Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Jeśli nie masz przerobionego zawieszenia pod różne szerokości to auto powinno (musi) mieć 4 takie same opony. Przynajmniej rozmiar musi być taki sam.
    Pomijając to, że z szerszymi tyłami będzie paskudnie podsterowne to jak już w wyniku tej nadsterowności przywalisz, ubezpieczyciel najprawdopodobniej się wypnie
    i będzie duży (drogi) problem.

Comment

• No i właśnie o to mi chodziło, dzięki. Chyba wstrzymam się z zakupem do wiosny.

Comment

• Przeczytałem cały wątek ale wolę zapytać by się upewnić czy przy oponie 225/45/17 felga 7,5J z ET 40 nie będzie o nic haczyć ani ocierać? z tyłu to na pewno nie a z przodu? A drugie pytanie czy może się zdarzyć że oryginalne szpilki będą za długie bądź za krótkie do nie oemowej felgi?

Comment

• Zamieszczone przez EmilGG Zobacz posta
          Przeczytałem cały wątek ale wolę zapytać by się upewnić czy przy oponie 225/45/17 felga 7,5J z ET 40 nie będzie o nic haczyć ani ocierać?
          Nie będzie ocierać, będzie idealnie pasować a wysunięcie kół poprawi wygląd i zwiększy koło optycznie. Z uwagi jednak właśnie na to wysunięcie kół o 15mm w stosunku do serii dobrze by było, aby akcesoryjna felga była lżejsza od seryjnej (ta waży ok. 11,5kg) by zachować pełną jakość resorowania i nie zwiększyć zużycia zawieszenia, gdyż zwiększa się wtedy ramię siły działające na nie. Może to być o tyle trudne, że felga szersza od seryjnej 7,0 może być jednak od niej cięższa. Waga felgi to temat tabu niestety, ciężko czasem znaleźć bo producenci się zwykle tego wstydzą.

Zamieszczone przez EmilGG Zobacz posta
          A drugie pytanie czy może się zdarzyć że oryginalne szpilki będą za długie bądź za krótkie do nie oemowej felgi?
          Póki nie montujesz dystansów, zasadniczo nie ma takiej opcji. Natomiast zwróć uwagę, że akcesoryjne felgi na 99% wymagają innych nakrętek (przylgnia stożkowa) niż OEM felgi Hondy (przylgnia półokrągła) - to bardzo ważne! Należy też pamiętać o pierścieniach centrujących również z reguły niezbędnych w felunku aftermarketowym. To są kwestie Twojego bezpieczeństwa i groszowe z perspektywy zakupu felg. Niektóre felgi wymagają nakrętek tzw. wąskootworowych - aby nakrętka z kluczem weszły do dedykowanej im dziurki. Ale to już wszystko powinien wiedzieć też sprzedający felgi.
          ............................C I V I C
          .. generacje . wersje usportowione ..silniki
          . .
          Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Dzięki za odpowiedź. Ale jeśli obecna felga ma szerokość 7 i ET 55 a nowa 7,5 i ET 40 to według kalkulatora wychodzi
            "Od strony zewnętrznej: Nowa felga będzie wystawać 21.35 mm WIĘCEJ od obecnej
            Od strony zawieszenia: Nowa felga będzie wystawać 8.64 mm MNIEJ od obecnej" to jest prawie 22mm a nie 15mm z samego ET i tego się obawiam. Co do nakrętek i pierścienie to są w zestawie waga podobno 9.4 kg.

Comment

• Ja mam felgi OEM i do tego mam na tył dołożone dystanse po 22mm na stronę. Nic nigdzie nie ociera i jest jeszcze trochę luzu. Robiłem też przymiarkę tych dystansów na przód i też nigdzie nic nie ocierało.

Comment

• ET40 spokojnie wchodzi zawsze do 8ki. Na 10 mm wysuniecia powinno byc srednio 1,5kg lzej na kole zeby zawias pracowal jak przewiduje producent wiec jak fela ma 9,4kg to sie to wpisuje w taka podmianke idealnie.

Dystanse... jestem nim z zalozenia przeciwny. Wiem, ze masa ludzi jezdzi i nic sie nie dzieje/nic nie przeszkadza ale... Jak kumpel zalozyl w swoim FK2R pod seryjne felgi... dla mnie zepsul mocno chodzenie auta po zakretach i wybieranie nierownosci na drogach klasy B/C tak, ze nawet porzadny aktywny zawias Rki z samopoziomowaniem tego nie nadrabia. Jak robic to felgą, możliwie z zachowaniem chakterystyki pracy zawiasu (wysuwasz fele = kolo ma byc lzejsze). No, chyba ze zmieniamy tez zawias Ale dobre zestrajanie zawiasu to juz grubsza sprawa.
                ............................C I V I C
                .. generacje . wersje usportowione ..silniki
                . .
                Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Ok dzięki za upewnienie mnie iż będzie ok pasowało.

Comment

• Witam, chciałbym zapytać czy są jakieś różnice przy dobieraniu felg pomiędzy sedanem a hatchbackiem? Mam sedana i mimo dobranie felgi 17'' 7J ET 55 i na to opona 225/45/17 pojawił się problem, konkretniej lewe tylne koło obcierało o plastikową osłonę jakiegoś przewodu. Czy powinienem się zdecydować na felgę z mniejszym ET? Jeśli tak to jaki proponujecie?
                    Pozdrawiam !

Comment

• Witam wszystkich, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Hani VIII 1.8 5d niestety jeszcze bez letnich felg a że sam kompletnie nie ogarniam tego tematu to liczę na waszą pomoc. Tak więc czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy będą pasował koła o następującej specyfikacji ?

szerokość - 7J
                      rozmiar - 17''
                      ET - 38
                      Opona - 205/50/r17

Z góry dziękuje za pomoc

Comment

• Nie wiem na ile Ci to pomoże - ja mam takie koła, ale ET46 i wszystko gra.

Comment

• No właśnie chodzi o to niskie et, czy nie będą ocierały o nadkola i czy zawieszenie i wspomaganie nie będzie za bardzo dostawać. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź

Comment

• Witam forumowiczów.
                            Jest to moje pierwsze pytanie. Otóż rozglądam się za felgami do mojego ufo. Zastanawiam się nad felgami 17x7,5J oraz ET 35. Czy te felgi podejdą i czy nic nie będzie obcierać (auto nieobniżane), według moich obliczeń powinno być git, ale wolę zapytać.
                            Pozdrawiam ;-)

Comment

• no, ok, podałeś parametry i porównałeś je z danymi fabrycznymi (pierwszy wpis) i wychodzi:
                              dla felgi 17 jest 7J masz 7,5 o 1/2J więcej.
                              dla ET45 masz ET35 o 10ET więcej. (mówię więcej bo koło będzie wystawać w kierunku rantu nadkola)
                              Z parametrów wynika że powinna tam być opona 225. ET35 to chyba graniczny bezpieczny parametr, jeszcze nie powinno nic nigdzie szorować.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Czy zmieszczą mi się tomasony tn1 19 do hondy Civic VIII?

Comment

Working...
                                X