Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju w skrzyni.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

To ja mam jeszcze pytanie - czy wymienialiście jakieś podkładki/uszczelki od korków spustowych i przelewowych? Jakie są potrzebne? Planuje sam sobie wymienić olej w skrzyni i nie chcę żeby coś mnie zaskoczyło

Comment

Myślę, że jak już robić to zgodnie z zaleceniami, a wiec dać nowe.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
        Myślę, że jak już robić to zgodnie z zaleceniami, a wiec dać nowe.
        No ok. Ale jakie?

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

Comment

Jedziesz do ASO i mówisz, że chcesz kupić podkładki pod korek spustowy i kontrolny skrzyni biegów do IX Tutaj możesz zobacz ich numery, pozycja 20 i 21.
          Last edited by Grzechu; 01-11-2019, 23:51.
          Moja łódka Civic..
          Mój "klekocik" Ceed..
          Coś na temat olejów..

Comment

Ja kupuję aluminiowe podkładki z taką uszczelka lub typową miedzianą w miejscowym rolniczym sklepie za 1 zł.

Comment

Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy nie, ale w moim przypadku po wymianie oleju w skrzyni (niecałe 60 tys km) jeszcze ani razu pierwszy bieg mi się nie "zhaczył". Wcześniej sporadycznie, ale jednak to się zdarzało.
              Był: Honda Civic Tourer 2015 FL 1.8
              Jest: Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2023

Comment

Według sztuki, wiadomo należy wymienić podkładki, koszt jest znikomy, jednak jeżeli użyje się ponownie starej, która nie jest w tragicznym stanie, nie powinno się nic stać. Płaskie płaszczyzny na srubach i otworach wpustowych są praktycznie idealnie gladkie, podkładka jest bardziej miekka, więc poprzez dokręcenia uzyskasz potrzebna szczelność.
                Last edited by MW80; 02-11-2019, 14:14.

Comment

Wymieniłem olej w skrzyni manualnej mojej crv rocznik 2015 przebieg 41tys.na ravenol mtf2 75W80, stary ten fabryczny olej już był już bardzo ciemny jakby zużyty ,IMG_20191102_133959.jpg.Uważam że nie ma co patrzeć jak mówi instrukcja tylko wymienić szybciej, w civic zrobię to samo w przyszłym roku jak będzie miała 3lata. Zdecydowałem się na ravenol mtf2 75W 80 [ma specyfikację Honda 08261-99964 Genuine MTF Fluid 08798-9031 MTF-7289] nie ze względu na cenę, ale uważam że ten hondy to nie żadne cudo a ravenol jest firmą specjalizującą się w produkcji olei przekładniowych. Moje odczucie po wymianie skrzynia pracuje tak samo, nigdy mi nie sprawiała problemów jak i w moich poprzednich 4 hondach i obecnych 2 tak że polecam Wam Koledzy żeby wymienić szybciej to mały koszt a może wielu by oszczędziło swoją skrzynię. Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz którą często obserwuję u niektórych moich znajomych [zwłaszcza kobiety], biegów nie przełączają [cyk,cyk na dwa razy] tylko przerzucają jednym ruchem [wajcha w tył, wajcha w przód ] a potem skrzynie padają nie mówić już od słabego oleju.

Comment

Zamieszczone przez MW80 Zobacz posta
                    Według sztuki, wiadomo należy wymienić podkładki, koszt jest znikomy, jednak jeżeli użyje się ponownie starej, która nie jest w tragicznym stanie, nie powinno się nic stać.
                    Szczera prawda - ja przy pierwszej wymianie oleju w skrzyni zauważyłem że brak było w ogólne podkładki pod korkiem spustowym. No i nic nie ciekło . Pewnie auto było składane w poniedziałek rano, a jak wiadomo słabo się myśli po wchłonięciu w czasie weekendu 30 piw w pubie...

Comment

Ja podkładek nie wymieniłem tylko przeszlifowałem na płasko papierem 1000,zawsze tak robiłem nigdy nie ciekło,a koledze może podkładka wpadła do spuszczonego oleju i jej nie było.

Comment

Też tak pomyślałem jak zauważyłem brak podkładki - ale nigdzie jej nie było, nawet w oleju

Comment

Zamieszczone przez megipan Zobacz posta
                          przeszlifowałem na płasko papierem 1000
                          W sumie db pomysł..
                          Moja łódka Civic..
                          Mój "klekocik" Ceed..
                          Coś na temat olejów..

Comment

Mam już nalatane prawie 120k i honda upomniała się o wymianę oleju w skrzynie. Na stronie haparta są 2 rodzaje: https://haparts.pl/08798-9031.html i https://haparts.pl/08267-99902he.html.
                            Po numerach katalogowych widać, że to nie są te same oleje. Który jest ten właściwy?

Comment

MTF3 jest na rynek europejski a ten tańszy MTF leją w USA.
                              Moje FD7

Comment

Zamieszczone przez rob1_s Zobacz posta
                                Po numerach katalogowych widać, że to nie są te same oleje. Który jest ten właściwy?
                                Teoretycznie pasują oba i tak też ci odpowiedzą w Haparts. Jeździłem na obu, różnic nie stwierdziłem, choć ten droższy - dedykowany właśnie na Europę - powinien być trwalszy i wytrzymywać dłuższe interwały.

Comment

Working...
                                X