Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wszystko zależy od tego gdzie mieszkasz i gdzie głównie jeździsz... ja zamówiłem całoroczne Crossclimate 225/45 r17W... jeżdżę głównie po Wrocławiu, ale to jedne z najcieplejszych miast w Polsce. Do opon sezonowych już raczej nie wrócę.
    Last edited by MarcelWro; 07-11-2017, 16:32.

Comment

• Mieszkam w okolicach Bydgoszczy, a więc zima też Nas jakoś łagodniej traktuje. Właśnie teraz mam dylemat czy wziąć Nokiany Weatherproof Cy Michelin Crossclimate+. Podejrzewam, że jakieś spektakularne różnice to nie będą. Na korzyść Nokiana przemawia hamowanie na mokrym A (Michelin B) i różnica w cenie ok. 200zł taniej. Reszta to samo, poza indeksem prędkości.
      Pytanie czy warto dopłacać do Michelin, aczkolwiek chce kupić raz a dobrze, więc w razie co cena zejdzie na drugi plan.

Mógłbyś napisać coś więcej odnośnie tych opon? Jak zachowują się latem w upalne dni, i czy w miarę dobrze wybierają nierówności? Tak jak wspomniałem, po Primacy HP chciałbym aby opona brała trochę większy udział w odczuwanym komforcie w aucie

Comment

• Jest taka mądrość ludowa :Co jest do wszystkiego jest do niczego

Comment

• A w przypadku kolegi jest to poparte jakimikolwiek doświadczeniami z wyżej wymienionymi modelami opon całorocznych? Bo tak strzelać w ciemno to nic nie wnosi do dyskusji...

Comment

• Zamieszczone przez Kriss2607 Zobacz posta
            Mógłbyś napisać coś więcej odnośnie tych opon? Jak zachowują się latem w upalne dni, i czy w miarę dobrze wybierają nierówności? Tak jak wspomniałem, po Primacy HP chciałbym aby opona brała trochę większy udział w odczuwanym komforcie w aucie
            To moje pierwsze dni na całorocznych...z tego co wiem od Primacy HP nie ma gorszej opony, sporo na tym forum o niej pisano... Crossclimate jest cicha i komfortowa, jak będzie się sprawowała w zimie a później w lecie nie mam pojęcia... na razie w temp 3-6 stopni C jest lepsza niż wiele opon letnich na których jeździłem. To tak naprawdę opona letnia z funkcją zimowej i dlatego ją wybrałem, gdybym mieszkał w bardziej zimnej części Polski to wziąłbym Goodyear Vector 4Seasons G2. Tu masz fajny test poczytaj i sam się zastanów....jak dla nie idealna była Crossclimate https://www.wyborkierowcow.pl/wiadom...zonowymi-test/
            Last edited by MarcelWro; 07-11-2017, 19:41.

Comment

• Zamieszczone przez Kriss2607 Zobacz posta
              A w przypadku kolegi jest to poparte jakimikolwiek doświadczeniami z wyżej wymienionymi modelami opon całorocznych? Bo tak strzelać w ciemno to nic nie wnosi do dyskusji..
              Nie nie mam doświadczenia z tymi oponami i nigdy nie będę miał.Wyrażam tylko moje negatywne nastawienie to tego rodzaju wynalazków i wszelkiego rodzaju zamienników.Nie wiem tez jakie oszczędności przynosi używanie jednego uniwersalnego rodzaju opon. Jeden komplet opona starcza na około 50 tyś km, to dwa na 100tyś km , może oszczędność jest na przekładkach ale co jakiś czas i tak trzeba a nawet należy koła przweżyć co wiąże się z demontażem kół,nie będę już pisał o bezpieczeństwie nawet najlepsze opony wielosezonowe nie dorównają najlepszym oponom zimowym , a właśnie w najlepsze opony zimowe warto zainwestować dużo więcej niż w letnie.Takie jest moje zdanie

Comment

• Nikt Cię nie namawia do kupowania opon wielosezonowych, jak sam piszesz nie masz doświadczenia w ich używaniu więc Twoje porady w tym temacie mają wartość zerową.

Comment

• Zamieszczone przez MarcelWro Zobacz posta
                  Nikt Cię nie namawia do kupowania opon wielosezonowych, jak sam piszesz nie masz doświadczenia w ich używaniu więc Twoje porady w tym temacie mają wartość zerową.
                  Temat jak widzę jest opony i felgi do civic VIII a nie opony wielosezonowe do civic VIII więc nie rozumiem dlaczego toczysz piane.Wyrażam moje zdanie na temat tego rodzaju opon i tyle,a TY z tego co piszesz też nie masz doświadczenia z tymi oponami,więc jaka wartość mają twoje rady
                  Last edited by Gość; 07-11-2017, 20:00.

Comment

• Pewnie, każdy może mieć swoje zdanie odnośnie wyboru opon do auta. Mnie, jak i pewnie większość osób, które zastanawiają się nad oponami całorocznymi skłoniły warunki pogodowe jakie panują podczas miesięcy zimowych w naszym kraju. Większość zimy to temperatury oscylujące w granicach -5 do + 5 stopni (przynajmniej w moich okolicach) i myślę, że w tych warunkach lepiej sprawdzi się opona wielosezonowa.
                    Gdybym mieszkał w innej bardziej "zimowej" części kraju gdzie większość czasu jest mróz i śnieg to na pewno skłaniałbym się do opon zimowych, bo uważam, że właśnie do takich warunków najlepiej się nadają.
                    Zresztą tyle już na ten temat zostało napisane, że każdy pewnie ma już wyrobione swoje zdanie na ten temat.

Kolego MarcelWro, dzięki za odpowiedź. Widocznie inny użytkownik w tym temacie pisał, że dłużej jeździ na tych Michelinach. A co sądzisz o tych Nokianach? Brałeś je pod uwagę podczas wyboru opon dla siebie?

Comment

• Nie rozpatrywałem Nokianów wcale, mój wybór był taki...albo zimowe albo wielosezonowe Goodyeary lub Michelin. Latem jeżdżę zdecydowanie więcej i szybciej dlatego wybrałem Crossclimate, wystarczą mi na 4-5 lat a potem i tak zmienię auto. ps. Nokian robi świetne opony zimowe więc ich wielosezony będą zapewne lepsze na śniegu i zimą a słabsze latem... Ty musisz wiedzieć czego potrzebujesz, bo Ty i tylko Ty wiesz ile, gdzie i jak jeździsz

Comment

• Odnośnie tego co piszesz o Nokianach, rzeczywiście może tak być.
                        No nic, pozostaje przemyśleć temat i podjąć decyzję co zamówić. Co by nie było myślę, że obydwie propozycje spełnią swoje zadanie, a jak już coś wybiorę to napiszę o tym.

Comment

• Mam założone oryginale felgi r17. Znalazłem na internecie ładne stalowe felgi na zime w rozmiarze r16 o parametrach 16x6,5j 55et rozmiar otworu centrujcego 64. Chce na nie założyc opony 205/55/16. Wcześniej te felgi jeździły w civicu 9gen sedan. Będą pasować? W civicu 9 i 8 gen jest ten sam otwór centrujący czy gdzieś popełniam bład w poszukiwaniach info? Proszę o pilną pomoc bo jutr po poludniu chce jechać bo te felgi. Pozdrawiam

Comment

• Na pierwszej stronie tematu masz pełen opis o rozmiarach kół w UFO. Proponujesz felgi z ET większym o 5mm względem OEM, a więc będą bardziej schowane w nadkolu (5mm na stronę).
                            Powinno być ok, ale jest ryzyko (niewielkie) że nie zmieszczą się zaciski...Ja bym zaryzykował skoro pasowały w 9gen - to tak naprawdę większy lifting 8gen.
                            Otwór centrujący tak jak piszesz 64.
                            Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• A więc tak. Po przemyśleniu tematu wybór padł na opony Michelin CC. Jak dotąd zrobiłem na nich około 1000 km w aktualnie panującej pogodzie i jestem bardzo zadowolony. Opony ciche, dobrze trzymają się drogi, szczególnie na mokrej nawierzchni. Zobaczymy jak będą sprawowały się w bardziej zimowych warunkach.
                              Teraz pozostało tylko (bez żalu) sprzedać stalówki z kołpakami

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam.

Comment

• Przymierzam się do zakupu nowych opon 225/45 R17 na felgi OEM 17"
                                Zastanawiam się na wyborem pomiędzy Pirelli, a Michelin.
                                Znalazłem:
                                Opony Michelin Primacy 4 w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Michelin Primacy 4 i dokonaj zakupu!

Opony Pirelli P7 Cinturato Blue w Oponeo to darmowa wysyłka w 24h i gwarancja niskich cen. Sprawdź opinie o Pirelli P7 Cinturato Blue i dokonaj zakupu!

możecie coś polecić ?

Comment

Working...
                                X