Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie i regulacja przepustnicy w 1.8

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Delphi/wurth/autocom również to ogarnie i za ~250 zł przeglądniesz inne rodzinne auta.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

• tak. taki może być.

Comment

• Choroba jeździć się da ale spalanie jak było średnio przy mojej jeździe 6.5 to teraz 8-10l

Comment

• Mam pytanie- cała ta adaptacja najlepiej jakby była zrobiona ja zaleca serwisówka? Trzeba trzymać te 3000 obr do momentu załączenia wentylatora? Skasowałem delphi programem dane w ecm i wyskoczyła informacja by silnik popracował na wolnych obrotach około 10 minut. Obroty spadły poniżej 1000, jakieś 800- 900 ale podczas jazdy no głupiały strasznie i jest zawsze wachniecie do 1500 - wdół- do góry i dopiero pomału spadają ale napewno nie do 750. I czy trzeba tą akcję robić na zimnym silniku?

Comment

• Na ciepłym. Obroty masz trzymać po to żeby rozgrzać silnik. Obroty ci skaczą bo nauka się nie skończyła zapewne. W Delphi wchodzisz w parametry rzeczywiste i w którejś pozycji masz status nauki biegu jałowego- ukończony lub nieukończony.

Comment

• I ostatnie pytanie przed jutrzejszą próbą uczenia- czy po załączeniu wentylatora po nagrzaniu zostawić na wolnych obrotach i czekać aż w programie pojawi się "zakończono", czy trzeba przydusić go na biegu aby obroty spadły do np 600-700 na sekundę, dwie, bo gdzieś wyczytałem że to pomaga.

Comment

• Najpierw próbuj zostawić. Może to trwać nawet 40 minut. Duszenie jest po to jak auto samo nie chce zacząć nauki.

Comment

• Wyłącz tylko wszystkie odbiorniki, radio, światła itd. Jak masz automatycznie zapalane xeony to zmień tylko na postojowe.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Comment

• Panowie nie udało się. Po kolei: podłączyłem sprzęt, wyzerowałem ECM, palę furę, chwilkę chodzi i dawaj pod 3000 ob, włączyły się wentylatory oba, puszczam gaz i auto chodzi z 50 minut, obroty ustawiły się na około 830, minimalnie falowały +- 15-20, jak wentylatory się załączają do obroty na 1000 i spadają na te powiedzmy 830. I teraz tak- przygazówka- obroty na 1200- na 1400 i spadają na te 850-900. Gdzie błąd? czytam ten temat od początku i znalazłem że trzeba wyzerować TP, potem ECM, co jest to TP?

Comment

• Jaki masz status w programie diagnostycznym nauczania biegu jałowego ?

Comment

• Zamieszczone przez Marek76 Zobacz posta
                        Panowie nie udało się. Po kolei: podłączyłem sprzęt, wyzerowałem ECM, palę furę, chwilkę chodzi i dawaj pod 3000 ob, włączyły się wentylatory oba, puszczam gaz i auto chodzi z 50 minut, obroty ustawiły się na około 830, minimalnie falowały +- 15-20, jak wentylatory się załączają do obroty na 1000 i spadają na te powiedzmy 830. I teraz tak- przygazówka- obroty na 1200- na 1400 i spadają na te 850-900. Gdzie błąd? czytam ten temat od początku i znalazłem że trzeba wyzerować TP, potem ECM, co jest to TP?
                        https://civic.one.pl/ - TRAFO wszystko ładnie opisał na swojej stronie www.

Eksploatacja --> Czyszczenie przepustnicy --> Nauka biegu jałowego

Comment

• Zamieszczone przez Bervoc Zobacz posta
                          https://civic.one.pl/ - TRAFO wszystko ładnie opisał na swojej stronie www.

Eksploatacja --> Czyszczenie przepustnicy --> Nauka biegu jałowego
                          Wszystko ładnie opisane gorzej jak VIII nie chce podjąć nauki co się zdarza przynajmniej w 50% przypadków.

Comment

• Problemem jest w takim razie wyzerowanie tego TP, delphi 150 tego nie zrobi, muszę załatwić ten HDS.
                            Co do wyników na żywo to niektóre takie:
                            siłownik przepustnicy, ponowne nauczenie przerwania- WŁ
                            położenie przepustnicy dla biegu jałowego- 2,4 stopnia
                            nastawnik przepustnicy, wartość zadana- 2,4 stopnia
                            względne położenie przepustnicy- 2,12 stopnia
                            czujnik położenia przepustnicy- 13,73%
                            położenie przepustnicy- 14,5%
                            nauczanie kalibracji wtryskiwacza paliwa przy minimalnym limicie- wyłączony
                            wyuczone położenie biegu jałowego- niekompletne

Nie wiem czy wszystko potrzebne ale lepiej więcej niż mniej.

Comment

• Zamieszczone przez Marek76 Zobacz posta
                              Problemem jest w takim razie wyzerowanie tego TP, delphi 150 tego nie zrobi, muszę załatwić ten HDS.
                              Co do wyników na żywo to niektóre takie:
                              siłownik przepustnicy, ponowne nauczenie przerwania- WŁ
                              położenie przepustnicy dla biegu jałowego- 2,4 stopnia
                              nastawnik przepustnicy, wartość zadana- 2,4 stopnia
                              względne położenie przepustnicy- 2,12 stopnia
                              czujnik położenia przepustnicy- 13,73%
                              położenie przepustnicy- 14,5%
                              nauczanie kalibracji wtryskiwacza paliwa przy minimalnym limicie- wyłączony
                              wyuczone położenie biegu jałowego- niekompletne

Nie wiem czy wszystko potrzebne ale lepiej więcej niż mniej.
                              Zrobi, zrobi nieraz robiłem nauke delphim. Kasujesz Ecm i musi po prostu zaskoczyć nauka. Interesuje cię ostatni parametr który podałeś ze statusem "niekompletne" po zakończeniu nauki będzie status "kompletne". Wszystkie odbiorniki wyłączyłeś?

Comment

Working...
                              X