Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klocki / tarcze hamulcowe Civic 2006-2011 jaki zestaw polecacie?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Nie bardzo mam czas zagłębiać się w temat, więc chyba rzucę monetą w sklepie wybierając między TRW a ATE.
    Alix - jestem Twoim dłużnikiem, dziękuję!

Comment

Z tych dwóch firm - bierz TRW Tylko uważaj na podróbki bo są części podszywające się pod tą firmę na rynku - kup z pewnego źrodła typu Intercars itp.
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Ja tez ostatnio załozylem Ferodo i odczucia takie jak u Alixa.
        Dodatkowo pomiedzy 2, a 6 tys km trochę mi piszczały. Teraz juz sa ciche znowu.
        Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

A ja na opak
          U siebie z tyłu zamieniłem TRW na Ferodo Premier.
          Różnicy w hamowaniu nie widzę żadnej, za to jak na zimę założyłem czyściutkie felgi to po 2 miesiącach ewidentnie widać różnice w pyleniu i brudzeniu kół, na korzyść Ferodo.
          Inna sprawa to to że nie wiem jak wygląda rozkład sił hamowania w aucie, bo TRW jest na przodzie.

Comment

klocki i tarcze w konfiguracji TRW , ATE lub klocki i tarcze TRW koszt ok 650 zł na komplet na tył i przód www.dbcars.pl tam je kupiłem niech was nie zmyli strona z samochodami do ślubu to też mają zadzwonić sobie i się dowiedzieć.

Comment

Witam, poda mi ktoś dobre klocki przód i tył (Tył: mogę być troszkę gorszę) w dobrej cenie? Hatchback Civic VIII Type S 2008.r, jeśli będzie możliwość proszę o wrzucenie linku do sklepu, allegro by pasowały w 100 %

Comment

Jeżeli Type S ma te same zaciski co 5D to jest tego trochę i dużo by tu pisać, ale rzuć okiem na przykłady które wrzuciłem do tabelek na stronkę; PRZÓD i TYŁ.
                Co do linków, sklepów... to już musisz we własnym zakresie

Comment

Zamieszczone przez kusiu Zobacz posta
                  klocki przód i tył (Tył: mogę być troszkę gorszę)
                  Tył - nie powinne być gorsze! Szczególnie w tym Civicu, gdzie tylne schodzą z reguły szybciej niż przednie, w dodatku one mają tendencję do zapiekania się i z reguły wtedy uszkadzają tarczę (w dodatku podstępnie, gównie od wewnętrznej strony) - wydatek może się stać podtrójny. Tańsze klocki to większe ryzyko ich zeszklenia czy nawet pęknięcia. Nie polecam oszczędności na tylnych hamulcach w 8gen, w dalszej perspektywie robią się wydatkami, należy dbać o ich serwis. Przód jest tymczasem praktycznie bezproblemowy. Nie znaczy oczywiście, że byle co na przód, w końcu stamtąd jest większość siły hamowania
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

Wybór padł na Ferodo przód i tył

Comment

Ferodo mam nadzieje ze zwykle Premier.
                      Bo jak zainwestowales w sportowe to, mozesz miec sporo problemow przed porzadnym rozgrzaniem klockow na zwykłych tarczach.
                      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Zamieszczone przez Glosima Zobacz posta
                        Ferodo mam nadzieje ze zwykle Premier.
                        Bo jak zainwestowales w sportowe to, mozesz miec sporo problemow przed porzadnym rozgrzaniem klockow na zwykłych tarczach.
                        Klocki hamulcowe - komplet FERODO FDB1862 w ofercie sklepu internetowego iParts.pl ✓ Darmowa dostawa, profesjonalne doradztwo oraz gwarancja producenta.

Klocki hamulcowe - komplet FERODO FDB1859 w ofercie sklepu internetowego iParts.pl ✓ Darmowa dostawa, profesjonalne doradztwo oraz gwarancja producenta.

zwykłe, zgadza się?

Comment

To Premiery więc wszystko ok.
                          Klocki do cywilnych aut.

Comment

Ja akurat mam przeciwną opinię. Uważam, że Premiery to i owszem klocki do cywilnych aut, ale są podobne w porównaniu z konkurencją normalnych innych markowych zamienników np. TRW czy nawet ATE (Honda daje je jako OEM) - choć chyba nieco twardsze i zdarza im się popiskiwać; a zwykle są od w/w droższe, więc po co dopłacać. Tymczasem Ferodo DS czy nawet DS2500 których ja używam obecnie w swoim 8gen. Generalnie podobnie hamują na zimno jak Premiery czy inne OEM, więc nic się nie traci, nastomiast jak się rozgrzeją... jest już tylko lepiej. Rozgrzać je na seryjnych tarczach to też żaden problem, wystarczą 2 hamowania, przy prędkościach autostradowych nawet jedno - i to na autostradzie robią największą różnicę. O dziwo, w przeciwieństwie do Premierów mi nie piszczą, choć trzeba przyznać, że nieco więcej pylą - aczkolwiek na razie nie widzę, aby miało się to przełożyć na istotnie szybsze ich zużywanie. Premiery nie są złe, ale na dzisiaj jako zwyczajne zamienniki bym brał TRW (byle ze sprawdzonego źródła bo jest masa podróbek) a jako te nieco lepsze Ferodo DS lub DS2500, które mi w cywilnym codziennym aucie spisują się znakomicie.

Prawdziwie sportowe klocki to np. Hawk HPS/HP+ i tym już się niefajnie jeździ na co dzień - piszczą, trzeba rozgrzewać do pełnej efektywności (która jednak jest dużo lepsza niż ta w Ferodo), schodzą...
                            . .

Comment

a jeździł ktoś na EBC GreenStuff?

Comment

Zamieszczone przez kefirek Zobacz posta
                                a jeździł ktoś na EBC GreenStuff?
                                Zerknij tu: https://www.civicforum.pl/showthread...661#post190661
                                . .

Comment

Working...
                                X