Wybor jest, a do tego ludzie szukaja skrajnie roznych samochodow. Jeden lubi "drivers car", dobry zawias, czucie kierownicy i rezerwe mocy pod butem, inny lubi komfort, kanapowe zawieszenie czy duzy bagaznik i niskie spalanie bo jezdzi statecznie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez Oli Zobacz postaSporo ludzi jako alternatywę dla co by nie mówić drogiego Civica rozważa właśnie Leona,Astrę,Golfa,a wkrótce ma być nowy Focus.
A przecieź jest jeszcze Mazda3,Octavia,francuzy,także jest wybór.Bo to nie tylko chodzi w aucie, żeby było ładne, funkcjonalne, miało mocny i oszczędny silnik, ale najważniejsze, żeby się psuło! Przynajmniej ja tak uważam... Jeśli użytkuję codziennie auto, to wymagam od niego żeby mi służyło dobrze przez lata... obecny Civic IX póki co mnie jeszcze nie zawiódł
Comment
-
Zamieszczone przez Slinger Zobacz postaA masz jakieś potwierdzone informacje? Bo do tej pory z informacji prasowych (wypowiedzi szefa brytyjskiego oddziału Hondy) wynika, że w X gen Tourera nie będzie w ogóle.Zamieszczone przez filipfm Zobacz postaMowisz o roku modelowym czy Xgen?
Nie jest potwierdzone info, ze w ogole bedzie kombi Xgen, a wrecz czasem dementowane.
Po drugie, jezeli mialby byc w lecie w salonach to musialby juz dawno byc zaprezentowany publicznie - zauwaz, ze CTR pojawi sie jesienia a wersja producyjna juz jest zaprezentowana, a prototyp jesienia.
.
hp.png
Coś takiego można znaleźć na FP Honda Polska przy poście z 10.02.
Taką samą informację dostałem gdy do nich pisałem.
I jeszcze coś takiego:
oferta ct2017.jpg
Comment
-
Zamieszczone przez Krzysio Zobacz posta[ATTACH=CONFIG]33986[/ATTACH]
Moja odczucia są takie, że do 80-100 1,0 jest bardzo dynamiczny z ręczną skrzynią. Niestety za szybko kończą się obroty. Gdyby ciągnął do 7 tysięcy byłaby rewelacja.
Powyżej 100 daje radę ale szału nie ma. W przypadku 1,5 plus cvt wrażenie jest dokładnie odwrotne. Zaczyna ostro jechać powyżej 100.
Ogólnie to jechałem niedotartym silnikiem i do tego w maks wypasionej wersji (a wiec z nadwagą). Tak wiec spalanie powinno byc lepsze w comfort i po do tarciu. Pewnie 3,5 /100 przy ekodrivingu jest realne. Ciekawe jak przy automacie będzie to wyglądać.
BTW widziałem ze wersje 1,5 maja fabrycznie Michaliny primacy 3. To obecnie chyba najlepsze opony letnie.
Comment
-
Zamieszczone przez filipfm Zobacz postaLeonami - 1.6 TDI z manualem w wersji golas z wypozyczalni w Hiszpanii i 1.2 TSI DSG
Przez Was umówiłem się na jazdę Civem 1.0T [emoji14]
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaChoć jak widać dane z poprzedniej trasy to już wyszło 10L/100km. Bardzo duża różnica. Musiał ktoś mocno cisnąć ;-)Last edited by Alix; 23-03-2017, 10:41.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz postaJeśli 1.0T przy prędkościach przelotowych 50-90 km/h (ekonomiczna jazda) będzie palił 4-4,5L to jest chyba wart tych pieniędzy.Myślę, że auto będzie spalało w trasie przy spokojnej jeździe zgodnie z przepisami, tyle ile obecny 1,4, czyli 5-5,5l /100km. Szkoda, że kolega Krzysio nie wrzucił jeszcze zrzutu ekranu z jakiego odcinka ( ile km ) jest to spalanie 3,9... Swoim też mogę wrzucić spalanie 4l z kilku km jazdy
Comment
-
Zamieszczone przez limo Zobacz postaDwa lata to duzo tylko z punktu widzenia nabywcy samochodu a nie z punktu widzenia czasu trwania projektow R&D w tej branzy.. Ja na całe szczęście miałem. Aut nie projektuje się 10 lat, trwa to dużo szybciej i uwierz, 2 lata w czasie trwania takiego projektu robi ogromną różnicę.
To właśnie z punktu widzenia nabywcy 2 lata to nie za wiele, bo kto zmienia nowe auto co 2 lata? Bogaty niemiec? Flota?
Jest taki fajny temat na forum, dotyczy bodajże IX gena, w którym jest pełen przekrój zmian w rocznikach modelowych. Przeczytaj sobie, polecam. Inne fora też mają takie tematy. Najlepiej sprawdzić to samemu.
Każdy producent wprowadza zmiany w ciągu trwania życia modelu, nie tylko Mazda. Co nie zmienia faktu, że model z 2013 jest już trochę przestarzały w porównaniu do aut, które mają premiery w 2017 i pewnie niedługo będą pojawiały się nowe wersje. Mazda 3 ma już 4 lata, więc to był dobry czas na lift, bo zaraz schodzi z rynku. W końcu lifty wprowadza się często też po to by przetestować rozwiązania do nowego modelu.
I nie, pisząc "elektronika" nie miałem na myśli tylko systemów bezpieczeństwa, ale całokształt. Błędne założenie.
Comment
-
Zamieszczone przez login_87 Zobacz postaMówię o IX 2017
[ATTACH=CONFIG]34000[/ATTACH]
Coś takiego można znaleźć na FP Honda Polska przy poście z 10.02.
Taką samą informację dostałem gdy do nich pisałem.
I jeszcze coś takiego:
[ATTACH=CONFIG]34001[/ATTACH]Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaA który najmniej awaryjny ?Bo to nie tylko chodzi w aucie, żeby było ładne, funkcjonalne, miało mocny i oszczędny silnik, ale najważniejsze, żeby się psuło! Przynajmniej ja tak uważam... Jeśli użytkuję codziennie auto, to wymagam od niego żeby mi służyło dobrze przez lata... obecny Civic IX póki co mnie jeszcze nie zawiódł
Przez 3 lata: ułamana klamka w drzwiach kierowcy, zepsuty mechanizm składania lusterek, wyciek oleju z uszczelniacza prawej półosi, wymiana gum stabilizatora, dwukrotna wymiana odbojników i osłon, wymiana łożysk amortyzatorów, wymiana przekładni kierowniczej, wymiana łożysk w skrzyni biegów, wymiana czujnika trakcji (unieruchomione auto na dwa miesiące, bo nikt nie potrafił zdiagnozować usterki), a teraz czeka mnie wymiana przednich amortyzatorów, bo prawy mi się wylał (Kayaba wytrzymała 40 tys. km). Każdy egzemplarz jest inny, znam osoby, które Megane II 1.5 dCi zrobiły bezawaryjnie 200 tys. km, a to przecież samochód powszechnie uważany za awaryjny bubel,
W okresie gwarancji z żadnym z aut nie będzie większych problemów (a nawet jeśli to właśnie na problemy mamy gwarancję) - mój znajomy w swoim IX gen. przez 3 lata nie musiał wymieniać nawet żarówki, podobnie jak kolega w Leonie 1.4 TSI czy inny kolega w Megane 1.4 TCe, a po gwarancji każde z nich się prędzej czy później zepsuje - jeśli chodzi o jakość japońscy producenci w ostatnich latach mocno "nadgonili" Europę, już nikomu nie opłaca się robić wiecznych aut, którymi będzie się pykać bez wkładu 200 tys. km
Także można dopłacać do dobrej trakcji, bezpośredniego układu kierowniczego czy dużego bagażnika, ale dokonywanie wyboru na zasadzie "marka X będzie bezawaryjna, dlatego przymknę oko na niedoróbki i cenę" jest obecnie zwykłą naiwnością. Ja zatem uważam przeciwnie - najważniejszym jest, żeby auto było ładne (oczywiście naszym zdaniem), funkcjonalne, miało mocny i oszczędny silnik, a od usterek mamy gwarancję, po niej natomiast lepiej przezornie wymienić samochód na jakiś inny.
Comment
-
No to tak się zastanawiam czy jest auto które warto kupić? Civic X jak pisałem mi nie podszedł przez czarne wnętrze (słupki i podsufitka) a wersja z jasną podsufitką nie ma ledów co przy tej cenie auta jest żartem, Leon powyżej skrytykowany między innymi za prowadzenie i automat który jednak chciałbym mieć ale nie jest to wymóg na 100%. Nie mam auta idealnego i zawsze będzie to jednak jakiś kompromis. Dobrze że mi się nie spieszy ze zmianą auta i można przemyśleć temat.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
Zamieszczone przez mahoo Zobacz postaJa dla odmiany jeszcze z żadnym autem (a przerobiłem ich całe mnóstwo) nie miałem tylu problemów co z UFO Przez 3 lata
Zamieszczone przez mahoo Zobacz postaa od usterek mamy gwarancję, po niej natomiast lepiej przezornie wymienić samochód na jakiś inny.Last edited by Grzechu; 23-03-2017, 10:56.
Comment
-
Odnosnie VTEC (nie wiem, czy to blad dzialu marketingu, czy po prostu Honda chciala ujednolicic nazewnictwo):
honda-powertrain-drivetrain-lineup-850x524.jpgHonda-turbo-lineup-01-850x474.jpg
honda-1.5-litre-turbo-03-850x599.jpg
honda-1.0-turbo-panel-850x1182.jpghonda-1.5-turbo-panel-850x1228.jpg
Inzynier Hondy omawia silnik 1.5T:
Last edited by limo; 23-03-2017, 11:28.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaJeździłeś nim od nowości ? czy kupiłeś używkę?
Usterki w moim egzemplarzu nie są czymś nadzwyczajnym, wystarczy zerknąć do naszego działu technicznego (wielu posiadaczy UFO ma problemy z przekładnią kierowniczą czy łożyskami w skrzyni biegów). Pechem było to, że akurat przytrafiły się w komplecie w moim egzemplarzu
Jeśli ktoś nie ma możliwości zakupu nowego samochodu to siłą rzeczy skazany jest na dłuższą jazdę jednym autem. Problemem będzie jednak niedługo znalezienie nadającej się do jazdy używki w budżecie 10-15 tys. zł, bo te wszystkie downsizingowe wysilone silniczki i rozbudowana elektronika spustoszą portfel osób z takim budżetem do zera.
Comment
-
Zamieszczone przez mahoo Zobacz postabędzie jednak niedługo znalezienie nadającej się do jazdy używki w budżecie 10-15 tys. zł, bo te wszystkie downsizingowe wysilone silniczki i rozbudowana elektronika spustoszą portfel osób z takim budżetem do zera.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
Comment