Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowe opony, zimówki do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Sklep motoryzacyjny Inter Cars ➤ największy sprzedawca części samochodowych oraz opon. W ofercie posiadamy ponad 2 mln części! Sprawdź naszą ofertę!

Szerokie opony wyglądają na aucie z reguły świetnie, mają też olbrzymi wpływ na zachowanie samochodu na drodze. Niestety, nie zawsze zmieniają prowadzenie na lepsze.
    Last edited by slepak; 14-10-2021, 12:09.

Comment

• Jest temu dedykowany temat:

Zapraszam do dyskusji na temat doboru rozmiaru opony do warunków panujących w różnych porach roku. Głównie chodzi o zmianę lato-zima. Według mnie to: Ogólnie rzecz biorąc to dobrze jest na zimę zakładać węższe opony. Węższa opona to większy nacisk na mniejszą powierzchnię (w sensie nacisk ten sam, ale na mniejszą powierzchnię daje większą siłę), więc auto lepiej się "wgryza" w śnieg i przez to daje lepszą przyczepność. Jak jest ciepło to się zakłada szersze opony, bo większa powierzchnia

Opony powinny byc... odpowiednie. Takie, pod jakie zestroil auto i jego systemy producent. I zima i latem. Im wiecej mitow i "chlopskiego rozumu" (typu nie wezme zalecanych pelnowymiarowych szerokoscia opon czy wysokich indeksow bo tak bylo dobrze... 20 lat temu) wlaczamy i teoretyzujemy, tym bardziej uposledzimy samochod.

Przedobrzanie z wymiarami tez nie jest dobre jak wyzej zalinkowano bo potem czesc tjuningowanych aut porusza sie jak mulowate wozy drabiniaste...
      ............................C I V I C
      .. generacje . wersje usportowione ..silniki
      . .
      Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• @Pete
        Nie chodzi tutaj o pływanie tylko o ciąganie w koleinach na szerszej gumie, czasem bardzo mocne.
        Jak twoja teoria ma się do tego :
        Insignia 2,0 160 ps, 380Nm, automat , opony 245 45 R18 V Firestone, auto szarpało kierą w każdej koleinie , studzience ,dziurze , nieraz aż kciuk bolał .
        Kupiłem wielosezonowe 245 45 R18 V XL Wredesein Quartac 5.
        Nagle znikną problem szarpania na jakiejkolwiek drodze, dziurze , studzience czy czymkolwiek .
        Latem do Chorwacji +40⁰C, zimą A4 przy -22⁰C do Zakopanego , przełęczą na Słowację doTatralandi . Wiele razy goniłem ponad 200 w zakrętach jak po szynach .

Więc jeśli myślisz , że szeroka opona o niskim profilu ma ciągać, czy szarpać kierą to jest to błąd .

Wszystko zależy od konstrukcji samej opony .

Nie tak dawno oglądałem film na YT Motolab, gdzie tłumaczy , że są 2 rodzaje opon , ierwsz3 to Eco i barki opony są takie łukowe, bok też , a drugie to rodzaj performance i bark opony prawie na kąt prosty i bok opony prawie płaski , taki pionowy .

Myślę że te pierwsze Eco są podatne na zjawisko ciągania.

Te drugie performance mają twarzy bok dający pewność prowadzenia i zero bujania w zakrętach.

Oczywiście jeśli zastosujesz felgi o innym ET , czy założysz Dystanse , to zmiana środka piasty w stosunku do środka felgi może w zakrętach dać uczucie ciągania kierą przy dodaniu gazu .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zatem powiadasz, że na przykładzie własnym i podpierając się filmem z YT wydedukowałeś, iż Twoje poprzednie Firestone'y (nie podałeś modelu) były oponami eco, a obecne Vredesteiny są oponami typu performance, tak?

No i co ja mam Ci napisać? Cenię i szanuję firmę Vredestein bo miałem/mam jej produkty i chwalę je sobie ale...damn man... Pod performance to z tej firmy mogły podpadać Sessanty albo Vorti a nie całosezonówka. Oni nawet jak robią oponę UHP to i tak wychodzi im bardziej takie grand turismo.

Dałeś miękką, opartą na oponie zimowej gumę, która ładnie poddaje się koleinom. W stosunku do twardej/sztywnej gumy letniej już odczuje się poprawę. Zresztą już o tym wspominałem.
          Zauważ też, że pisałem jedynie o przypadku wrażliwości na koleiny, a nie o komforcie, przyczepności, precyzji kierowania itd.

Taka to sytuacja.

Comment

• Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
            A ten przypadek jest na tej samej feldze? Bo szerokość zalecana dla 225 i 205 jest inna więc na przykładowej feldze 7J będzie się inaczej zachowywać. Jakbyś chciał być w punkt to 225 to 7,5J a 205 to nawet 6,5 albo 7.
            Nie wiem, jaka felga jest w tej chwili z 225, zobacze po wymianie, ale do zimówek mam drugi komplet z wybita cechą 7J17, pomiar własny wykazał szerokość 6,85". Do 205 będą więc idealne.

Comment

• Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
              Zatem powiadasz, że na przykładzie własnym i podpierając się filmem z YT wydedukowałeś, iż Twoje poprzednie Firestone'y (nie podałeś modelu) były oponami eco, a obecne Vredesteiny są oponami typu performance, tak?
              No niestety, tak to wygląda chyba w przypadku Bodex1. Kanapowiec w klekocie na całoroczniakach ze średniej półki staje się wyrocznią motoryzacyjną i punktem idealnego odniesienia...

Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
              Więc jeśli myślisz , że szeroka opona o niskim profilu ma ciągać, czy szarpać kierą to jest to błąd .
              Wszystko zależy od konstrukcji samej opony .
              Nie tak dawno oglądałem film na YT Motolab, gdzie tłumaczy , że są 2 rodzaje opon , ierwsz3 to Eco i barki opony są takie łukowe, bok też , a drugie to rodzaj performance i bark opony prawie na kąt prosty i bok opony prawie płaski , taki pionowy .
              Myślę że te pierwsze Eco są podatne na zjawisko ciągania.
              Te drugie performance mają twarzy bok dający pewność prowadzenia i zero bujania w zakrętach.
              Oczywiście jeśli zastosujesz felgi o innym ET , czy założysz Dystanse , to zmiana środka piasty w stosunku do środka felgi może w zakrętach dać uczucie ciągania kierą przy dodaniu gazu .
              Jak myślisz, że wiesz, to niestety nie wiesz, o czym piszesz. A raczej, czysto teoretyzujesz.

Zamieszczone przez Pete Zobacz posta
              Pod performance to z tej firmy mogły podpadać Sessanty albo Vorti a nie całosezonówka. Oni nawet jak robią oponę UHP to i tak wychodzi im bardziej takie grand turismo.
              I to jest ktoś, kto ma punkt odniesienia Tak dla porównania.

Zamieszczone przez Alix Zobacz posta
              Szersza opona na niższym profilu pływa bardziej niż węższa na wyższym? Ależ, to fizyce przeczy!
              Miałem dobry motoryzacyjnie wrzesień, udało mi się zasiąść za kierownicą 19 różnych aut. Dwa moto wyjazdy, zastępczaki. Od Landa Discovery do Lambo Huracan EVO. I powiem tak. Land łyka wszystko. Huracana na twardych UUHP/MP na 305/30ZR20 nosi każda koleina. Jak mówię, fizyka. I realia. Nie teoria zza klawiatury
              . .
              Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• @Alix
                Wiecie.... Może by zejść z nieba na ziemię ... Hallo tu ziemia.... Większość ludzi na tym forum i tej ziemi nie jeździ LR ,a tym bardziej Lamborghini i rozmowa jest o 'cywilnym' ogumieniu , dostępnym w markecie .
                Hę?
                Bo trochę odjerzdżacie z tematem .

To forum Civic aut osobowych kanapowców i jeśli Kowalski czyta to , to myśli o oponach do Civic, a wy wyjeżdżacie mu z lambo .

@Pepe
                napisał , że szersza opona ma wpływ na ciąganie w koleinach .

No to mu dałem odpowiedź , że nie .
                A tu próbujecie odkręcić kota ogonem że racja jest wasza .
                A nie jest to żadna wyrocznia tylko przykład i nie z neta , a z Realu wyciągnięty wniosek .

Przy okazji filmik z testu wielosezonówek:
                Michelin CC + vs CC2

Last edited by Bodex1; 15-10-2021, 06:14.

Comment

• Zamieszczone przez Bodex1 Zobacz posta
                  @Alix
                  Wiecie.... Może by zejść z nieba na ziemię ... Hallo tu ziemia.... Większość ludzi na tym forum i tej ziemi nie jeździ LR ,a tym bardziej Lamborghini i rozmowa jest o 'cywilnym' ogumieniu , dostępnym w markecie .
                  Hę?
                  Bo trochę odjerzdżacie z tematem .
                  Niestety (dla nas wszystkich użytkowników dróg) trochę masz rację. Tematy tu poruszane dla 99% zmotoryzowanych są enigmą...
                  Profile, wzmocnienia czy nie daj boże indeksy to już magia - każdy patrzy na markę i rozmiar.
                  Mięłam wcześniej pisać, że Alix (bez urazy) rozmienia temat mocno na drobne. Dla mnie to akurat przydatne i ja sobie wzbogacę wiedzę ale jej pewnie w pełni nie wykorzystam. Natomiast znakomita cześć zmotoryzowanych nawet gdyby tą wiedzę opanowała to i tak by nic nie dało bo (znowu generalizując) niezależnie jaka by oponę nie założyli i tak pierwszy śnieg spowoduje u nich atak paniki.
                  Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                  Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Z jednej strony rozmieniam fakt, ale zwykle w odpowiedzi na inne rozmienianie na drobne. Zauwaz, ze wyjsciowo/docelowo wiekszosc moich porad opiera sie na "nie kombinuj jak kon pod gore, nie doktoryzuj sie z tematu, tylko kup opony jakie zaleca producent auta". To najprostsze i najbezpieczniejsze. Ale jednak jak widzicie wiekszosc ludzi kombinuje, nie zawsze zdroworozsadkowo... i stad tez troche takie dyskusje. Sam lubie gadac o oponach, przyznaje, a jednak doktorat pisalem z innego tematu
                    Last edited by Alix; 15-10-2021, 07:46.
                    . .

Comment

• Zamieszczone przez Lcfr Zobacz posta
                      Alix (bez urazy) rozmienia temat mocno na drobne.
                      ... dobrze że ktoś to potrafi rozebrać głębiej, bo wielu informacji "o co chodzi" nie ma na stronach gumiarzy czy wulkanizacyjnych. To jest tak samo ważna wiedza jak wgłębianie się w np. oleje.
                      W dziedzinie opon Alix robi bardzo dobrą robotę, ja wielokrotnie skorzystałem, teraz zwracam uwagę na ważne szczegóły które wcześniej pomijałem.
                      Last edited by rambo7; 15-10-2021, 08:01. Powód: Edit zapomniałem dodać "ważne".
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                        W dziedzinie opon Alix robi bardzo dobrą robotę, ja wielokrotnie skorzystałem, teraz zwracam uwagę na ważne szczegóły które wcześniej pomijałem.
                        do tego zmierzałem pisząc post. Ja tez wielokrotnie korzystam chociażby z mnogości opinii bo jednak jest sporo opon na których nie jeździłem. Tyle, że jest wiele niuansów o których tu jest pisane (scianki, bieżniki, indeksy itd) że czasem trudno wybrać coś dla siebie bo mętlik w głowie się robi. Potencjalny "kowalski" często nie wie czego szuka kupując opony i taka mnogość info go jeszcze bardziej przeraża Niemniej wątek i wypowiedzi Alixa bardzo pomocne - to nie ulega wątpliwości
                        Story:Civic: SL-> ED4 D15B2-> EG4 D15B3-> EJ2 D15B7-140KM-> Integra TypeR DC2 B18C6-214KM-> Si FG2 K20Z3-223KM->VolvoC30/SuzukiSS/FiestaST2->FK7 L15B7+
                        Now: FL1 Boost Blue L15B7+Honda Forza 125 2023 +Honda HR-V 4x4 1.8 2021+FIT 2012

Comment

• Założyłem Nokiany WR Snowproof 205/50 r17 93V. Różnica wzgledem 225 - minimalnie lżej chodzi kierownica (która i tak za lekko chodzi jak na auto o sportowych ambicjach). W letnich Hankookach przy 80 było je słychać, przy 120 już hałas wkurzał. Tu, póki co, przy 110 opon nie słychać, więc więcej mi nic nie trzeba, nie trzeba! Bieżnik kierunkowy przypomina idealnie GoodYear Eagle UltraGrip GW-3 (też tworzy centralne żebro). Natomiast Hankooki obejrzałem dokładnie i to naprawdę szajs. Najprawdziwszy.
                          Last edited by tomaszszymacha; 25-10-2021, 23:48.

Comment

• Podsumowujac, skoro lzej chodzi kierownica i opony nie sa za glosne to znaczy, ze sa super i lepszych nie ma, sprawdza sie w kazdych warunkach najlepiej. A Hankooki to szajs bo je obejrzales. Rozumiem brzydki kolor mialy? Czy na oko oceniles sklad chemiczny bieznika?

Jak czytam takie nieadekwatnie pseudoautorytarne wypowiedzi to skojarzenie poziomu eksperctwa mam jedno:

SmartSelect_20211021-192140_Samsung Internet.jpg
                            . .

Comment

• Nie wiem.. ale ja mam wrażenie, że ten temat trochę przypomina, dyskusję na temat olei... chodź tutaj jest jeszcze gorzej.. bo tam są jeszcze KCH gdzie można coś tam próbować sobie wnioskować... a tutaj jeśli nie sprawdzisz, nie pojeździsz na danej oponie, w danym aucie, to co możesz na temat tej opony powiedzieć ??? Chyba tylko na podstawie przeczytanych gazetek (testerów).. albo etykiety i oznaczeń które są na oponie... bo jak inaczej ?
                              Last edited by Grzechu; 25-10-2021, 14:46.
                              Moja łódka Civic..
                              Mój "klekocik" Ceed..
                              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                              Coś na temat olejów..

Comment

• @Alix
                                Ludzka natura, Każda sroka swój ogon chwali .
                                Gdyby wybrał hankoki i się przejechał , nie mając porównania do nokianow to by tak nie mówił.

Zmniejszenie szerokości opony przy dzisiejszej technologi opon jest błędem . Przyjdzie ostro hamować i braknie 2 metry ....?
                                Nie wspomnę o działaniu systemów ABS, ASR, które są zaprogramowane i zoptymalizowane pod tę szerokość fabryczną.
                                Mniejsza szerokość miała sens 20 lat temu .
                                Hankoki osiągają dobre wyniki 3-4 miejsce w testach od paru lat .

Comment

Working...
                                X