Przednich jeszcze nie założyłem... Leżą w pudełku już chyba ze 2 lata. Z przodu mam jeszcze OEM nissin w dobrym stanie. Założyłem tylne, w porównaniu do OEM nie zauważyłem różnicy w pyleniu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
U mnie już przód zaczyna popiskiwać, więc muszę zacząć myśleć o zmianie. Auto przejechało 155 tyś. i nie wiem czy jeszcze fabryczne hamulce ma. Generalnie jest trochę ubogo jeśli chodzi o klocki do sedana. Wyszukiwarki w sklepach "hamulcowych" wcale nie widzą sedanów - tylko 3/5D.
Comment
-
Kupowałem ostatnio zestaw do sedana na tył wybrałem budżetowo czyli klocki ASHIKA i tarcze Blueprint w cenie ryżu.
Najłatwiej znaleźć po tym linku do katalogu:
znajdziesz tam numery OEM części i potem klepiesz je w iparts ucando czy czymkolwiek co sprzedaje bebechy do samochodów i masz na bank.
Takie kupiłem nie polecam nie zalecam twoja sprawa co kupisz ale te na bank wejdą do sedana (przesyłka w ucando powyżej 150 zł za frajer!)
Klocki z czujnikiem akustycznym zużycia komplet na tył!
4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Panowie a jak się ma to wszystko do klocków ? Bo przy każdych zestawach często spotykam różne wymiary tych klocków - jak radzę sobie z tarczami tak mam kłopot z klockami, jest jakiś standard na który należy zwracać uwagę ?
Zamierzam na chwilę obecną wymienić tylko klocki ponieważ na wymianę pełnego zestawu chcę zebrać się w przyszłym roku. Stąd moje pytanie tylko i wyłącznie o klocki... oczywiście chodzi o klocki na przód i na tył ...
Last edited by Vashchoo; 10-06-2018, 15:12.
Comment
-
Jeśli chodzi o klocki do sedana to faktycznie było tam trochę zamieszania. Honda w 2007 roku robiła zmianę w przednich klockach. Wszystko inne zostawili bez zmian. Najlepiej przesłać sprzedającemu numer VIN do zdekodowania - po numerze oryginału będzie w stanie sprawdzić które z nich są u Ciebie zamontowane. Ewentualnie jest jeszcze wersja hard czyli wyciągnąć klocekTo jednak nie takie pewne rozwiązanie bo czasami klocki mają takie same wymiary a np. różnią się ilością materiału ciernego lub jego kształtem i du*a
Tak więc chyba szkoda czasu i lepiej wysłać zapytanie do jakiegoś ogarniętego sklepu. Mi hamulce do mojej Hanki składali w brakes.pl Na pewno Ci to ogarną.
Dzięki Bogu hatch jest pod tym względem prosty aż do bólu
Comment
-
Ja zdecydowałem się na klocki textara - porównałem na ucando i na stronie textara i numery katalogowe się zgrały. Zamieszanie było w szerokości klocka 130 i 148mm, wybrałem większy porównując wymiary ATE na podstawie numerów podanych przez kolegę bartekos. Poza tym są chyba dwa systemy hamulcowe: Nissin 15" i Akebono 14" i jako, że na zacisku mam symbol nissin i moja hanka wyjechała z salonu na OEM 15" stalówkach wybór był trafny. Od zeszłego piątku jeżdżę na nowym zestawie: tarcze Zimmermann, klocki Textar i płyn ATE SL.6. Przydał się też wątek kolegi rambo7 dot. wymiany hamulców w ufo. Tak jak pisze Mqzi - tarcze w 3/5D i 4D są takie same, klocki niestety już nie.
Comment
-
Czy ktoś ma doświadczenie z tarczami "lakierowanymi", dzięki czemu miałyby nie rdzewieć tak jak zwykłe?
Moje tylne tarcze niby OEM Honda (wyjęte z pudełka BluePrint w ASO) przeżyły 102 tys. km (5 lat). Założone były z klockami EBC Green i te klocki wytrzymały 66 tys. km, a kolejne OEM Honda niestety już tylko 36 tys. Dzisiaj przez przypadek (otwarte okno) usłyszałam, że wydają piski przy zakrętach w prawo i dohamowaniu.
W przyszłym tygodniu czeka mnie wymiana sprzęgła, dwumasy i amortyzatorów, to jakby co dorzucę jeszcze tarcze z hamulcami, tylko prośba o info co z tymi lakierowanymi. Czy mniej jest brudu, faktycznie nie rdzewieją i lepiej wyglądają? OEM Honda już nie chcę.
Fotka moich tylnych:
20180802_193536.jpg
Comment
-
Skończyło się na zakupie Textarów na przód i tył + komplet tarcz lakierowanych. Zobaczymy czy one tak samo nie będą rdzewieć. Jedno co mogę powiedzieć, to to, że klocki Textara prawie wcale nie pylą z przodu. W porównaniu do klocków OEM Honda TRW to jest przepaść pod tym względem.
Comment
-
Zamieszczone przez bartekos Zobacz postaPrzednich jeszcze nie założyłem... Leżą w pudełku już chyba ze 2 lata. Z przodu mam jeszcze OEM nissin w dobrym stanie. Założyłem tylne, w porównaniu do OEM nie zauważyłem różnicy w pyleniu.)ale w zeszłym tygodniu wpadły kupione dawno temu ATE. Po wstępnych obserwacjach jednak wychodzi na to, że pylą zdecydowanie mocniej niż OEM. Skuteczność wg
mnie identycznaLast edited by bartekos; 14-08-2018, 15:01.
Comment
-
Zamieszczone przez zozulka Zobacz postaJedno co mogę powiedzieć, to to, że klocki Textara prawie wcale nie pylą z przodu. W porównaniu do klocków OEM Honda TRW to jest przepaść pod tym względem.
Comment
-
Rademenez pisał że mu Textary pylą mocniej od poprzednich.
Zamieszczone przez Rademenez Zobacz postamoje textary pylą bardziej niż to co miałem poprzednio - niestety nie wiem co,Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Czy jest możliwe, że fabryczne, pierwsze klocki przejechały ok 155 tyś. km ? Przy takim przebiegu zmieniałem komplet z przodu, a biorąc pod uwagę, że dwóch poprzednich właścicieli to osoby starsze (45 i 60 rocznik) i ostatni przez 3,5 roku użytkowania zrobił ok 30 tyś. km to mam wrażenie, że to był fabryczny komplet. Zgodnie z tym założeniem stwierdzam, że nowe Textary pylą bardziej niż fabryczne (cokolwiek to było)
Comment
-
Zamieszczone przez Rademenez Zobacz postaCzy jest możliwe, że fabryczne, pierwsze klocki przejechały ok 155 tyś. km ?Last edited by rambo7; 28-08-2018, 08:35.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment