Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opony i Felgi do Civic 8gen - Kompendium

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sprawdziłem i okazało się, że na zimę mam jednak 16 - czyli takie koło dojazdowe podejdzie. Natomiast ciągle problem z letnimi 19" w stosunku do zapasu - da się chociaż trochę na tej dojazdówce pojechać, nawet założonej na tył, czy nawet nie warto próbować?
    Nigdy nie używałem zestawu naprawczego i jakoś nie mam do niego przekonania.

Comment

• Wymiar zapasu kompletnie NIE zależy od opony na kole. Nieważne, czy masz 16, 17 czy 19 zapas jest jeden i zawsze ten sam bo przeciez piasta koła czy hamulce sie nie zmieniaja a obwod kol jest zawsze podobny, w tym dojazdowego zawsze nieco mniejszy. Dojazdowe powinno byc montowane tylko na tył zasadniczo dla bezpieczeństwa mechanizmu różnicowego gdyż koła dojazdowe "slim" do naszych aut maja inna srednice zewnetrzna i dłuższe na nim jeżdżenie naraża układ przeniesienia napędu na uszkodzenie. Jak to bedzie pewnie kilka-kilkanaście kilometrów od wulkanizatora to można się nie pitolić z przekładaniem przód-tył w razie przebicia przedniego koła, ale jak dalej - warto. Ale jak widzę inteligentych inaczej jeżdżących na dojazdówkach tygodniami to nóż mi się w kieszeni otwiera...

Z resztą, polecam przeczytać instrukcję do auta...
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Tak też doczytałem w Twoim podsumowaniu na temat dojazdówek z 2014 r Natomiast Rambo zasiał jednak wątpliwości:

nie może się zdarzyć tak że założysz 16" i 17" bo sie odezwą komunikaty ABS "Check System" itd, koła muszą mieć taki sam rozmiar.

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
          zapas jest jeden i zawsze ten sam bo przeciez piasta koła czy hamulce sie nie zmieniaja a obwod kol jest zawsze podobny
          Alix, czy jesteś pewny?? bo ja mam wątpliwości. Koła dojazdowe mają różne rozmiary:
          15"
          T/135/90/D15 - 100M
          T/135/70/D15 - 99M

16"
          T/135/90/D15 - 100M

17"
          T/135/80/D16 101M

18"
          T/155/90/D17 - 101M

gdyby było jak piszesz to było by jedno koło zapasowe, a są co najmniej 3 rozmiary.
          Po jaką cholerę jest robić 3 rozmiary skoro jedno koło w rozmiarze 15" załatwiło by sprawę, chodzi przecież tylko o dojazd.

//powiem tak, były już pisane przypadki w dziale 6 gena że ktoś miał na przodzie koła 15" 195/50/15 a tył 14" 185/60/14 niby wszystko ok, no i ABS się świecił. bywało też że w tym samym rozmiarze np. 15" były różne opony 195/60/15 - 195/65/15 i ABS się świecił//.
          Last edited by rambo7; 07-08-2018, 11:37.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

• Ja chciałbym kupić T135/80D16 101, bo po pierwsze - nie będzie problemu z heblami, po drugie - pasuje do wnęki, i nawet mam już jedno upatrzone, wyjęte z Accorda.
            A na 19" chyba pojeżdżę do zimy i sprzedam.

Comment

• Sytuacja jest taka że lepiej mieć odpowiedni rozmiar dojazdówki właściwy dla danego rozmiaru felg. Jeśli jednak kupisz dojazdówkę w ciemno, jechać się da, ale może nie działać ABS jak się zaświeci kontrolka ABS to na bank go nie będzie, musisz być świadomy, więc jak będzie to zima a pojedziesz na narty to wiedz co Cię czeka . Natomiast jak zmienisz już koło po naprawie przebitego, to po założeniu prawidłowego rozmiaru zgodnego z pozostałymi ABS sam zniknie jak tylko auto zacznie się toczyć. Więc jedyny dyskomfort to brak ABS, na czas jazdy do czasu naprawy.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Na szczęście nie jeżdżę na nartach Mam co prawda wykupioną opcję ubezpieczenia na wypadek awarii opon, ale z dojazdówką czułbym się bezpieczniej. Czyli tak jak myślałem od początku - dojazdówka tylko do momentu naprawy/wymiany opony. Jak zresztą sama nazwa wskazuje.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  Alix, czy jesteś pewny?? bo ja mam wątpliwości. Koła dojazdowe mają różne rozmiary:
                  15"
                  T/135/90/D15 - 100M
                  T/135/70/D15 - 99M

16"
                  T/135/90/D15 - 100M

17"
                  T/135/80/D16 101M

18"
                  T/155/90/D17 - 101M
                  Tak, jestem na 100% pewny. To zależy od modelu auta i silnika i ewentualnie wersji wyposażeniowej (bogatsze potrafią być i o 150kg cięższe od podstawowej z tym samym silnikiem), ale kompletnie NIE od rozmiaru założonych opon. Dlatego do podstawowych lekkich i słabowitych 1.4 z małymi hamulcami taniej i prościej było wsadzić 15, wystarczała. Ale czy na ten 1.4 nałożyłeś 15, 16, 17 czy 19 cali - zapas pozostawał zawsze TEN SAM, zgodnie z instrukcją - nie ma żadnego sensu zapas inny na inny rozmiar felgi (bo hamulce, piasta etc. zostają przecież same) - tym bardziej, że koło się dobiera wg. kalkulatora na możliwie zbliżoną średnicę zewnętrzną koła - jak sobie wbijemy w kalkulator rozmiary 205/55R16, 225/45R17 i 225/40R18 stosowane typowo w 8 gen to szybko zobaczymy, że różnice w obwodach zamykają się w pomijalnych kilku mm, a gdzie jest różnica to ile miejsca jest "w środku" felgi - ile miejsca mamy na hamulce, ich tarcze kotwiczne etc. Dlatego np. przy 18'' zapas jest 17'' - nie bo 18'' są koła seryjnie... tylko na 18'' jeździ Type R który ma znacznie większe hamulce i w 15'' zaciski by się po prostu nie mieściły. Ale już nieważne, czy ktoś w tej Rce jeździ na 17'', 18'' czy nawet 20'' - zapas do tego auta jest jeden, w 17'' zalecany (tu akurat z wiedzy nieoficjalnej 16'' pasuje jakby co).

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  //powiem tak, były już pisane przypadki w dziale 6 gena że ktoś miał na przodzie koła 15" 195/50/15 a tył 14" 185/60/14 niby wszystko ok, no i ABS się świecił. bywało też że w tym samym rozmiarze np. 15" były różne opony 195/60/15 - 195/65/15 i ABS się świecił//.
                  Mówimy o obydwu kołach na osi że z przodu 15 a z tyłu 14? Jak ktoś tak robi to niech się ta lampka uświadamiająca pali i ja wolę o tym nie wiedzieć Ani na drodze nie spotkać... A to, że się czasem zaświeci przy zmianie rozmiaru... bywa błąd użytkownika, np. gdy zapomina się przestawić pracę ABS/VSA(ESP) w komputerze pokładowym przy zmianie rozmiaru opon. To standardowa procedura przy wymianie np. 16 na 17 cali w 8 gen o czym prawie nikt nie pamięta i co o zgrozo prawie nikt nie ma robione (bo ABS/VSA mogą wtedy się zachowywać nieadekwatnie do sytuacji!) bo ile osób zmienia opony w ASO?

Zamieszczone przez Liafar Zobacz posta
                  Mam co prawda wykupioną opcję ubezpieczenia na wypadek awarii opon, ale z dojazdówką czułbym się bezpieczniej.
                  Nie zmienia to faktu, że na papierku ubezpieczenia nie odjedziesz, jedyne co to odholują Ci auto i może za parę godzin, dzień lub parę dni zależnie od szczęścia je odzyskasz jak będzie to w miarę typowy rozmiar opon i w miarę na miejscu. Znajomy BMW X5 też myślał że ubezpieczenie wystarczy, ale opona poszła w piątek popołudniu, auto odholowali, po czym przestało sobie spokojnie weekend na parkingu warsztatu, pan mechanik po weekendzie oponę zamówił jako że niskoprofilowej 20'' runflat zdecydowanie nie miał na stanie.... i czekali 1,5 tygodnia na auto. Także w sumie pojechali na narty bez auta Zapas to zapas. Reszta to teoria. Chyba, że ktoś płaci topowe ubezpieczenia zapewniające auto zastępcze bez bliżej określonego limitu dni czy km...
                  Last edited by Alix; 09-08-2018, 16:13.
                  . .
                  Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
                    Nie zmienia to faktu, że na papierku ubezpieczenia nie odjedziesz
                    I właśnie dlatego od wczoraj jeżdżę z prawie nową dojazdówką T135/80D16 kupioną za 250 PLN Pozostaje tylko kupić śrubę.

Comment

• Wiatm,
                      Szybkie pytanko czy jest jakaś tolerancja w ET przy felgach do civica. NP. do felg 16 ET to 50 i np przy oponach 205x55x16 jakie ET jest dopuszczalne np 48 lub 40 będzie ok ? Nie będzie nic obcierało?

Comment

• Panowie czy nakrętki od alufelg pasują zamiennie do stalówek chodzi o gniazdo?

Comment

• Zalezy jakie alu i jakie stalowki. Hondowskie sa wszystkie z polokragla przylgnia, inne ze stozkowa. Wystarczy popatrzec na felge i nakretke i wszystko wiadomo.
                          . .

Comment

• A czy ktoś może mnie oświecić, czy taki zestaw na lato ma sens: przód 225x45x17, tył: 235x45x17?

Comment

• No ale zdecyduj się, który rozmiar bo chyba nie różne szerokości na osiach?

Comment

• No właśnie chodzi o to, że facet sprzedaje taki komplet, i same felgi i opony wyglądają ładnie, tylko właśnie te szerokości mnie zastanawiają.

Comment

Working...
                                X