Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
    Zajechałem sobie dzisiaj do salonu Skody obejrzeć auta. Głownie chodziło mi o Superba bo tak ludzie nad nim cmokają. Pooglądałem, pomacałem hm....., dla mnie to g.... auto jest
    Cześć.

Jozin cena czyni cuda. Za 79.000 PLN (promocje 2017) masz nieźle wyposażone auto wielkości Audi A6 z wystarczającym silnikiem 1.4 TSI. Porównaj tę cenę do nowego Civica 1.0 i jego gabarytów. Moim zdaniem tak należy patrzeć na Superba: wielkie auto za rozsądne pieniądze i o wiele wyższej jakości niż Dacia.

Pozdrawiam
    Łukasz

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
      Zajechałem sobie dzisiaj do salonu Skody obejrzeć auta. Głownie chodziło mi o Superba bo tak ludzie nad nim cmokają. Pooglądałem, pomacałem hm....., dla mnie to g.... auto jest..
      Nie no to jest jednak przesada. Materiały w środku są moim zdaniem lepsze niż w civicu. Fotele to kwestia bardzo subiektywna ale mi akurat bardzo spasowały, bardzo dużo opcji regulacji. Ogólne jeśli skoda to tylko superb jak dla mnie ale z minimum 2.0 TSI, a tam niestety tylko DSG, co mi nie pasuje.

Comment

• Długość siedziska i podparcie boczne to nie jest kwestia subiektywna, wygoda jest kwestią subiektywną. Fotele dla wysokich osób są gorsze niż w Civicu, ale fakt regulację mają dużą. Nie wiem,czy da się do Superba zamówić podparcie podudzi, ta wypasiona wersja która oglądałem tego nie miała. Superb to już jest jednak gabarytowo klasa D,dużo większe auto niż Civic i fotele powinny byc inne.
        Uki145 dobrze podsumował Superba
        "wielkie auto za rozsądne pieniądze i o wiele wyższej jakości niż Dacia." naprawdę nic specjalnego.
        Design jest kwestią gustu, postrzeganie marki również, ale dla mnie Skoda robi mega smutne auta, to auto jest tak przeciętne, że depresji można dostać.

Comment

• To może Francja:
          Na salonie samochodowym w Genewie nie zabraknie gorących nowości. Na liście premier pojawił się nowy gracz w segmencie D. Peugeot zaprezentuje nowe wcielenie modelu 508, który na pierwszych zdjęciach robi piorunujące wrażenie.

Mnie natomiast Superb przypadł do gustu, bardzo fajne materiały (miekko nawet w dln kieszeni drzwi), przestrzeń, bagażnik, miękkie zawieszenie, fajne wyciszenie, trochę nudny design w środku i brak otulania kierowcy jak w Hondach, ale wolałbym go chyba od Passata, także jak dla mnie The best w klasie średniej nie premium. Chociaż wolałbym Arteona, ale on już chyba premium...i pieniążki większe.

Comment

• Jak jakies 12 lat temu kupowalem Octavie 2 TDI to była naprawdę dobra cena na tle konkurencji.
            Dziś Skoda nie ma moim zdaniem zbyt wiele do zaoferowania i po prostu lepiej kupic lepiej wykonanego i z lepszych materiałow VW.
            Ceny sie wyrównały.

No chyba ze ktos szuka tylko duzego wnetrza i bagaznika. Tutaj Octavia i Superb są poza konkurencją.
            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Katana, ja bym wolał Passata. Superb to taka Dacia Vag-a wg mnie. Widziałem zapowiedź nowego 508, zapowiada się bardzo dobrze, szyby bez ramek, rasowo to wygląda w projektach, zobaczymy jak będzie wyglądał w realu. Poprzednik 508 miał słabe silniki. W klasie D już musi być mocniejszy silnik, ewentualnie technologia żeby auto było żwawe. Mój Accord ma do setki 9s, chciałbym żeby w nowym aucie był progres, nie 5s, ale okolice 7s, no może 8s w czymś suvopodobnym. Ostatnio to się głownie zastanawiam jakie auto jest mi potrzebne, jakie musi spełniać wymagania, co mogę poświęcić, a czego nie. Lubię jeździć dynamicznie, auto ma być ciche, żwawe, z fun factor, średniej wielkości, Wychodzi mi że Civic X 1.5 CVT hatchback.
              Ostatnie kilka sobót spędziłem na jeździe po Warszawie, dojeździe do miasta i chyba dorastam do automatycznej skrzyni biegów, mieszanie tymi sześcioma biegami w takich warunkach to mordęga. Do tego dochodzą niższe obroty CVT na autostradzie, chociaż w Civicu X i tak sa zadziwiająco wysokie, 2900 przy 140km/H. Nie wiem ile ma manual. Nie podoba mi się wysokie spalanie X z Cvt raportowane przez użytkowników, Zachar jak mierzył to mu wyszło 8l przy 140km/H, szału nie ma, do tego dochodzi jeszcze mały bak paliwa.
              Czekam jeszcze na nową Crv, ma być made in Japan na Europę, ale pewnie Honda poleci z ceną.

Oglądałem tez nowe Suv-y Skody, masakra jak niewielka różnica jest miedzy Audi a Skodą. Mam często doczynienia z nowym Q5, fakt, że materiały w środku są lepsze, ale tych materiałów "nie widać" jak nie pomacasz, design jest identyczny, wygląda to identycznie. Odnoszę wrażenia, że siedzenia są identyczne.
              Z Niemca dla mnie to obecnie tyko Mercedes, ale żeby było dynamicznie to już muszą być konkretne pieniądze.
              Last edited by Jozin; 24-02-2018, 18:38.

Comment

• A tiguan 2,0tsi 180KM??? A jak nie to już niedługo się wszystko o cr-vce wyjaśni, Genewa za ok tydzień. Tylko pamiętaj że w suvie powyżej 140 gorsza dynamika i wyższe spalanie, więc taką 1,5turbo cr-v do 100 możesz mieć poniżej 8, ale od 150-160 w górę objedziesz ją swoim r20, mniej przy tym paląc. Natomiast co do wyciszenia, to obecna cr-vka z r20 jest cichsza niż ix r18 czy 1,5turbo 182KM w x gen.
                Jednak jak lubisz pojeździć szybko i wygodnie, To raczej klasa d i tutaj Pasek będzie miał nowe 2,0tsi 190KM z audi a4, tylko chyba już z gpf-em.

Comment

• Cena Tiguana to jakiś żart. Prędkości powyżej 160km/H mnie nie interesują, ale realne przelotowe 160km/H, tak żeby po kilku godzinach podróży nie wysiąść z bólem głowy. Ja r20 wyżej 160km/H nie latam bo Accord się do tego nie nadaje, tak jak wszystko ze średniej klasy D zresztą, no może poza mocnymi dieslami w automatach, chociaż tutaj tez bym dyskutował. 180km/H to już dla mnie prędkość klasy E, dochodzi rozstaw osi, fizyki nie oszuka. Zresztą 180km/H w Pl to niebezpieczna prędkość już. Jest duża różnica miedzy przelotową 160, a 180km, w spalaniu, bezpieczeństwie, stabilności auta, niby głupie 20km/H, kto tak jeździł ten wie o czym piszę.
                  Niemca bym raczej nie chciał, no może Mercedes,ale przy moich przebiegach bez sensu wydatek. Stara Crv 1.6 160km/H jest fajna, ale ja mym z tym autem problem, podejść robiłem kilka i nijak tam miejsca zająć nie mogę, jestem mi po prostu niewygodnie. Musiałbym jeszcze spróbować wersji Executive bo tam jest elektryka foteli i inaczej się siedzenie ustawia, ale z drugiej strony cena już sie zaporowa robi.
                  Wszystko się wyjaśni pewnie latem jak wejdzie do sprzedaży nowa Crv i poznamy ceny. To może byc naprawde super auto, made in Japan, siedzenia wreszcie wygląda na to , że wygodne (podobne do Civica X), bardzo dobry napęd 4x4. Tylko, że znając Hondę za tyle dobra trzeba będzie słono zaplacicić

Comment

• Zamieszczone przez katana Zobacz posta
                    tutaj Pasek będzie miał nowe 2,0tsi 190KM z audi a4, tylko chyba już z gpf-em.
                    na 100% 2.0tsi 190 KM będzie z GPF'em - potwierdzałem ostatnio w salonie VW jeżdżąc Paskiem 1.8 180KM.... chcąc zamówić Paska 1.8 tsi mamy czas jedynie do około kwietnia - maja - potem już tylko 2.0tsi... to samo tyczy się Skody i Seata (vide Leon)...

Panowie - jeszcze w kwestii GPF w Civicu 2018 - ponieważ mocno nurtuje mnie ten temat zasięgnąłem ostatnio informacji u Pana Krzysztofa Dobrzańskiego z Honda Plaza szerzej znanego z youtube z kanału Honda Plaza - czyli Krzysztofa Hondy... Na pytanie, czy pierwsze modele 2018 mają już ten wynalazek, czy mają jakieś informacje nt. obecności GPF w modelach 2018, otrzymałem następującą odpowiedź - cytuję: "" Dodatkowo Pan Krzysztof obiecał, że zasięgnie informacji bezpośrednio od pracownika fabryki w Swindon (nota bene był kiedyś z nim odcinek na Honda Plaza TV)... Także już chyba bardziej bezpośredniego potwierdzenia nie da się uzyskać. Jeśli dostanę jakieś info w tej kwestii dam znać oczywiście.
                    Last edited by Daro31; 24-02-2018, 22:48.

Comment

• He, He, nic nie wiedzą, taki marketingowy bełkot pewnie nawet maja wywalone nawet na to żeby zasięgnąć informacji. Jak będzie, to będzie. Inna sprawa, że już nie ma Hondy Poland.

Comment

• No weź, chłopie, rozwaliłeś system Spodziewałeś się, że Plaza Ci powie, że tak, oczywiście, GPF będą już zaraz za moment????
                        Kupowałem gen IX pod koniec września 2016. Pytałem o czynnik klimy. "Tak, oczywiście panie Grzegorzu, oczywiście ten stary całe szczęście, tego nowego nie ma, może będzie w nowej generacji, ale na razie nie ma co się martwić" I co? Gucio. Otwieram maskę a tam 1234YF. Pakowali to prawdopodobnie już kilka miesięcy wczesniej. Część aut zakupionych w I poł 2016 ma jeszcze stary czynnik, a część już nowy. CHcesz znać miejsce, gdzie rozmowa się odbyła? Honda Plaza.

Comment

• Chyba pierwszy Peugeot od czasow 406 coupe ktorego bym kupił ze wzgledu na wygląd
                          Baaaaardzo mi sie wnetrze podoba. Taki fajny, kosmiczny styl w stylu UFO lekko ...

Nowy 508

Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                            Chyba pierwszy Peugeot od czasow 406 coupe ktorego bym kupił ze wzgledu na wygląd
                            Baaaaardzo mi sie wnetrze podoba. Taki fajny, kosmiczny styl w stylu UFO lekko ...

Nowy 508

Racja, wygląd obłędny! Wiadomo jak silnikowo?

Comment

• Cześć. Na razie zapowiadają 2 diesle HDI: 1.5 i świetne 2.0, w kilku wariantach mocy (130, 160 i 180 KM) i nieszczęsną (do dzisiaj nie poprawioną) benzynową 1.6 THP (180 i 225 KM). Czy będzie później budżetowe 1.2 THP nie wiadomo. Wygląda faktycznie genialnie :-)

Pozdrawiam
                              Łukasz
                              Last edited by uki145; 25-02-2018, 13:13.

Comment

• Zamieszczone przez uki145 Zobacz posta
                                Cześć. Na razie zapowiadają 2 diesle HDI: 1.5 i świetne 2.0, w kilku wariantach mocy (130, 160 i 180 KM) i nieszczęsną (do dzisiaj nie poprawioną) benzynową 1.6 THP (180 i 225 KM). Czy będzie później budżetowe 1.2 THP nie wiadomo. Wygląda faktycznie genialnie :-)
                                Czyli dla tych, co jeżdżą na benzynie auto nie wchodzi w rachubę

Comment

Working...
                                X