No to pozostaje jeździć i obserwować bo nie robię wymian co 100km [emoji2]. Shella zmieniłem głównie z ciekawości czy na 5w-40 też będą konieczne dolewki. Na helixie zrobiłem niecałe 9k km i poszło ok 1.2 l na dolewke.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Na branie oleju niestety nic już nie zaradzisz- w sensie zmianą oleju, Shell czy LM czy inny i tak będzie brał.. może na którymś ciut mniej..
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta100% zgodny z wymaganiami Hondy.
Literka "B" odnosi się do diesli i to tych bez DPF. Różnica między dieslem B3 a dieslem B4 polega na sposobie podawania wtrysku paliwa, tzn. pompowtryskiwacze wieświagena wymagają B4 ale np Hondowski Common Rail wystarczy mu B3.
Zawsze w ACEA przy literce A towarzyszy literka B. Wiemy że normalny benzyniak i normalny diesel ma olej równorzędny czyli A3/B3 lub A3/B4 itd. Jedynie oleje stricte dla diesli z DPF mają samotnie "C". W związku że ACEA nie będzie projektować oleju do ochrony katalizatora w benzyniakach wydała rekomendację że grupa olejów "C" zapewnia niską popiołowość dla diesla więc tym bardziej dla nie kopcących sadzą benzyniaków.
Więc jeśli widzimy na etykiecie ACEA A3/B3 i A3/B4 to dla benzyniaka jest identyczne wymaganie A3. Czyli 100% zgodny.. Chodziło mi o to że ludzie dosłownie czytają instrukcję obsługi i szukają olejów A3/B3
- dokładnie takich - bo tak jest NAPISANE w instrukcji
i później kończy się wyborem oleju C3 - bo olejów z "opisem" A3/B3 jak na lekarstwo
Zamieszczone przez goly_93 Zobacz postaNo to pozostaje jeździć i obserwować bo nie robię wymian co 100km . Shella zmieniłem głównie z ciekawości czy na 5w-40 też będą konieczne dolewki. Na helixie zrobiłem niecałe 9k km i poszło ok 1.2 l na dolewke.Last edited by zorro102; 05-03-2021, 01:44.
Comment
-
Zamieszczone przez zorro102 Zobacz postaWszystkie testy jakie czytałem o oleju Shell-a jako jedyną jego wadę - wskazywały wysoką odparowalność - więc to może być przyczyną znikania większej ilości Shell-a. Ale weź też pod uwagę to że masz "felerny" 2012 rocznik....
Comment
-
kolega zorro102 miał na myśli pierścienie silnika (nie olej) w określonej partii Civic z rocznika 2012 o czym obszernie jest tutaj:
Remont silnika tłoki R1A_R3A rocznik 2012 - ZbiórkaKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez goly_93 Zobacz postawcześniej Helix 5W-30 zalecany przez ASO.
Comment
-
Zamieszczone przez arkan Zobacz postaMam nadzieję, że to nie był Helix 5w30 ACEA C3, który to wiele ASO często lało.
Comment
-
Zamieszczone przez goly_93 Zobacz postaDlaczego felerny? 2012 średnio zużywa więcej oleju niż późniejsze roczniki czy jak mam to rozumieć?Last edited by zorro102; 06-03-2021, 01:20.
Comment
-
On ma 2012r więc raczej z problemem.
Swoją drogą jak pisałem jak jadę w korku, wolniej bo ślisko to doleję, jak korzystam z koni to nie dolewam-już gdzieś pisałem o tym. Swoją drogą poprzednie auto toyota (140km) brała cały czas 1l./1000km (zgodnie z instrukcją użytkownika) a nawet więcej czasami.Last edited by Ahc9; 07-03-2021, 08:19.
Comment
-
Czy ktoś z was leje olej PMO Extreme EST 5w-30 do swojej IX generacji?
PMO - Marka, która jest odpowiedzią na popularne oleje silnikowe konkurencyjnych marek. Stworzona specjalnie po to, aby wyjść naprzeciw wymagającym klientom, którzy są zmęczeni olejami produkowanymi z myślą o ilości a nie jakości
no i kilka testów na jego temat: parametrami wygląda książkowo , w dodatku za tę cenę.
Dzień dobry, wykonaliśmy analizę nowego oleju PMO 5w30 Extreme EST. Postanowiliśmy podzielić się wynikami tych analiz. Zrobiliśmy podstawową analizę w Polarsie + widmo IR, dodatkowo zleciliśmy TBN i Test Noack w Polwaxie. Olej dopiero wchodzi do sprzedaży i jego cena powinna być w okolicach 145...
z racji tego że przeszukałem forum pod kątem oleju PMO Extreme EST 5w-30, i nic nie znalazłem , chciałbym usłyszeć od Was co o nim sądzicie.
Czy ktoś z was leje olej PMO Extreme EST 5w-30 do swojej X generacji?
PMO - Marka, która jest odpowiedzią na popularne oleje silnikowe konkurencyjnych marek. Stworzona specjalnie po to, aby wyjść naprzeciw wymagającym klientom, którzy są zmęczeni olejami produkowanymi z myślą o ilości a nie jakości
no i kilka testów na jego temat: parametrami wygląda książkowo , w dodatku za tę cenę.
wg producenta to cuda wianki
PMO - Marka, która jest odpowiedzią na popularne oleje silnikowe konkurencyjnych marek. Stworzona specjalnie po to, aby wyjść naprzeciw wymagającym klientom, którzy są już zmęczeni olejami produkowanymi z myślą o ilości a nie jakości. PMO zaliczane do segmentu premium wśród olejów są pewnego rodzaju ewenementem, gdyż pomimo swojej jakości oferowane są w przystępnej cenie. Oleje te produkowane są w holenderskiej fabryce przy zachowaniu najwyższego rygoru jakościowego. Znacząco przewyższają popularne i znane wszystkim oleje silnikowe.
Jest to nowość (bodajże od listopada 2020 ten olej w sprzedaży, ale może ktoś miał już okazję)
Pozdrawiam H!Last edited by rambo7; 09-03-2021, 10:08.
Comment
Comment