Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    jaka skrzynia biegów będzie w tym silniku?
    Skrzynia manualna...

Tak myśle ze LM 0W30 bedzie dobrym wyborem. Ciekawe czy serwis nie bedzie robił problemów jak przyjade z własnym olejem.

Comment

• Zamieszczone przez szuwar1978 Zobacz posta
      Tak myśle ze LM 0W30 bedzie dobrym wyborem.
      Latam na nim od 2 lat. Zaleta jego jest niska lepkość przy zachowaniu mocnego filmu olejowego w dużych temp. Czyli taki olej ECO z dobrą ochroną silnika
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

• A jak dolewkami na tym oleju?? Duże ubytki są?

Comment

A jak dolewkami na tym oleju?? Duże ubytki są?
          NOACK jest mocno średni (10,2% ASTM D 5800-08). Wlewam go od 4 lat najpierw w R18A2, teraz R18Z4 i zauważyłem jedną prawidłowość. Do 7500km przebiegu po wymianie dolewam ~100ml (cały czas staram utrzymywać maksymalny poziom). W ciągu następnych 3500-4500 km do wymiany (u mnie max. 12 000 km) dolewam następne 100 ml żeby był max.

Wniosek: W okolicach 7500 km ten olej traci trochę swoich właściwości i staje się bardziej "lotny".

Comment

• Dzieki za szczególowe info... to przy moich przebiegach pełen loozzz bo ja robie max 7000 km w roku a olej wymieniam raz w roku.

Comment

Skrzynia manualna...

Tak myśle ze LM 0W30 bedzie dobrym wyborem. Ciekawe czy serwis nie bedzie robił problemów jak przyjade z własnym olejem.
              Jak będą, to pokaż panu odpowiednią stronę z instrukcji z zaleceniami producenta. I niech Ci wytłumaczy, dlaczego nie możesz zalać swojego oleju, tylko proponuje Ci w to miejsce olej do diesla C3

Comment

• może to Was zainteresuje ja już 5 hondą jeżdżę na mobil 1 0w 40 new life bez problemu, https://docs.google.com/spreadsheets...pgg/edit#gid=0

oleje niskolepkościowe nie są dla dobra silnika tylko dla ekologii.
                Last edited by megipan; 14-03-2018, 00:32.

Comment

• megipan

Ciekawy test dający info na temat skuteczności ochrony na tarcie.
                  Jednak olej to nie tylko likwidowanie tego czynnika, ale fakt niektóre wyniki ciekawe

Comment

• Witam,

Dziesięć dni temu wysłałem e-mail takiej treści:

Dzień dobry,

W dniu ../../2018 zakupiłem samochód o numerze nadwozia ................. i numerze silnika .................
                    Salon ASO ..................... (w tym salonie zakupiłem auto) nie był mi w stanie powiedzieć jaki aktualnie olej jest zalany w silniku.
                    Z instrukcji obsługi wynika, że silnik może pobierać olej do 1 litra na 1000km i że jest to normalne. Proszę więc o informacje jaki olej jest zalany do mojego silnika tak abym mógł dobrać odpowiedni olej na ewentualne dolewki.
                    Proszę również o informację czy podczas okresowych przeglądów można wymienić olej na swój spełniający wymagania instrukcji obsługi (załącznik) czyli jeden z poniższych:
                    1. Oryginalny olej Honda ( w Polsce Castrol Edge Profesional H 5W-30 ACEA A5/B5 karta techniczna w załączniku)
                    2. Olej spełniający normę ACEA A3/B3 (większa ochrona silnika)
                    3. Olej spełniający normę ACEA A5/B5 (mniejsze zużycie paliwa)

Jeśli chodzi o dostosowanie do warunków temperatury otoczenia, czyli normę SAE to rozumiem, że oleje 5W-30/ 0W-30 są akceptowalne (analogia do oleju stosowanego przez ASO, otrzymywanego od HondaPolska).
                    Proszę więc o odpowiedź czy olej dobrany przez właściciela (mnie) w porozumieniu z profesjonalnym doradcą technicznym, czyli Ravenol SSO 0W-30 (w załączeniu odpowiednie informacje o oleju) zakupiony od legalizowanego dystrybutora środków smarnych z firmy Ravenol, spełniający normę ACEA A3 nie spowoduje utraty gwarancji na auto/silnik auta.

Proszę o odpowiedź.
                    Po 10 dniach dziś otrzymałem odpowiedź:

SzanownyPanie
                    Silnik zalany jest olejem oryginalnym 0W-20.
                    Można użyć oleju Castrol 5W-30 przeznaczonego dla Hondy. Również innego zgodnie z instrukcją obsługi, A3/B3, A5/B5, 5W/30, 0W-30. Wymieniony Ravenol także można stosować. My polecamy olej oryginalny dostępny w ASO.

Z poważaniem

Honda Motor Europe Oddział w Polsce
                    ....................
                    Homologation, Environment & Area Manager
                    Aftersales Department
                    Chyba mamy jasność. Przynajmniej ja nabrałem pewności, że można stosować własny olej spełniający normy wyszczególnione w instrukcji obsługi.
                    Generalnie i tak z tego co się dowiedziałem w przypadku uszkodzenia silnika i tak sprawa badana jest indywidualnie. Pobierany jest tez olej na badania w labo.

Comment

• Ten oryginalny hondy 5w30 to jaki jest i jakie ma ACEA, wie ktoś?
                      www.simple-events.pl

Comment

• no nie mógł nic innego napisać, a i tak nie napisał dokładnie co to za "Castrol Hondowski"
                        Zamieszczone przez HONDA Zobacz posta
                        Można użyć oleju Castrol 5W-30 przeznaczonego dla Hondy.
                        (nie napisał, bo facet nie jest ekspertem olejowym tylko pracuje w dziale "managment" jak zresztą jest podpisane.
                        stąd od razu rodzi się kolejne pytanie - jakie ACEA?\
                        Odpowiedź jest standardowa, potwierdzająca oczywistą oczywistość a i tak zostaje cień wątpliwości... co to za magiczny Castrol? .

Wątek nie jest olejowy, więc nie ma co ciągnąć, wiemy że można, to, co można wg instrukcji. (swoją drogą jak by napisał że to jest C3, to by były jaja).
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez plastik1989 Zobacz posta
                          Ten oryginalny hondy 5w30 to jaki jest i jakie ma ACEA, wie ktoś?

Oryginalny olej Hondy to 0W-20 (fabryka)
                          Olej o którym mówi to
                          Castrol Edge Profesional H 5W-30 ACEA A5/B5 który zalewany jest w ASO.

@rambo7

Wszystko jasne, ale ja mając taka odpowiedź w razie jakiegoś problemu z reklamacją mam kolejne podparcie. Dzielę się z kolegami z forum, żeby dać jakiekolwiek potwierdzenie z Honda Polska.
                          Dodatkowo w e-mailu do nich wysłałem karty charakterystyki olejów jakie wymieniałem w treści e-maila. Więc facet odnosi się do konkretnych olejów o konkretnych parametrach.
                          Facet pracuje w dziale homologacji, środowiska i jest dyrektorem regionalnym. Uważasz, że odpowiada bez żadnej wiedzy? Twoje prawo tak uważać. Myślę jednak, że konsultował to z odpowiednimi ludźmi.
                          Pierwszy e-mail jaki otrzymałem to:

Szanowny Panie,Dziękujemy za kontakt z firmą Honda.Pańska sprawa zostałaprzekazana do właściwego działu w celu rozpatrzenia. Otrzyma Panodpowiedź drogą mailową, jak tylko sprawa zostanie rozpatrzona. W razie dalszych pytań prosimy okontakt, powołując się na numer sprawy: ..........Z poważaniem,........................HONDA
                          The Power of Dreams

European Customer Service
                          Mam więc wrażenie, że wysłali sprawę do właściwego człowieka/działu.
                          Jeśli jednak zakładasz, że facet udzielił odpowiedzi na "odczep się" to ja mam odmienne zdanie.
                          Jeśli człowiek wypowiada się w imieniu Honda Polska to ma to swoją wagę.

Uzupełnię tylko poniżej bo jeszcze dopytałem ich:

Witam,Dziękuję za odpowiedź.Proszę jeszcze o potwierdzenie że niespowoduje to utraty gwarancji. Pozdrawiam,
                          Odpowiedź:
                          SzanownyPanieTak,oczywiście pisałem także w tym sensie. Polecamy olej oryginalny, ale nieograniczamy naszych klientów. Nie traci się gwarancji, o ile olej spełniawytyczne z instrukcji obsługi.
                          Z poważaniem
                          Honda Motor Europe Oddział w Polsce
                          ................
                          Homologation, Environment & Area Manager
                          Aftersales Department

@rambo7
                          Jak uważasz, że ma to małą wartość dodaną to kasuj. Jak inny dział to przenoś.
                          Pozdrawiam wszystkich.
                          Last edited by Unthinkable; 30-03-2018, 20:35.

Comment

• Benzynowy OEM Hondy to prawdopodobnie

Dieselowski OEM o ile pamiętam to

Oba z ochroną silnika mają tyle wspólnego ile konik na biegunach z wierzchowcem. Auto na tych wodziankach ma mało palić i tyle.
                            Last edited by roar; 30-03-2018, 21:54.

Comment

• Czy komuś przez to że zmieniał olej wg kompa w Aso na taki jaki leje Aso padł silnik??? Czy ktoś Tutaj z lejących co 10kkm albo mniej swój wybrany jedyny najlepszy dla Hondy olej zamierza autem jeździć co najmniej 300kkm??? U mnie w rodzinie było 5 Hond z przebiegiem ponad 200kkm serwisowanych w Aso na ich "oszukanczych, eko olejach" i jakoś wszystkie mimo takiego przebiegu silnikowo były w super stanie.
                              Może jestem ignorantem olejowym, choć staram się zmieniać co 12-15kkm czyli trochę wcześniej niż komp każe, ale serio nie macie fajniejszych zajęć niż wyszukiwanie tego najlepszego??? Mocy mu przybędzie, przejedzie 350kkm zamiast 300kkm??? Będzie droższy przy odsprzedaży??? Nie rozumiem tego.

Comment

• No zobacz sam... Napisałeś długiego posta. Czyli jednak ludzie się trochę interesują, czytają i dowiadują. IMO warto

Comment

Working...
                                X