Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie i regulacja przepustnicy w 1.8

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Trafo
    Jaki masz sterownik i wtryskiwacze?

Czy ktoś ma LPG i nie ma problemu opadania obrotów bez ingerencji w ECU?

Comment

• Sterownik to Stag 300-4 Premium a wtryski to listwa AC-W01.
      Przed przeprogramowanie sterownika obroty na tym zestawie opadały, dopiero po ingerencji w program wszystko chodzi sprawnie.

Comment

• Próbowałeś podpiąć się pod Staga żeby sprawdzić konfigurację?

Comment

• Nie, nie zaglądałem tam, ale jak coś to mogę kiedyś w wolnej chwili zrobić jakieś screeny.

Comment

• Warto czyścić i regulować przepustnice

Zamieszczone przez krzych_u Zobacz posta
            Czy warto czyścić i regulować przepustnice aby pozbyć się opadania obrotów? Zaczął i mnie dopadać ten problem.
            U mnie to wygląda tak:
            1) Po pół roku eksploatacji na LPG, obroty opadały na tyle mocno, że komputer silnika zaczął zgłaszać błąd P0171, ale silnik jeszcze nie gasł.
            2) Wyczyściłem przepustnicę + nowa uszczelka z ASO. Po adaptacji przez kilka jazd brak opadania, a potem powracało, ale nie było już tak dokuczliwe. Po kolejnych próbach adaptacji analogiczne sytuacja się potarzała.
            4) Ponieważ sprawdziłem, że mam wersję oprogramowania 37805-RSA-G340, więc w oparciu o dane z tabeli kolegi Trafa z Punktu 2: Aktualizacja oprogramowania ECU (serwis autoryzowany), udałem się do ASO z prośbą o aktualizację do nowszej wersji. Niestety panowie finalnie powiedzieli, że im ich komputer pokazał, że nie ma już nowszej wersji (na marginesie - jako przyczynę opadania obrotów wskazali dodatkowe kable, które pociągnąłem pomiędzy komorą silnika i wnętrzem, czyli sygnał z elektrozaworu I-VTEC, plus po stacyjce do świateł dziennych, niezależna masa i zasilanie do CB radia ).
            5) Obecnie technikę jazdy zgodną z opisem kolegi Trafa w Punkt 3: Zmiana stylu jazdy, wprowadziłem do listy swoich odruchów bezwarunkowych i właściwie to już nawet zapomniałem o tym problemie .
            6) Niemniej kusi mnie reflash, który poprawia jeszcze inne parametry. Jednak czekam na uspokojenie się obecnej sytuacji epidemiologicznej i sposobność załatwienia tego w mojej okolicy.

Comment

• Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
              Nie, nie zaglądałem tam, ale jak coś to mogę kiedyś w wolnej chwili zrobić jakieś screeny.
              Jak byś miał chwilę to na rozgrzanym silniku na jałowym bez odbiorników screen z czasami wtrysków na gazie i drugi tak samo na benzynie. Czy Grafix zaglądał do LPG?

Onore jaki sterownik i jakie wtryskiwacze?
              Masz podgląd parametrów LPG?

Comment

• Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
                Onore jaki sterownik i jakie wtryskiwacze?
                Osprzęt LPG masz w moim profilu, ale podaję i tu:
                LPG STAG: Qnext Plus - sterowanie, AC W02 - listwa, AC R01 150KM czarny - reduktor, VALTEK 03 - zawór odcinający z filtrem fazy ciekłej VALTEK, AC PS-04 - czujnik, STAKO 34[l] - zbiornik, Tomasetto achille At.02 - wielozawór.

Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
                Masz podgląd parametrów LPG?
                Mogę przy następnej okazji ich przeglądu (sam je robię co jakiś czas) zrobić Tobie printscreeny, przy czym od 70*C sterowanie chodzi na autoadaptacji przez OBD. Co do parametrów polecam dział: Instalacje LPG / Auto-Gaz / Gazownicy, a jeśli masz STAGa (nie masz nic napisane w profilu) to http://forum.ac-sa.eu.
                Jakie parametry Ciebie interesują?

Comment

• To samo co Trafo pisałem. Wolne obroty bez obciążenia czasy wtrysku na LPG i na pb. Dwa screeny. Może być adaptacja ponieważ mnie interesuje czas oraz mnożnik.
                  Chciałbym jak najwięcej zebrać danych co do tego opadania obrotów. Dlatego tutaj piszę. Chociaż miałem nadzieję, że Stag z serii Q sobie z tym radzi. No ale tu może być problem z czasami wtrysków lub mnożnikiem.

U mnie mam zamontowane LR Omegas z czarnymi MED które są za duże. Planuję wymienić na ACW02 z długimi czasami wtrysku gazu. No ale chciałbym chociaż kilka ustawień zobaczyć.

Comment

• Ma ktoś jeszcze możliwość podpięcia do LPG?
                    Interesują mnie te dobrze opadające obroty jak i źle. Fajnie by było gdyby na benzynie było ok. Ale niekoniecznie.

Comment

• Mam w planie czyszczenie przepustnicy. Czy wymienialiście jej uszczelke ? Nie mogę znaleźć numeru OEM, gdzie ją kupowaliście?

Comment

• Zamieszczone przez krzych_u Zobacz posta
                        Mam w planie czyszczenie przepustnicy. Czy wymienialiście jej uszczelke ? Nie mogę znaleźć numeru OEM, gdzie ją kupowaliście?
                        Ja nie wymienialem uszczelki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
                        The 1st. - EJ9
                        The 2nd. - ES7
                        The 3rd. - FD7
                        The 4th. - CU2
                        ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

• Zamieszczone przez Xxsoft Zobacz posta
                          Jak byś miał chwilę to na rozgrzanym silniku na jałowym bez odbiorników screen z czasami wtrysków na gazie i drugi tak samo na benzynie. Czy Grafix zaglądał do LPG?
                          Dziś się podpiąłem i wygląda to tak;

por_ben_lpg.jpg

Grafix coś tam ruszał ale nie wiem co bo dopiero od niedawna mam kabelek do Staga i nie robiłem porównania.
                          Last edited by TRAFO; 25-05-2020, 22:04.

Comment

• Zamieszczone przez TRAFO Zobacz posta
                            Dziś się podpiąłem i wygląda to tak;
                            Dziękuję za screeny.

Ps. Masz prawdopodobnie za ubogo na LPG.
                            Last edited by Gość; 25-05-2020, 22:58.

Comment

• Wg. mapy uboższa mieszanka jest do czasu wtrysku 8ms a potem LPG jest bogatsze niż benzyna.

Comment

• Daj sobie delikatnie mnożnikiem w górę do tych 8ms bo szkoda gniazd zaworowych. Jeśli chcesz mieć igłę to podbój na PW to wyjaśnię Ci jak to zrobić.

Comment

Working...
                                X