8 tys KM od jednorazowego posmarowania pedału sprzęgła smarem OKS - wciąż cisza.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skrzypiący pedał sprzęgła
Collapse
X
-
Poradziu, zobacz w tym wątku - ładnie ktoś opisał.
Ja u siebie posmarowałem w sumie cały mechanizm. Wszystko co się ruszało z naciskiem na ten cylinderek z pompy sprzęgła. Zostawiłem auto na noc z otwartymi szybami i jest spokój do tej pory. Co do OKS-a można spróbować popytać w jakichś warsztatach czy czasem nie mają tego środka, bo ostatnio właśnie obił mi się o oczy w jednym serwisie. Może wystarczyłoby tylko na piwo zostawić za 2 psiknięcia na ten zakichany pedał.
Comment
-
Połowa sukcesu to dobrze zdiagnozować miejsce skrzypienia. Czasami się wydaje że skrzypi to samo (siedząc w kabinie), a może skrzypieć zarówno pedał jak i wysprzęglik.
Comment
-
Jakby ktoś był z okolic Kutna lub chciało się do mnie dojechać to zapraszam na priv. w celu naprawy skrzypiącego pedału.
Mój mąż zlikwidował skrzypienie. I to nie żadnymi smarowaniami bo to pomagało na dzień. Stos specyfików i smarowideł w garażu i nic.
Wkur...się maksymalnie bo trułam że skrzypi i skrzypi. Najpierw mówił że to bida piszczy:P
Chodził, szukał, rozbierał i chyba doszedł co od czego.
Jeżdżę już miesiąc i jest ok. Sprzęgło miękko i płynnie chodzi i nie wydaje żadnych dźwięków.
Czas pracy to mała godzinka .
Może ktoś chce też przetestować. Zobaczylibyśmy czy to długotrwały efekt.
Zaznaczam też że u mnie w serwisie wcześniej była wymieniana dwa razy pompa i pedał i nie pomogło
Comment
-
nadal brak rozwiązania.
Zamieszczone przez aga Zobacz postaJakby ktoś był z okolic Kutna lub chciało się do mnie dojechać to zapraszam na priv. w celu naprawy skrzypiącego pedału.
Mój mąż zlikwidował skrzypienie. I to nie żadnymi smarowaniami bo to pomagało na dzień. Stos specyfików i smarowideł w garażu i nic.
Wkur...się maksymalnie bo trułam że skrzypi i skrzypi. Najpierw mówił że to bida piszczy:P
Chodził, szukał, rozbierał i chyba doszedł co od czego.
Jeżdżę już miesiąc i jest ok. Sprzęgło miękko i płynnie chodzi i nie wydaje żadnych dźwięków.
Czas pracy to mała godzinka .
Może ktoś chce też przetestować. Zobaczylibyśmy czy to długotrwały efekt.
Zaznaczam też że u mnie w serwisie wcześniej była wymieniana dwa razy pompa i pedał i nie pomogło
Comment
-
Trochę już siedzę na forach i z tego co przeczytałem to są dwie przyczyny skrzypienia pedału sprzęgła (na szczęście u mnie jest OK)
Pierwsza to uszkodzone plastikowe tulejki przy sprężynie a druga to tłoczek w siłowniku przy pedale. Podobno pomaga smarowanie.
Dzięki uprzejmości kilku znajomych z forum miałem możliwość przejechania się kilkoma 5D 1.8 i na mój gust główną przyczyną usterki jest siła jaką trzeba włożyć w naciskanie pedału.
W autach które miały coś robione przy sprzęgle - niestety nie udało mi się dowiedzieć dokładnie co ale na pewno miały dobrze nasmarowaną tą oś, wieloklin, wałek sprzęgła czy jak to się nazywa po którym ślizga się łożysko wyciskowe - pedał chodził bardzo leciutko, prawie tak jak w moim matizie ze sprzęgłem na linkę. W tych które nie miały nic robione jak np. mój, pedał chodzi dość ciężko.
Może właśnie o to chodzi, żeby najpierw coś zrobić ze sprzęgłem żeby pedał lekko działał a potem zająć się albo siłownikiem albo tulejkami od sprężyny.
Comment
-
U mnie po dwukrotnym dokładnym pryskaniu OKS'em od 2 dni cisza. Jednej tulejki plastikowej od sprężyny mi brakuje ale mimo to OKS sobie na razie poradził.
Tak sobie myślę, że można by metalowe tulejki dotoczyć to by się nie zużywały.
Brytole piszą żeby smarować clutch master cylinder - to pompa sprzegła tak ? Jak się do niej dostać ?
Comment
Comment