Witam, wymieniłem linkę pokrętła ciepło/zimno już drugi raz niestety raz wygięła się linka a raz pękł pancerz, czekam mnie teraz trzecia wymiana, zakupiłem już linkę i wymienię(bardzo pomocny był manual zamieszczony na forum), problem jednak nie zniknie ponieważ klapa zmiany powietrza chodzi bardzo ciężko, w którym miejscu należy przesmarować kruciec no i gdzie on się znajduje bo w gąszczu kabli, linek, bezpieczników nic nie widać.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Klapa regulacji powietrza ciepłe/zimne
Collapse
X
-
Zbierzny temat jest był tu: https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=25483
Chiałem powiedzieć że kolega Krzysztof1969 coś tam zrobił żę to chodzi lekko - może Jego spytasz - coś tam odkręcił i podobno to chodzi OK, ja nie zrobiłem nic bo machnąłem ręką póki mi to chodzi po japońsku "jako tako"
natomiast co do samej pracy CAŁEGO mechanizmu - to on tak poprostu pracuje - jest to niedopracowane / przekombinowane / wszystko jedno jak to nzawać spierniczone na poziomie projektu, zresztą Honda nie zaprzecza.
Jak tego używać by nie było problemów - ja to opisuję jako metodę "2-1" czyli rozważmy sytuację, mamy pokrętło ustawione max zimno.
chcemy ustawić max ciepło,
nie kręcimy odrazu na max ciepło bo bankowo coś się popsuje,
trzeba pokręcić do Większego pierwszego oporu i cofnąć do małego pierwszego oporu (tak jak: 2 kroki do przodu - 1 krok w tył, 2 kroki do przodu, 1 krok w tył).
tym sposobem nic nie zepsujesz a po kilku takich przesuwaniach dojdziesz do max ciepło. Odwrotnie tak samo.
Trzeba wykonać około 5-6 zwrotów "w te i we w te" zanim sie przekręci z max na max.
Zamieściłem baaardzo prymitywny rysunek jak należy kręcić pokrętłem ogrzewania by nie mieć kłopotów,jasne?
noo to OK
Załączone plikiLast edited by rambo7; 07-09-2011, 11:14.Kierownik Działu Diesla
-
No cóż nie wiele da wymiana linki. Najlepiej wyjąć mały okrągły trybek który porusza tą "klapkę" on jest z grany z pierwszą krzywką. I wszystko będzie chodziło lekko ponieważ sterowanie ciepło zimno odbywać się bedzie na poziomie otwierania zaworka nagrzewnicy. Z resztą sprawna instalacja funkcjonuje tak samo z tym że kręci się jeszcze tą nie wiadomo do czego klapką.
Comment
-
No tak, kolega Krzysztof1969 ma to "przed oczami"ja też sięgam pamięcią do instalacji i przypominam sobie 2 linki (po stronie regulacji ciepło-zimno), tzn.
z pokrętła regulującego ciepło-zimno wychodzi linka po skosie do grzodzi po stronie kierowcy i łączy się z układem spinką i zaczepem. Druga linka (niebieska) z ukałdu nagrzewnicy popycha zawór w grodzi silnika (na otwórz-zamknij).
Jedna linka pcha drugą poprzez układ krzywek, w zabudowie tego układu nagrzewania.
Tu się wspomagam własnym Manualem https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=25437
I patrzę na FOTO 4 i 5. (gdzie jest: mały okrągły trybek który porusza "klapkę" on jest z grany z pierwszą krzywką ja, nie wiem godzie to jest ?
Jedna i druga linka się ze sobą nie łączą. To wygląda tak żę jedna linka pcha w (powiedzmy) krzywkę nr 1, a obok krzywka/czy klapka pcha linkę nr 2.
I tu jest miejsce newralgiczne, (gdyby to była jedna cała długa linka to by chodzio lekko a są 2 linki jedna ciągnięta/lub/pchana przez pokrętło pcha w drugą linkę poprzez układ nawiewów).
No i teraz który trybik wyjąć?? (przyznam że nie miałem werwy tam grzebać).
Nie rozumiem tego zapisu "(...)wyjąć mały okrągły trybek który porusza tą "klapkę" on jest z grany z pierwszą krzywką" - ja to rozumiem tak że jak to rozepnę to rozsprzęglę układ nagrzewania - pokrętło będzie chodziło lekko OK, ale co będzie pchać tą 2-gą linkię która otwiera i zamykja zawór nagrzewnicy w grodzi silnika ?Last edited by rambo7; 08-09-2011, 08:38.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zrozumiesz kiedy wejdziesz pod kierownicę z latarką. Jak sądzisz w jaki sposób jest poruszana klapka wewnątrz zespołu nagrzewnicy? Tak masz rację pierwsza krzywka porusza drugą ale to nie wszystko pierwsza krzywka porusza też platikowy trybek który to właśnie steruje klapką i tenże trybek niewielkich rozmiarów można po prostu wyjąc z gniazda ot tak palcami. Krzywki też można zdemontować są przykręcone za pomoca wkrętów pod którymi są podkładki dystansowe. Wiem co mówię bo miałem to wszystko w ręku. Zacznij więc coś robić zamiast w kółko pytać o to samo. Nie masz niczego rozsprzglać a tylko wyjąć trybek który, powtarzam poraz setny nie ma wpływu na pracę obu krzywek.Last edited by Krzysztof1969; 13-09-2011, 20:21.
Comment
-
witam, przepraszam Krztsztof1969 ale jeszcze raz chciałbym się upewnić bo chcę jechać do mechanika i wtedy mógłbym mu podpowiedzieć. Jak wyjmę ten trybek, o którym piszesz to będę mógł już swobodnie zamykać i otwierać klapkę nagrzewnicy. Na dzień dzisiejszy mam na maxa otwartą klapkę, trochę nagrzeję i wyłączam dmuchawę i tak w kółko, Będę wdzięczny za odpowiedź, tylko po co ten trybek montowano, skoro wszystko ma działać bez niego. Pozdrawiam
Zamieszczone przez Krzysztof1969 Zobacz postaZrozumiesz kiedy wejdziesz pod kierownicę z latarką. Jak sądzisz w jaki sposób jest poruszana klapka wewnątrz zespołu nagrzewnicy? Tak masz rację pierwsza krzywka porusza drugą ale to nie wszystko pierwsza krzywka porusza też platikowy trybek który to właśnie steruje klapką i tenże trybek niewielkich rozmiarów można po prostu wyjąc z gniazda ot tak palcami. Krzywki też można zdemontować są przykręcone za pomoca wkrętów pod którymi są podkładki dystansowe. Wiem co mówię bo miałem to wszystko w ręku. Zacznij więc coś robić zamiast w kółko pytać o to samo. Nie masz niczego rozsprzglać a tylko wyjąć trybek który, powtarzam poraz setny nie ma wpływu na pracę obu krzywek.
Comment
-
Odgrzeję tego kotleta, bo mam dość istotną uwagę dotyczącą wyciągania omawianego tu trybika.
Zamieszczone przez arturgd Zobacz postatylko po co ten trybek montowano, skoro wszystko ma działać bez niego
Comment
-
No tak ale ja próbowałem itak i tak czyli przekręcalem klapkę ręcznie raz w jedną raz w drugą pozycję i nie ma ona znaczenia jeśli chodzi o grzanie. Właściwie nie wiem po co ona jest. Jeśli nie grzeje to znaczy że nie działa otwieranie zaworka pod pokrywą silnika. Lub wyjąłeś nie to. W każdym razie możesz sobie to sprawdzić musisz jedynie zdjąć pudło filtra powietrza bo za nim na dole jest zaworek. Kręć pokrętłem a kolga niech filuje czy zmienia pozycję. Jeśli nie to linka spadła w konsoli. Odpowiadam.
Po wyjęciu tego małego trybu nie ma żadnych oporów a grzanie opiera sie tylko na otwieraniu i zamykaniu zaworu w przedziale silnika. Z reszta gdy operuje się tą ciężkochodzącą klapą wewnątrz zespołu nagrzewnicy, włączenie samego ogrzewanie polega na tym samym czyli otwarciu zaworu który puszcza płyn do nagrzewnicy.Last edited by Krzysztof1969; 30-01-2014, 19:00.
Comment
-
Zamieszczone przez Krzysztof1969 Zobacz postaczy po tym zabiegu, pokrętło chodzi decydowanie lżej?
Comment
-
Zamieszczone przez Krzysztof1969 Zobacz postaWłaściwie nie wiem po co ona jest
- co się stanie jak załączysz przyciskiem obieg wewnętrzny? ... klapka obiegu wewnętrznego to osobna sprawa?Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Obieg wewnętrzny to raczej osobny układ. Gdy nie działało mi ogrzewanie z powodu nieprzekręconego trybika włączałem obieg zamknięty i poprawa była minimalna wynikająca z oczywistych powodów - powietrze nie mieszało się z tym z zewnątrz. Poza tym obieg zamknięty sterowany jest elektrycznie i załącza się prawie bezszelestnie, natomiast po przekręceniu trybika słychać jakby coś się przesuwało i to dość ciężko.
Comment
-
Oczywiście masz rację jak jest cicho w aucie słychać silniczek po włączeniu obiegu wewnętrznego. A klapka to głośne fuu.. w jedną i w druga obracana mechanicznie. Z tego co wiem na ośce tej zastawki zbiera się kurz i brud przez to tak ciężko chodzi. Czytałem to na jakimś forum że po rozebraniu jeden "syf".
Comment
-
Niestety po wyjęciu omawianego trybika przy max ciepło leci tylko gorące powietrze także przy włączonej klimie. Ogrzewa zimne z klimy . Przy zmianie śrubokrętem w miejscu trybika na zimne ...leci tylko letnie i działa klima.... Zamontowanie ponowne trybiku oczywiście pomagając lince ręcznie (sama nie daje rady) wszystko jest ok . Nie mam pomysłu co dalej .
Comment
Comment