Na pewno wcześniejsza wymiana nie zaszkodzi, a kto jak zrobi to już jego wybór. Poza tym niezalecane są odrębne dodatki do oleju silnikowego.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dyskusje o olejach zastosowanych w X-gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Theo74 Zobacz postazdziwiło mnie jak czarny był spuszczany olej.
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaw serwisie Hondy w Rzeszowie powiedziano mi , żeby nie zmieniać wcześniej niż po 6 tys km , bo ma skład dodatków pozwalający układać się silnikowi.
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postajest 11 tys km od 27 lipca zostało jeszcze 60 dni do serwisu A
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaNatomiast zamierzam stosować dodatek zmniejszający tarcie i zarazem temperaturę oleju Archoil 9100.
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postatsiKierownik Działu Diesla
Comment
-
Właściwy jest 3 minuty po zgaszeniu , a to dlatego by ustalić lustro poziomu oleju gdy jest rozbryzgany po silniku i jeszcze nie spłyną do misy.
Gdy rano zmierzysz i ustalenia szczegółów na 2/3 to w czasie szybkiej jazdy poziom może spaść do minimum , lub niżej.
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Ja bym nie rzucał słów na wiatr , że Honda produkuje świetne silniki i leje " badziewie " .
Zrobię test laboratoryjnych tego oleju Hondy i wam tu pokażę.
Wtedy będzie można powiedzieć , czy badziewie , czy nie [emoji16]
Sam jestem ciekawy, co to za cudo 0w20 za 115 zł za litr w ASO ?
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz postaSam jestem ciekawy, co to za cudo 0w20 za 115 zł za litr w ASO ?
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaZnalazłem. Ten post i kilka następnych:Mimo tego, że powstają ze składników pochodzenia mineralnego ( i tu jest podana baza mineralna i słusznie), to dzięki metodom przetwórczym-hydrokraking oraz hydroizomeryzacja- uzyskują inną budowę struktury węglowodorów i inne, często niewiele odbiegające od olejów pochodzenia syntetycznego, parametry eksploatacyjne i bardzo często bywają zaliczane do kategorii olejów syntetycznych. W olejach tworzonych w "technologii syntetycznej", wskutek ich wyższej polarności, o wiele lepiej rozpuszczają się dodatki uszlachetniające i można przypuszczać, że właśnie ze względu na to, Honda zdecydowała się właśnie na tę technologię w swoim cudzie. To dodatki mają diametralne znaczenie dla osiągnięcia celu końcowego, ale nie powtarzajmy błędnie, że to olej mineralny. To jest olej w "technologii syntetycznej" a to duża i zasadnicza różnica. A czy dobry, czy zły, czy badziewie.... Ja nie znam wyników profesjonalnych i niezależnych badań na potwierdzenie któregokolwiek. Resztę naszego ulubionego tematu dość szczegółowo, wielokrotnie opisał i wyjaśniał rambo7.
Comment
-
Ja tylko niosę pomockoledze Bodex1. Sam jestem ciekawy jakie doswiadczemia chce przeprowadzić i co mu wyjdzie. W tym oleju mierzi mnie tylko SAE i jego interpretacja w tej nieszczęsnej grafice. Podają pełen zakres temperatur, pasek działania oleju jest tak szeroki, że prawie zabrakło strony
. Więc dlaczego podają 0/20 a nie np 0/50? Albo -10/70
Comment
-
Zamieszczone przez chromaticall Zobacz postaW tym oleju mierzi mnie tylko SAE i jego interpretacja w tej nieszczęsnej grafice
Wymaganie środowiskowe jakie obecnie są w modzie wymuszają zmiany w motoryzacji. Producenci zdając sobie sprawę z ZALET i WAD takiego środka smarnego, woleli nie pisać nic na temat jego składu - bo po co wprowadzać stres u użytkowników, pisząc że to mineralny nafaszerowany, w czasach gdy top to syntetyki. Tyle że syntetyki (jak to się na forach rozwodzą fachowcy) to najwyższa wytrzymałość, trwałość, najdłuższe interwały (o to walczono lata) itd. niekoniecznie oszczędność, choć i tak ona jest) a to nie idzie w parze z EKO. Jak zauważyliście oleje stricte wytrzymałe - to oleje IV gr. PAO, Estry itd, z tego olejów Eko się nie robi, bo sensu nie ma, bo nie z tego się robi oleje EKo ani nie ma potrzeby zapewnienia wytrzymałości bo nie ma sensu. Wymagania i przeznaczenie są zupełnie inne niż dla olejów wytrzymałościowych na bazie syntetyków.
Więc,
zapewniono że taki olej energy conserving 0W-20 zapewnia szeroki zakres SAE, ale zdając sobie sprawę z jego WAD (w tym zakresie), wprowadzono: wskaźnik ekonomizera i-schift (przełącz bieg), czujnik starzenia oleju, system EKON zachęcający do ekonomicznej jazdy, 6 bieg, wyższy moment obrotowy w dolnym zakresie obr., i wiele innych. Stosując właściwe podejście w użytkowaniu silnika przy zastosowaniu oleju energy conserving 0W-20 nie powinno nic się stać, nawet jadąc w trasę na Chorwację w lato.
Do tego należy pamiętać nie lekceważyć jednej kwestii: oleje energy conserving gwałtownie tracą swoje własności w skrajnych warunkach eksploatacji. Dlatego istnieje ryzyko wystąpienia usterki silnika gdy np. autostradą jedziemy z prędkościami nieekonomicznymi (specjalnie nie przytaczam tu konkretnej wartości) Jeśli jest np +36stC jedziemy 150km/h 3 godz. to świadomy użytkownik wziąć pod uwagę konsekwencje. (nie mówię tu o pojedynczym wyprzedzaniu). Więc zawracam uwagę że olej energy conserving ma Zalety i Wady. Nie jest to olej najlepszy !!! cytuję IO: "Jest to olej specjalnie zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa" - jego przeznaczenie jest określone i wyraźnie zaznaczone.
Widać to w interwałach przeglądów, oleje spec. jak OEM 0W-20 musi być zmieniony przy około 10tys km. Oleje pełnosyntetyczne potrafią wytrzymać nawet 30tys km. Wielu z Was zauważyło że olej OEM po jakimś czasie a już przy przelocie 10tys km jest bardzo ciemny, czyli zachowuje się jak mineralny, tyle że jest nafaszerowany co ma zapewnić silnikowi wolniejsze zużycie.
Jeśli jesteśmy nastawieni na oszczędzanie paliwa - to olej specjalny będzie właściwym wyborem w całym zakresie SAE od -40stC do +60stC.
Jeśli ktoś sądzi że naleje olej energy conserving i ma takie same zabezpieczenie silnika pod kątem wytrzymałościowym jak silnik na oleju na bazie syntetyków, to porostu jest niedoinformowany, można też powiedzieć naiwny, no bo przecież nie powiemy że głupi. Jak ktoś nie ma wiedzy to jest głupi? raczej nie, po prostu nie miał wiedzy o tym.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez kazno1989 Zobacz postaBędąc w temacie olejów silnikowych...
jakie internetowe sklepy polecacie na zakup oleju? Chciałbym aby był to sprawdzony sklep, który oferuje dobrej, sprawdzonej jakości produkty.
Ja zawsze kupuje tu:
Zajmujemy się dystrybucją olejów samochodowych i motocyklowych. Nasza oferta obejmuje również chemię motoryzacyjną, części i akcesoria samochodowe. Zapraszamy.
Polecam
Comment
Comment