Cześć, ile oleju weszło do skrzyni ? Kupowałeś Honda MTF-3 1L czy Honda MTF - 0,946 litra ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wymiana oleju w skrzyni.
Collapse
X
-
Panowie właśnie "odziedziczyłem" civica po rodzicach (kupili nowe auto) a Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys. Pytanie czy zmieniać olej w skrzyni - w KS wyczytałem, że co 60 tys lub 6 lat i własnie nie wiem co robić? Może ktoś doradzi bo mam dylemat.
Comment
-
Zamieszczone przez kleo77 Zobacz postaa Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys
Comment
-
Zamieszczone przez kleo77 Zobacz postaco 60 tys lub 6 lat
tak mówi Książka Serwisowa i ja tak bym zrobił.
pozdrowienia
Comment
-
Wymiana oleju w skrzyni będzie zasygnalizowana przez komputer auta, na pewno nie jest ona po 60tys.km.. tylko po 120tys.km. 60tys.km to ciężkie warunki. Moim zdaniem przy przebiegu 27tys.km nie ma potrzeby. Olej zużywa się od pracy nie od stania.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaGdyby to był mój samochód to bym wymienił i oczywiście na inny niż oem.
Comment
-
Zamieszczone przez kleo77 Zobacz postaPanowie właśnie "odziedziczyłem" civica po rodzicach (kupili nowe auto) a Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys. Pytanie czy zmieniać olej w skrzyni - w KS wyczytałem, że co 60 tys lub 6 lat i własnie nie wiem co robić? Może ktoś doradzi bo mam dylemat.
Niektóre źródła mówią nawet, by tego MTF-a wymieniać nawet co 2 lata, własnie z ww. względu.
Zrobiłbym tak: wymieniłbym, ale nie na MTF-a tylko na jakiś syntetyczny w normie GL-4 i lepkości 75W80 i trzymał interwały wg książki, czyli co 60/120 kkm.
pozdr
dareq
Comment
-
Zamieszczone przez dareq Zobacz postaNiestety, ale od stania olej też traci swoje własności, a ponieważ w skrzyni masz na 100% olej Honda MTF, który wg różnych źródeł jest niestety ale mineralnym olejem, to jego własności z roku a roku słabną szybciej, on po prostu "gnije".
Niektóre źródła mówią nawet, by tego MTF-a wymieniać nawet co 2 lata, własnie z ww. względu.to, że mineralny to nic nie znaczy, wszystkie oleje do skrzyń są mineralne. Olej HC również jest mineralny, może są jakieś na PAO nie wiem.. ale to pewnie ułamek %. Jedynie co, to można pokusić się o wymianę ze względu na wiek 6 lat.. chodź moje auto ma również 6 lat i 65tys.km.. za wymianę się wezmę dopiero latem.
Comment
-
Może i masz rację, ale pisze z własnego doświadczenia, więc się nim dzielę.
Mam już 3-go civica ze skrzynią manualną i w każdym po ok. 3-4 latach jazdy skrzynia manualna na MTF-ie już nie chodziła tak jak sobie tego życzyłem: haczenie dwójki, brak możliwości wbicia jedynki przy prędkości choćby nawet 3-5 km/h to już był standard (mówię tu o rozgrzanym silniku). Ja osobiście nigdy nie przejechałem więcej niż 40 kkm na jednym MTF-ie. Na względnie świeżym MTF-ie wbijam z łatwością 1-kę, nawet gdy toczę się 15-17 km/h, a o haczeniu 2-ki zapomniałem.
Skuszę się jednak przy najbliższej okazji na inny olej z GL-4 75W80 (ravenol, valvoline, może motul). Idę o zakład, że dłużej pochodzi niż ten "czarodziejski" MTF od Hondy.
I zgadzam się z Tobą, bo żona jeździ Jettą, gdzie przelot wynosi 230 kkm i tam nic się nie dzieje ze skrzynią, a pewnie olej od nowości w skrzyni ten sam
Comment
-
Zamieszczone przez dareq Zobacz postaz GL-4 75W80 (ravenol, valvoline, może motul). Idę o zakład, że dłużej pochodzi niż ten "czarodziejski" MTF od Hondy.
Dzięki za odpowiedzi, w przyszłym tygodniu zmieniam olej w silniku to może faktycznie pokuszę się o zmianę w skrzyni. Co prawda nie zauważyłem problemów ze zmianą biegów (śmigają super)Last edited by kleo77; 19-02-2020, 15:18.
Comment
-
Zamieszczone przez TakTyk Zobacz postaKupuj oryginalny olej Honda - producent wie, co lać do swoich aut. Kupisz zamiennik za kilka złotych mniej, a potem będziesz żałował...
Comment
Comment