Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic X vs Mazda 3 jako auta do zadań codziennych :)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
    Jak 2+2, to najlepiej civica tourera.
    Podoba mi się to auto, ale nie wejdzie do garażu.

Comment

• Udało mi się pojeździć trochę Mazdą 3 2.0 120KM, ale nie serią tylko tą odblokowaną na 176 KM. W serii miała 134 KM. Idzie to nieźle 2 110, a 3 do 170! Długie biegi w serii przeszkadzały, ale tu to zaleta.
      Średnie spalanie ze 115km, wyszło mi 7.7 (a nie oszczędzałem jej ).Muszę jeszcze pojeździć Civiciem 1.8 żeby je porównać. Ale na razie faworytem jest Mazda.

Comment

• Ja tez jezdziłem wersją 120@170KM i uważam, że to najlepsza wersja 3.
        Długie biegi obniżają hałas w stosunku do fabrycznej wersji 165KM, a moc jest juz wystarczajaca aby powyzej 4k rpm sensownie jechać.
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Jeden woli ciszę, a drugi reakcje na gaz przy 100km/h na 6b

Comment

• Test Cifa X 1.5T - są pomiary etc. Test długodystansowy.
            7,8s do setki
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Z tymi biegami w Mazdzie to jest po prostu kiepsko pomyslane przelozeniami. Jak juz pisalismy, chiptuning nie zmienia tu praktycznie wcale Nm wiec nadal na "codziennych" obrotach mamy muła na niskich przelozeniach. Honda zrobila w X gen tak ze 1 i 2ka sa krotsze, ale za to 6tka jest dluga do ciszy na trasie. Mazda dala po prostu inne przelozenie glowne do tej samej skrzyni, fajnie ze wydluzyla wyzsze biegi... ale zamulila te niskie - kiepski pomysl, chociaz raczej celowy aby jak ktos potem wsiadzie do wersji 165KM to dzieki krotszym przelozeniom czul ze auto lepiej sie zbiera... chociaz nie ma tam praktycznie zadnego wiecej ciagu.

Z reszta pisalem o tym w podsumowaniu Civic vs Mazda w tym temacie:

Suzuki żony poszło do zrobienia zdrapki i zamiast niej takie zastępstwo ;) 35862 35863 EDIT: Wyłączyłem z wątku Suzuki (https://www.civicforum.pl/showthread.php/43584-%C5%BBonow%C3%B3z-by-Alix-%29) jako offtop te posty jako osobne dla porównania Civic 1.0T vs Mazda 3 2.0, bo wiem, że może część osób wybiera między tymi autami. Ogólnie o Civicu X pisałem wcześniej tu:

Fajny test dlugodystansowy
              Last edited by Alix; 28-01-2019, 10:42.
              ............................C I V I C
              .. generacje . wersje usportowione ..silniki
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Mi się wydaje że Mazdę 3 (BM/BN)trzeba porównywać z Civiciem IX.
                A dopiero tą najnowszą 2019,z Civiciem X.

Comment

• Nie do końca, Civic X sedan pojawił się jesienią 2015r w Ameryce , Civic 4d jesienią 2016r również najpierw w Ameryce, więc nie da się porównywać tak jeden do jednego. To raczej taki przeplataniec.
                  Nowa 3 pojawiła się w 2003 r., w 2009 2 gen była dużym liftingiem. Civic VIII pojawił się w 2006, IX w 2012 też był dużym liftingiem VIII.

Comment

• Nie chcę zakładać nowego tematu, a ten topic po części zawiera to co mnie interesuje - Civic jako auto na co dzień. Czy ktoś z Was użytkuje X gen. jako auto w rodzinie 2+1 (malutkie dziecko)? Jak się sprawdza w takiej roli?

Comment

• Jesli tylko nie kupiliscie jakiegos nienaturalnego słabo skladanego mastodonta zamiast wozka dzieciecego, ktory nie miesci sie do niczego poza wielkim vanem, to nic wiecej do szczescia nie potrzeba, mniejsze auta sluza z powodzeniem za rodzinne, to da rade nawet z 2+2 spokojnie. Z reszta nawet jak macie taki wozek i tak sensowniej sie go pozbyc na OLX i kupic cos normalnego zeby moc jezdzic normalnym autem zamiast wyrzucac kase na niepotrzebnie duzy samochod czy na sile kombi/vana na ta chwile wozenia wozka z perspektywy zycia... Ja obwozilem Civikami 8/9gen hatchback rodzine 2+2 od kiedy dzieci byly malutkie i nigdy nie mialem poczucia ze jest na cos za maly, a bagaznik dachowy jako potencjalne remedium na brak miejsca byl uzyty tylko 2 razy w ostatnich 9 latach i to tylko zeby zaladowac do niego narty... Dzisiejsze auta klasy C+ jak Civic sa wieksze niz jeszcze 1-2 dekady temu bywaly auta klasy sredniej.
                      Last edited by Alix; 17-03-2019, 09:43.
                      . .
                      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• zero problemow dla 2+1 w Civic.
                        Dla takiej konfiguracji to dzis B klasa wystarcza...auta mocno urosły.

Comment

• Używam sedana na co dzień, co prawda dziecko już nastoletnie, ale cała rodzina zadowolona.
                          W układzie 2+1 nie trzeba montować bagażnika dachowego przy wyjeździe na narty (składana mniejsza część tylnej kanapy jest OK).
                          Wózka już daaawno nie ładowełem, więc się nie wypowiem

Comment

• Absolutnie nie uważam, że Civic jest w jakiś sposób gorszy od innych kompaktów i stąd pytanie. Nie chcę się ładować w SUV-a, dla takiego konswerwatywnego 33-latka jak ja istnieją wyłącznie sedany, stąd jeśli Civic nie ma jakichś drastycznych ergonomicznych wpadek to jestem spokojny. Wózka jeszcze nie mamy.

Comment

• Uważam, że sedan jest bardzo pakowny. Jeżdżę często z załadowanym w pełni bagażnikiem. W środku, między przednimi fotelami a tylną kanapą jest dużo miejsca na nogi, dlatego dla dzieci nie będzie problemu żeby komfortowo podróżować w fotelikach.

Comment

• Zamieszczone przez ernestbugaj Zobacz posta
                                Absolutnie nie uważam, że Civic jest w jakiś sposób gorszy od innych kompaktów i stąd pytanie. Nie chcę się ładować w SUV-a, dla takiego konswerwatywnego 33-latka jak ja istnieją wyłącznie sedany, stąd jeśli Civic nie ma jakichś drastycznych ergonomicznych wpadek to jestem spokojny. Wózka jeszcze nie mamy.
                                I to jest bardzo dobra kolejnosc. Wozek sie kupuje pod auto jakie sie podoba a nie odwrotnie . Natomiast jezeli chodzi o praktycznosc pakowania to w kwestiach rzeczy o wiekszych gabarytach latwiej troche sie jednak pakowac jak jest wieksza klapa. Ale sedan ma pod katem pojemnosci wiekszy bagaznik niz niejeden SUV.
                                . .

Comment

Working...
                                X