Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki olej do Civica 8gen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
    @chromatical , jeśli miasto = dużo startów to potrzebny o dużej płynności by szybko dotarł do najdalszych punktów.
    5w30, 0w30 , dobre są Neste, Rewanol, Milleres , Motul, jest też Mobil 1 0w40 .

Castrol magnatec stosowałem kiedyś w JTD fajnie silnik pracował , gdy pojawił się EDGE kultura pracy spadła .
    Zostań przy Magnatec.

Pamiętaj by kupować u autoryzowanych dystrybutorów unikniesz podrobionych , a co chwilę policja zgłasza nielegalną rozlewnię.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
    Do listy dodalbym Amsoil 0w20 signature series. Bardzo sobie chwale

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
    Moje MB2: 5D MB2 - Stanced Civic VTi-S Style
    Moje FK2: 5D FK2 GP Executive

Comment

@chromatical , jeśli miasto = dużo startów to potrzebny o dużej płynności by szybko dotarł do najdalszych punktów.
      5w30, 0w30 , dobre są Neste, Rewanol, Milleres , Motul, jest też Mobil 1 0w40 .
      A dlaczego miasto to dużo startów? Wyjeżdża z domu, gasi pod pracą a po południu odwrotnie. Nie ważne czy mieszka w Gąskach Górnych czy we Wrocku. Startów tyle samo. No, chyba, że używa start - stopu - ale nie używa. Różnice w płynności 5/30 i 5/40 nie są znaczne a na górze zakresu temperatur silnik lepiej zabezpieczony. Ja jeździłem poprzednio na LM 5/40, teraz na Motulu 0/40. Nie zauważyłem różnicy żadnej. Bo nie mogłem Pewnie bym zauważył, jakbyśmy tu mieli mrozy po -30 i lepiej. Skupiłbym się na ACEA a nie zakresie temperatur. A jaka marka to już jak kto lubi i ile ma kasy. Rzuciłeś przedział od Neste do Millersa - to tak rozstrzał 2 x więcej

Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
      Pamiętaj by kupować u autoryzowanych dystrybutorów unikniesz podrobionych , a co chwilę policja zgłasza nielegalną rozlewnię.Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
      Jak kupisz w najczęściej polecanych na forum sklepach netowych też nie wtopisz.
      Zamieszczone przez MikeFoto Zobacz posta
      Do listy dodalbym Amsoil 0w20 signature series. Bardzo sobie chwale
      Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
      Jesteś po gwarancji, możesz lać. Niektórzy faktycznie polecają. Jak swojego nie sprzedam przed końcem gwarancji, to może też kiedyś spróbuje, choć jest tyle olejów z określonym ACEA, że nie wiem czy będzie to miało sens.

Comment

• Zamieszczone przez groszek25 Zobacz posta
        Witam, drodzy koledzy po przeczytaniu prawie całego tematu o olejach jestem jeszcze bardziej głupi niż jak go zaczynałem.
        bo to nie jest wątek "jaki olej nalać" a dywagacje nad tym czy lepszy Eko czy lepszy nie eko.
        Jak chcesz wybrać olej pod siebie to najpierw musisz wiedzieć jaki masz wybór i na czym on polega: Instrukcja Obsługi Honda Civic - Oleje zalecane IX-gen, X-gen, R-Type: FK2, FK8.

Kierownik Działu Diesla

Comment

• Dziękuję wszystkim za powyższe odpowiedzi/rady...

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
          Ten dojazd do pracy to miasto?
          Dojazd do pracy to trasa (krajówka nr60 2x12km), podsumowując to moje przeloty ok 1000km miesięcznie to około 90% trasa (drogi krajowe). Oczywiście nie jednym przejazdem ...
          Decyzja chyba zapadła i skuszę się na Castrol Magnatec Stop-Start 5W30 ACEA A3/B3, A3/B4 https://www.castrol.com/pl_pl/poland...top-start.html Według opisu to pełen syntetyk.
          Jeśli macie jakieś sprawdzone sklepy wysyłkowe to bardzo proszę o link do strony. Jeszcze raz serdeczne dzięki

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          bo to nie jest wątek "jaki olej nalać" a dywagacje nad tym czy lepszy Eko czy lepszy nie eko.
          Przepraszam, najwyraźniej źle zrozumiałem tytuł tematu "Jaki olej do Civica 8gen"

ps. sorry za post pod postem, proszę o scalenie.

przez 12h masz dostępną opcje edytowania wpisu, w tym scalania.
          r7
          Last edited by rambo7; 15-09-2018, 22:17. Powód: edit

Comment

Decyzja chyba zapadła i skuszę się na Castrol Magnatec Stop-Start 5W30 ACEA A3/B3, A3/B4

ps. sorry za post pod postem, proszę o scalenie.

przez 12h masz dostępną opcje edytowania wpisu, w tym scalania.
            r7
            W sumie OK, ale po co Ci olej Start Stop jak nie masz takiego systemu (pozazdrościć ) Poszukaj coś bliższego swojemu silnikowi i swojej jeździe. Sklepy? Petrostar, Filtrytotu, zmień olej.... Jest tego trochę. Przelec dział "Polecane sklepy i warsztaty". Ja akurat z Petrostar miałem problem ale powoli im wybaczam. Może za10 lat zrobię tam znowu jakieś zakupy

Comment

• Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
              W sumie OK, ale po co Ci olej Start Stop jak nie masz takiego systemu
              To prawda tylko patrząc na linie Magnatec to nic innego nie ma z normą ACEA A3/B3, A3/B4 która wydaje mi się być najbardziej odpowiednia do jazdy jaką ja "uprawiam". Jest Magnatec z normą A5 ale to chyba nie pod moją jazdę. Mogę się mylić, jeśli tak to proszę o poprawienie mnie.
              Właśnie przeglądam oleje na stronie Castrola i widzę że linia EDGE ma tylko normę C3 która dedykowana jest do silników diesla (ja mam 1,8 benzyna) więc nie powinienem takiego zalewać.
              Nie bardzo rozumiem do końca normy ACEA i API. Na niektórych olejach są podane dwie normy- jest napisane ACEA C3 a API SN. Niby C3 to olej pod diesla natomiast oznaczenie SN jest dla silników benzynowych. np tak ma podane w specyfikacji olej Castrol Edge 5W30 C3.... Zgłupiałem i nie łapie...
              Poszukaj coś bliższego swojemu silnikowi i swojej jeździe.
              No właśnie myślałem że dobrze wybrałem...hmmm . Może jakaś propozycja bardziej doświadczonego kolegi...
              Sklepy? Petrostar, Filtrytotu, zmień olej.... Jest tego trochę.
              Powiem szczerze że kiedyś zamawiałem olej z Filtrytotu do mojego poprzedniego auta i wszystko było OK, więc tylko potwierdziłeś że są sklepem godnym polecenia

Comment

To prawda tylko patrząc na linie Magnatec to nic innego nie ma z normą ACEA A3/B3, A3/B4 która wydaje mi się być najbardziej odpowiednia do jazdy jaką ja "uprawiam". Jest Magnatec z normą A5 ale to chyba nie pod moją jazdę. Mogę się mylić, jeśli tak to proszę o poprawienie mnie.
                Właśnie przeglądam oleje na stronie Castrola i widzę że linia EDGE ma tylko normę C3 która dedykowana jest do silników diesla (ja mam 1,8 benzyna) więc nie powinienem takiego zalewać.
                Nie bardzo rozumiem do końca normy ACEA i API. Na niektórych olejach są podane dwie normy- jest napisane ACEA C3 a API SN. Niby C3 to olej pod diesla natomiast oznaczenie SN jest dla silników benzynowych. np tak ma podane w specyfikacji olej Castrol Edge 5W30 C3.... Zgłupiałem i nie łapie...
                Zostaw to API. To amerykańskie, nie przejmuj sie tym, patrz na ACEA. A5 byłoby dla Ciebie OK, ale A3 lepiej chroni silnik, a Twoja jazda nie jest jakaś dla silnika super komfortowa, choć tragedii nie ma. A dlaczego się upierasz przy Castrolach? Jest tyle pięknych olejów na świecie. Akurat Castrole są mało popularne wśród Hondziarzy z jakiegoś powodu
                Zamieszczone przez groszek25 Zobacz posta
                No właśnie myślałem że dobrze wybrałem...hmmm . Może jakaś propozycja bardziej doświadczonego kolegi...
                Heh, nie doświadczonego , bo jakieś dwa lata temu moja "wiedza" była na poziomie ameby. Czytaj forum Chodzi mi o ten Start Stop - po co Ci taki olej, skoro nie masz u siebie start stopa. Reszta parametrów się zgadza, jest wybrana OK

Powiem szczerze że kiedyś zamawiałem olej z Filtrytotu do mojego poprzedniego auta i wszystko było OK, więc tylko potwierdziłeś że są sklepem godnym polecenia
                Są OK, tylko czasami trzeba sprawdzić w necie status przesyłki, bo potrafią na chwilę o niej zapomnieć. Wtedy trzeba zadzwonić i spytać dlaczego od tygodnia jest status "oczekuje na odbiór przez kuriera" Ale poza tym jest OK.

Comment

... a Twoja jazda nie jest jakaś dla silnika super komfortowa, choć tragedii nie ma.
                  Co masz na myśli, zamulam auto czy coś innego
                  A dlaczego się upierasz przy Castrolach?
                  Tu się może usprawiedliwię... nie koniecznie sie upieram na Castrola tylko myślałem że jeśli zmieniać olej to bezpieczniej/"zdrowiej" dla silnika będzie na tą samą markę. Najwyraźniej się mylę
                  Nie ukrywam że brałem też pod uwagę Valvoline Synpower 5W30 https://olejevalvoline.pl/pl/p/SYNPOWER-5W30-4L/890 lub 5W40 https://olejevalvoline.pl/pl/p/SYNPOWER-5W40-4L/888 ful syntetyk. Norma ACEA A3/B4 więc chyba odpowiednia.
                  Co sądzisz o tym oleju, czy to może być dobry wybór. Jeśli tak to 5/30 czy 5/40

Comment

Valvoline Synpower 5W30 https://olejevalvoline.pl/pl/p/SYNPOWER-5W30-4L/890 lub 5W40 https://olejevalvoline.pl/pl/p/SYNPOWER-5W40-4L/888 ful syntetyk. Norma ACEA A3/B4 więc chyba odpowiednia.
                    No i git, zalewaj i hulaj dusza! Oleje dobre.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Rób jak kolega pisze. Valvo dobre jest

Comment

• Jeszcze tylko podpowiedzcie 5W30 czy 5W40 ?

Comment

• 5w30 gdy jeździsz spokojnie i dobre zimą, ma ciut lepszą pompowalność i dla aut i niskim przebiegu.
                          5w40 dla tych co dają w palnik, szybkie autostrady i nie dla nowych czy 3 letnich hond , silniki są ciasno pasowane

Comment

5w30 gdy jeździsz spokojnie i dobre zimą, ma ciut lepszą pompowalność i dla aut i niskim przebiegu.
                            5w40 dla tych co dają w palnik, szybkie autostrady i nie dla nowych czy 3 letnich hond , silniki są ciasno pasowane

Dzięki za informację, teraz już wiem co wybrać. Jeżdżę raczej spokojnie , i 99% to drogi krajowe. Czasami do Wa-wy na odcinku od Płońska czyli jakieś około 70km dwupasmowa ale bez "ciężkiego buta" Małego przebiegu też nie mam bo nalatane 140tys km. Wybieram Valvoline SynPower 5W30
                            Serdecznie dziękuję Wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru. Pozdrawiam....

Comment

5w30 gdy jeździsz spokojnie i dobre zimą, ma ciut lepszą pompowalność i dla aut i niskim przebiegu.

Hmmm... No ma lepszą pompowalność. W temperaturach, jakich u nas nie uświadczysz. Ciut lepszą.
                              Ja lubię dawać w palnik, jeździłem na różnych olejach - 5/50, 5/40, 5/30, 0/40, 0/20 i jakoś żadnemu silnikowi to nie zaszkodziło. No OK, na 0/20 nie palnikowałem Miałem passata z przebiegiem 240.000 i lałem mu od 5/30 do 5/50. Kręciłem go cały czas do odcinki. Żył, żyje nadal. nie wiem, ile ma obecnie nalatane. SAE to zakres temperatur w jakich używamy auto. Nie jest to ACEA. Tam owszem: dajesz w palnik kupuj A3, jeździsz ekonomicznie, oszczędzasz paliwo - lej A5. Niedługo swoja drogą będziemy lać C do nowych aut... Jak będzie na dworze +38, będziesz jechał autostradą stateczne 120 i będziesz miał zalane A5 5/30 to silnikowi będzie dobrze, bo nie pałujesz? Akurat. Że 5/40 nie dla nowych Hond? Znaczy niszczę silnik właśnie, bo jeżdżę często do odcinki a silnik mam zalany Motulem A3 0/40... A wcześniej lałem Liqui Moly 5/40. No i się okazuje że tak lekko połowa użytkowników silnika 1,8 zabija go lejąc x/40
                              A jeszcze jedno: groszek25 ma auto 7 - letnie. Wystarczająco stare, żeby lać 5/40? No ale to ten sam silnik co u mnie? To ja mogę lać 5/40 czy nie w takim wypadku? Bo ja mam nalatane 23.000
                              Dzięki za informację, teraz już wiem co wybrać. Jeżdżę raczej spokojnie , i 99% to drogi krajowe. Czasami do Wa-wy na odcinku od Płońska czyli jakieś około 70km dwupasmowa ale bez "ciężkiego buta" Małego przebiegu też nie mam bo nalatane 140tys km. Wybieram Valvoline SynPower 5W30
                              Serdecznie dziękuję Wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru. Pozdrawiam....
                              No i dobrze. Pamiętaj tylko, że jak będzie bardzo bardzo gorąco w następne lato, to Twój olej będzie już miał niemal rok. Już nie będzie 5/30 tylko pewnie jakieś 5/25 albo i gorzej. Nie szalej wtedy

Comment

No i dobrze. Pamiętaj tylko, że jak będzie bardzo bardzo gorąco w następne lato, to Twój olej będzie już miał niemal rok. Już nie będzie 5/30 tylko pewnie jakieś 5/25 albo i gorzej. Nie szalej wtedy
                                No i zasiałeś ziarno niepewności w moim wyborze 5W30

Comment

Working...
                                X