Zamieszczone przez studus
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czyszczenie i regulacja przepustnicy w 1.8
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaA ile przejechały na lpg ?
Comment
-
Zamieszczone przez studus Zobacz postalpg mam od miesiąca. Przejechałem około 1600 km.
Ja też wymieniłem świece przy 100 tyś. km, ale na gazie miałem już przejechane 33 tyś. km.
Niektórzy zalecają, aby zmniejszyć odstęp pomiędzy elektrodami z 1,1 do 0,9 mm, ale nie sądzę, aby to pomogło na obroty.
Comment
-
Ja nadal walczę z opadającymi obrotami. U mnie to czy obroty ładnie opadną zależy od prądu ładowania w danym momencie .Na co dzień jeżdżę na ledach dziennych i po uruchomieniu do czasu uzupełnienia strat w akumulatorze ładowanie mam około 14,5 v i wtedy obroty lecą do około 500 przy ciepłym silniku. Jak ładowanie spadnie do 12,5 -13 obroty ładnie zatrzymują się na 700, bez żadnego falowania .Jak depnę porządnie to wchodzą chwilowo na ponad 14 i wtedy też jest ok. Jak włączę światła , ładowanie trzyma zawsze około 14,5 , bo wtedy jest duże zapotrzebowanie na prąd , i wtedy już nie jest ok. Te zróżnicowane ładowanie to norma i było opisywane w temacie o ładowaniu.
Dziś miałem trochę czasu i postanowiłem się pobawić z HDS. Wyzerowałem TP i ECM i po nagrzaniu rozpoczęła się nauczanie obrotów. Podczas tego procesu włączyłem najpierw radio potem nawiewy , światła itd. Nauczanie na chwilę przerywało i ponownie wznawiało . Po paru minutach pojawiła się zielona kropa.
Okazuje się ,że można nauczyć wolnych przy obciążeniu.Czy to coś dało? do końca nie wiem ,muszę trochę pojeździć na światłach i bez ,ale wydaje się że obroty już tak nisko nie lecą .Opadają do około 620 i już mniej telepie silnikiem. Wyczerpałem już wszystkie możliwości .Zostaje chyba tylko wymiana softu jeżeli ma być idealnie.
Sąsiad ma civica z 2010 i porównywałem jak jest u niego i w każdych warunkach zawsze opada szybko do 700 i tak trzyma. Wersja jego softu kończy się na 010 , natomiast moja 130 , tak jak u TRAFO przed zmianą.Wygląda na to ,że są co najmniej cztery softy do naszych silników.
Koledzy, mam prośbę abyście napisali jakie macie softy i jak u Was zachowują się wolne obroty. Może uda się ustalić który jest najlepszy
Comment
-
Też jestem ciekawy. Może poliftowe wersje mają inne komputery albo inaczej są programowane...
Kto wie, czy zmiana komputera by czegoś nie wniosła. Robił ktoś już taką zamianę?
PS
Właśnie wracam z Allegroi okazuje się po numerach OEM, że do samej wer. 1.8 jest kilka różnych komputerów.
Last edited by TRAFO; 10-02-2018, 22:43.
Comment
-
Pewnie było kilka wersji kompów i do każdej kilka softów. Silnik był produkowany kilka lat i na pewno ciągle coś ulepszali.
Ciekawi mnie jaki jest koszt zmiany oprogramowania.Wiadomo ,że w każdym ASO jest inna cena , ale tak mniej więcej na ile się nastawiać?
Comment
-
Ja wymieniłem świece, wyregulowałem zawory, wyregulowałem LPG, wyczyściłem przepustnice (włącznie z kasowaniem TP i ECM + nauka biegu jałowego) i co? Nadal opadają obroty nawet na Pb.
Czy zmiana softu coś zmieni? Cieżko mi powiedzieć, jestem praktycznie przekonany, że na początku jak założyłem LPG przez 30tys nie było z tym problemu. Problem pojawił się przy około 150tys km. Więc troche mi się wydaje że to nie jest jednak do końca soft. Szedłbym właśnie w kierunku prądu. Musi być coś jeszcze. Przychodzi mi do głowy sonda lambda, czy ona przypadkiem czegoś tutaj nie psuje. Dodatkowo jak wyżej również wydaje mi się, że przy większym obciążeniu poboru prądu ten problem wystepuje rzadziej - to tylko spostrzeżenie, może przypadek.
Dodatkowo dodam jeszcze jedną rzecz z obserwacji. Po wykasowaniu TP i ECM silnik mi na początku strasznie wariował, gasł nie dało się go utrzymać na włączonym. Po 30 min nie udało się zrobić nauki biegu jałowego. Olałem temat i pojechałem pojeździć. Po 2km wszystko się ustabilizowało - silnik przestał gasnąć na postoju i obroty super trzymały te ~680. Zrobiłem po miejście 30 km, i ANI razu nie wazne czy klima światła etc nie opadły obroty. Pomyślałem hmm chyba się nauczył obrotów i jest super! Problem rozwiązany! Jednak następnego dnia rano po ruszeniu i przejechaniu kilku km do momentu nagrzania silnika obroty zafalowały przy dohamowywaniu na światłach. Co więcej poźniej jak się podpiąłem HDS`em nauka biegu jałowego była nieukończona. Przeprowadziłem drugą próbę nauki i sie udało ale niestety nic to nie zmieniło bo obroty nadal opadają. Czasem czesto, czasem są okresy w jeździe, że nie spadają i nie mam już pojęcia od czego to zależy.
Bardziej mnie zastanawia dlaczego zaraz po skasowaniu TP i ECM jak już silnik sie ogarnał ten problem nie wystąpił przy pierwszych 30 km jeżdzenia po mieście i testowania z różnym obciążeniem?Last edited by Saint; 12-02-2018, 14:15.
Comment
-
Zamieszczone przez misiek73 Zobacz postaKoledzy, mam prośbę abyście napisali jakie macie softy i jak u Was zachowują się wolne obroty. Może uda się ustalić który jest najlepszy
Obroty czasami spadają na PB (ostatnio zauważyłem nawet, że obroty spadają do zera gdy wskaźnik od temp jest w przedziale od +/- pierwszej kreski na wskaźniku w górę około 1cm... nie sprawdzałem oprogramowaniem jaki to zakres temperatur...), na LPG spadają gdy najpierw wcisnę hamulec potem sprzęgło (nie zawsze spadają ale jest to około 80%) i bardzo rzadko gdy najpierw wcisnę sprzęgło. Na postoju spada do 670 i tak trzyma, bez żadnych wahnięć, za każdym razem.Last edited by Bervoc; 12-02-2018, 19:33.
Comment
-
Zamieszczone przez Bervoc Zobacz postaU mnie jest wersja 37085-RSA-G340.
Obroty czasami spadają na PB (ostatnio zauważyłem nawet, że obroty spadają do zera gdy wskaźnik od temp jest w przedziale od +/- pierwszej kreski na wskaźniku w górę około 1cm... nie sprawdzałem oprogramowaniem jaki to zakres temperatur...), na LPG spadają gdy najpierw wcisnę hamulec potem sprzęgło (nie zawsze spadają ale jest to około 80%) i bardzo rzadko gdy najpierw wcisnę sprzęgło. Na postoju spada do 670 i tak trzyma, bez żadnych wahnięć, za każdym razem.
Comment
-
Właśnie wróciłem z aktualizacji softu .Początkowo miałem wersję 37805-RSA-G130 , a teraz 37805-RSA-G150 , czyli dokładnie tak jak u TRAFO . Obejrzałem dokładnie filmiki TRAFO i jest identycznie zarówno przed i po update podczas jazdy. Testowałem na światłach obroty 700-710 na postoju ,podczas przygazowania lekkie przytrzymanie na 1000 i łagodne opadnięcie do 700 .Na klimie podobnie .Na ledach dziennych obroty 660-670 po przygazowaniu przytrzymanie delikatne na 1000 i opadnięcie do 600 , lekkie zafalowanie i 670.Natomiast podczas jazdy idealnie opadają do 700 i podczas gwałtownego hamowania 650 . Tak mogło by zostać i "jest pan zadowolony" , ale zobaczymy jak będzie dalej .
Ogólnie elektryk w ASO w Białymstoku mówił że nie spotkał się z czymś takim nigdy , ja mu na to że sporo ludzi ma z tym problemy, on że niemożliwe bo by coś słyszał ,a długo pracuje w ASO (wiek 50+).ja mu na to że w necie jest mnóstwo oipnii , on że nie wolno wierzyć bo w necie jest kupa śmieci i td. Twierdził na początku że pewnie nie ma żadnej aktualizacji bo firma taka jak honda nie pozwoliłaby sobie na takie usterki , jak sprawdził że jest mówił że ta aktualizacja tylko poprawia parametry lambdy w zakresie ochrony ceramiki . Ogólnie lekko nie było ,ale powiedziałem że chcę update to wgrał. Od razu było widać różnicę .Twierdził że nie była zrobiona adaptacja przepustnicy i ją zrobił. Zapytałem jak , a on że komputerem , ciekawe , na zgaszonym silniku? Ogólnie chyba chciał jakoś wyjść z twarzą z tej sytuacji . Skasowali 150 .Po podpięciu HDS nic się nie zmieniło wolne obroty nauczone i inne parametry pracy silnika bez zmian. Może to będzie koniec walki z opadającymi obrotami
Comment
-
Zamieszczone przez misiek73 Zobacz postaWłaśnie wróciłem z aktualizacji softu .Początkowo miałem wersję 37805-RSA-G130 , a teraz 37805-RSA-G150 , czyli dokładnie tak jak u TRAFO . Obejrzałem dokładnie filmiki TRAFO i jest identycznie zarówno przed i po update podczas jazdy. Testowałem na światłach obroty 700-710 na postoju ,podczas przygazowania lekkie przytrzymanie na 1000 i łagodne opadnięcie do 700 .Na klimie podobnie .Na ledach dziennych obroty 660-670 po przygazowaniu przytrzymanie delikatne na 1000 i opadnięcie do 600 , lekkie zafalowanie i 670.Natomiast podczas jazdy idealnie opadają do 700 i podczas gwałtownego hamowania 650 . Tak mogło by zostać i "jest pan zadowolony" , ale zobaczymy jak będzie dalej .
Ogólnie elektryk w ASO w Białymstoku mówił że nie spotkał się z czymś takim nigdy , ja mu na to że sporo ludzi ma z tym problemy, on że niemożliwe bo by coś słyszał ,a długo pracuje w ASO (wiek 50+).ja mu na to że w necie jest mnóstwo oipnii , on że nie wolno wierzyć bo w necie jest kupa śmieci i td. Twierdził na początku że pewnie nie ma żadnej aktualizacji bo firma taka jak honda nie pozwoliłaby sobie na takie usterki , jak sprawdził że jest mówił że ta aktualizacja tylko poprawia parametry lambdy w zakresie ochrony ceramiki . Ogólnie lekko nie było ,ale powiedziałem że chcę update to wgrał. Od razu było widać różnicę .Twierdził że nie była zrobiona adaptacja przepustnicy i ją zrobił. Zapytałem jak , a on że komputerem , ciekawe , na zgaszonym silniku? Ogólnie chyba chciał jakoś wyjść z twarzą z tej sytuacji . Skasowali 150 .Po podpięciu HDS nic się nie zmieniło wolne obroty nauczone i inne parametry pracy silnika bez zmian. Może to będzie koniec walki z opadającymi obrotami
Odezwij się jeszcze czy efekt trwały.
Comment
-
Zamieszczone przez Bervoc Zobacz postaU mnie jest wersja 37085-RSA-G340.
Po wymianie kilku emaili z serwisem Hondy z Katowic, napisali mi, że to nie jest wersja softu tylko model ECU. Podpięcie pod "tester diagnostyczny" 185zł z ewentualną aktualizacją softu.
Comment
-
Zamieszczone przez Bervoc Zobacz postaCytuję samego siebie ale muszę dodać małe sprostowanie.
Po wymianie kilku emaili z serwisem Hondy z Katowic, napisali mi, że to nie jest wersja softu tylko model ECU. Podpięcie pod "tester diagnostyczny" 185zł z ewentualną aktualizacją softu.
Comment
-
Zamieszczone przez misiek73 Zobacz postaJaki nr ECU ? Sami nie wiedzą co piszą. U mnie po aktualizacji zmienił się właśnie ten numer , ECU jest ten sam. Dobrze że istnieją takie fora jak to , inaczej robili by nas w bambuko różni fachmani.Oszczędzamy kupę kasy ,a zyskujemy coś cenniejszego -wiedzę .
Rzeczywiście ECU ma troszkę inny nr: 37820-RSA-G34. A nr, który odczytałem z HDS to taki jak podałem wcześniej: 37805-RSA-G340.
ecu_g34.jpg
I przykłady innych oznaczeń:
ecu_g13.jpgecu_g33.jpg
A w Anglii mają inne podejście niż u nas co do ceny aktualizacji softu...
41008c1d8e2bfbb25369cae28e158da2.jpgLast edited by Bervoc; 15-02-2018, 21:37.
Comment
Comment