Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Bardziej miałem na myśli Mazde 6, szczególnie obecny 2 lifting kokpitu, co do mazdy 3 to jeszcze jak miałem ix gen to objezdzalem 2 razy 2,0 120KM i po prostu ani za silnik ani za nic innego nie zamienilbym ix gen na mazde 3. Tam sporo było takich pierdół- brak włacznika oświetlenia dla 2 rzędu siedzeń, archaiczne ciegno od baku, szyba w pełni auto tylko od kierowcy.

Comment

• Też uważam, Civicu X można niewiele zarzucić, ja bym się czepnął małego baku i twardych boczków. Nie uważam, że Mazda 6 jest lepiej wykończona, materiały są tanie, skóry bardzo szybko się przecierają, fotele potrafią skrzypieć, same fotele są małe i niewygodne dla wyższych osób. Teraz wszedł nowy lifting Mazdy 6 i m.in. poprawili obicia foteli (skóra nappa) jak i same fotele, są teraz szersze. W USA ma byc Mazda 6 z silnikiem 2.5 turbo, u nas pewnie nie będzie. Sporo rzeczy ma być poprawionych w tym lifcie, muszę sie wybrać i obejrzeć jak już wejdzie do Polski, może będzie fajne auto.

Comment

• Witam,

Mam kilka pytań odnonie nowego Civica, jako potencjalny użytkownik tego samochodu w przyszłosci
        Do tej pory jeżdziłem Mondeo MK4, szukajac nowego samochodu zaszedłem do salonu Hondy i nowy Civic X 4d, zrobił na mnie duże wrażenie, stad kilka pytań.

- mylę o wersji sedan z silnikiem 1.5 oraz wyposażenie w wersji Elegance. Biorac pod uwagę cenę (około 95k) za tak samo kwotę kupie spokojnie nowego Mondeo MK5, Avensisa, Talismana, ewentualnie trochę dokładajc Mazdę 6. Pytanie czy warto inwestować w Civica, który jest teoretycznie o klasę niższy ?
        - jak to jest z jakoscia foteli (materiał, twardosć), bo to akurat nie do końca mnie przekonało ? Wiadomo, nowy samochód wyglda super, ale jak to będzie po 2 lub 3 latach użytkowania. Macie jakie spostrzezenia ?
        - jak z jakoci plastikow, bo to też nie do konca do mnie trafia, jestescie zadowoleni ?
        - na jednym z testów Civica na youtube była informacja o tym że radar odpowiadajcy np. za systemy bezpieczeństwa jest umieszczony z lewej strony na wysokosci halogenu - czyli stosunkowo nisko, czyli hipotetycznie nawet lekkie uderzenie powiedzmy w hałde sniegu może spowodować naprawę która będzie kosztował kilkanacie tysięcy. To prawda z tym radarem ?

- na forum była rownież informacja o ograniczeniach montażu bagażnika rowerowego na dachu. Z drugiej strony w salonie powiedziaono mi że w sedanie nie ma takich problemów, i można montowac bagażniki z obciażeniem do 75kg ?

- samochodem zamierzam się poruszać z zona oraz synem który obecnia ma kilka lat. Czy w zwiazku z tym że samochod jest stosunkowo niski nie bedzie problemow z wsadzaniem dziecka do fotelika ?

- czy znacie jaki salon który jest najbardziej skłonny do negocjacji cenowych ?
        - no i zasadnicze pytanie, warto czy nie warto kupić ten model ?

Dziekuję

Pozdrawiam,
        T.

Comment

• Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
          Witam,

Mam kilka pytań odnonie nowego Civica, jako potencjalny użytkownik tego samochodu w przyszłosci
          Do tej pory jeżdziłem Mondeo MK4, szukajac nowego samochodu zaszedłem do salonu Hondy i nowy Civic X 4d, zrobił na mnie duże wrażenie, stad kilka pytań.

- mylę o wersji sedan z silnikiem 1.5 oraz wyposażenie w wersji Elegance. Biorac pod uwagę cenę (około 95k) za tak samo kwotę kupie spokojnie nowego Mondeo MK5, Avensisa, Talismana, ewentualnie trochę dokładajc Mazdę 6. Pytanie czy warto inwestować w Civica, który jest teoretycznie o klasę niższy ?
          - jak to jest z jakoscia foteli (materiał, twardosć), bo to akurat nie do końca mnie przekonało ? Wiadomo, nowy samochód wyglda super, ale jak to będzie po 2 lub 3 latach użytkowania. Macie jakie spostrzezenia ?
          - jak z jakoci plastikow, bo to też nie do konca do mnie trafia, jestescie zadowoleni ?
          - na jednym z testów Civica na youtube była informacja o tym że radar odpowiadajcy np. za systemy bezpieczeństwa jest umieszczony z lewej strony na wysokosci halogenu - czyli stosunkowo nisko, czyli hipotetycznie nawet lekkie uderzenie powiedzmy w hałde sniegu może spowodować naprawę która będzie kosztował kilkanacie tysięcy. To prawda z tym radarem ?

- na forum była rownież informacja o ograniczeniach montażu bagażnika rowerowego na dachu. Z drugiej strony w salonie powiedziaono mi że w sedanie nie ma takich problemów, i można montowac bagażniki z obciażeniem do 75kg ?

- samochodem zamierzam się poruszać z zona oraz synem który obecnia ma kilka lat. Czy w zwiazku z tym że samochod jest stosunkowo niski nie bedzie problemow z wsadzaniem dziecka do fotelika ?

- czy znacie jaki salon który jest najbardziej skłonny do negocjacji cenowych ?
          - no i zasadnicze pytanie, warto czy nie warto kupić ten model ?

Dziekuję

Pozdrawiam,
          T.
          TomekS, bardzo fajnie, że pytasz na forum, ale patrząc na Twoją wypowiedź wydaje mi się, że nawet nie zadałeś sobie trudu, żeby znaleźć podstawowe informacje na temat auta, ponieważ pytasz o jakość foteli po 2-3 latach użytkowania w modelu, który jest od kilku miesięcy na rynku europejskim . Myślę, że powinieneś sam więcej pogrzebać skoro chcesz wydać tyle pieniędzy..
          Co do radaru to sporo aut ma go w tym, a nie innym miejscu, więc nie tylko Civica to dotyczy. Wystarczy AC.
          Mówisz o autach teoretycznie o klasę wyższych, a jak w tej cenie wypadną wyposażeniowo w porównaniu do Civica ? Robiłeś porównanie?
          Pytasz czy nie będzie za nisko ze wsadzaniem dziecka do auta...a czy Avensis, Mazda 6, czy Mondeo to SUVy, w których jest wyżej w tym aspekcie?

Nie to, żebym był chciał być uszczypliwy, po prostu zastanawiam się nad sensem w zadanych pytaniach..

Comment

• TomekS bierz civica, będziesz zadowolony. Mondeo i Avensis to odgrzewane któryś raz z kolei kotlety...a Mazdę zaraz ci ukradną a jak ją doposażysz do civica to wyjdzie min 20 tys drożej...
            Talisman lubi stać na serwisie....

Comment

myślę o wersji sedan z silnikiem 1.5 oraz wyposażenie w wersji Elegance. Biorac pod uwagę cenę (około 95k) za tak samo kwotę kupie spokojnie nowego Mondeo MK5, Avensisa, Talismana, ewentualnie trochę dokładajc Mazdę 6. Pytanie czy warto inwestować w Civica, który jest teoretycznie o klasę niższy ?
              Na to pytanie odpowiesz sobie sam. Umów się na jazdę próbną i zobacz co Ci bardziej pasuje. Czy wolisz dynamiczne prowadzenie Civica, czy bardziej pasuje Ci kanapowóz. Te samochody mają zdecydowanie inny układ kierowniczy i na dodatek masę, co przekłada się na jakość prowadzenia. Ogranicz swój wybór do 2-3 modeli i umów się na jazdę w tym samym dniu. Zobaczysz, że inaczej będziesz oceniał te samochody po jeździe. Każdy z nich spokojnie obsłuży rodzinę 2+1. Niekoniecznie każdy z nich będzie idealny do miasta ze względu na swoje wymiary.

Comment

• Może Mazda ma trochę lepsze plastiki, ale mondeo czy avensis są na poziomie civica (oczywiście mowa o mondeo za 95tys), poza tym jeśli chodzi o silnik to przepaść na korzyść civica, za 95 masz mazde 2,0 145KM, jeszcze bardziej mulastego avensisa 1,8 147KM i trochę bardziej rzeskiego(w porównaniu do mazdy czy avensisa) mondeo 1,5 160KM, który i tak ani sprintem ani elastycznością ani też spalaniem nie ma porównania do Civica. Ja bym się nie zastanawiał za kwotę do 100 nad takimi konkurentami jakie zostały przytoczone.

Comment

95k pln to nie jest duzo na dynamicznego sedana klasy D. Choc na wyprzedazy rocznika mozna trafic fajna sztukę.
                  Civic zawsze bedzie Civiciem czyli klasą C - z tyłu miejsca nie jest za duzo (ale po co Ci duzo miejsca jak masz 1 dziecko).

Ja bym za te pieniadze wybrał raczej klasę D
                  1. lepsze materiały wewnatrz
                  2. lepsze wyciszenie
                  3. mniej straci na wartości - tutaj zasada jest prosta - najmniej w pieniadzu tracą średnie wersje z danej klasy. O wiele wiecej stracisz na wypasionym kompakcie, niż na średnio wyposażonej D klasie (zakładam taka sama wartość początkową)

Silnik - tylko turbo, więc Mazda odpada (słabo jeździ).
                  Mondziak MK5 - znowu to samo co masz ? bez sensu
                  Avensis - brak turbo, stara konstrukcja - nie ma sensu.
                  Talisman - bardzo ładny, całkiem dobry silnik 1.6T, dużo miejsca.
                  Passat - niekoronowany król Polski W zasadzie bez wad - nie ma się do czego przyczepić. W B8 wszystkie silniki poprawione.
                  Insignia - zaskakująco dobra jak na Opla. Potencjalnie sporo traci na wartości (przynajmniej poprzednia generacja).
                  Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Glosima dobrze powiedziane jak patrzeć "po pieniądzu", ale ja bym zrobił tak jak napisał Cojakco. Kupujemy samochód pod siebie i dla siebie a nie dla następnego nabywcy. Na cholere kupować mułowatą kanape dla 2+1.
                    Edit: kupno samochodu w salonie to rzadka przyjemnosc, więc bierzmy jazdy testowe różnych samochodów ile sie tylko da. Najlepiej jak się uda to wziąć na weekend. Wtedy to bedzie wybór trafiony. Nie sugerować się segmentem i odsprzedażą tylko WLASNYMI POTRZEBAMI.
                    W tym konkretnym przypadku Civic X może wygrać.
                    Last edited by Leśny Władek; 04-12-2017, 11:23.

Comment

• Wydaję mi się że teoretycznie powoli zaczynam być już expertem od Civica Ale wracajac do tematu:

- wiem że jest to stosunkowo nowy model i cieżko powiedzieć jak będa wygladały siedzenia za 2 lub 3 lata, ale pytanie jakie sa wasze wrażenia do tej pory odnosnie siedzen i wnętrza ?

- jezdziłem tego samego dnia zarówno Civic X 4d, Mondeo MK5 benzyna, Mazda 6(roczna) 165k. Generalnie jezeli chodzi o wrażenia z jazdy to najfajniejsze były z Civica, później Mazda a na końcu Mondeo. Chociaż z drugiej strony jak wszedłem do Mondeo to wykonczenie w srodku (wersja GoldX - czyli całkiem nieźle wyposażony za podobne kwoty jak Civic X) wygadało jak dla mnie solidniej. Ilosć miejsca dla kierowcy, w Mondeo i Mazdzie jak dla mnie było trochę wiecej (szerzej) niż w Hondzie, ale z drugiej strony z tyłu było podobnie (+ dla civica).

- co dalej, faktycznie w Mazdzie 6 trochę mnie odstraszaja kradzieże, szczególnie na Mazowszu. Także jak dla mnie w przypadku Mazdy to duży minus.

- Mondeo, Glosima ma rację - jeżdziłem przez kilka lat i chciałbym zmienić na co innego, ale nie koniecznie gorszego Ale znowu, za takie pieniadze mogę kupić nowego Civca X, nowe Mondeo, Mazdę 6 145k lub rocznego lub dwuletniego Passata.

- dużym plusem z tego co czytam jest podobno bezawaryjnosć Hond (nie wiem jak to bedzie w nowej wersji Civica, choroby wieku dzieciecego), oraz z tego co słyszałem niewiele traca na wartosci.

- co do klas, to mam wrażenie że w przypadku umiejscowienie Civica w C, a np. Mondeo w D jest tylko teoretycznie. No bo czym tak naprawdę się rózni, trochę wiecej miejsca dla kierowcy, z tyłu to samo, wyposażenie Civica Elegance podobne lub lepsze (kamera z tyłu, radar itd.). Może jedynie jakosc plastikow i siedzen, chociaz z drugiej strony w Mazdzie 6 wydaje mi się ze był gorsze.

Comment

• Trudno doradzić jak nie wiadomo czego oczekuje TomekS od auta. Prestiżu (klasa D) , wyglądu, bezawaryjności, wyciszenia, komfortu, sportowej żyłki? Żadne z aut wymienionych nie ma wszystkich wymienionych przeze mnie cech. Mnie np. ciężko byłoby już jeździć kanapowcem z gumowatym układem kierowniczym, dla mnie komfort to bezpieczeństwo m.in., ja bym się komfortowo nie czuł w Pasacie, Avensis, Talismanie, Insigni. Civic X też z dołu jakoś specjalnie nie jedzie, nadal to jest Honda, lubi żeby ją kręcić, niska pozycja za kierownicą, specyficzne auto, to nie jest dupowóz do jazdy z punktu a do b, chociaż większość ludzi tak jeździ Hondami , taki paradoks
                        Last edited by Jozin; 04-12-2017, 11:44.

Comment

• prestiż nie ma dla mnie dużego znaczenia, zależy mi przede wszystkim na:

- bezpieczeństwo rodziny oraz moje (poduszki, systemy bezpieczenstwa, trzymanie na drodze)
                          - komfort jazdy, czesto dojazdy do pracy zajmuja mi od 3 do 4 godzin dziennie, częsciowo w korkach (także wygodna pozycja za kierownica, ergonomia)
                          - komfort jazdy w kontekscie silnika, skrzyni biegów (elastycznosc, mozliwoc przyspieszenia kiedy trzeba)
                          - ergonomia (użytecznosć rożnych systemów, radia, możliwosc podlaczenia telefonu, zestaw glosnomowiacy)

Comment

- wiem że jest to stosunkowo nowy model i cieżko powiedzieć jak będa wygladały siedzenia za 2 lub 3 lata, ale pytanie jakie sa wasze wrażenia do tej pory odnosnie siedzen i wnętrza ?
                            Dla mnie tapicerka siedzeń i same fotele to jedyna poważna wada tego auta.
                            No może jeszcze to CVT - ale to bardziej podchodzi pod "cechę" niż "wadę".

Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
                            lub rocznego lub dwuletniego Passata.
                            Spokojnie nowego kupisz....
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Co to za kółeczko na środku deski, w tym Passatim ? Wskaźnik doładowania turbo ?
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                                Co to za kółeczko na środku deski, w tym Passatim ?
                                Ukryty symbol prestiżu

Comment

Working...
                                X