Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy Civic X generacji - zakup, zalety i wady, alternatywy rynkowe

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• W pl nie ma 1.5 executive...

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
      Patrzę na wygląd tej Hondy na fotkach wyżej i stwierdzam, że jednak ten samochód nie jest wart tak dużych pieniędzy..., przód jest jeszcze w miarę ładny, ale bok auta wygląda tak nudno jak kiedyś takie auto dewo neksjia.. a tył jak z zabawek lego.. ech.. nawet żeby kosztował te 70tys. to chyba i tak bym nie kupił już tego auta.. jest nudne.. mam bardzo mieszane uczucia.. IX jednak ma to coś co mnie przyciągnęło... ;/
      Zgadzam się, jest poprawne, ale nie wywołuje efektu WOW jak VIII (zwłaszcza) i IX gen. Przyznaję jednak, że jak każdy poprzedni Civic wygląda lepiej w realu niż na zdjęciach.

Comment

• Co to za lakier ? Jakis matowo-perlowy ?
        Fatalnie to wyglada, chyba widzialem taki na Audi a3 kiedys.

Patrze na niego i przypomina mi mojego matchboxa 30 lat temu, ktorego pomalowałem pedzlem i emalią
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

• Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
          Co to za lakier ? Jakis matowo-perlowy ?
          Fatalnie to wyglada, chyba widzialem taki na Audi a3 kiedys. Patrze na niego i przypomina mi mojego matchboxa 30 lat temu, ktorego pomalowałem pedzlem i emalią
          Nie jest matowy, zwykła perła której zbytnio nie widać nawet w dobrym oświetleniu.

Comment

• Przeskoczmy może na jakiś temat olejowy bo tutaj już nudno się robi...
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez LukasVD Zobacz posta
              Chyba jednak mają:
              Przykładowo 97100PLN za aktualnego hatch Executive 1.8 MT vs 111000PLN za Prestige 1.5T MT - różnica 13900PLN;
              W CH, gdzie aktualnie pomieszkuję, hatch Executive 1.8 MT to 31100 CHF vs Prestige 1.5T MT 32200CHF - różnica 1100CHF(~4,5kPLN). Jednak da się nie przesadzić z podwyżkami.
              A czy w CH jest dostępna wersja Elegance 1,5T ? Czy tak jak u nas z silnikiem 1,0T.
              Takie realne porównanie cen pokazuje, jakim rynkiem dla Hondy jest Polska.

Comment

• nie ma co porownywac jednej wybranej wersji miedzy rynkami, bo relacje miedzy cenami poszczegolnych wersji na roznych rynkach sie mocno miedzy soba roznia.

Z ciekawosci wszedlem teraz na cennik HPL i HDE. Roznica miedzy 1.4 S a 1.8 AT Executive dla 9gen wynosi - w PL 62%, w DE 85% i teraz przeliczajac ceny DE na PL po kursie z dzisiaj. 1.4 S wychodzi 76 tys, a 1.8AT Exec prawie 142 tys. - i nas odpowiednio 62 i 101

Zdaje sie tez od 9gen bylo tak, ze w DE i UK Diesel kosztowal tyle co 1.8AT, a u nas bylo tak, ze 1.8 AT byl w polowie drogi miedzy 1.8 MT a 1.6

Chociaz faktycznie jestem ciekaw relacji miedzy cenami IX i Xgen na roznych rynkach

Comment

• Zamieszczone przez Nowy2017 Zobacz posta
                  A czy w CH jest dostępna wersja Elegance 1,5T ? Czy tak jak u nas z silnikiem 1,0T.
                  Takie realne porównanie cen pokazuje, jakim rynkiem dla Hondy jest Polska.
                  Wersje są podobne jak w PL (jedynie 1.0T Executive Premium nie figuruje w cenniku PL):
                  Capture.jpg
                  Last edited by Lukas; 05-12-2016, 21:29.

Comment

• Ja tu widzę większe różnice pomiędzy wersjami niż w pl...

Comment

• Zamieszczone przez Burton Zobacz posta
                      Ja tu widzę większe różnice pomiędzy wersjami niż w pl...
                      Ależ nikt nie porównywał różnic cenowych pomiędzy wersjami, porównywane były natomiast procentowe różnice pomiędzy najwyższymi wersjami wyposażenia IX i X-gena na rynku PL i CH. W PL pojechali po bandzie z podwyżkami i tyle w temacie.

Comment

• No to trzeba się cieszyć, że IX była taka tania

Comment

• Czerwony "wyścigowy" lakier w podstawie bez dopłaty dla wszystkich wersji. Wersje silnikowe takie jak w PL. Znaczy że centrala Hondy na Europę decydowała praktycznie o wszystkich rynkach jeśli chodzi o specyfikację.

Znalazłem filmik z amerykańską prezentacją Civika X w 4K https://youtu.be/Jrl7R1sIahs. Ale bardziej interesujące są dane (kartka na szybie), jakie dilerzy w US muszą podawać klientom. I tak z jakiego kraju procentowo pochodzą części wykorzystane w samochodzie - w przypadku Civika 1,5T EX CVT na filmie mamy: USA/Kanada 15%, Japonia 25%, UK 20%; a poza tym kraje montażu/pochodzenia samochodu/podzespołów - montaż samochodu UK Swindon, silnik 1.5T Tajlandia, skrzynia CVT Japonia.
                          Last edited by Nowy2017; 05-12-2016, 22:09.

Comment

• Link znaleziony na sąsiednim forum https://www.facebook.com/notes/honda...90129554382788
                            Moja Honda
                            https://www.civicforum.pl/showthread...044#post351044

Comment

• Ma ktoś dane dot. przyspieszeń? Manual, cvt, 1.0, 1.5 ale z Europy a nie USA...

Comment

• Ceny mnie zniszczyły. Cieszyłem się, że wybrałem Civica IX a teraz w sumie jeszcze bardziej.
                                Niemalże 100 000 zł za wersję sport - za swoją było 83 900, a z chlapaczami, czujnikami przód/tył, oponami i paroma innymi bajerami za łączną sumę ok 7-8 tys złotych, cena po rabacie wyniosła 76 tys złotych.

Czyli nie ma już Honda Poland, jest Honda Europe. Czy to coś zmienia w Polsce czy to okrojenie w naszym kraju? Czyżby ceny zbliżyły się do standardu europejskiego, dalej przy polskich zarobkach... ?

Wersja sport w X ma w sumie kilka ciekawych rzeczy, ale kilku, które mam u siebie w IX dalej nie ma... a cena 96 500...

Comment

Working...
                                X