Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• No ja tam byłem z pół godz z róznymi ludźmi i ani razu nikt nie podszedł, a stało 3 kolesi i zero reakcji z ich strony, marketing dno. Kolor faktycznie słaby, widziałem też sporta w kolorze czerwonym, niebieskim i czarnym. Najlepiej wg mnie wygląda czarny i czerwony. Materiał z wyglądu jest ok ale w dotyku jakiś strasznie dziwny i nieprzyjemny...
    Środek, przód, dach, skóra, felgi, naprawdę ok ale czy to warte takiej kasy? Chyba nie...

Comment

• Mi tam najbardziej podobają się ..... felgi. Takie same jak w IXgen!
      www.4kolkaszczescia.pl

Comment

• Nie żebym coś narzekał, ale na pierwszym zdjęciu zamieszczonym przez Daro31 za X stoi niebieska IX. I jest piękna w porównaniu do zdziwaczałego projektu X... I tak jest ładna, ale tu dopiero widać jak bardzo spiiiiii...dolili design nowego Civa. Takie moje odczucie. Leasing mi się kończy za 4 lata, może lift będzie ciekawszy

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
          Nie żebym coś narzekał, ale na pierwszym zdjęciu zamieszczonym przez Daro31 za X stoi niebieska IX. I jest piękna w porównaniu do zdziwaczałego projektu X... I tak jest ładna, ale tu dopiero widać jak bardzo spiiiiii...dolili design nowego Civa. Takie moje odczucie. Leasing mi się kończy za 4 lata, może lift będzie ciekawszy
          Mam podobne odczucia. Tak czytając opinie osób, które już miały okazję na żywo zobaczyć nowy model, trochę się zastanawiam za co Honda każe płacić 100k zł, skoro tak zaoszczędzili: to tapicerka siedzeń, to materiały, a bagażnik to już żenada... widzieliście jak wygląda podwójna podłoga w 5D (poniższy filmik 6:55)?
          https://www.facebook.com/KrzysztofHo...7185319642241/
          Czyżby X gen aż tak dobrze jeździł, że wrażenia z jazdy wynagradzają wszystko?
          Może dowiem się w przyszłym tygodniu, w moim salonie ma być dostępny 1.5T do jazdy testowej.
          Tak z grubsza wygląda, że układ hamulcowy na przedniej osi jest podobny do IX gen, trochę zmienił się z tyłu.
          Ciekawe jak to wszystko wystarcza na 182KM i vmax 220km\h i wyższą niż w poprzednim modelu masę.

Comment

• Nie rozumiem tego vmax-a ix 142km 215km/h, a ten 182km i 220km/h ??? On jest zblokowany? Czy cx mu się pogorszył? Nie piszcie, że masa, bo ciężar nie ma nic do tego. Oczywiście codziennie się tak nie jeździ, ale powinno być trochę więcej. Np. CLA 1,6 156 km i vmax 230

Comment

• Co do V max to zestopniowanie skrzyni zapewne decyduje .
              Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
              Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Co do obsługi w Honda Plaza to pozytywnie, już na wejściu byłem przywitany i zaproszony do oglądania. Może dla tego, że mam już zamówionego i mnie poznali. Potem poszliśmy na parking zobaczyć wszystkie modele i trochę pogadaliśmy o wadach i zaletach.

Sonic Grey wygląda strasznie plastikowo, jak na jakiejś zabawce. Wystawili go pewnie tylko dla tego, że to podobno nowy kolor. Miałem okazje zobaczyć wszystkie kolory na parkingu. Czerwony, niebieski oraz brushed metal wyglądają świetnie. Czarny mało pasuje do tego auta, mocno zlewają się wszystkie detale z lakierem.

Zdziwiło mnie jak mało jest miejsca na tylnych siedzeniach. Jestem niską osobą, ale i tak, miałem wrażenie ciasnoty przy głowie. Jakbym siedział w jakiejś ciasnej kapsule, dopasowanej na kształt człowieka. Za bardzo ścieli dach do dołu i brakuje tego miejsca.

Zauważyłem też, że schowek się dziwnie zamykał. Trzeba nim było trzasnąć by się domknął. No sprawiał wrażenie jakby był zepsuty lub źle spasowany.

Co do plastików i materiałów to było już wielokrotnie powiedziane. Dla mnie przy przesiadce z 8gen są całkiem ok. Nie podobało mi się jeszcze, że przeźroczyste przyciski na kierownicy są pod różnymi kątami i lekko wystają. Widać, że zrobili tak by łatwiej było wymacać który jest który. Jednak to sprawia wrażenie jakby były źle dopasowane i miały odpaść.

Zastanawia mnie jeszcze jak to jest z tymi chromowanymi elementami. Nigdzie nie widziałem opisu od czego zależą które części są chromowane, a które czarne/lakierowane. W salonie też nie bardzo potrafili na to odpowiedzieć. Z tego co widzę po katalogach i zdjęciach to chyba prestige ma wszystko chromowane, sport wszystko czarne, a 1.0 mają czarne + chromowana listwa nad drzwiami. Nie przepadam za chromem na samochodach, więc niezbyt mi się podoba, że jest to narzucone z góry.

Czy czasem prestige nie miał mieć kamery w prawym lusterku? Executive tez miał to mieć, a jak teraz patrze po katalogu to nigdzie tego nie ma. Wywalili to z wersji europejskich?

Comment

• A tu ciekawostka, chyba pierwsza X-tka, która trafiła na rynek wtórny (i to zanim sedan w ogóle pojawił się w salonach):

W tym kolorze sedan prezentuje się nienajgorzej, chyba wybiorę się obejrzeć go na żywo. Szkoda, że ten silnik nie będzie dostępny dla europejskich klientów

Comment

• Zamieszczone przez Arpuc Zobacz posta
                    A propos Fiesty ST właśnie wyczytałem, że nowa ST będzie miała silnik... 3-cylindrowy! Konkretnie 1.5 mocy 180-200KM. Koniec świata...
                    Ale te 3 cylindry będą miały lepszy dźwięk niź obecne 4.
                    No i jest jeszcze aspekt bezawaryjności 1.5 czy 1.6EB były właściwie bezawaryjne więc musieli coś z tym zrobić,stąc być moźe pomysł 3 cylindrów.

Comment

• ...wracając jeszcze do mojego postu z wczorajszej wizyty - to, co najbardziej mi się podobało, to pozycja za kierownicą... Siedzi się naprawdę nisko - fajne uczucie... dla mnie IX'tka jest pierwszą Hondą jaką posiadam - wcześniej nie miałem do czynienia z tą marką... wczoraj rozmawiając z innymi osobami w salonie i wspólnie oceniając X'tkę jeden z zapalonych hondziarzy stwierdził, że zachowany jest tu nieco duch VII w kwestii pozycji za kierownicą... dla mnie poniekąd przesiadając się bezpośrednio z IX'tki był to "lekki szok", kiedy niejako "wpadłem" w siedzenie tak nisko
                      Jeśli chodzi o tylną kanapę, to również mam ocenę niejednoznaczną - miejsca na nogi jest naprawdę wystarczająco (wspomiany hondziarz stwierdził, że nie mniej niż u niego w Accordzie), z kolei problem jest z głową, kiedy chce się oprzeć ją o zagłówek - po prostu zahacza się nią o podsufitkę (mam 182 cm)...
                      Podobnie jak Wy koledzy również widziałem wczoraj te Sport Plusy na ich parkingu w kolorach: czerwony, czarny, niebieski i ten nazwany brushed metal... byłem z żoną - jej najbardziej podobał się właśnie ten brushed metal... i tu zgodzę się z nią, bo fajnie się komponuje z czarnymi wstawkami... ja jeszcze dodałbym niebieski jako fajny - na oko to identyczny lakier jak ten z IX'tki... czerwony akurat nie bardzo przypadł mi do gustu - wg mnie ten lakier to pasuje jedynie do CTR :-) czarny z kolei zlewa się, jak wspomniał ozonex, z wstawkami z tym samym kolorem - źle to jednak nie wygląda ogólnie...
                      Bardzo ok wydaje się pojemność bagażnika, cały efekt psuje jednak ta cholerna roletka - co to za patent w ogóle !

Comment

• Zamieszczone przez ozonex Zobacz posta
                        Co do obsługi w Honda Plaza to pozytywnie, już na wejściu byłem przywitany i zaproszony do oglądania. Może dla tego, że mam już zamówionego i mnie poznali. Potem poszliśmy na parking zobaczyć wszystkie modele i trochę pogadaliśmy o wadach i zaletach.

Sonic Grey wygląda strasznie plastikowo, jak na jakiejś zabawce. Wystawili go pewnie tylko dla tego, że to podobno nowy kolor. Miałem okazje zobaczyć wszystkie kolory na parkingu. Czerwony, niebieski oraz brushed metal wyglądają świetnie. Czarny mało pasuje do tego auta, mocno zlewają się wszystkie detale z lakierem.

Zdziwiło mnie jak mało jest miejsca na tylnych siedzeniach. Jestem niską osobą, ale i tak, miałem wrażenie ciasnoty przy głowie. Jakbym siedział w jakiejś ciasnej kapsule, dopasowanej na kształt człowieka. Za bardzo ścieli dach do dołu i brakuje tego miejsca.

Zauważyłem też, że schowek się dziwnie zamykał. Trzeba nim było trzasnąć by się domknął. No sprawiał wrażenie jakby był zepsuty lub źle spasowany.

Co do plastików i materiałów to było już wielokrotnie powiedziane. Dla mnie przy przesiadce z 8gen są całkiem ok. Nie podobało mi się jeszcze, że przeźroczyste przyciski na kierownicy są pod różnymi kątami i lekko wystają. Widać, że zrobili tak by łatwiej było wymacać który jest który. Jednak to sprawia wrażenie jakby były źle dopasowane i miały odpaść.

Zastanawia mnie jeszcze jak to jest z tymi chromowanymi elementami. Nigdzie nie widziałem opisu od czego zależą które części są chromowane, a które czarne/lakierowane. W salonie też nie bardzo potrafili na to odpowiedzieć. Z tego co widzę po katalogach i zdjęciach to chyba prestige ma wszystko chromowane, sport wszystko czarne, a 1.0 mają czarne + chromowana listwa nad drzwiami. Nie przepadam za chromem na samochodach, więc niezbyt mi się podoba, że jest to narzucone z góry.

Czy czasem prestige nie miał mieć kamery w prawym lusterku? Executive tez miał to mieć, a jak teraz patrze po katalogu to nigdzie tego nie ma. Wywalili to z wersji europejskich?

Chromowane listwy i klamki na wersja Prestige czarne sport o sport plus,

Panowie ja jestem w szoku! dla mnie te plastiku to porażka to w IX są lepsze na podparciu drzwi kierowcy i podłokietniku zero czegoś miękkiego jedynie materiał, czy kawałek gąbki to taki koszt? dla mnie to jest mega porażka, jestem bardzo zwiedziony i chyba zrezygnuję z tego samochodu

Comment

• A w biedniejszych wersjach nie ma tam półki żeby podmienić to dziadostwo?

Co do wysokości siedzenia to jest bez porównania lepiej (niżej) niż w 9gen - olbrzymi krok do przodu dla mnie! Pozycja wreszcie równie fajna jak np. w BMW 3er. No ale do tego co mam w 4gen żeby głaskać rączką asfalt po otwarciu drzwi to niestety jeszcze duuużo brakuje... Dzisiejsze auta są nabudowane do góry jak głupie, chyba tylko w Mazdzie MX-5 z tych co są obecnie na rynku siedzi się "na asfalcie" - tak jak to uwielbiam i jak najlepiej "czuję" auto. Nawet 911 to nie to o dziwo. Dobrze, że Honda wreszcie po 3 generacjach podwyższania poszła po rozum do głowy i wraca niżej... po to m.in. ktoś będzie chciał Civica jako "driver's car", a jak chce siedzieć jak na stołku to i tak pójdzie kupi SUVa.

MarekComau - a Ty samochodem czy jego plastikami jeździsz? Jak samochód dyskwalifikuje kawałek plastiku nie taki jak się spodziewałeś to sorry ale... Przejedz się tym autem, potem pogadamy czy taki czy owaki plastik w jeździe tak strasznie przeszkadza i wtedy podejmiesz decyzję.
                          Last edited by Alix; 05-03-2017, 12:43.
                          ............................C I V I C
                          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                          . .
                          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Czy ja dobrze zauważyłem że z tyłu nie ma świateł LED tylko zwykłe żarówki ??

5:14 min.

Comment

• Zamieszczone przez Marvin22b Zobacz posta
                              Czy ja dobrze zauważyłem że z tyłu nie ma świateł LED tylko zwykłe żarówki ??

5:14 min.
                              wczoraj mnie to właśnie zastanawiało... zaglądałem w te klosze tego konkretnego samochodu i nie mam jednoznacznej odpowiedzi... na pewno widać żarówki, ale może od świateł stopu? jak pisałem nie widziałem włączonego auta na światłach...
                              szczerze - prezentacja wczoraj nowego modelu w Honda Plaza na poziomie żenującym - zamiast chwalić się jak się da, postawić przy nim non stop jakiegoś kumatego pracownika dedykowanego tylko do niego, to wstawili na siłę auto, aby jedynie usiąść i obejrzeć z zewnątrz...

Comment

• Zaczynam się cieszyć że mam IX polifta może z osiągami mogło być lepiej ale stylistycznie mi baardzo odpowiada... i z tyłu mam LED . cena prawie 100 k (bo w grę wchodziłaby tylko wersja sport) a z tyłu żarówki... materiały donosicie że średnio... chyba trzeba się przejechać żeby sprawdzić gdzie te 30 k różnicy (chociaż miałem okazje przejechać sie wczoraj Type R wiec mnie nie zaskoczy :P).

Comment

Working...
                                X