Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dostajemy auta z tych samych dostaw co reszta EU. 1.0T nie dostali jeszcze nawet pismaki do testów, to jak Ty chcesz mieć opinie użytkowników, skąd?

Co do rabatów to w Honda Plaza nędza. Jak się pytałem kiedyś o Rke bo mój dealer zaczął kręcić coś to nie było szans nawet na dywaniki. Mają dostęp do aut lepszy niż inne salony jakimś cudem (należy to przeczytać układem) i potrafią znaleźć i sprzedać to co u innych na "niewiadomo kiedy" i to jest ich zaleta. No i jeszcze prezentują pewne rzeczy w Plaza TV - ale to nic innego, niż dowiemy się w każdym salonie... Ale ani rabaty ani serwis jak już wiemy tutaj z Forum - to raczej nie ich domena... Jak mi kiedyś powiedziano standardowa marża dealera na auto od Hondy to około 6%. Więc jak komuś oferują 5 to może się czuć szczęśliwy To nie Renault czy nawet Seat, gdzie rabaty są dwucyfrowe. Ale też nie prawie zero jak w Mazda.

A systemy... są dla mnie OK pod jednym warunkiem - nic nie piszczy i nie mruga mi nic jak po***ane jak tego nie chcę - muszą mieć opcję permanentnego OFF. Wszystkie, włącznie z VSA i to niezależnie od prędkości. Ja wszyskie te LKAS itp. z ADAS mam na co dzień wyłączone, albo co najmniej absolutnie wyciszone. Cała ta elektronika jest bardzo omylna i 3/4 ostrzeżeń jest idiotycznych - nie zniósł bym tego inaczej.
    Last edited by Alix; 12-03-2017, 19:24.
    ............................C I V I C
    .. generacje . wersje usportowione ..silniki
    . .
    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
      Pytał ktoś może na jeździe testowej dlaczego 1,5T z CVT katalogowo spala 0,5litra więcej niż manual gdy 1,0T z CVT spala katalogowo 0,7 mniej niż manual? Ta sama skrzynia i to samo auto, trochę to dziwne dla mnie. W ogóle podane wartości spalania 1,0T jakieś małe. Znalazł może ktoś na zagranicznych forach dane o rzeczywistym spalaniu?
      Ja nie pytałem, ale patrząc na szczegółowe dane wyglada na to, ze różnice na korzyść cvt z 1,0 sa głownie w jeździe miejskiej. Byc moze to kwestia masy i szerokości opon (co wpływa głownie na spalanie w mieście ). Ale to tylko domysły.

Ja generalnie nastawiam sie wlasnie na taka kombinacje. Gdyby ktos gdzies widział takie demo, to będę wdzięczny za info.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
        Dostajemy auta z tych samych dostaw co reszta EU. 1.0T nie dostali jeszcze nawet pismaki do testów, to jak Ty chcesz mieć opinie użytkowników, skąd
        Parę stron wcześniej jest link do artykułu gdzie właśnie pismak testuje oba silniki więc możliwe że jakieś dane o spalaniu komuś już wpadły w oko choć ja nie znalazłem.
        CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Zamieszczone przez remar Zobacz posta
          Pytał ktoś może na jeździe testowej dlaczego 1,5T z CVT katalogowo spala 0,5litra więcej niż manual gdy 1,0T z CVT spala katalogowo 0,7 mniej niż manual? Ta sama skrzynia i to samo auto, trochę to dziwne dla mnie. W ogóle podane wartości spalania 1,0T jakieś małe. Znalazł może ktoś na zagranicznych forach dane o rzeczywistym spalaniu?
          To nie są te same skrzynie, mają różne przełożenia (w tym inne przełożenie przekładni głównej):

Capture.jpg

Comment

• A ten 1.5T,to jest ten sam silnik co w H-RV?

Comment

• Panowie pytanie z innej bajki co powiecie o Kia Sportage IV 1.6 (177KM) GT mieliście okazję testować?

Comment

• Jeszcze odnośnie nowego Civika. Mam takie spostrzeżenie odnośnie ergonomii wnętrza. A mianowicie obudowa kolumny kierowniczej jest strasznie "pękata" i jeśli ustawi się fotel wyżej, to niestety kolano zwłaszcza lewej nogi uderza w obudowę kolumny. Czy ktoś ma podobne odczucia.

Comment

• Co do Hondy Plaza, to właścicielem tego grajdołka są Japończycy, również w zarządzie nie ma ani jednego polaka, pewnie dlatego mają najlepsze dojścia...
                  co do rabatów to rzeczywiście nic nie chcą dawać, nawet za type r z 2016 chcą cenę katalogową...
                  z drugiej strony ja u nich kupiłem civica bo dali najlepszą ofertę chyba w PL, tylko że auto było gdzieś w drodze, w Gdyni czy coś, nie było go u nich fizycznie...
                  więc sam już nie wiem jak to jest u nich...chyba nie ma reguły i trzeba dzwonić wszędzie...

Comment

• Jak odkryłem się z ofertą dla Honda Plaza, którą dostałem w Autowest to sprzedający powiedział, że nie wierzy, że chcą za tyle sprzedać i, że musi iść do szefa pogadać. Przyszedł po chwili, powiedział, że ok, szef się zgodził, ale bez innych gratisów typu taca do bagażnika, dywaniki, zestaw koła dojazdowego, pakiet iluminacyjny, chlapacze etc... Wybór padł na Autowest rzecz jasna. Przy negocjacji w Plaza do jakichkolwiek gratisów podchodzili bardzo ostrożnie, pisemie ani słowa o tym nie było, omijali temat, a przez telefon czy na spotkaniu to mówili "tak, tak, oczywiście dorzucimy, ale to dogadamy się już przy odbiorze" i z racji braku pisemnej deklaracji zrezygnowałem z kupna u nich.. Ale nie zmienia to faktu, że przejechać się X gen pewnie wybiorę się do nich, bo mam najbliżej

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                      Co do Hondy Plaza, to właścicielem tego grajdołka są Japończycy, również w zarządzie nie ma ani jednego polaka, pewnie dlatego mają najlepsze dojścia...
                      co do rabatów to rzeczywiście nic nie chcą dawać, nawet za type r z 2016 chcą cenę katalogową...
                      z drugiej strony ja u nich kupiłem civica bo dali najlepszą ofertę chyba w PL, tylko że auto było gdzieś w drodze, w Gdyni czy coś, nie było go u nich fizycznie...
                      więc sam już nie wiem jak to jest u nich...chyba nie ma reguły i trzeba dzwonić wszędzie...
                      Możesz sprecyzować jak to działa że nie dają rabatów a jednocześnie mogą zaproponować najlepszą cenę w PL Gdy ja kupowałem w 2012 to ich ceny były mało konkurencyjne.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                        Jak odkryłem się z ofertą dla Honda Plaza, którą dostałem w Autowest to sprzedający powiedział, że nie wierzy, że chcą za tyle sprzedać i, że musi iść do szefa pogadać. Przyszedł po chwili, powiedział, że ok, szef się zgodził, ale bez innych gratisów typu taca do bagażnika, dywaniki, zestaw koła dojazdowego, pakiet iluminacyjny, chlapacze etc... Wybór padł na Autowest rzecz jasna. Przy negocjacji w Plaza do jakichkolwiek gratisów podchodzili bardzo ostrożnie, pisemie ani słowa o tym nie było, omijali temat, a przez telefon czy na spotkaniu to mówili "tak, tak, oczywiście dorzucimy, ale to dogadamy się już przy odbiorze" i z racji braku pisemnej deklaracji zrezygnowałem z kupna u nich.. Ale nie zmienia to faktu, że przejechać się X gen pewnie wybiorę się do nich, bo mam najbliżej
                        Dokładnie tak . Też najlepszą cenę w PL dostałem na Ordona

Comment

• ja znalazłem ogłoszenie na otomoto, mieli kilka sztuk, zadzwoniłem co mają aktualnie i za jaką cenę i od razu powiedziałem, że biorę.
                          Pojawiłem się u nich pierwszy raz w salonie dopiero po odbiór auta. To był koniec stycznia 2016, a auto z 2015.

Comment

• Ja tez nie wytrzymałem i byłem pojeździc nową X-tką
                            Co ciekawe w Niemczech oficjalna premiera jest dopiero w najbliższą sobotę.

Dostałem 1.5T z manualem, niestety tylko 45 min jazdy .

Plusy:
                            - o klasę lepsze zawieszenie niż w IX gen. Lepiej wybiera nierówności, jest cichsze, mało się przechyla na zakrętach. Dla mnie podobne do Golfa czy Focusa. Zdecydowanie lepiej niz w Astrze, Megane czy Aurisie. Jest zachowany komfort jazdy.
                            - silnik - naprawde dobra jednostka ! Obnizyłbym jedynie start turbiny - ale to detal. Jedzie w całym zakresie obrotów - dobrze jedzie ! Szerokie opony pomagają trzymać trakcję nawet na 1 czy 2 biegu. 2 razy mierzyłem 0-100, handlowiec tez 2 razy. Ja zrobiłem najnizej 8,0; on 8,4s. Pomiar aplikacją w telefonie - co prawdo słabe odswiezanie GPS (Galaxy S7) ale jakis to obraz daje. Na letnich bedzie na pewno lepiej. Silnik nie ma charakterystyki wysokoobrotowej. Biegi kończą się dość szybko. Jezdzi sie tym typowo dla silników z turbo - nie ma tutaj zadnej rewolucji jak dla mnie. Za to dla ludzi, którzy sie przesiądą z wolnossącego 1.8 będzie mega zabawa i radość z jazdy Niskie obroty powyzej 120km/h. nareszcie mozna komfortowo Honda powyzej 130km/h jechać !
                            - wnetrze - nic nie zmienili w stosunku do modeli, które prezentowali kilka mscy temu (opisywałem wcześniej). Plastiki ok, skóra na kierownicy ok, są schowki - poziom dobrych kompaktów. Wygodnie sie siedzi i z przodu i z tyłu - jest miejsce na stopy pod przednimi fotelami.
                            - bagaznik - duży i przestronny - ja tam nie widze róznic w stosunku do IXgen. Dla mnie pierwsza liga w kompaktach.
                            - skrzynia - lewarek chodzi idealnie - krótkie kliki, sprzęgło miękkie (takie "miastowe").
                            - spalanie - 9,2l wypił wg komputera - dobry wynik jak na 182 KM.

Minusy:
                            - Tapicerka to żenada do kwadratu. Odczucia jak w aucie za 40 tys pln. Choc wydaje mi sie w Swifcie mojej córki jest lepsza
                            - Opony - za szerokie. Hałasują powyzej 90km/h. Generalnie opony sa i wadą i zaletą. Zwiększyli o 5% wysokośc boku opony - to plus, no ale 235 szerokości to przesada, niepotrzebne koszty. Z drugiej strony auto dobrze na nich przyspiesza i hamuje. Jakis taki nieudany kompromis tutaj wyszedł.
                            - Cena (ze sto stron jest na ten temat Auto jest zwyczajnie za drogie. Nie wiem czy w Polsce jest rynek na tak drogiego kompakta. Wydaje mi się, że nie. Gdyby to był 180 konny diesel za 100k pln to jeszcze ok, ale benzyna nie przejdzie.
                            - Roletka tylna - nie, nie i jeszcze raz nie. Koszmar.

Dawać cenę 87-88k pln za wersje 1.5T i będzie hit sprzedaży.

ps. mojej zonie absolutnie sie nie podoba z wyglądu ale ona jeździ Jukiem więc ma dziwny gust
                            Last edited by Glosima; 13-03-2017, 10:13.
                            Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Burton , czyli dostałeś rabat na wyprzedaży rocznika ? Czy auto było już zarejestrowana na salon , bo w 2012 tylko na takie mieli dobry rabat choć i tak AutoWest dawało lepsze oferty .
                              Last edited by gienio; 13-03-2017, 10:18.

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                                Jak odkryłem się z ofertą dla Honda Plaza, którą dostałem w Autowest to sprzedający powiedział, że nie wierzy, że chcą za tyle sprzedać i, że musi iść do szefa pogadać.
                                Miałem identyczną historię - swoje auto również kupiłem w Autowest mając wcześniej również żywy kontakt z Honda Plaza. Kiedy jednak usłyszałem, że za ówczesne 1.4 dostanę w HP jakiś nieistotny rabat i końcową cenę 64 tysiące, przy proponowanej cenie w Autowest 58 tysięcy, wyjścia nie miałem :-) Próbowałem jeszcze negocjować z Honda Plaza - wspominałem o proponowanej cenie z Autowest, ale dyskusji żadnej nie było - nie do przeskoczenia było wynegocjować coś więcej... Nie ma się więc co dziwić, że kupiłem ostatecznie w Autowest. Później jakiś miesiąc po zakupie miałem nawet telefon od jak rozumiem szefa działu sprzedaży i rozmowę nt. dlaczego nie kupiłem samochodu u nich, z lekką nawet pretensją

Jeśli ktoś teraz liczy na rabaty w przypadku X'tek w Honda Plaza - pytałem w sobotę - nie ma co na nie liczyć póki co :-)

Comment

Working...
                                X