Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brałbym TRW różnice w cenie minimalne między dobrą i sprawdzoną firmą a tymi wynalazkami

Comment

• Bierz TRW
      Wymiana prosta sprawa, sam wczoraj to robiłem. Zaopatrz się tylko w jakieś urządzenie do wkręcania tłoczków albo sam je wykonaj bo wczoraj się z tym męczyłem długo. Pamiętaj, że przy wymianie tarcz powinno się wymienić także klocki.

Comment

• Bez przyrządu tylne tłoczki dobrze jest wkręcać w dwie osoby. Jedna naciska centralnie na tłoczek a druga, kluczem najlepiej tego typu https://www.techmiks.pl/szczypce-klu...FasMcwod_n0FNg (patrz na kształt klucza, nie na cenę, bo za taką kwotę a nawet taniej można kupić przyrząd do wkręcania tłoczków) obraca tłoczek w prawą stronę. Tylko trzeba uważać aby nie przyciąć gumki osłaniającej tłoczek. Nie wiem czy zaciski nie są przykręcane śrubami pod klucz torx jeżeli tak, to i taki zestaw kluczy trzeba zorganizować. Ogólna rada, to są hamulce, jak tego nigdy nie robiłeś i nie masz kogoś do pomocy choćby z minimalnym doświadczeniem, to ja bym tego na Twoim miejscu sam nie robił.
        Last edited by fireman1014; 28-05-2016, 22:02.

Comment

• Witam. Będę zmieniał klocki na przodzie w moim Ufo 1.8. Znalazłem w dobrej cenie niby oryginalne klocki Hondy nr 45022-SMG-E50. Jedyne na co zwróciłem uwagę, to że folijki 3M na tych klockach są takie same jak na jakichś tanich klockach Japanparts czy Ashuka. Czy oni po prostu kopiują, żeby klocki wyglądały jak oryginalne? Jest ktoś w stanie powiedzieć po zdjęciu, czy to oryginały, a jeśli tak to, czy warto takie założyć? Bo ktoś pisał, że te montowane w fabryce są super, a serwisowe już mogą być kiepskie.
          6269633131.jpg
          Last edited by pablo85; 23-06-2016, 22:46.

Comment

• Warto zaznaczyć, że na pierwszy montaż w fabryce lecą TRW.
            Tak z ciekawości, jaka jest ta dobra cena?
            Aaa i o jakie folijki Ci chodzi?
            Last edited by ti247; 23-06-2016, 22:16.

Comment

• No właśnie tego się trochę obawiałem, bo TRW dobrze hamują, ale felgi po kilkuset kilometrach nie są już srebrne tylko czarne Ale za niecałe 100 PLN może warto...
              Chodzi mi o przyklejone folijki do klocków 3M. Np. na tej aukcji wyglądają identycznie jak te oryginalne https://allegro.pl/50403-klocki-ham-...270167270.html
              Last edited by pablo85; 23-06-2016, 22:21.

Comment

• Chyba już wiem, o które "folijki" Ci chodzi (te z napisem 3M) :P
                Te "folijki" się ściąga, bo pod tym jest dwustronna taśma klejąca.
                A co do czerniejących felg. Taka natura spieków, że podczas ścierania się latają opiłki . Wystarczy na bieżąco myć te felgi . U mnie było to samo, ale po przejechaniu kilkuset km, pylenie zmalało.

Comment

• Zamieszczone przez ti247 Zobacz posta
                  Warto zaznaczyć, że na pierwszy montaż w fabryce lecą TRW.
                  Tak z ciekawości, jaka jest ta dobra cena?
                  Aaa i o jakie folijki Ci chodzi?
                  Z tego co wiem nie TRW tylko przód Ferodo, tył Textary. Oryginalne tylne klocki Hondy + wybite poniżej Textar wyciągałem wczoraj z tyłu także info pewne. Z przodu natomiast na niejednym forum (łacznie z tym) spotkałem się iż pisali o Ferodo.

Identyczne papierowe osłonki miałem na swoich Ferodo które zakładałem wczoraj na tył.

Comment

• TRW nie produkuje klocków hamulcowych tylko projektuje i opracowuje całe zestawy, klocki kupuje albo Ferrodo albo Jurid albo Textar i sygnuje swoją nazwą.

Comment

• Jeżeli tak, to przepraszam, moja pomyłka.
                      Od jakiegoś 1000km mam założony z tyłu komplet TRW i sprawują się bardzo dobrze.
                      Pozdrawiam

Comment

• Zamieszczone przez kefirek Zobacz posta
                        Z tego co wiem nie TRW tylko przód Ferodo, tył Textary. Oryginalne tylne klocki Hondy + wybite poniżej Textar wyciągałem wczoraj z tyłu także info pewne. Z przodu natomiast na niejednym forum (łacznie z tym) spotkałem się iż pisali o Ferodo.
                        Faktycznie w oryginalnym komplecie, który zakładałem na przód są klocki Ferodo, a nie TRW

Comment

• Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                          TRW nie produkuje klocków hamulcowych
                          wydawało mi się że produkuje: https://www.trw.pl/AboutTRW/locations
                          przejeżdżałem chyba obok manufaktury tej tutaj: 1 Avenue de la Gare, 57320 Bouzonville, Francja
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Całe układy hamulcowe projektuje i produkuje, klocki bierze z firm zewnętrznych np. Ferrodo

Comment

• Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                              TRW nie produkuje klocków hamulcowych tylko projektuje i opracowuje całe zestawy
                              Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                              Całe układy hamulcowe projektuje i produkuje
                              no to tu trochę niespójnie, ale nie o to chodzi. Idzie o to że TRW nie wytwarza na etapie produkcji? tak? to chciałeś powiedzieć? nie mają Lini montażowej tylko pakowanie i składanie?
                              nie wiem, nie wchodziłem do fabryki, ale następnym razem zapytam czy mogę zwiedzić .
                              zwiedzałem to: 10km obok: https://www.google.com/maps/place/Ha....3655472?hl=pl
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Wygląda to tak że projektują jakiś konkretny układ hamulcowy i składają go z odpowiednich podzespołów, część produkują sami a część kupują u podwykonawców, klocki akurat biorą z zewnątrz.

Comment

Working...
                                X