Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Letnie opony 17'' do VIIIgen

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Ja ze swojej strony polecę Dunlop Sport Maxx RT. Po wymianie z fabrycznych Michelinów nastała cisza, samochód pewnie się prowadzi na suchym i co bardzo ważne na mokrym asfalcie. Kupione przed poprzednim sezonem za 1400zł.

Comment

• To określ jeszcze budżet bo tutaj rozrzut może być spory. Ogólnie ja wybieralbym spośród 4 modeli

Dunlop SportMaxx RT które mam i polecam
      Dunlop Blueresponse które mam w innym aucie i takie złego słowa nie powiem
      Uniroyal RainSport 3 do których się przymierzalem ale kupiłem Dunlopy
      Goodyear F1 Asymmetric 2 które dużo ludzi na tym forum ma i poleca

Prócz Blueresponse to każda z opon z kategorii UHP,także super trakcja ale w większości przypadków za większe pieniądze i także szybsze zużycie. Choć z tym to różnie bywa. Pytanie jaki masz budżet. Bo za komplet opon UHP w rozmiarze 225/45/17 trzeba wyłożyć min. jakieś 1600 PLN.

Comment

• Zamieszczone przez Kozi851 Zobacz posta
        Priorytetem przy doborze opon jest cisza i komfort podróżowania. Auto kupiłem do codziennego użytku jako pierwsze w rodzinie, a nie do szaleńczej jazdy.
        Za wszystkie propozycje wielkie dzięki.
        Z taką perspektywą bym odpuścił segment UHP/MP i kupował opony z klasy Premium Touring: https://www.tyrereviews.co.uk/Tyre-T...Touring-Tyres/ (części z nich nie ma na naszym rynku)
        U nas dostępne, sensowne cenowo i spełniające Twoje potrzeby mają szansę być Dunlop BlueResponse i Goodyear EfficientGrip Performance, z nieco tańszych np. Uniroyal RainExpert (bardziej niż RainSport z Twoimi priorytetami). Niezłym wyjściem mogą też być co kulturalniejsze opony segmentu Eko, np. Continental EcoContact 5, Bridgestone Turanza ER300 Ecopia czy Michelin Energy Saver - ale będą raczej droższe, nie należy się nastawiać natomiast na jakieś istotne różnice w spalaniu, ale za to czasem przeżywają dłuższe przebiegi. Jeżeli masz jak rozumiem seryjne koła 17'' to warto rozważyć rozmiar 205/50R17 w miejsce seryjnego 225/45R17 - dzięki temu można bezpiecznie zejść z indeksu zamiast W/Y jaki powinno się brać na seryjne felgi wg. zaleceń producenta na bardziej przystępny dla komfortu H lub V, a dodatkowo węższa opona będzie cichsza i stawiać mniejsze opory ruchu, benzyniak nie jest ciężki więc przyczepności do spokojnej jazdy w zupełności wystarczy, w końcu w uboższych wersjach przecież na 16'' o szerokości 205 była seryjną oponą.
        ............................C I V I C
        .. generacje . wersje usportowione ..silniki
        . .
        Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• Chciałbym kupić Uniroyal RainExpert rozmiar 205/50R17, ale z tego co widzę są ciężko dostępne

Comment

• Najnowszy (2016) test opon letnich wykonany przez niemieckie ADAC w rozmiarach 185/65 R15 H oraz 225/45 R 17 Y.

Jeśli chodzi o popularny rozmiar 225/45 R 17 Y wnioski i oceny:

"dostateczne":

Jako dostateczną w teście opisano oponę Victra VS01 Maxxis, która nie zyskała uznania w oczach testerów swoim zachowaniem na mokrej nawierzchni. To jedyna opona w tej kategorii, której przyznano taką ocenę

Ocena "dostateczna":
            Victra VS01 Maxxis - łączna nota: 3,8
            Suchy asfalt: 1,6
            Mokry asfalt: 3,8
            Hałas i komfort: 3,4
            Zużycie paliwa: 2,0
            Zużycie opon: 2,3

"zadowalające":

Taką ocenę wywalczyło sobie aż 11 produktów. U dołu tabeli uplasowała się GT Radial Champiro HPY, za którą na naszym rynku trzeba zapłacić ok. 350 zł. Najlepiej w tej grupie wypadła Hankook Ventus S1 evo2 K117, oferowana w identycznych cenach.

Ocena "zadowalająca":
            GT Radial Champiro HPY - łączna nota: 3,2
            Suchy asfalt: 1,5
            Mokry asfalt: 3,2
            Hałas i komfort: 3,2
            Zużycie opon: 2,8

Ocena "zadowalająca":
            Semperit Speed-Life 2 - łączna nota: 3,0
            Suchy asfalt: 2,5
            Mokry asfalt: 3,0
            Hałas i komfort: 3,4
            Zużycie paliwa: 1,6
            Zużycie opon: 1,8

Ocena "zadowalająca":
            Fulda SportControl - łączna nota: 3,0
            Suchy asfalt: 2,9
            Hałas i komfort: 3,0
            Zużycie paliwa: 1,8
            Zużycie opon: 1,3

Ocena "zadowalająca":
            Firestone Firehawk SZ90 - łączna nota: 3,0
            Suchy asfalt: 2,2
            Hałas i komfort: 3,8
            Zużycie paliwa: 2,2
            Zużycie opon: 2,0

Ocena "zadowalająca":
            Toyo Proxes T1 Sport - łączna nota: 2,9
            Suchy asfalt: 1,6
            Mokry asfalt: 2,9
            Hałas i komfort: 3,3
            Zużycie paliwa: 2,4

Ocena "zadowalająca":
            Michelin Pilot Sport 3 - łączna nota: 2,8
            Suchy asfalt: 1,3
            Mokry asfalt: 2,3
            Zużycie paliwa: 2,2

Ocena "zadowalająca":
            Uniroyal RainSport 3 - łączna nota: 2,8
            Suchy asfalt: 2,8
            Mokry asfalt: 2,5
            Hałas i komfort: 3,5
            Zużycie paliwa: 1,7
            Zużycie opon: 2,5

Ocena "zadowalająca":
            Yokohama Advan Sport V105 - łączna nota: 2,7
            Suchy asfalt: 1,2
            Mokry asfalt: 2,7
            Zużycie paliwa: 2,7
            Zużycie opon: 1,5

Ocena "zadowalająca":
            Nokian zLine - łączna nota: 2,7
            Mokry asfalt: 2,7

Ocena "zadowalająca":
            Sava Intensa UHP - łączna nota: 2,6
            Mokry asfalt: 2,6
            Zużycie paliwa: 2,4
            Zużycie opon: 0,8

Ocena "zadowalająca":
            Hankook Ventus S1 evo2 K117 - łączna nota: 2,6
            Suchy asfalt: 1,8
            Mokry asfalt: 2,6
            Zużycie paliwa: 1,9

"dobre":

Najlepiej oceniona czwórka to produkty Vredesteina, Pirelli, ESA-Tecar i Continentala. O ile gumy z Holandii, Włoch i Niemiec są dobrze znane na naszym rynku, to ESA-Tecar jest nieco egzotyczną firmą. Ale to również produkt europejski, a dokładniej szwajcarski, sygnowany przez niemiecki koncern Tecar, specjalizujący się w podzespołach dla przemysłu samochodowego. Ceny w przypadku ich opon to wydatek rzędu 350 - 450 zł za sztukę.

Ocena "dobra":
            Vredestein Ultrac Vorti - łączna nota: 2,3
            Suchy asfalt: 1,3
            Hałas i komfort: 3,1
            Zużycie paliwa: 2,5

Ocena "dobra":
            Pirelli P Zero - łączna nota: 2,2
            Suchy asfalt: 1,9
            Mokry asfalt: 2,0
            Zużycie paliwa: 2,1

Ocena "dobra":
            ESA-Tecar Spirit 5 UHP - łączna nota: 2,2
            Suchy asfalt: 1,7
            Zużycie paliwa: 1,3

Ocena "dobra":
            Continental ContiSportContact 5 - łączna nota: 2,0
            Suchy asfalt: 1,2
            Mokry asfalt: 1,9
            Zużycie paliwa: 2,1
            Zużycie opon: 2,0

UWAGA
            Według metodologii, im mniej punktów przyznano oponie, tym lepszy wynik końcowy.

Zaczerpnięte z https://moto.wp.pl/gid,18188011,titl...iazdjecie.html
            Czerwony Civic UFO 1,8 FK2 MY2007 -> http://www.civicforum.pl/showthread....ack-FK2-by-Pik
            Czerwony Leon Cupra 2.0 5F MY2016 -> http://www.civicforum.pl/showthread....-Leon-Cupra-5F

Comment

• Zamieszczone przez jacek89 Zobacz posta
              Ja ze swojej strony polecę Dunlop Sport Maxx RT. Po wymianie z fabrycznych Michelinów nastała cisza, samochód pewnie się prowadzi na suchym i co bardzo ważne na mokrym asfalcie. Kupione przed poprzednim sezonem za 1400zł.
              Zdecydowanie polecam te opony, kupiłem je w zeszłym sezonie tutaj: https://oponafelga.pl/letnie/dunlop-sp-sport-maxx. Nie są drogie, a komfort jest naprawdę wysoki.

Comment

• Nadchodzi czas na zmianę opon - mam 2 typy, ale nie wiem na które się zdecydować.

225/45R17 UNIROYAL RAINSPORT 3 RANT czy 225/45R17 94Y GOODYEAR F1 ASYMMETRIC 3

I tak zapytam - wzór kierunkowy czy asymetryczny lepszy do Ufo VIII ?

Zimówki kupiłem kierunkowe - wulkanizator odradził mi ten typ bieżnika - jakie są Wasze spostrzeżenia ?

Dzięki za info

Comment

• Jestem troche spozniony z wymiana opon i potrzebuje cos kupic na szybko. Chodzi o opony letnie w rozmiarze 225/45 R17. Te ktore zakupilem 3 sezony temu, czyli Debice niestety juz sie nie nadadza na kolejny raz. Troche slabe jak przez trzy sezony zjechany jest bieznik. Nigdy wiecej. Szukam czegos tak do 300pln sztuka. Co teraz aktualnie jest dobrego? Mam tutaj na mysli opinie uzytkownikow, nie jakies testy ktore moga byc ustawione :/ Przy okazji, gdzie kupujecie najtaniej opony? Slyszalem dobre opinie o FeuVert ( ich strona https://www.feuvert.pl/e-sklep/opony...-i-zimowe.html ) Bral ktos tam z forum i wypowie sie na ich temat? Prosze o jakies sugestie. Pozdrawiam

Comment

• FeuVert?? Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Na pewno bym nie założył do swojego auta czegoś takiego. Dębice to slabizna, ale przynajmniej swoja, pewna i pod oficjalna piecza koncernu Goodyear. Kup Barum, od biedy nawet amerykanskie Firestone proponowane na tej stronie predzej niż takie dziwactwa.
                    . .
                    Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO

Comment

• FeuVert to sieciówka - serwisy samochodowe. Może mają podpisaną umowę z jakimś producentem opon, albo wręcz ściągają chińszczyznę pod swoją marką.
                      Kiedyś dałem im swojego Civa na wymianę oleju i wymianę filtrów - oleju, paliwa, kabinowy.
                      Nie wymienili filtra paliwa bo... Nie wiedzieli gdzie on się znajduje w aucie
                      Front IC by FMIC, CG Motorsport Exclusive 8 Paddle Clutch Kit, CG Motorsport SMF kit, DPF out, front BBK K-Sport floating discs 330mm x8, rear BBK ARTMotorSport 280mm, Eibach Pro-Kit -25mm, Short Shifter, Poliuretany w zawieszeniu, forged wheels SSR-Type-C 17", a reszta to pierdoły

Comment

• Serwisowanie w sieciówkach to jak jedzenie w fast foodach - ani to zdrowe, ani to dobre... Czasem można coś w promocji wyrwać, byle markowe, wtedy można tanio kupić... chociaż w sklepach internetowych i na ceneo zwykle i tak można znaleźć to taniej. W sumie raz w życiu kupiłem coś w sieciówce - podnośnik w promocji w Norauto...
                        . .

Comment

• Z tego feu.coś tam coś tam to wolałbym kupić Uniroyal RainSport 3 za 330zł w ich sklepie internetowym.... od wynalazków trzeba się trzymać z daleka.

Comment

• Jeździłem na rainsportach 3 - 2 lata i zdecydowanie mogę polecić.
                            Względnie cicho i komfortowo, opona ma miękki bok (odczuwalne zwłaszcza na 205/55) ale za to na deszczu oczywiście pierwsza klasa.
                            W klasie średniej/budżetowej dobry wybór.

Comment

• Moze w takim razie kupie te opony gdzie indziej, w jakims bardziej sprawdzownym mniejscu. Polecicie cos? Bo nie chce szukac jak najtaniej w wyszukiwarkach bo za pare zloty mniej mozna wbic sie na mine. Co do opon Uniroyal/Barum ewentualnie taniej Firestone. Pojezdze na nich dluzej czy bardziej tutaj chodzi o komfort jazdy? Dzieki za wszyskie porady

Comment

• Uniroyal jest napewno najlepszyn wyborem z w/w w sensie jakości opony. Barum bedzie klasy tej Dębicy, może dłużej pożyje nieco bo to chyba twardsza opona z tego co kojarzę... a może i nie - z budżetowymi różnie bywa; Firestone to dla mnie najtansza (ale i najsłabsza) akceptowalna budżetowa opona - tylko jakby byla odczuwalnie tańsza od pozostałych to warto, inaczej nie. Jak Uniroyal jest za 330 to w ogole nie ma co sie zastanawiać, to jednak średnia półka a nie budżetowka.
                                . .

Comment

Working...
                                X