Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Na szczęście na przodzie są TRW czyli mozliwe ze z tylu też są TRW tylko spakowane pod szyldem BP a czy oprócz tego blue print tam powinno być jeszcze jakiś symbol ze to TRW?

Comment

• Nic się nie martw że masz Blue Printa. W niczym nie będą one odstawac od TRW. Notabene dla Twojej wiedzy TRW klocków nie produkuje w swoich fabrykach. Zlecają to np. Ferodo a potem ląduje ich logo.

Na którymś forum było opisane ile w Europie jest fabryk tarcz i klocków, jeśli mnie pamięć nie myli to chyba 4, Ferodo, Zimmerman (tylko tarcze), EBC, BREMBO (ale tu temat był mocno skomplikowany) i chyba Jurid. Cała reszta zleca u kogoś powyżej.

Oczywiście jest jeszcze kwestia, składu klocka danego producenta i innych rzeczy ale nie mam tu na tyle wiedzy zeby moc opisać dokładnie co i jak.

Comment

• Rzuciła mi się w oczy reklama klocków które nie brudzą felg; Jurid White. Miał ktoś z nimi do czynienia?

Comment

• Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
          Rzuciła mi się w oczy reklama klocków które nie brudzą felg; Jurid White. Miał ktoś z nimi do czynienia?
          Ja jezdze na tych klockach od sierpnia.
          Moim zdaniem są lepsze od oem. Przy czym ja nie mam seryjnego hamulca.

sent from mobile

Comment

• Jakie polecacie do 2.2 klocki hamulcowe na oś przednią? W cenie ok 170zł widzę że jest tego sporo na iparts: brembo, bosch, ferodo, zimmermann, a ciężko się zdecydować.
            Last edited by futureshock; 13-03-2017, 11:27.

Comment

• Zamieszczone przez futureshock Zobacz posta
              Jakie polecacie do 2.2 klocki hamulcowe na oś przednią? W cenie ok 170zł widzę że jest tego sporo na iparts: brembo, bosch, ferodo, zimmermann, a ciężko się zdecydować.
              Ferodo, ATE lub TRW.
              LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
              sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

• Wprawdzie na tył, ale jakiś czas temu założyłem klocki Ferrodo. Sprawują się bardzo dobrze, większego pylenia nie zanotowałem.
                Mój czarny 8gen

Comment

• Wszystkie wymienione przez kolegę klocki to zwykły zamiennik oryginału (który i tak jest produkowany przez jednego z tych producentów, ale ze znaczkiem Hondy, po rozebraniu na części znajdujemy przeważnie numery OE producenta i wtedy dopiero wiadomo kto to zrobił). Żeby wybrać ten najlepszy trzeba przetestować kilka mieszanek i używać tej która nam najbardziej odpowiada. Interesujące jest to że aby klocek standardowy otrzymał homologację na drogi publiczne nie może być ani lepszy, ani gorszy od oryginału o więcej niż 15%. Dlatego też większość sportowych mieszanek nie ma homologacji - są po prostu za dobre
                  Na co dzień pracuję w jednym ze starszych sklepów ze sportowymi hamulcami w PL i powiem tak - ze standardów najlepiej sprawdzają się ludziom ATE, EBC i Brembo - te naszym zdaniem są najbardziej zbliżone do oryginału. Najlepsze byłyby standardowe Galfery, które na co dzień są montowane jako seria np. do Audi RS'ek, ale w PL prawdziwego Galfera się nie dostanie (chyba, że podróbkę z IC: ). Ewentualnie mamy jego sportową odmianę, ale to już dla upalaczy; )
                  Trzeba też wziąć pod uwagę, że każdy producent standardowych klocków ma do dyspozycji ponad 150 różnych kombinacji mieszanek i dobiera je do każdego modelu auta wedle własnego uznania. Totalna loteria - trzeba testować i dobrać coś pod siebie.

Comment

• Dzisiaj zakupilem zestawik tylne tarcze i klocki ATE. W poniedzialek montaz - zdam relacje za kilkaset km.

Ps. Niestety tez uswiadczylem tarcz jak plyty winylowe przy przebiegu ponizej 40tys
                    Civic UFO ---->>>> http://www.civicforum.pl/showthread....zo-Waverider-D

Comment

• Klocki i tarcze ATE zamontowane tydzień temu na tylnej osi. Zdjęcie po 100km, już mam nabite na nich 1000km. Tarcze nie biją, nie pylą. Zdam niedługo relacje po 5 tys.

Comment

• Ja zdaje relacje po 300km i ogolnie jestem bardzo zadowolony jezeli chodzi o jakosc hamowania itp ale niestety po mojemu pyla tak samo jak przednie bo akurat swiezo po pucowaniu jestem i kazda felga zabrudzona w podobnym stopniu byla. No ale jak sie myje czesto to mozna przymknac oko na brud - to ma hamowac a nie ladnie wygladac :P
                        Civic UFO ---->>>> http://www.civicforum.pl/showthread....zo-Waverider-D

Comment

• Witam interesuje sie tarczami Zimmermann ktos na tym jezdzi lub ma jakies informacje co sa warte te tarcze

Comment

• Tarcze Zimmermanna - jeśli są oryginalne to produkcja w 100% niemiecka (mają tylko jedną fabrykę). Jakościowo naprawdę fajny produkt (oczywiście jeśli szukasz zamiennika oryginału), stawiałbym na równi z ATE.
                            Zwróć jedynie uwagę na końcówkę numeru katalogowego - lakierowane tarcze gładkie mają .20 a lakierowane wiercone .52.
                            Czasem mogą się jeszcze trafić nielakierowane i wtedy będą to końcówki .00 i .50

Comment

• Witam
                              Mam pytanie odnośnie tarcz przednich.Producenci podają różne średnice otworu centrującego np w tarczach TRW to 64, TEXTAR, ABE - 64,2 , BOSCH - 64,15 Z czego to wynika i czy ma jakieś znaczenie w użytkowaniu?

Comment

Working...
                              X