Wymiana klocków fabrycznych TRW na takie same ,w czterech kolach po 40 tkm. Tylna prawa tarcza porysowana.Po nocnym postoju , po ruszeniu trzask i szorowanie ,hamulec ręczny chyba nie odpuścił ,kontynuować jazdę czy wezwać lawetę ?Honda ma faktycznie problemy z hamulcami. Mam nadzieję że w potrzebie nie zawiodą!!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez jacek65 Zobacz postaA,to inna sprawa.Jak ostro jeździsz to chyba normalne że hamulce szybko się zużywają.Ja tylko raz je przegrzałem w górach.Już teraz uważam.
Comment
-
Zamieszczone przez fuse Zobacz postaWymiana klocków fabrycznych TRW na takie same ,w czterech kolach po 40 tkm. Tylna prawa tarcza porysowana.Po nocnym postoju , po ruszeniu trzask i szorowanie ,hamulec ręczny chyba nie odpuścił ,kontynuować jazdę czy wezwać lawetę ?Honda ma faktycznie problemy z hamulcami. Mam nadzieję że w potrzebie nie zawiodą!!!
Wlozylismy TRW (130PLN), nasmarowalismy. Od wymiany zrobilem okolo 1500km i jak na razie jest ok.
Comment
-
A miałeś sygnalizacje zużycia klocków? Nie pamiętam czy sa na wszystkie koła, ale na przód raczej na pewno.
Ciekawe jest to, że tył wymieniany był wczesniej niz przód. Zwykle jest odwrotnie bo przy hamowaniu na przodzie sa duzo wyższe obciążenia. A ogólnie to w ciągu dwudziestu paru tysiecy mozna spokojnie zetrzeć klocki. Zależy od stylu jazdy.Last edited by TS3362; 07-10-2010, 09:37.
Comment
-
W sobotę zaliczyłem przegląd po dwóch latach (przejechanych 37 tyś). Mechanik na moje pytanie o stan klocków/tarcz odpowiedział, że "jest ich jeszcze hoho" co mnie bardzo cieszy tym bardziej, że nie uważam swojego stylu jazdy za anemiczny i oszczędny. Po prostu tam gdzie się da to hamuję silnikiem redukując odpowiednio biegi.Śmieszą mnie jadące przede mną samochody ze świecącymi przez paręset metrów "stopami".
Comment
-
Przecież nikt Ci nie zarzuca braku wiedzy ale musi być jakaś przyczyna. U mnie przy przeglądzie po 20 tys mechanik ( czyścił hamulce ) określił zużycie przednich klocków na około 20% a tylnych - stwierdził "prawie jak nowe". Jeżdżę podobnie jak Pan Tom.
Comment
-
Zamieszczone przez japs Zobacz postaPrzecież nikt Ci nie zarzuca braku wiedzy ale musi być jakaś przyczyna. U mnie przy przeglądzie po 20 tys mechanik ( czyścił hamulce ) określił zużycie przednich klocków na około 20% a tylnych - stwierdził "prawie jak nowe". Jeżdżę podobnie jak Pan Tom.wydaje mi się, że trwałość klocków to taka mała loteria - zależy na jaką partię trafisz...
Comment
Comment