Zamieszczone przez krzych_u
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki olej do Civica 8gen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez krzych_u Zobacz postaWitam,
Region to Pomorze, Słupsk /Ustka. Duża wilgotność w ciągu roku. O silniku nie napisałem, 1.8 benzyna.
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaCóż.. ja bym Ci polecił, ze swojego doświadczenia, olej 0W30 ACEA A3, będzie idealny do tych warunków o których piszesz. W trasach spokojnie da radę, ostatnio leciałem na swoim LM 0W30 autostradą kilkadziesiat km z pędk. 140-160km/h, silniczek tylko pykał, zero ubytku oleju temp. zewnętrzna 30st.C.
Comment
-
biorąc pod uwagę krzych_u że, krótkie odcinki, a nawet bardzo krótkie, klimat umiarkowany nie ma tęgich zim na wybrzeżu, raz na jakiś czas wyjazd, to wybrałbym SAE 0W-30, lub 5W-30, takie SAE pozwoli silnikowi łatwiej pracować w zimę a w lato też wytrzyma. ACEA A3 nie jest koniecznością tu sprawdził by sie też A5 z uwagi na właśnie krótkie odcinki i częste uruchamianie silnika.
Masz wybór: SAE 5W-30 ACEA A3 lub A5. TO będzie w dobrej cenie. Olej 0W-30 z A3 lub A5 będzie droższy.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postabiorąc pod uwagę krzych_u że, krótkie odcinki, a nawet bardzo krótkie, klimat umiarkowany nie ma tęgich zim na wybrzeżu, raz na jakiś czas wyjazd, to wybrałbym SAE 0W-30, lub 5W-30, takie SAE pozwoli silnikowi łatwiej pracować w zimę a w lato też wytrzyma. ACEA A3 nie jest koniecznością tu sprawdził by sie też A5 z uwagi na właśnie krótkie odcinki i częste uruchamianie silnika.
Masz wybór: SAE 5W-30 ACEA A3 lub A5. TO będzie w dobrej cenie. Olej 0W-30 z A3 lub A5 będzie droższy.
Motul 8100 Eco-nergy 0W30 5L. - 200,5zl strona filtrytotu - czy sklep słaby?
Ewentualnie: AMSOIL SIGNATURE SERIES 100% SYNTHETIC 0W-30 3,8L - tylko gdzie kupić oryginał?Last edited by krzych_u; 11-08-2018, 15:37.
Comment
-
Amsoil to takie oleje trochę.... hm.... na naszym forum podejrzaneProducent nie poddał się żadnym testom, poczytaj o tym jak chcesz, jest kilka wątków. Nawet dziś i wczoraj było pisane. Niby gwarancji już nie masz ale.... Motul jest OK ale po co Ci bańka 5 litrów? Jeśli silnik nie bierze oleju to wyrzucasz 40 zł psu w gardło. Potrzebujesz 4 litrów. Zobacz jakiego Mobila, LM, Shella, Revenola.... Dużo tego. Lepiej coś pewniejszego niż Amsoil i mniejszego niż Motul
Filtrytotu jest OK, ale trzeba ich pilnować z wysyłką bo mają bałagan w magazynie i czasami trzeba się upomnieć o wysyłkę. Towar jest OK.
Comment
-
Sprawdzony, tani, zalewany do Civiców od lat - Shell Helix Ultra 5W-30 ACEA A3.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaSprawdzony, tani, zalewany do Civiców od lat - Shell Helix Ultra 5W-30 ACEA A3.
Comment
-
Sprawdzony, tani, zalewany do Civiców od lat - Shell Helix Ultra 5W-30 ACEA A3.
Teraz wzielem na próbe Mannol Energy Formula JP 5W30
Ja ostatnio jeżdżę na mannolu większość to hydrokraki (czyli to co oferuje jak na razie większość producentów i pisze na bańkach syntetyczny...) ale niczego im nie brakuje a cena śmieszna, tylko Mannol elite 5W40 to jest syntetyk ale czy 100% to raczej nie ma co sprawdzać bo na bank nie jest wg kart produktu, Ja używam do hondy 5W50 stahlsynth i śmiga elegancko, na upały jak znalazł. I tak go zmieniam sezonowo także olej zawsze czysty i nie zużyty. Rodzime produkty też robią robotę: specol czy revline, i nie ma się co spuszczać w tematach olejowych tylko odpowiednio często wymieniać wraz z filtrem i tyle, silniki benzynowe bez doładowania nie mają ciężko. Spełnia API:SL i ACEA A3 można śmigać.
1.jpgLast edited by rat4; 13-08-2018, 11:00.4gen D15B2/VW Polo AKV/8gen R18A2/407 9HZ/8gen L13A7
Mój samochód: http://www.civicforum.pl/showthread....AN-Civic-R18A2
https://www.civicforum.pl/showthread...L13A7-Wiferide
Comment
-
Zamieszczone przez rat4 Zobacz postaJa używam do hondy 5W50 stahlsynth i śmiga elegancko, na upały jak znalazł.
Comment
-
Przede wszystkim tak, cenowo praktycznie nie ma różnicy przy bańce 4l jest to kwota +/- 10 zł od olejów innych podobnych, popularnych marek. Natomiast faktycznie na pewno żadnej różnicy nie poczujesz jak zalejesz oryginalny olej podobnego producenta o podobnych parametrach.
Ja wybrałem Shell bo wiem, że taki był lany wcześniej do mojej Hondy, taki był lany w ASO (co jak wynika z tego co napisał ktoś wyżej nie z jego jakości, a z umowy Shell z ASO) i wiem że sporo ludzi go zalewa, więc i ja jestem spokojniejszy mając w silniku to co stosowało/stosuje ASO.
Comment
Comment