EnergySaver to kiepska opona. Jak z resztą większość segmentu Eco, teraz u ojca meczymy Continental EcoContact 2 i tez jest to slaba opona. Podobnie jak Michelin Primacy ktore dostalem z Civic 8 - tragiczne opony. Kiedys mialem tez PilotAlpin'y dawne i tez bylo kiepsko. Teraz nie zawiodlem sie ani na PilotCup2, ani na PilotSport4S, a juz po pierwszych jazdach na PilotAlpin4 wiem, ze raczej jest dobrze. Jak bedzie z CrossClimate+ to zobaczymy. Zimowki zawsze kupowalem Continentala lub Goodyear, ale o ile TS810S, TS830P byly swietnymi oponami tak TS850P byl slaby i niezrownowazony jak nie premium performance. Ultragripy do 7+ uwazam za bardzo dobre w swoum czasie, ale od 8mki tez nie porywaly mnie ostatnie UG Performance jeszcze mniej, a koncernowe bractwo w postaci Dunlopa WinterSporta od czasow wersji 3D bylo lepsze. Ale juz Vector 4Seasons Gen-2 sa wyjatkowo udane - powiedzial bym, ze lepsze od Ultragripów bo nie gorsze na śniegu... a lepsze na twardym. Kazda firma ma wzloty i upadki, dobre i slabe modele, nawet w obrebie jednej serii. Mniej wazna firma, wazne ze segment premium i udany model.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zimowe opony, zimówki do VIIIgen
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Last edited by Alix; 18-11-2018, 00:05.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
-
Alix , to mnie pocieszyłeś Haha , ja mam Energysaver [emoji23] ale w tym aucie się sprawują, może w aurach bardziej o sportowych walorach , będą nie teges .
A na wiosnę , mam ochotę przejść na 17'
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Zalezy jak jezdzisz. Jak spokojnie od A do B to teoretycznie wszystko sie "sprawuje", nawet chińczyk czy nalewka. Problem jest jak jest podbramkowa sytuacja albo jak jezdzisz dynamiczniej. Ale generalnie te opony sa po prostu mocno przecietne, nie tak ze zle czy niebezpieczne. Jest to segment Eco wiec nijak sie maja do gripu opon UHP/MP i tyle. Ale wciaz to opona premium wiec powinna byc bezpieczna. Po prostu ja bym takiej nie kupil bo nie spelnila by moich oczekiwan, co nie zmienia faktu ze ludzie maja inne priorytety i sa np. z opon eco zadowoleni bo malo im pali auto i osiagaja duze przebiegi na nich.............................C I V I C
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Dużo zależy od zawieszenia: przykładowo Focus, znany do dobrej przyczepności (jak na cywilne auto), jak i Fusion, na zimowych Kleberach spisywały się całkiem dobrze. Te same opony w jednym z koreańskich aut, no i balet na lodzie, a na rondzie drift.
Ciśnienie też jak najbardziej; kiedy odebrałem auto od poprzedniego właściciela, jakoś twardo mi się jeździło. Przyłożyłem popmkę, a tu 2,5... Upuściłem do 2,1 i od razu lepsze trzymanie, ale wiadomo, jak opona ma trzymać na wybrzuszeniu... U mnie kończące się Uniroyal.Last edited by dragster; 14-02-2019, 19:28.
Comment
-
Zamieszczone przez Ziem123 Zobacz postaCześć,
Czy używa/używał ktoś z Was opon Kleber Krisalp HP3? Jakieś opinie? Warto? Zastanawiam się nad ich kupnem, felgi 16.
Jeżeli chodzi o właściwości jezdne opona jest ok, na świeżym śniegu działa bardzo dobrze. Jednak przez ten dźwięk (u mnie zima jest mokra) nie kupiłbym ich więcej.
Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka
Comment
-
Ja natomiast napisze parę słów nt. Nokian WR A3. Opony kupione w 2014 DOT 2014. Wiedziałem, że jest to opona na miasto/trasy a nie jak D3 bieżnik jodełka na śnieg. Dotychczas dawała radę, teraz mimo minimalnego zużycia bo mało jeżdzę nie czuję się w ogóle pewnie na tych oponach, w sniegu średnio daje radę. Ponadtopojawiły się mikro pęknięcia przez środek wzdłuż bieżnika.
Comment
-
A ja właśnie zastanawiam się nad zimówkami na następny sezon i..... będą na felgach 15. Kto jeździ i może coś polecić??? zimą raczej spokojny tryb jazdy, dojazd do pracy powiedzmy średnio dobrze odśnieżoną drogą. mam dość spory kawałek kijowo odśnieżonej która robi się moment lodową tarą, do tego przedkładam komfort więc dlatego 15.
Obstawiam 195/65/R15 indeks do 190. hm... Dębica frigo 2, barum polaris 5?? w VII mam dalej założone Dębice i chwalę, zero problemu górki hamowania auto dobrze się sprawuje na drodze.Last edited by falcong700; 21-02-2019, 22:43.
Comment
-
15 cali?? NIe przesadzasz?
Jakby co to ja właśnie założyłem Michelin CrossClimate do mojego autka i mam do sprzedania felgi 16" alu z Goodyear Ultra Grip 9 (po 1,5 sezonu) w rozmiarze 205/60R16
Nominalnie powinno być 55R16 ale mnie kupiło się te i ten troszkę wyższy profil świetnie dawał zimą radę.
Jeśli zainteresowany to na priv proszę.
Comment
-
15stki do ufo z zanizonym indeksem i waskie na budzetowych oponach to fatalny pomysl, szczegolnie na zimowki. Tu jest duzo w temacie:
Witam! posiadam civica ufo:) 1.8 z 2006 roku. Obecnie jeżdżę na fabrycznych alu 16tkach, ale niedługo zbliża się zima i stoję przed dylematem wyboru felg i opon. Na wulkanizacji zaproponowali mi bym założył na zimę mniejszą felgę, tj. 15. Co wy na to? Doradźcie coś:)) Mam jeszcze jedno pytanie, tzn. czy na zimę lepiej założyć stalowe felgi, czy może jeździć na tych alu, które obecnie posiadam (przyznam, że nie chciałbym ich za bardzo zniszczyć). Wszelkie opinie mile widziane, z góry
Bardzo glupia i niebezpieczna oszczednosc, ostatnia rzecz na jakiej bym tak jak kon pod gore kombinowal i oszczedzal do tego auta. Zrob przysluge sobie i innym uzytkownikom drog i nie rob ze swojego auta uposledzonego Janusza w klapkach Kubota.............................C I V I C
.
.
Comment
-
Mam pytanie dotyczące opon zimowych/wielosezonowych. Obecnie posiadam nowe opony letnie Dunlop SP SportMaxx RT 225/45 R17. Chciałbym kupić zimówki, albo opony wielosezonowe, które będę zmieniał jak zimówki z tymi letnimi. Rozmiar też 225/45 r17. Jako, że mieszkam w dużym mieści praktycznie jeżdżę tylko po suchej i mokrej nawierzchni. Incydentalnie błoto pośniegowe. Jakie opony kupić ? Wpadłem na pomysł, żeby kupić wielosezonowe z uwagi na to, iż w okresie przejściowym często jest huśtawka temperatur -> rano -2-5 w dzień juz +8 +10. Zależało by mi na oponach dobrych na deszcz, jak i na suchym asfalcie w niskich temperaturach/zimowych temperaturach. Czy dobrze kombinuje z wielosezonówkami ? Czy lepiej kupić zimowki? Ale wtedy pozostaje dylemat miesięcy typu listopad grudzień marzec czasem pazdziernik czy kwiecień z huśtawką temperaturową.
Comment
-
Bardzo dobrze kombinujesz z wielosezonami. Z uwagi na uklad temperatur jak piszesz w takim ukladzie wielosezony bywaja wrecz lepsze niz opony sezonowe z uwagi na swoja uniwersalnosci. Patrzac na to jakie wybrales opony letnie UHP/MP zeby jezdzily niezle proponuje jedyny wielosezon na bazie letniej czyli Michelin CrossClimate. Dla mnie najsensowniejsze rozwiazanie na miasto poza autami typowo sportowymi.
............................C I V I C
.
.
Comment
-
Witam. Ja trochę z innej beczki. Zawiozłem na reklamacje opony Nokian Wr d4 do punktu gdzie je kupiłem. Panowie sprawdzili opony, przyjeli i wysłali na reklamacje do producenta. Z racji tego, że to było w kwietniu i nie za bardzo mi się nawet śpieszyło z tą sprawą gdyż do zimy jeszcze daleko odezwałem się po 1,5 miesiącu do tegoż sklepu jak wygląda sytuacja i na dzień tamtejszy nie mieli jeszcze informacji. Dziś dzwoniąc do tego sklepu mówią, że nie mają żadnej informacji o tej reklamacji mimo, że wysyłają im maile, a kontakt telefoniczny z producentem w sprawie reklamacji jest nie możliwy. Był ktoś kiedyś w takiej sytuacji z producentem Nokian?
Comment
-
Witam
Nie rozumiem w czym mają problem, kontakt z Nokianem jest jak najbardziej ok, może mają utrudniony kontakt bo nie potrafią zadzwonić TU Z resztą na odpowiedź mają max 30 dni. Najlepiej reklamację składać w formie pisemnej z kopią dla siebie wtedy muszą się zmieścić w terminie 30 dni i dać odpowiedź, gdyż inaczej twoje żądania będą zasadne
Comment
Comment