Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zapewne niektórzy z Was już wiedzą, że sprzedałem sporta i szukałem czegoś bardziej premium.
    Odbyłem wczoraj jazdy próbne mercedesami c160 i c200. Ten pierwszy to dwulatek z niespełna 15tys km i zacnym silniku 1.6 129KM, drugi zaś to 2.0 184KM 5 latek. Obydwa w automatach (odpowiednio 7 i 9 biegowych). Cóż mogę powiedzieć... Jestem rozczarowany. Jedyne za co mogę pochwalić merca to wyciszenie. Tutaj civic odstaje i to bardzo. Natomiast cała reszta w civicu tylko lepsza. Wkurzałem się na trzeszczące plastiki wewnątrz, a tam w dwulatku środkowy kokpit lata w palcach i skrzypi. Podłokietnik na drzwiach w pięciolatku skrzypiał niemiłosiernie. I ten automat... jednak chyba za małe motory na automaty. Ten mocniejszy 7 biegowy (182KM) wcale nie zrobił na mnie wrażenia, a wręcz zniechęcił szarpaniem i brakiem szybkiej reakcji nawet w trybie sport+.
    Wsiadłem nawet do HRV sport z cvt i jeszcze bardziej byłem rozczarowany hałasem wewnątrz i brakiem tej frajdy z prowadzenia jak w civicu.
    Odbyłem też jazdę Camry 220KM i tutaj cisza, jednak to jak pracuje ecvt w toyocie to jakaś masakra. Obrotomierz przy wciśnięciu pedału gazu wędruje na sam koniec, a te 220KM jakby gdzieś wyparowały.
    W kwocie 100k nie znajdę niczego w miarę młodego z dobrymi osiągami i małym przebiegiem.
    Okazuje się, że będę musiał przeprosić hondę i wrócić lecz tym razem do sedana. Dlaczego sedan? Instalacja haka do np: wożenia rowerów może okazać się przydatna bo jednak w sportach opcja wożenia na dachu średnio mi się podoba chociażby ze względu na aerodynamikę. Tłumik centralny też jednak przysparza sporo hałasu, a z tego wyrosłem. Silnik dalej będzie słychać. Dostałem ofertę na execa w manualu za 101k po lifcie. Więc szybko Was chyba nie opuszczę.
    Civic 1.5T

Varadero

Comment

• Haha nooo dlatego nie warto siegac po "podstawowa" klase premium. Po premium siegasz po konkrety. Dobrze wyposazone wersje z mocnymi silnikami pozwalaja poczuc roznice, ze warto. Podstawowe... bywaja biedniejsze od aut "mainstreamowych", czego wlasnie doswiadczyles. Z tego samego powodu tez skonczylem z Civikiem Type R a nie ze "srednim" BMW 328i, to po prostu bylo lepsze lepiej wykonczone auto. Honda np. zrobila o niebo lepsze 2.0T niz BMW. Ale jak siegniesz wyzej w drabince premium, tak jak ja teraz do F-Type to... wtedy jest przepasc. Honda nie da Ci pieciolitrowego doladowanego silnika z nieziemskim brzmieniem, swietnego automatu czy pachnacej prawdziwa skora Conolly wnetrzem z audio DTS. Z premium tak jest: albo grubo albo wcale. Kupowanie C160 to wyrzucanie kasy "na znaczek", Civic czy Ceed sa po prostu lepsze!

Ciekawa opinia o Camry... czemu mnie to nie dziwi???
      Last edited by Alix; 28-06-2020, 10:43.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• @pawcio, szkoda że nawet jak nie bierzesz diesla pod uwagę to nie przetestowałeś tego samego modelu z jakimś dieslem, wtedy widać jak wiele w tym segmencie może zmienić diesel w odczuciu wrażeń z jazdy (skrzypiących plastików niestety nie zmieni ). Ma tu rację według mnie pewien opowiadacz youtubowy który prawi że do tego segmentu to jednak diesel powinien być pierwszym wyborem. A skoro preferujesz kompakt to dlaczego klasa C a nie A/CLA?
        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Audi A4 z silnikiem 2.0t ;cisza,komfort lepszy niż w mercu.

Comment

• Tak też nie można pisać, ponieważ do Merca można zamówić pełną pneumatykę i jeśli nie wybierze się dużych felg, to komfort może być świetny.

Comment

• No tak ale C160 to jest porażka silnikowa. Przy nim Civic 1.0T moze robic lepsze wrazenia. Nie ma co ladowac sie w takie auta, nawet potencjalnje super wyposazone. Wiadomo ze diesel moze byc lepszy od podstawowego benzyniaka bo bardziej sprawia subiektywne wrazenie ze jedzie i pasuje do charakteru limuzyny.
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                Haha nooo dlatego nie warto siegac po "podstawowa" klase premium.
                W niepodstawowym premium plastiki skrzypiec nie będą?

Comment

• W niemieckich markach wykonczenie wnetrza potrafi mocno zalezec od linii wyposazenia wnetrza. Ale generalnie bylem wieziony i trzeszczaca nowiutką S-Klasą za 700tys. wiec najlepiej z zalozenia odpuscic pierdolca z trzeszczeniem i dac glosniej audio i tyle. Czasem to zalezy nawet od sztuki danego modelu. Wiec koncentracja psychiczna "czy aby nie bedzie trzeszczec" przy wyborze auta to glupota i strata nerwow oraz wybor po kiepskich priorytetach.
                  . .

Comment

No tak ale C160 to jest porażka silnikowa
                    Podstawowy silnik, no ale można go ładnie podkrecic

Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Moze i tak ale co z tego... Merc jednak ciezszy od przecietnego kompakta a 260Nm 4ech liter nie urwie i nie da wrazenia "lepszego auta". Poza tym te silniki nie naleza chyba do wyjatkowo trwalych z tego co kojarze...

Nie podoba mi sie polityka niemieckich marek w tym zakresie. Taki Merc C160, BMW 3er z rachitycznym trzycylindrowym 1.5T co w Mini jest jeszcze OK ale tu... podobnie jak 1.5TSI w A4 to dosc uwlaczajace konfiguracje na to, co te auta soba maja wg folderow reprezentowac. Aczkolwiek wiem, ze i tak masa ludzi je kupuje dla znaczka. Duzo bardziej podoba mi sie tu polityka takiej Alfy Giulii czy Jaguara XE gdzie benzyniaki pod maska zaczynaja sie od 2.0T/200+KM, nie przynoszac wstydu tym modelom. Diesli podstawowych tak slabych jak u Niemcow tez prozno tam szukac. Niby jak z benzyniakami w ofercie 2020 jest lepiej (w ofercie BMW 3er zaczyna od 2.0T obecnie) to... Merc proponuje 122 konnego diesla.

Takze nie narzekajmy na 1.0T jako podstawowy silnik Civica. Na tle reszty nie jest zle, a w stosunku do powolnych 1.3 poprzednich generacji to wrecz mega postep.
                      Last edited by Alix; 01-07-2020, 00:34.
                      . .

Comment

Duzo bardziej podoba mi sie tu polityka takiej Alfy Giulii czy Jaguara XE gdzie benzyniaki pod maska zaczynaja sie od 2.0T/200+KM, nie przynoszac wstydu tym modelom.
                        Na YT jest test użytkownika Giulii po 8tys (jeśli dobrze pamiętam). Człowiek mówi że spalanie w mieście to 13 litrów. Oczywiście silnik wstydu nie przynosi i auto daje frajdę ale nie każdy jest takim fanem motoryzacji by godzić się na takie koszty użytkowania. Dlatego najsłabsze wersje silnikowe u konkurencji też znajdą amatora. A tak poza tym mam wrażenie że coś jednak z tą ekologią i zmniejszaniem spalania poszło nie tak, takie Mini Countryman z 3 cylindrowym 1,5 potrafi spalić 10 litrów a mój SLK280 bierze 10-11 litrów, wiem, masa, inny kształt itp ale jednak tyle lat "postępu" i niskie spalania aut benzynowych to tylko w testach i katalogach.
                        Last edited by remar; 01-07-2020, 08:18.
                        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
                          ale jednak tyle lat "postępu" i niskie spalania aut benzynowych to tylko w testach i katalogach.
                          albo w civicach X 1.5T

Comment

• Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
                            albo w civicach X 1.5T
                            Bo Honda to taka dziwna marka Daje więcej koni niż deklaruje w papierach, lepsze przyspieszenie i jeszcze spalanie się zgadza lub nawet jest ciut mniejsze.

Comment

• Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
                              albo w civicach X 1.5T
                              Przyznaje Civic 1.5 w manualu palił naprawdę mało. Na moich miejskich trasach to było 8,5 litra. W 1.6 xceedzie tylko że w automacie te same trasy to 10,5-11 litrów. W trasie różnice są już mniejsze i sięgają max. 1.5 litra. Tylko jak wyżej napisałem porównuje skrzynie manualną w civicu do automatu w xceedzie.

Comment

• Zamieszczone przez wolkas Zobacz posta
                                Przyznaje Civic 1.5 w manualu palił naprawdę mało. Na moich miejskich trasach to było 8,5 litra. W 1.6 xceedzie tylko że w automacie te same trasy to 10,5-11 litrów. W trasie różnice są już mniejsze i sięgają max. 1.5 litra. Tylko jak wyżej napisałem porównuje skrzynie manualną w civicu do automatu w xceedzie.
                                ja mogę na bieżąco porównywać mojego civica do volvo v40 żony z silnikiem T3 150KM czyli fordowskiego ecoboosta, volvo pali w trasie około 0,5 - 1 litra więcej a w jeździe miejskiej wokół komina nawet 1,5 l więcej.

Comment

Working...
                                X