Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Swoją drogą widziałem w salonie Megane 205KM GT skonfigurowane za 124 tys
    ale i tak ją objedzie astra za 80
    generalnie ta asterka objeżdza wszystko poniżej golfa gti/cupra 265, niezła okazja

Comment

• Niby tak ale auta nie kupujemy tylko dlatego że objedzie inne auto, trzeba przy zakupie spojrzeć szerzej na temat.
      CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

• Auto przede wszystkim musi być ładne, czyli podobać się dla właściciela zarówno z zewnątrz jak i w środku, a potem może mieć jeszcze walory objeżdżające inne auta
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Ten walor, że dane auto objeżdża pozostałe, stawiają na pierwszym miejscu przeważnie Ci pasjonaci motoryzacji, którzy nie stoją przed zamiarem kupna nowego auta, a tylko widzą siebie za kierownicą jakiegoś dopalacza na czerwonym świetle i czekają z niecierpliwością na zielone, aby z dumą potem spojrzeć w lusterko wsteczne. Każdy kto ma zamiar kupić nowe auto rozważa wszystkie parametry. Dla mnie cena jest na pierwszym miejscu (przecież nie kupie jak nie mam tyle pieniędzy), potem wygląd zewnętrzny, wygląd wewnętrzny (wyposażenie), bezpieczeństw i dopiero na końcu osiągi silnika. Niestety wg tych moich kryteriów Civic x przegrywa znacząco z konkurencją (chociażby z Astrą 1.4 Turbo). Tak surowy osąd nowego Civica stawiam chociaż go jeszcze nie widziałem na żywo i tym bardziej nim nie jechałem. Niestety to co jest dostępne na YT zraża mnie do tego auta. Nie podoba mi się sylwetka. Civic zawsze charakteryzował się nisko opadającym przodem, co było i jest takim elementem charakterystycznym marki. Płaszczyzny przedniej szyby i maski były prawie równoległe. Nowy Civic z tym swoim wysoko podniesionym (w stosunku do płaszczyzny przedniej szyby) przodem przypomina mi jakiegoś niemieckiego buldoga z lat siedemdziesiątych. Raczej nie kupię tego auta.

Comment

• generalnie tak ale ciekawe komu się podoba evo albo impreza, szczególnie w środku

Comment

• Myślę, że większość z nas patrzy najpierw na wygląd auta, żeby nam się podobało i żonie jeszcze hehe, potem patrzymy na środek, jego wygląd, funkcjonalność, no i na koniec sprawdzamy opinie dotyczące awaryjności auta i osiągi silnika, tutaj każdy próbuje znaleźć swój złoty środek... dla mnie wybór auta to był ciężki dylemat.. ale padło na Civa IX Żebym miał dużo kasy to bym kupił sobie jeszcze drugie auto lancera albo imprezę bo żona do tych aut by nie chciała wsiadać jako auta użytkowe
              Last edited by Grzechu; 16-12-2016, 14:01.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              Coś na temat olejów..

Comment

• To jednak Honda dobrze kalkuluje, że "dziadkowozy" będą jej się lepiej sprzedawały jak Wam na osiągach nie zależy. Honda kiedyś była blisko sportu, chociaż ja bym to nazwał dynamiką, dynamiczne auta z pazurem, czasem nie do końca komfortowe, ale mające pazur, charakter Teraz widać, że tam nie ma ani sportu, ani komfortu jak Astra szybsza i wygodniejsza. Niech ten Civic będzie głośny, ale niech zap..., albo niech nie zap... , ale będzie cichy i wygodny, a tak to d.... nie auto, zamiast Hondy mogą tam znaczek Toyoty nakleić i nikt się nie jarnie.
                Last edited by Jozin; 16-12-2016, 14:24.

Comment

• Jeździłeś X gen. że już wiesz jaka będzie, stale tu jęczysz że Hondy są głośne a nagle ci to nie przeszkadza. .. teraz znowu masz problem bo nie zapier...dala.. kup Tajpera... [edited]

Last edited by Crisownik; 16-12-2016, 16:16. Powód: raportowany post

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                    jak Astra szybsza i wygodniejsza. Niech ten Civic będzie głośny, ale niech zap..., albo niech nie zap... , ale będzie cichy i wygodny, a tak to d.... nie auto, zamiast Hondy mogą tam znaczek Toyoty nakleić i nikt się nie jarnie.

Ja sie zastanawiam co Ty robisz na forum Hondy... Wpadasz na forum milosnikow Hondy piszesz takie rzeczy a potem placzesz i raportujesz posty bo Ci ktos Ci pocisnal...
                    The 1st. - EJ9
                    The 2nd. - ES7
                    The 3rd. - FD7
                    The 4th. - CU2
                    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• Zamieszczone przez Jozin Zobacz posta
                      To jednak Honda dobrze kalkuluje, że "dziadkowozy" będą jej się lepiej sprzedawały jak Wam na osiągach nie zależy. Honda kiedyś była blisko sportu, chociaż ja bym to nazwał dynamiką, dynamiczne auta z pazurem, czasem nie do końca komfortowe, ale mające pazur, charakter Teraz widać, że tam nie ma ani sportu, ani komfortu jak Astra szybsza i wygodniejsza. Niech ten Civic będzie głośny, ale niech zap..., albo niech nie zap... , ale będzie cichy i wygodny, a tak to d.... nie auto, zamiast Hondy mogą tam znaczek Toyoty nakleić i nikt się nie jarnie.
                      Jak to się mówi... "Widziały gały co brały..." Żal można mieć tylko do siebie, a nie do auta które się samemu kupiło.. Poza tym IX 1,8 jak by tu nie patrzeć ma 9 sek. do setki i osiąga 215km/h więc trochę tego pazura jest.. a przy tym, co ważne, niezawodność. Miedzy innymi temu postawiłem na IX a nie na TSI i inne 3 cylindrowe turbinki..
                      Moja łódka Civic..
                      Mój "klekocik" Ceed..
                      Coś na temat olejów..

Comment

• Info od Hondy
                        Ładowność będzie nieco niższa niż w poprzednim modelu ze względu na wielowahaczowe zawieszenie. Na razie mamy wstępne informacje na ten temat, wg których ładowność - w zależności od wersji auta - będzie wahać się między 420 kg a 490 kg. Nie są to jeszcze jednak ostateczne dane.

Comment

• W kwestii technicznej - to nie jest tak, że typ zawieszenia (belka/wielowahacz) bezpośrednio definiuje nośność... Owszem to wpływa w jakiś tam sposób, ale ma na to wpływ wiele innych czynników jak np sprężyny, amortyzatory, sztywność podłogi itp. Rozpatrując same zawieszenie, to można by nawet rzec że wielowahaczowe w pewnym sensie sprzyja możliwości większego obciążenia bez zmiany właściwości trakcyjnych (niezależne zawieszenie adaptuje się w szerszym zakresie "ugięcia"). Nie wiem jak Honda mogła napisać taką wiadomość, bo to ewidentna bzdura. Być może chodziło o pojemność bagażnika? Tu pełna zgoda, zawieszenie wielowahaczowe zajmuje więcej miejsca niż kawał pręta zwanego belką.
                          Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
                          Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• To ja znowu o Astrze (co by nie pisać, jest to jakiś punkt odniesienia dla każdego nowego samochodu kompaktowego na rynku). Jak sądzicie, za ile po rabacie można kupić taką Astrę ST. Do setki 8,3. Elastyczność 9,0. Chyba porównywalnie z nowym Civikiem 1,5T.
                            Astra K ST 1.4 150.jpg

Comment

• Zamieszczone przez Crisownik Zobacz posta
                              Ja sie zastanawiam co Ty robisz na forum Hondy... Wpadasz na forum milosnikow Hondy piszesz takie rzeczy a potem placzesz i raportujesz posty bo Ci ktos Ci pocisnal...
                              Raportuje chamstwo, a nie powinienem bo takie rzeczy powinna usuwać moderacja bez popychania. Nie mówiąc o tym , że jeszcze donosi na użytkownika, który raportuje chamską treść. Chyba, że też też powinienem "pocisnąć" bo mi się czyjaś opinia nie podoba.

Comment

• Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz posta
                                . Jak sądzicie, za ile po rabacie można kupić taką Astrę ST. Do setki 8,3. Elastyczność 9,0. Chyba porównywalnie z nowym Civikiem 1,5T.
                                12% osoba fizyczna 14,5% działalność gospodarcza ale najpierw trzeba to wiedzieć bo handlowiec sam nie powie. Może na Civika X też dadzą podobne upusty?
                                Last edited by remar; 16-12-2016, 19:14.
                                CIVIC IX 1,8/142KM

Comment

Working...
                                X