli chcę dłużej eksploatować auto, a także żeby nie używać przez pierwsze 2-3kkm econu oraz żeby nabyć nawyk wyłączania star&stopu, bo wówczas przedłuże życie akumulatorowi.
Natomiast ani sprzedawca, ani IO nie wspomina "zmieniaj biegi wg strzałek i nie przekraczaj 3,5rpm oraz pamiętaj aby nigdy pod żadnym pozorem nie przyspieszać dynamicznie i nie przekraczać 140km/h, a także w miesiącach letnich, gdy temperatura przekracza 20 stopni w ogóle nie korzystać z auta, ponieważ w innym przypadku nie uznamy gwarancji ". Wiem nie jest tak napisane i sprzedawcy o tym nie wspominają, ponieważ w "ich" interesie jest aby ten silnik na tym źle fabrycznie dobranym oleju jak najszybciej wyzionął ducha
Tak na marginesie to muszą być z nich nieźli specjaliści skoro specjalnie psują "tym" olejem silniki, ale tak by jednak te 100kkm przejechałytrochę to wszystko jednak paranoją zalatuje.
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaA kto dał tyle ?
Mi dali na harfę 1,5 , 3 lata i 100 tys km ??
Comment
-
Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz postaAle tu już masz dużo lepszą pozycję, bo wszystko robiłeś zgodnie z zaleceniami producenta i skoro olej był w złym stanie, to znaczy że producent źle opracował wytyczne zmiany lub doboru oleju i to On jest winien zaistniałej sytuacji.
plastik1989 w swoim poście napisałeś jakie są rekomendacje i zalecenia serwisów Hondy w Polsce, bo bezpośrednio w serwisach udzielano Ci tych informacji.
Teraz spójrz na zalecenia Honda Ireland z ich oficjalnej strony internetowej:
Keeping your Honda a Honda by using the specifically designed Honda Genuine Oils and Lubricants to keep your Honda running.
Na stronie oddziału Hondy w Irlandii czytamy :
"Petrol Engines
For all petrol engines, excluding Hybrid models, the recommended oil for Western European driving conditions and weather conditions is a semi-synthetic motor oil meeting the minimum specification ACEA A1/B1. The recommended viscosity range is between 0W-20 to 10W-40."
W IO do Civic X gen mamy zalecenie, żeby stosować olej silnikowy o lepkości odpowiedniej dla temperatury otoczenia i na stronie Honda Ireland też mamy o tym informację w zaleceniach tamtejszego oddziału Hondy dla warunków pogodowych Europy zachodniej. Poza tym jest też informacja o warunkach jazdy. Natomiast zalecane lepkości olejów zawierają się w przedziale 0W-20 do 10W40.
Poza tym na ww. stronie są zamieszczone podstawowe pojęcia dotyczące olejów silnikowych, m.in czym są oleje wielosezonowe, czyli oleje, które powszechnie stosujemy xW-xx oraz co oznacza parametr zimowy, a co letni.Last edited by Okonio; 12-11-2018, 17:29.
Comment
-
Zamieszczone przez Okonio Zobacz postaZalecenia producenta odnośnie doboru oleju silnikowego są zawarte w IO do Hondy Civic.
plastik1989 w swoim poście napisałeś jakie są rekomendacje i zalecenia serwisów Hondy w Polsce, bo bezpośrednio w serwisach udzielano Ci tych informacji.
Teraz spójrz na zalecenia Honda Ireland z ich oficjalnej strony internetowej:
Keeping your Honda a Honda by using the specifically designed Honda Genuine Oils and Lubricants to keep your Honda running.
Knowing the right which oil to use your Honda is essential for a long-lasting adventure with your Honda. Get in touch with us if you have questions, we will guide you.
Na stronie oddziału Hondy w Irlandii czytamy :
"Petrol Engines
For all petrol engines, excluding Hybrid models, the recommended oil for Western European driving conditions and weather conditions is a semi-synthetic motor oil meeting the minimum specification ACEA A1/B1. The recommended viscosity range is between 0W-20 to 10W-40."
W IO do Civic X gen mamy zalecenie, żeby stosować olej silnikowy o lepkości odpowiedniej dla temperatury otoczenia i na stronie Honda Ireland też mamy o tym informację w zaleceniach tamtejszego oddziału Hondy dla warunków pogodowych Europy zachodniej. Poza tym jest też informacja o warunkach jazdy. Natomiast zalecane lepkości olejów zawierają się w przedziale 0W-20 do 10W40.
Poza tym na ww. stronach są zamieszczone podstawowe pojęcia dotyczące olejów silnikowych, m.in czym są oleje wielosezonowe, czyli oleje, które powszechnie stosujemy xW-xx oraz co oznacza parametr zimowy, a co letni.
Przed zakupem wszedłem na to forum i ze zdziwieniem zobaczyłem, że głównym zmartwieniem właścicieli Civica jest wybór oleju, a wątki z awariamii zaczynają się dopiero od modelu VIII, czyli już dosyć starego auta. Bardzo mnie to ucieszyło, zwłaszcza, że mój poprzedni jeep psuł się często i psuły się też nówki z salonu i często gęsto gwarancja nie pomagała - sporo wad trzeba było naprawiać z własnej kieszeni.
W każdym razie przy odbiorze auta, spytałem się znajomego który tam pracuje oraz ludzi z serwisu co myślą o oleju i odpowiedzieli mi, że najsensowniej wg nich 1szy olej 0w20, a później przejść na np. 5w30. Po roku, przy pierwszym przeglądzie spytałem się co lać i ten sam Pan powiedział, że mieli sporo zapytań klientów o inne oleje niż 0w20 i gdy zwrócili się do centrali, dostali jednoznaczne wytyczne, że tylko i wyłącznie 0w20. Może zalać co chcę, ale na moją odpowiedzialność, bo nie wiedzą jak będzie reagować później Honda w przypadku gwarancji silnika. On też nie wiedział jak to będzie wyglądać w praktyce, bo nie mieli jeszcze żadnej poważnej naprawy silnika, ale lejąc 0w20 nie masz żadnego ryzyka, a lejąc inny olej to 50% szans że się do tego przyczepią. Teraz zostaje indywidualna kwestia kalkulacji czego się boisz bardziej: hipotecznego szybszego zużycia na oleju 0w20, czy pecha z awarią silnika i nie uznaniem gwarancji przez taką pierdołę.
Ja akurat mam ten samochód na 3-5 lat, rocznie robię poniżej 15tyś i jak trzylatka będę sprzedawał z przebiegiem 45tyś, czy nawet pięciolatka z 75tyś to nawt jakbym lał olej kujawski to pewnie silnik dałby radę. Natomiast jakby się okazało, że mam pecha i będę jednym na 10.000 użytkownikiem tego modelu w ktorym rozsypie się silnik to wolę mieć pewność, że gwarancję mi uznają.
P.S. Żeby była jasność, nie twierdzę, że takie zachowanie jest OK tzn. nie precyzyjna instrukcja i podejście ASO. Z drugiej strony jak się ma wątpliwości w interpretacji instrukcji to można spytać ASO jak tak zrobiłem i widzicie jaką odpowiedź dostałem. Z drugiej strony każde ASO ma inne podejście do tematu, jedni twierdzą, że będą jaja przy gwarancji (trzy ASO w których sie pytałem wprost), inni forumowicze są znaleźć takie ASO które jak widać nie ma z tym problemu (pytanie tylko czy w razie kłopotów umyją ręce, czy też będą walczyć z Centralą o uznanie gwarancji - wg mnie pytanie retoryczne).
Tak więc nie mam pojęcia który olej lepszy w naszym klimacie do ochrony silnika, bo argumenty użytkowników zarówno Montada, jak i Rambo7 są przekonywujące, ale pewności nie ma nikt i w takiej sytuacji wolę wybrać ten wariant który potencjalnie oszczędza mi kłopotów z gwarancją.
Comment
Comment