Zamieszczone przez Alix
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
-
Ja czasem korzystam opinii żony o autach z tego powodu że o motoryzacji wie tyle co my o galaktyce Andromedy czyli ma świeże spojrzenie. Ja jestem skażony stereotypami. Przed wyborem auta pojechaliśmy do BMW nie żeby kupić ale na zasadzie - zobacz kobieto jak wygląda wzorzec auta i do tego staraj się dążyć swoim wyborem. Tam szybko się okazało że do jedynki nawet nie warto wsiadać, X1 jest niebezpieczne ze względu na za szerokie słupki przednie a seria 2 ma jakieś tam zalety ale dlaczego to tyle kosztuje skoro 2 razy tańszy Peugeot ma większą funkcjonalność. Facet nie byłby zdolny do takiej krytyki (a przynajmniej ja od dziecka fan tej marki) bo facet uznał by że skoro to BMW to tak ma być i koniec a ja dopiero wtedy zobaczyłem że X1 ma faktycznie nieco za grube słupki z przodu. Czasem więc warto posłuchać żony.CIVIC IX 1,8/142KM
Comment
-
No właśnie - "jak jeździ" - Civic IX fajnie wchodzi w zakręty i dobrze trzyma się drogi, ale przez to jest twardy... czyli coś za coś... a wiadomo, że jeżeli hatchback ma być autem rodzinnym to ma być komfortowy a nie twardy, czy tam wchodzić dobrze w zakręty.. ( musi być gdzieś kompromis ). Dla mnie Civic IX fajnie jeździ, ale po pewnym czasie stwierdziłem, że jednak mógłby być trochę miększy, szczególnie gdy na co dzień jeżdżę Aurisem i jak przesiadam się do swojego auta, to da się odczuć różnicę w komforcie.. Tak więc jeżeli taka Astra 150KM czy 200KM jest trochę miększa od IX to dla mnie osobiście takie auto pasuje teraz idealnie.
Comment
-
O to chodzi, że ja mam u siebie 16', fakt Auris jeździ na 15' ale myślę, że i tak jest bardziej miękki, czuć w trasie jak zawieszenie fajnie sprężynuje miękko w Civie tak nie ma.Last edited by Grzechu; 18-12-2016, 15:12.
Comment
-
Zawieszenia Toyoty, poza GT86 to akurat frajdy z jazdy nie dają. Owszem, są poprawne, część osób może nawet uznać je za sportowe ( na tke francuzów np) ale to tylko albo aż tyle. Prawdziwego funu z jazdy tam się nie znajdzie.
Comment
-
Dobrze ze zawieszenie astry poprawili w mocniejszej wersji bo w sumie samochód fajny jest. Ja auto kupowałem jako 4 które uzytkujemy więc mogłem z niektórych właściwości zrezygnować. Mojej żonie honda się generalnie nie podobała ale w ostateczności na białego sporta się zdecydowała i to bardziej po jeździe próbnej niż oglądając w salonie. Na początku trochę więcej ja civikiem jeździłem ale teraz od pol roku praktyczne tylko ja tynkuję. Zona całkowicie ja opanowała i jest bardzo zadowolona. Jedyne co bym zmienił to dźwięk silnika i wydechu bo jest trochę denerwujące. Duże plusy to szybkie nagrzewanie silnika oraz ogólna lekkość użytkowania. Connect też bardzo dobrze się sprawuje.
Comment
-
Zamieszczone przez Razbino Zobacz postaW zasadzie tak, ale fakt że auto służy przede wszystkim do jazdy to trochę przeżytek. Firmy samochodowe doszły już do takiej perfekcji technicznej, że w zasadzie wszystkie auta dobrze jeżdżą (w sensie przemieszczenia się z punktu A do B) są również coraz bardziej bezpieczne.
Zamieszczone przez remar Zobacz postaJa jestem skażony stereotypami.Czasami warto. Hondą wyłamałem się ze stereotypu rodzinnego Toyotowego z jednej strony i VAGowskiego z drugiej strony. Po kilku moich argumentach obecnie mój Tato jeździ Suzuki, teść rozważa Clio albo Fiestę, a kolega jeżdżący dotąd Mercem C klasy... po pomacaniu ze mną Mini jutro wypożycza Clubmana na próbną i wstępne targi ma za sobą
Grunt to nie mieć klapek na oczach. Szkoda życia. A zwykle i nie najlepiej ulokowanych pieniędzy, których zawsze w końcu jest ograniczona pula
Zamieszczone przez remar Zobacz postaTam szybko się okazało że do jedynki nawet nie warto wsiadać, X1 jest niebezpieczne ze względu na za szerokie słupki przednie a seria 2 ma jakieś tam zalety ale dlaczego to tyle kosztuje skoro 2 razy tańszy Peugeot ma większą funkcjonalność.
Zamieszczone przez Maccan Zobacz postaMojej żonie honda się generalnie nie podobała ale w ostateczności na białego sporta się zdecydowała i to bardziej po jeździe próbnej niż oglądając w salonie. (...) Zona całkowicie ja opanowała i jest bardzo zadowolona.
Zamieszczone przez Radon Zobacz postaZawieszenia Toyoty, poza GT86 to akurat frajdy z jazdy nie dają.Last edited by Alix; 18-12-2016, 17:37.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Kiedy w 2013 r. stanąłem przed zakupem nowego auta, to pod uwagę brałem KIA Ceed, Hyundai i30, Suzuki S i Civic IX. Ponieważ przez 13 lat jeździłem Civiciem VII, wiec trochę miałem Hondy dość. Żona zdecydowała, że jak ma być nowe auto to tylko Civic. Dzisiaj po trzech latach wyboru nie żałuję mimo, że jak tu niektórzy piszą Civic 1.4 to pomyłka Hondy i nie da się tym jeździć. Auto mi nie zbrzydło, wręcz przeciwnie podoba mi się coraz bardziej. Myję, odkurzam i jeżdżę. Wieczorem, przed spaniem, idę do garażu żeby Civica poklepać.
Comment
-
Zamieszczone przez Razbino Zobacz postajak tu niektórzy piszą Civic 1.4 to pomyłka Hondy i nie da się tym jeździć
Zamieszczone przez Razbino Zobacz postaAuto mi nie zbrzydło, wręcz przeciwnie podoba mi się coraz bardziej. (...) Wieczorem, przed spaniem, idę do garażu żeby Civica poklepać.I o to właśnie chodzi - więc kupiłeś sobie dobry samochód, faktycznie żona miała rację
bo:
............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Witam
Przeczytałem cały temat nie będę się wypowiadał na temat X nie widziałem nie jeżdziłem może cena za wysoka co przełoży sięna niską sprzedaż.Widziałem kilka opini że opel astra jest lepszy ze ma lepszy bardziej elastyczny silnik ok.ale jak ja chcę wyprzedzić robię redukcje gaz w podłoge i już od tego jest skrzynia biegów dla mnie to przyjemnośc i frajda.Dzienikarze napisali kiedyś że XI generacja to krok w tył ,że odgrzewany kotlet itp.Kilka osób podłapało ten stereotyp, odrobinę się z tym zgodzę ale w odniesieniu do przedlifta, polift wygląda w moim odczuciu zaje fajnie nie widzę podobieństwa do VIII generacji.Przed zakupem jeżdziłem kilkoma samochodami między innymi oplem astra 1.4 150 km jeżdzi fajnie nie mogę złego słowa powiedzieć ale nie było tego czegoś taki pospolity samochód bez polotu za dwa lata będzie ich wszędzie pełno.Po wszystkich jazdach testowych tylko trzy do mnie mówily Honda,Mazda 3 Ford Focuc ale wybrałem Honde ona do mnie nie mówiła ona śpiewała.Teraz po dwóch mieśiącach i przejechaniu 6 tyś km zaliczeniu trasy Polska Norwegia i z powrotem nie żałuję wyboru po drodze widziałem tylko kilka takich hond a opli ,vw itp. całe mnustwo co pewnie przełoży się na odsprzedaż w przyszłości.Ja kupiłem ten samochód świadonie wiedziałem co kupuję więć nie nażekam że silnik ma słaby dół,że jest głośny że dużo pali przy prędkościach autostradowych z czym się nie zgodze na trase Sassnitz Kraków cały czas autostrada średnia prędkośc 137 spalił 8.2 pewnie gdybym sie postarał było by poniżej 8 ale jechałem do domu na świętaLast edited by Gość; 18-12-2016, 18:14.
Comment
-
Zamieszczone przez Alix Zobacz postaGrunt to nie mieć klapek na oczach. Szkoda życia. A zwykle i nie najlepiej ulokowanych pieniędzy, których zawsze w końcu jest ograniczona pula
Comment
-
Generalnie tak, aczkolwiek przywiązanie do marki ma jakieś tam zalety typu "swój wróg lepszy od nieznanego" w kwestii serwisu, możliwości, itp. Łatwiej też tą markę bliżej poznać niż z dystansu. Ale zdecydowanie nie należy i nie warto być ślepo przywiązanym. Nie będę np. żonie kupował Jazz tylko dlatego, bo jest Hondą, choć lubię tą markę - jeździ słabo nieadekwatnie do ceny, nie wygląda i nam się nie podoba, nie ma współczesnych silników, itd. To samo dotyczy HR-V. Civic 10 jest z kolei już dla nas za duży i... też na razie cennikiem raczej odstrasza. Jak rozważałbym to pewnie 1.5T z wyposażeniem Sport Plus... to za kilka tys. niższą cenę mogę kupić w suto wyposażone mocniejsze Mini Coopera S 5D - auto w tym przypadku lepsze... bo mniejsze, ale przede wszystkim lepiej wykonane, ładniejsze, bardziej kobiece, z o niebo lepszym wnętrzem i fotelami, lepszym oświetleniem, szybsze i z mocniejszym silnikiem, w dodatku myślę, że nawet lepiej jeżdżące niż Civic 10th... Bezawaryjność? Też jest ważna, ale to drugie auto, którym świata zwiedzał nie będę, mam pakiet free serwisu z gwarancją 5 lat/60tys. co mi lepiej nawet pasuje niż Hondowska 3 lata/100tys. i z płatnym serwisem (auto wstępnie planowane na 6 lat i ok. 40tys km). Tyle, że znowu jak wspominam o Mini, to wszyscy w rodzinie biorą mnie za idiotę i wariata...Ach, te klapki na oczkach...
............................C I V I C
.
.
Comment
Comment