Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana oleju w skrzyni.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Cześć, ile oleju weszło do skrzyni ? Kupowałeś Honda MTF-3 1L czy Honda MTF - 0,946 litra ?

Comment

• Nie wiem czy mnie pytasz, ale kupiłem 2x1L MTF-3 z haparts, koszt ok. 150 zł. Nie wiem ile weszło, ale pewnie prawie wszystko, bo stałem przy mechaniku i czekałem, aż zacznie ledwo kapać. Normalnie wchodzi ok. 1,9L.

Comment

• Panowie właśnie "odziedziczyłem" civica po rodzicach (kupili nowe auto) a Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys. Pytanie czy zmieniać olej w skrzyni - w KS wyczytałem, że co 60 tys lub 6 lat i własnie nie wiem co robić? Może ktoś doradzi bo mam dylemat.

Comment

• Zamieszczone przez kleo77 Zobacz posta
          a Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys
          Wymień, to nieduży koszt a święty spokój na lata.

Comment

co 60 tys lub 6 lat
            -
            tak mówi Książka Serwisowa i ja tak bym zrobił.

pozdrowienia

Comment

• Wymiana oleju w skrzyni będzie zasygnalizowana przez komputer auta, na pewno nie jest ona po 60tys.km.. tylko po 120tys.km. 60tys.km to ciężkie warunki. Moim zdaniem przy przebiegu 27tys.km nie ma potrzeby. Olej zużywa się od pracy nie od stania.
              Moja łódka Civic..
              Mój "klekocik" Ceed..
              New... "Japończyk" e:Hev 2.0
              Coś na temat olejów..

Comment

• Gdyby to był mój samochód to bym wymienił i oczywiście na inny niż oem.

Comment

• Zamieszczone przez gkill Zobacz posta
                  Gdyby to był mój samochód to bym wymienił i oczywiście na inny niż oem.
                  Ale na szczęście to nie jest Twój samochód...

Comment

• Zamieszczone przez TakTyk Zobacz posta
                    Ale na szczęście to nie jest Twój samochód...
                    Dla tego napisałem "Gdyby to był mój samochód......" Na Pańskie szczęście są jeszcze zamożni użytkownicy HC IX.
                    Last edited by gkill; 19-02-2020, 12:22.

Comment

Panowie właśnie "odziedziczyłem" civica po rodzicach (kupili nowe auto) a Honda jest z 2014 r. Przebieg ma znikomy 27tys. Pytanie czy zmieniać olej w skrzyni - w KS wyczytałem, że co 60 tys lub 6 lat i własnie nie wiem co robić? Może ktoś doradzi bo mam dylemat.
                      Niestety, ale od stania olej też traci swoje własności, a ponieważ w skrzyni masz na 100% olej Honda MTF, który wg różnych źródeł jest niestety ale mineralnym olejem, to jego własności z roku a roku słabną szybciej, on po prostu "gnije".
                      Niektóre źródła mówią nawet, by tego MTF-a wymieniać nawet co 2 lata, własnie z ww. względu.
                      Zrobiłbym tak: wymieniłbym, ale nie na MTF-a tylko na jakiś syntetyczny w normie GL-4 i lepkości 75W80 i trzymał interwały wg książki, czyli co 60/120 kkm.
                      pozdr
                      dareq

Comment

• Zamieszczone przez dareq Zobacz posta
                        Niestety, ale od stania olej też traci swoje własności, a ponieważ w skrzyni masz na 100% olej Honda MTF, który wg różnych źródeł jest niestety ale mineralnym olejem, to jego własności z roku a roku słabną szybciej, on po prostu "gnije".
                        Niektóre źródła mówią nawet, by tego MTF-a wymieniać nawet co 2 lata, własnie z ww. względu.
                        Nie dramatyzujmy, by wyjdzie, że olej w skrzyni trzeba wymieniać co rok jak w silniku.. np. w oplach w ogóle nie wymieniają i robią po 300tys.km przez 15lat i skrzynia hula.. to, że mineralny to nic nie znaczy, wszystkie oleje do skrzyń są mineralne. Olej HC również jest mineralny, może są jakieś na PAO nie wiem.. ale to pewnie ułamek %. Jedynie co, to można pokusić się o wymianę ze względu na wiek 6 lat.. chodź moje auto ma również 6 lat i 65tys.km.. za wymianę się wezmę dopiero latem.
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Może i masz rację, ale pisze z własnego doświadczenia, więc się nim dzielę.

Mam już 3-go civica ze skrzynią manualną i w każdym po ok. 3-4 latach jazdy skrzynia manualna na MTF-ie już nie chodziła tak jak sobie tego życzyłem: haczenie dwójki, brak możliwości wbicia jedynki przy prędkości choćby nawet 3-5 km/h to już był standard (mówię tu o rozgrzanym silniku). Ja osobiście nigdy nie przejechałem więcej niż 40 kkm na jednym MTF-ie. Na względnie świeżym MTF-ie wbijam z łatwością 1-kę, nawet gdy toczę się 15-17 km/h, a o haczeniu 2-ki zapomniałem.
                          Skuszę się jednak przy najbliższej okazji na inny olej z GL-4 75W80 (ravenol, valvoline, może motul). Idę o zakład, że dłużej pochodzi niż ten "czarodziejski" MTF od Hondy.
                          I zgadzam się z Tobą, bo żona jeździ Jettą, gdzie przelot wynosi 230 kkm i tam nic się nie dzieje ze skrzynią, a pewnie olej od nowości w skrzyni ten sam

Comment

• Zamieszczone przez dareq Zobacz posta
                            z GL-4 75W80 (ravenol, valvoline, może motul). Idę o zakład, że dłużej pochodzi niż ten "czarodziejski" MTF od Hondy.
                            Taki olej mam kupić? Jest lepszy od tego hondowskiego? Bo jak patrzę na opisy to piszą że do aut francuskich??
                            Dzięki za odpowiedzi, w przyszłym tygodniu zmieniam olej w silniku to może faktycznie pokuszę się o zmianę w skrzyni. Co prawda nie zauważyłem problemów ze zmianą biegów (śmigają super)
                            Last edited by kleo77; 19-02-2020, 15:18.

Comment

• Kupuj oryginalny olej Honda - producent wie, co lać do swoich aut. Kupisz zamiennik za kilka złotych mniej, a potem będziesz żałował...

Comment

• Zamieszczone przez TakTyk Zobacz posta
                                Kupuj oryginalny olej Honda - producent wie, co lać do swoich aut. Kupisz zamiennik za kilka złotych mniej, a potem będziesz żałował...
                                Wie jak szybko ma się skończyć skrzynia biegow a niestety ale łożyska w tych hondowskich skrzyniach padają a dodatki w oleju mtf OEM temu sprzyjają.

Comment

Working...
                                X