Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skrzypiący pedał sprzęgła

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Miałem nie pisać tego jeszcze na forum, żeby nie zapeszać... ale skręca mnie ciekawość czy ktoś również próbował tego u siebie.
    Ostatnio przez wilgotną aurę sprzęgło skrzypiało cały czas, przeraźliwie i głośno... Żadne specyfiki które kiedyś rozwiązywały problem - nie pomagały.
    Spędziłem dobre 2 wieczory leżąc pod deską rozdzielczą i kombinując ze specyfikami lotnymi, lub nawet ze smarem stałym na tulejki i sprężynę. Gdy to nie pomagało, przemywałem cały pedał benzyną ekstrakcyjną, i testowałem kolejną metodę...

Okazuje się, że w moim przypadku pisk nie był powodowany przez pedał, i smarowanie tulejek niczemu nie pomagało. Dźwięk znikał, ale najpewniej dzięki zmianie aury.

Wystarczyło nasmarować cięgło pomiędzy pedałem, a pompą sprzęgła. Dostęp w 5D jest tam cholernie trudny... ale po 10 minutach rozwiązałem całkowicie problem smarem litowym K2.

Cięgło przy pracy (10 minut pompowania z dwiema sesjami nanoszenia smaru) rozprowadziło smar we wnętrzu tłoczka... i? Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bo tak płynnie chodzącego sprzęgła w tym aucie jeszcze nigdy nie miałem

Gdyby był ktoś ze skrzypiącym pedałem z GOP i okolic, to zapraszam do Katowic, zobaczymy czy metoda zadziała
    (oczywiście nie za darmo, nie pogardzę Fortuną Czarną )
    Last edited by Grze_chu; 21-07-2016, 10:33.

Comment

• Witam, od jakiegoś czasu skrzypiał mi pedał sprzęgła, przesmarowałem zgodnie z tym co napisał kolega buri cytuję: "u mnie jak skrzypialo to wstrzyknalem troche smaru silikonowego w ten cylinderek, na ktory naciska tloczek kiedy wciska sie sprzeglo i od kilku miesiecy jest ok " Skrzypienie pedału ustało, lecz po wciśnięciu pedału sprzegła od jakiegoś czasu słyszę że skrzypi pod maską, lecz nie jestem wstanie tego zlokalizować bez kanału, co może być przyczyną? Type S 2008.r

Comment

• Jesli komus bardzo dokucza ten dziwny dziwiek przy wciskaniu sprzegla to polecam wizyte u swietnego mechanika w Toruniu ul Koszalinska 25. Dzieki jego doswiadczeniu zebranemu przez lata pracy w serwisie Hondy, bez zbednego tlumaczenia uwolnil mnie od tego problemu. Po konsultacji z torunskim serwisem Hondy jasne bylo, ze wadliwe sa tulejki na pedale. Wymieniono ja na dluzsze, z solidnego materialu. Wymiany pompki sprzegla czy calego pedalu niestety nie sa rozwiazaniem. Problem bedzie wracac.
        Ps. polecany mechanik ma również sprawdzony patent na skrzypiace klamki.

Comment

• No to żeś zareklamował...
          Jakiś konkret co do tych klamek? a może jakieś zdjęcie tych tulejek?

Comment

• wiecie co próbowałem smarować pedał sprzęgła jednak pomagało tylko na chwilę i wkońcu zaryzykowałem i pojechałem do serwisu. Okazało się, że przesmarowali pompkę sprzęgła i wkurzający dzwięk minął. Jednak powiedzieli, że jeśli to wróci to skłaniają się ku wymianie pompki. Także na razie mam spokój oby jak najdłużej.

Comment

• Mi dzisiaj przy ruszaniu tak się docisnął pedał sprzęgła że został dociśnięty do podłogi i nie odbija na swoją pozycje. Chodzi bardzo lekko, jakby żadnej linki nie było. Wie ktoś co się mogło stać, pompka mogła się urwać, czy sprzęgło całkowicie padło? Kiepsko jakby sprzęgło było to wymiany przy przebiegu 110 tyś. ;/
              Miał już ktoś coś podobnego?
              Last edited by futureshock; 08-10-2016, 16:47.

Comment

• Wiem że temat powtarzany wałkowany wiele razy, jednak nie znam się na mechanice itd. Wiem że aby przestało piszczeć sprzęgło wystarczy gdzieś ta posmarować wysprzęglik, jednak nie wiem gdzie owego szukać... Jest ktoś w stanie zrobić kilka zdjęć instruktażowych aby i taki laik jak ja był sobie z tym sam poradzic?

Jesli znajduje gdzieś instruktaż ze zdjęciami, to sa one juz nieaktywne.. ;/

Znalazłem coś takiego

Edytowanie tekstu, arkuszy kalkulacyjnych i prezentacji w Internecie

Jednak zgodnie z tą instrukcją
                Krok pierwszy jest ok, pedał piszczy przed stykiem tej gumki z tłoczkiem, tak więc wina jest inna a mianowicie KROK II z tej instrukcji.
                Powiedzcie mi, czy mogę sam to naprawić? Jeśli nie to jak się to naprawia i w jakiej cenie?
                Last edited by kanik; 16-10-2016, 16:07.

Comment

• Zamieszczone przez futureshock Zobacz posta
                  Mi dzisiaj przy ruszaniu tak się docisnął pedał sprzęgła że został dociśnięty do podłogi i nie odbija na swoją pozycje. Chodzi bardzo lekko, jakby żadnej linki nie było. Wie ktoś co się mogło stać, pompka mogła się urwać, czy sprzęgło całkowicie padło? Kiepsko jakby sprzęgło było to wymiany przy przebiegu 110 tyś. ;/
                  Miał już ktoś coś podobnego?
                  Linki to honda dawno już nie stosuje , jest hydraulika ,odpowietrz sprzęgło i nasmaruj mechanizm wysprzęglania

Comment

• Ile kosztuje wymiana tej pompy w ASO? Zona mowi ze skrzypi a poza tym wciskanie sprzegla powoduje delikatny ruch pedalu hamulca.

Comment

• U mnie też skrzypiało..
                      Mechanik popsikał tu i tam WD40 i innym środkiem, i jest cicho

Comment

• Zamieszczone przez DziadekMirek Zobacz posta
                        Jesli komus bardzo dokucza ten dziwny dziwiek przy wciskaniu sprzegla to polecam wizyte u swietnego mechanika w Toruniu ul Koszalinska 25. Dzieki jego doswiadczeniu zebranemu przez lata pracy w serwisie Hondy, bez zbednego tlumaczenia uwolnil mnie od tego problemu. Po konsultacji z torunskim serwisem Hondy jasne bylo, ze wadliwe sa tulejki na pedale. Wymieniono ja na dluzsze, z solidnego materialu. Wymiany pompki sprzegla czy calego pedalu niestety nie sa rozwiazaniem. Problem bedzie wracac.
                        Ps. polecany mechanik ma również sprawdzony patent na skrzypiace klamki.
                        Hejka
                        Masz może nr tel do tego mechanika ? Chętnie bym się do niego udał

Comment

• Hejka,
                          U mnie problemem jest uszkodzona teflonowa tulejka, na której "obraca się" sprężyna. Tulejka pękła i metal tarł o metal. Dopóki naprężenie nie było silne, to się obracała, ale wraz z naporem na pedał wzrastał nacisk sprężyny na metalową "obudowę" pedału i zaczynało "haczyć" i "pstrykać/trzeszczeć" z pewnym oporem.
                          Mechanik coś tam popsikał i zaczęło chodzić płynnie, ale po niecałym roku znów się odezwało (szczególnie słyszalne po kilkunastu minutach od uruchomienia silnika). Ma to pewnie związek z wilgotnością lub/i temperaturą.
                          W oficjalnym biuletynie serwisowym Honda piszą, że rozwiązaniem jest wymiana pedału sprzęgła, ale przecież pewnie da się taką tulejkę dorobić.

Czy ktoś z Was ma może dostęp do tego typu tulejek lub wie gdzie je kupić?

Comment

• Mi ta tulejka właśnie wypadła mam ją dorobiona ale nie wiem gdzie jest jej miejsce...

Comment

• Mnie już zaczął dosyć mocno irytować ten skrzypiący pedał, szczególnie przy powolnym puszczaniu skrzypienie się nasilało, trochę pogrzebałem w sieci i zastosowałem taki oto smar,

smar-silikonowy40.jpg

Nałożyłem na pędzelek (dosyć grubo) i posmarowałem trzpień ( nie znam fachowego określenia), który się chowa podczas wciskania sprzęgła. Dolegliwość ustąpiła natychmiast, lecz jak długo potrwa ta upragniona cisza ciężko stwierdzić. Napiszę jeśli problem wróci.
                              Natknąłem się też na opinie, że zwykłe mydło pokruszone pomaga. Jak smar zawiedzie, zastosuje mydełko.
                              Last edited by cheap; 19-02-2017, 17:26.

Comment

• Jak się dostać do tego trzpienia? który to jest element? Czy ktoś ma jakieś zdjęcia dokładnie wskazujące ten element? u mnie pedał sprzęgła już jest obsmarowany z każdej strony z jakiej można się dostać nurkując pod kierownicę, smar suchy, smar grafitowy, wcześniej smar biały... nie dawno smarowane też w aso i już się poddaję. Jest cicho ale tylko w początkowej fazie jazdy jak auto się "rozgrzewa", po przejechaniu około 20km zaczyna skrzypieć najpierw w końcowej fazie wciskania a po dłuższej jeździe albo większym ogrzewaniu wnętrza to skrzypi też przy puszczaniu sprzęgła. W aso mówią, że pompa do wymiany koszt ponad 1000zł z wymianą - sporo i czy to coś pomoże :/

Comment

Working...
                                X