@TakTyk: Jaki przebieg miał ten Accord? Jakie są objawy kończących się/wypalonych zaworów?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - Zbiórka
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta@TakTyk: Jaki przebieg miał ten Accord? Jakie są objawy kończących się/wypalonych zaworów?
Sprawa jest taka, że klient miał silnik, który palił olej, ale z pewnych powodów zamiast silnik naprawić to oleju dolewał (każdy powody ku temu ma swoje). I nic by się nie stało zapewne podczas "normalnego" użytkowania, i nic podczas "normalnego" użytkowania się też nie dzieje. Przypadek ten, jak i wszystkie podobne które znam, to autostrada, 180km/h-200km/h i wtedy po parudziesięciu minutach pracy tak obciążonej jednostki, w komorze spalania do której regularnie dostaje się olej robi się dziura w zaworze. Objawów wcześniej nie ma.
I do wszystkich, którzy zaraz będą skakać przeze mnie jak przez kozła: nie pytajcie mnie jakie tam zachodzi zjawisko. Ja wiem, że "stare" D serie i B serie, a nawet K serie orane non stop i żłopiące olej mają się dobrze a taka sytuacja jest nie do pomyślenia. W R się zdarza i ostrzegam, bo rachunek za naprawę z 3 robi się na 5 w ciągu chwili (tak na oko - kwestia tego ile roboty przy głowicy będzie, co się stanie przy okazji i jakich zaworów użyje się do naprawy, czy też w grę pójdzie używana głowica - o którą nie jest łatwo).
Comment
-
Z tego co kojarzę to nagar zgromadzony w komorze spalania może się zajarzyc i być może to jest przyczyną. W każdym razie to pojedynczy przypadek, który jest bez znaczenia. Na forum accorda pisza, że r seria lepiej spisuje się na LPG niż k seria.
Comment
-
Zamieszczone przez gkill Zobacz postaZ tego co kojarzę to nagar zgromadzony w komorze spalania może się zajarzyc i być może to jest przyczyną. W każdym razie to pojedynczy przypadek, który jest bez znaczenia. Na forum accorda pisza, że r seria lepiej spisuje się na LPG niż k seria.
Comment
-
Ciekawe kto to udokumentowal? Bo jak na razie takich przypadków nie było ani na Civic forum ani na accordklubpolska. A takie zajarzenie się nagaru który osiąga bardzo wysoką temperaturę i w konsekwencji było przyczyną wypalonych zaworów itp., zdarzało się też w silnikach innych producentów. Tak czy inaczej musiało dojść do podparcia zaworów.Last edited by gkill; 19-01-2020, 12:55.
Comment
-
Jest jeszcze jedno o czym nikt nie wspomina, tym jednym przypadkiem może być właściciel pojazdu nie mający do czynienia wcześniej z marką Honda, który nie wie, że w prawie nowym samochodzie, z małym przebiegiem trzeba dokonywać jakże archaicznej regulacji zaworów. Panie a to trzeba.....? Prędzej dopatrywał bym się z braku regulacji wypalenia gniazd zaworów, od samoistnego zapłonu mieszanki dopatrywał bym się raczej stopienia tłoka.
Comment
-
Hola, hola. Regulacja zaworów to nie jest nic archaicznego. Wręcz odwrotnie. To proces który dotyczy każdego silnika, który ma sportowe aspiracje i każdy, kto kupuje samochód marki Honda powinien o tym wiedzieć, bo chyba właśnie dla geniuszu silników się te auta kupuje?
P.S. W innych samochodach się zaworów nie reguluje? Przecież to jak oddychanie, sprawa oczywista dla wysookoobrotowych jednostek i naturalna dla silników spalinowych jak to, że trzeba je tankować i zmieniać w nich olej...
Comment
-
Chyba nie zrozumiałeś aluzji. Większa połowa tego forum wie i rozumie dlaczego Honda od dawien dawna stosuje to rozwiazanie a inni idą z duchem czasu, mody. Stosują niby niezawodne i proste rozwiązania, gdzie niejednokrotnie trzeba rozebrać pół silnika lub kompletnie go zdemontować do regulacji- kontroli luzu zaworowego, w tego typu jednostkach nawet Aso czasem twierdzi, że nie ma takiej potrzeby.
Również z zastosowania tego rozwiązania, dla silników wysokoobrotowych jestem z Hondą na dwóch i czterech kolach od ponad 20 lat
W innych samochodach się nic nie robi przecież to wynajem długoterminowy.........
Comment
-
Byłem dzisiaj w ASO Hondy i poprosiłem o sprawdzenie po nr. VIN jakie mam tłoki. Miły Pan wpisał numer i znalazł tylko coś takiego jak na fotce:
IMG_20200122_182441.jpg
Rozumiem, że posiadam R1A?
Tak w ogóle czy komuś z R1A bierze olej? U mnie przejechane prawie 60K i nawet mm.
Comment
-
Zamieszczone przez Rocky Zobacz postaByłem dzisiaj w ASO Hondy i poprosiłem o sprawdzenie po nr. VIN jakie mam tłoki. Miły Pan wpisał numer i znalazł tylko coś takiego jak na fotce:
Zamieszczone przez Rocky Zobacz postaTak w ogóle czy komuś z R1A bierze olej? U mnie przejechane prawie 60K i nawet mm.Last edited by MiCyran; 23-01-2020, 00:48.
Comment
-
Zamieszczone przez Rocky Zobacz postaByłem dzisiaj w ASO Hondy i poprosiłem o sprawdzenie po nr. VIN jakie mam tłoki. Miły Pan wpisał numer i znalazł tylko coś takiego jak na fotce:
Rozumiem, że posiadam R1A?
Tak w ogóle czy komuś z R1A bierze olej? U mnie przejechane prawie 60K i nawet mm.
Jeśli chodzi o zużycie, to do ponad 60 tyś. km też nie zauważyłem zużycia oleju, a potem założyłem lpg i zacząłem dolewać ok. 1l/10.000 km.
Comment
-
Zamieszczone przez hondamanone Zobacz posta@Rocky: Mi się wydaje, że masz tłoki R3A - do sprawdzenia jakąkolwiek kamerka inspekcyjną przez gniazdo na świece. Zostaw auto w ASO i poproś o wymianę pierścieni skoro są tacy pewni R1A
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Comment
Comment