To jest taki mit ciągnięty przez gazety i inne media co piszą artykuły motoryzacyjne, zawsze gloryfikują pod tym względem vw. I tak cała polska masa żyje tym mitem z PRLu. Bo przecież w latach 80-tych i 90-tych nic lepszego nie jeździło jak za zachodniej granicy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Dla mnie Golf 7 jest lepiej wykończony niz Civic IX, X. Widac po prostu większą dbałość o detale. Materiały są lepszej jakości.
Tyle, że w Golfie jest róznica przód - tył. Z tyłu wykończenie jest o klasę gorsze niz z przodu.
Najmocniej to widac w Sportsvanie, gdzie plastiku jest więcej.Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaWidac po prostu większą dbałość o detale. Materiały są lepszej jakości.
Comment
-
Panowie, nie róbmy jaj. Golf rzeczywiście ma lepszej jakości plastiki. Na drzwiach, kierownicy i częściowo tunel środkowy. Kokpit w Hondzie jest już na podobnym poziomie.
Inną kwestią jest design. Tutaj civic zawsze "klepał" golfa który jest bardzo zachowawczy i taki "niemiecki".
Natomiast Auris o którym wspomniał Grzechu to tandeta na całego. Nie dość że plastiki tandetne to jeszcze się wycierają ale design nie jest zły.
edit:
Grzechu, no właśnie bardziej miękki jest, faktura jest przyjemniejsza i nawet kolor dla oka przyjemniejszy.
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaDla mnie Golf 7 jest lepiej wykończony niz Civic IX
Różnica polega na lepszym spasowaniu i doborze materiałów. Niemcy potrafią to zrobić lepiej. Natomiast z tyłu IX trzyma ten sam standard, a Golf wstawia budżetowe wykończenie.
Moim zdaniem to nawet nie koszt materiałów, a raczej ich właściwe dobranie i spasowanie. Dla przykładu na boczkach IX, w kieszeniach widać ślady po odlewie, które są ostre. W Golfie wszystko wygładzone i jeszcze jest dorzucona gumowa wykładzina, by było ciszej. Natomiast schowek przed pasażerem w IX jest flokowany, a w Golfie mamy twardy plastik... ale tego na pierwszy rzut oka kompletnie nie widać.Last edited by Cojakco; 24-01-2018, 13:20.
Comment
-
Ogólnie rzecz biorąc, jakość (nie tylko wnętrza) w większości marek idzie w dół.Znajomy zamienił FK2R na AMG A45 i mówi, że mu maska skrzypi po kilku tysiącach przelotu. Inny zamienił FK2R na RS3 i po kilku tygodniach ma: https://www.youtube.com/watch?v=g7tG...ature=youtu.be
Comment
-
Zamieszczone przez Glosima Zobacz postaDla mnie Golf 7 jest lepiej wykończony niz Civic IX, X. Widac po prostu większą dbałość o detale. Materiały są lepszej jakości.
Tfuuu, nie wierzę że pochwaliłem wieśwagena , tfu, tfu.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaTylko dla czego te plastiki w VW szybciej się wycierają niż w hondzie?
Jak wyglądał mój Golf mozesz przeczytac tutaj: https://www.civicforum.pl/showthread...W-Golf-2-0-TDICivic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Tak bo to jest nowy samochód, co to jest 3 lata i 112 tyś przebiegu. Teściowa miała accorda 2001 rok, niedawno sprzedała gdy miał 16 lat i tam plastiki rewelacja, nie skrzypią itp. W moim civicu(17 lat) plastiki nie są wytarte, noszą ślady mojej nie właściwej ingerencji podczas naprawy i nic poza tym. Sąsiad niedawno kupił golfa plus 2008 rok i niby 100 tyś przebiegu a plastiki powycierane.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaSąsiad niedawno kupił golfa plus 2008 rok i niby 100 tyś przebiegu a plastiki powycierane.
Zapewne blizej 300 tysCivic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F
Comment
-
Wszystko się zużywa, a przy obecnym cięciu kosztów wszędzie i na wszystkim, widać to po prostu szybciej i bardziej. Ale czy to ma jakieś znaczenie? Może tylko dla pierwszych 3, może 5 lat, gdy auto jest względnie nowe. Moja mazda 626 co ma lat 20 pewnie też ma wytarte plastiki, troche zużytą tapicerke (choć nadal wygląda imo świetnie i żadnych dziur nie ma), ale co z tego? Ważne że pali na dotyk i NIGDY nie zawiodła mnie w trasie. Nigdy, przez 15 lat. To sie liczy, a nie jakieś tam plastiki. W domu krzesła, sofy itd. też się zużywają, ale jakoś narzekających na forach nie widać :-)Last edited by Al_Exander; 24-01-2018, 18:07.
Comment
-
Golf plus akurat ma deskę bardziej plastikową na wzór tej z poprzedniej generacji tiguana, fakt, że w golfie przynajmniej z przodu bardzo przykladaja się do wykończenia i materiałów, ale design jest bez pomysłu i nudny, a wnętrza vagow (przynajmniej tych starszych)szybko poddają się w miarę eksploatacji, a za przykład może służyć passat b5 i accord vi, gdzie i projekt dużo swiezszy, i materiały też o niebo lepsze w Hondzie.
Comment
Comment