Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

temat nie jest kolejnym wątkiem olejowym.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Sorki.

Niech mody może nie kasują tego wpisu a umieszczą w jakieś odpowiedniejsze miejsce, szkoda mojego czasu poświęconego na tłumaczenie.

Nie wiem gdzie jest jakiś wątek, który w chwili obecnej spełnia role dyskusji o olejach, ich właściwościach I generalnie informacje bardziej merytoryczne.

Comment

Zamieszczone przez un hombre Zobacz posta
        Zatem jak widzicie, lepkośc oleju sama w sobie nie gra szczególnej roli przy właściwościach ochronnych silnika.
        Kupiłem ostatnio agregat prądotwórczy, odnośnie zaleceń stosowania oleju było tam coś takiego: "olej o SAE 5W30 <0 st.C : powyżej SAE 15W40" To jak to jest z tą lepkością ? Nie ma znaczenia przy właściwościach ochronnych ? To w tych nomach ACEA A5 i A3 wspominając o HTHS <3,5 i >3,5 piszą głupoty ? Mam wrażenie, że ktoś tu zawraca kijem rzekę...
        Last edited by Grzechu; 29-06-2017, 10:40.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          Kupiłem ostatnio agregat prądotwórczy, odnośnie zaleceń stosowania oleju było tam coś takiego: "olej o SAE 5W30 <0 st.C : powyżej SAE 15W40" To jak to jest z tą lepkością ? Nie ma znaczenia przy właściwościach ochronnych ? To w tych nomach ACEA A5 i A3 wspominając o HTHS <3,5 i >3,5 piszą głupoty ?
          Olej na razie temat i się nie przejmuj tym co napisałem.

Będzie kiedyś czas i możliwość to poproszę rambo o stworzenie jakiegoś wątku nie w celu dyskusji o olejach, ale rozprawki na temat jakie oleje do jakich warunków, ich właściwości,jak gdzie i dlaczego - poparte niezależnymi testami i wieloletnimi doświadczeniami.

Lej co lales do tej pory i się nie przejmuj!

Comment

To nie jest wątek olejowy.
            Dla tych co nieogarniają, niech polegają na ASO, oni i tak nie wiedzą niczego o kliencie wiec dobiorą im wygodny "standard" (to co jest na stanie).
            Ktoś kto potrafi czytać po polsku wystarczy że postąpi zgodnie z zaleceniami Instrukcji:
            1. dobierz ACEA odpowiednio do własnych warunków użytkowania,
            2. dobierz SAE odpowiednio do warunków klimatu,
            3. ewentualnie wybierz olej specjalny paliwooszczędny jeśli chcesz oszczędzać paliwo. (czyli wprost używaj systemów które wyposażona jest Honda: i-shitf, wskaźnika ekonomicznej jazdy, stosuj EKON, nie przekraczaj 3,5 obr.min.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

To w takim razie jak nie Amsoil to jaki najlepiej 0w30 zebynie bylo problemow z gwarancja gdyby cos?

Comment

Możesz wlać jakiś inny 0W30, taki oczywiście który spełnia oficjalnie normy opisane w instrukcji, czyli ACEA A3 lub A5. U siebie mam np. Liqui Moly Synthoil Longtime 0W30 o specyfikacji ACEA A3.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                Coś na temat olejów..

Comment

ale to nie jest wątek olejowy , spróbuj zrozumieć nie ma definicji "najlepszy olej", nie sprowadzaj decyzji wyboru oleju do Nazwy i wymagania SAE czy podpowiedzi kolegów.
                  We wpisie #80 napisałem wytyczne z Instrukcji, spokojnie przeczytaj. Jak mało to poczytaj wątki olejowe, tak by wiedzieć co to są warunki użytkowania i temperatura otoczenia, o czym mówi Norma ACEA i do czego odnosi się tabelka. Ty jesteś najbardziej kompetentną osobą (z niewystarczającą wiedzą na razie) aby dobrać olej, nikt inny!
                  Jak wybierzesz z polecenia jakiegoś "znawcy" z forum a potem będzie coś nie tak, to do kogo pretensje będą?
                  Trzymaj się instrukcji i podpowiedzi z wpisu #80 i dasz radę .
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzieķi za sprowadzenie na ziemie pozdro!

Comment

Jak będziesz miał konkret, to wtedy opisz dlaczego taki a nie inny, opisz warunki dla jakich go wybrałeś i możemy pogadać a tak to będą Ci tu radzić "z rękawa" i nic nie musi być "najlepsze" dla Ciebie.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Grzechu napisał:
                        Szkoda, że Honda o tym nie pisze w swojej instrukcji, tak jak np. Toyota.
                        Poprosiłbym skan lub printscreen z manuala, co tam napisali czy prędkości autostradowe, czy wysokie prędkości obrotowe bo to duża różnica.
                        4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
                        Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
                        https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide

Comment

Dzisiaj wymienili mi olej na 5W30 (własny) ale ciekawą rzecz zauważyłem a mianowicie kompa zresetowali do 250 dni, gdy tylko wyjechałem z ASO i przejechałem możę 5km a już pokazuje 210, dziwne to jest.

Comment

Kompa mozesz sobie sam zresetować.

Comment

Możesz napisać jak ?

Comment

Witam. Dziś przy 10 tys przebiegu postanowiłem wymienić olej więc zajechałem do serwisu i poprosiłem aby tym razem zalali mi 0w30 full syntetyk zmiast uprzedniego 0w20. Nie zgodzili sie gdyz stwierdzili ze zalecany jest oryginalny olej hondy castrol 0w20 i koniec... ze innego nie zaleja. maja takie prawo?

Comment

Working...
                                X