Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Moim skromnym zdaniem wynika to z tolerancji przez firmy. Tak samo z klockami hamulcowymi, gdzie gdyby wziąć rozmiar największy i najmniejszy to wychodzi 1mm różnicy. Taką wartość w moim przypadku trzeba było przytępić pilnikiem, bo na wcisk jak włożyłem, to mogło ich zakleszczyć. Co do tarcz prawdopodobnie wynika to z jakiego materiału jest wykonana, i na reakcję na temperaturę. 0.2mm, to prawie co nic, ale materiał w zimnie się kurczy, a pod wpływem ciepła się rozszerza. Firma dostarcza konstruktorom jak oni sobie życzą, po przeanalizowaniu badań, rozmowie ze specjalistami. Jak zapewne wiesz, na tarcze działają wysokie temperatury, więc wszystko jest od tego uzależnione.

Ale niech lepiej ktoś potwierdzi co napisałem, bo z fachu nie jestem mechanikiem.

Comment

• Ja wymieniłem klocki ma Jurid white i jestem zadowolony nic nie pylą jak narazie. Tylko zauważyłem jedna rzecz ze trzeba użyć większa sile na pedał hamulca chodzi tak sztywniej ale dla mnie fajnie :-)

Comment

• Klocki hamulcowe

Witam,przymierzam się do wymiany klocków w mojej Hani 1.8 sedan.Co polecacie założyć na przód.

Comment

• Podepnę się tutaj z moim postem odnośnie hamulców i montażu bo może się komuś przydać:

Zamieszczone przez bodekmo Zobacz posta
          Witam
          Mam pytanie odnośnie tarcz przednich.Producenci podają różne średnice otworu centrującego np w tarczach TRW to 64, TEXTAR, ABE - 64,2 , BOSCH - 64,15 Z czego to wynika i czy ma jakieś znaczenie w użytkowaniu?
          Nie ma to żadnego znaczenia - części są produkowane zawsze z pewną tolerancją i mogą się od siebie delikatnie różnić w zależności od producenta/czasem nawet fabryki. Katalogi też podają rożne bzdety i różnice nawet 1 czy 2 mm to norma. Rysunki techniczne też potrafią być zafałszowane chociażby po to żeby nasi Chińscy bracia nie mogli ich skopiować. Przeglądam te rzeczy codziennie i to co jest w katalogu/opisie producenta może nie mieć nawet pokrycia w rzeczywistością. Jeśli numer oryginału jest przypisany do danego zamiennika to powinien on pasować - porównać wymiarów nigdy nie zaszkodzi ale takimi kosmetycznymi różnicami bym się nie martwił
          Last edited by rambo7; 30-06-2017, 14:07. Powód: po sobie stosuj Edycję.

Comment

• Założyłem właśnie komplet na przód z ATE klocki i tarcze narazie jakieś 700 km zrobiłem i jest ok ale klocki pylą zobaczymy po dotarciu jak będą hamować za 2 tyg mam trasę na autostradzie to sprawdzimy co ten zestaw jest warty

Comment

• ATE bardzo dobry wybór.
              W ix gen szło na pierwszy montaż.
              Powinieneś być zadowolony.

Comment

• Witam. potrzebuję numerów klocków na przód i tył do Hondy civic 5 d -1,8 Gt,2010 rok,

Comment

• Zamieszczone przez Mulat80 Zobacz posta
                  Założyłem właśnie komplet na przód z ATE klocki i tarcze narazie jakieś 700 km zrobiłem i jest ok ale klocki pylą zobaczymy po dotarciu jak będą hamować za 2 tyg mam trasę na autostradzie to sprawdzimy co ten zestaw jest warty
                  Wstępne docieranie masz już za sobą - wystarczy jakieś 300-400 km po mieście z prędkościami max. do 100-120Km/h. Pełne układanie trwa nawet do 2500 km, ale auta można używać już wcześniej zupełnie normalnie, pylenie się już raczej nie zmieni ATE niestety tak mają (dożo zależy od tego jakiej mieszanki użyli, ale jednak...) - miałem to założone u siebie i wywaliłem w połowie klocków bo felgi czarne po dwóch dniach, a skuteczności niewiele przy mocniejszych dohamowaniach.

Zamieszczone przez czaja77 Zobacz posta
                  Witam. potrzebuję numerów klocków na przód i tył do Hondy civic 5 d -1,8 Gt,2010 rok,
                  klocki przód:
                  ATE 13.0460-5756.2
                  Brembo P28037
                  EBC DP1901
                  Galfer 1925000

klocki tył:
                  ATE 13.0460-5757.2
                  Brembo P28038
                  EBC DP1902
                  Galfer 1925100

Proszę

Comment

• Dziękuję a Trw GDB3407 i 3408 będą ok?

Comment

• Tak, to zamienniki podanych przeze mnie klocków

Comment

• Wymieniłem klocki i tarcze przód CIVIC VIII około 3 miesiące temu nie pamiętam jakiej firmy,za tarcze płaciłem około 250 PLN komplet.
                        Teraz podczas hamowania drga kierownica i czuje ruchy boczne kierownicy, czy to może wina tarcz !!!

Comment

• Jak tylko podczas hamowania, to tak. Najlepiej sprawdzić czujnikiem bicie tarcz, wtedy będzie wiadomo. Można jeszcze przeczyścić zacisk i jarzmo i sprawdzić czy coś się zmieni.
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                          Coś na temat olejów..

Comment

• Ktoś może słyszał o tych tarczach lub ma je zamontowane ?
                            SPEEDMAX - https://e-katalog.intercars.com.pl/#...hamulcowa.html

Lub te - DOKUJI

Bo kłania mi się wymiana i nie wiem co wstawić...

Bo słyszałem że MIKODA GT to szajs a jak z tymi ?
                            Szukam czegoś nawiercanego nacinanego w miarę przystępnej cenie i jakości.
                            Last edited by Przemek82; 27-07-2017, 20:52.

Comment

• Takie pytanie czy zaciski hamulcowe w VIII gen różnią się między sobą w poszczególnych wersjach silnikowych tj. 1.4, 1.8 benzyna i 2.2 diesel?

Comment

• Zamieszczone przez kash_an Zobacz posta
                                Takie pytanie czy zaciski hamulcowe w VIII gen różnią się między sobą w poszczególnych wersjach silnikowych tj. 1.4, 1.8 benzyna i 2.2 diesel?
                                Nie tylko są inne w typeR

Comment

Working...
                                X