Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Fuchs Titan Race Pro S 5W/30 na pewno spełnia klasę API SL i normę ACEA A3? Czy jest to "FUCHS Recommendations"? Olej jest świetny ale z tego co pamiętam kiedyś miał jedynie zapewnienie producenta, że normy "spełnia i przewyższa". Możesz podać info z opakowania - dla mojej ciekawości.

Comment

FUCHS TITAN RACE PRO S 5W30 syntetyczny olej silnikowy fully synthetic ester oil do wysilonych silników - rajdy, wyścigi, drift. Opakowanie 5 litrów

Jak wpiszesz w wyszukiwarce nazwę oleju i wybierzesz "grafika" to znajdziesz fotki opakowania, a tam normy. Ale faktycznie przydała by się fotka aktualnego opakowania tegoż oleju, też jestem ciekaw co jest tam napisane.
      Moja łódka Civic..
      Mój "klekocik" Ceed..
      New... "Japończyk" e:Hev 2.0
      Coś na temat olejów..

Comment

Zamieszczone przez chromaticall Zobacz posta
        Ale on jest API SL a w instrukcji napisano API SM
        SL, SM.. jeden czort.. Co ciekawe oleje o specyfikacji ACEA A5/A1 mają specyfikację wg. API tylko SL ! zaś oleje o ACEA A3 mają dopuszczoną przez API normę SM lub SL... API to jest norma Amerykańska, my trzymamy się Europejskiej ACEA Tak w ogóle znalazłeś różnicę w necie miedzy SL a SM ?
        Last edited by Grzechu; 14-04-2017, 11:53.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        Coś na temat olejów..

Comment

IMG_1447.jpgFuchs Titan Race Pro S 5W-30 (03.2015) 1.jpgFuchs Titan Race Pro S 5W-30 (03.2015) 2.jpg

Może wyjaśnię dlaczego wybrałem ten olej.
          Instrukcja mówi wyraźnie A3/B3 potem A5/B5 lub olej o wyższej klasie jakościowej 0W20. Ten ostatni zwrot : o wyższej klasie jakościowej 0W20 wynika z prawdopodobnie z tego że są oleje 0W20 rzadkie jak woda ale są też nazwijmy to gęstsze.
          Mówia nam o tym wskaźniki lepkościowe (dynamiczne i kinematyczne ) oraz ten główny lepkościowy. Firma Fuchs na swojej firmowej stronie poleca olej TITAN GT1 0W-20 (XTL-Technology). Ale jak sprawdzimy parametry i porównamy z Pro race s 5W30 to widzimy że lepkość dynamiczna w -30C - 5000 (5W30) a przy 0W20 - 4600 a więc zbliżone wartości , wskaźnik lepkości 163(5W30) a 172 ma olej 0W20 a więc znowu blisko , mało tego olej 0W20 spełnia normę API - SL.
          Tak więc uznałem że 5W30 będzie olejem idealnym bo normę ACEA ma A3 ( 0W20 ma A5). Zadzwoniłem do 3 dealerów wszyscy mówili 5W30 jak najbardziej więc wybór mógł być tylko jeden.
          To doskonały olej V grupy czyli najwyższej , silnik ma u mnie ciężko krótkie odcinki , korki w mieście. Jestem pewny że wybrałem dobrze.

pozdrawiam

Comment

IMG_1449.jpgIMG_1451.jpg

Tak wygląda tył 5 l butli.

Comment

Trzeba będzie to przerzucić do olejowego... Bo tutaj jest wg schematu

MOD: Przeniesiono do odpowiedniego wątku.
              Last edited by Lukas; 14-04-2017, 14:21.

Comment

Zamieszczone przez mario54 Zobacz posta
                Może wyjaśnię dlaczego wybrałem ten olej.(... opis) Jestem pewny że wybrałem dobrze.
                ... i takie podejście mi się podoba , bravo maroi54, podszedłeś do wyboru bardzo profesjonalnie! Można ...? jak widzicie można . Zwykły użytkownik a wiedzę posiadł na poziomie ASO,, wie co to Norma, wie co to lepkość, wie co to warunki użytkowania. Nie ma lepszego wyboru jak wybór świadomy i przemyślany, żadne ASO nie dobierze nam tak oleju jak pokazał to mario na swoim przykładzie. Takie podejście mi imponuje .

Oczywiście można dyskutować czy można wybrać lepiej? ale to nie ma znaczenia, facet przemyślał sprawę, i to jest kluczowe! a do tego wie "co z czym się je" i wie że prócz parametru SAE są Normy w które się pięknie wpasował pod siebie (swoje warunki) . Po prostu medal .
                Last edited by rambo7; 16-04-2017, 22:50.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Na etykiecie bańki i karcie brak informacji o ACEA.

Comment

tak, owszem, ale proszę zwrócić uwagę co pisze w pierwszym zdaniu GB - nie trzeba tego tłumaczyć i nie znajdziemy w opisie "zaprojektowany w celu oszczędzania paliwa" - takich treści tam nie ma! Tam pisze tylko o High Performance Engines.
                    ale jak siędobrze poszuka to jest to olej o Normie ACEA A3.
                    https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-ra...5w30-5ltr.html
                    Bardzo fajny wybór, naprawdę niezły.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Podana strona to strona sprzedawcy oliwy - można pisać co się podoba. Proszę o 1 informację producenta, że ten olej uzyskał specyfikację A3 wg ACEA. Kiedyś szukałem takiej informacji, ponieważ chciałem ten olej zalać do silnika na gwarancji.

Comment

Bardzo ciekawy i łopatologicznie podany poradnik dot. wyboru olejów samochodowych.
                        https://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=40&t=13300

Comment

Może to przekona kolegę = degenerat =

I jeszcze taki link , w Anglii używają tych olei od dawna
                          Page 1 of 6 - Salems - Honda Civic EP3 - posted in Honda Civic EP3: The Basic car: Collected from new 13/06/2006[*:zb1yuiip] 2005 Civic Type R[*:zb1yuiip] Nighthawk Black[*:zb1yuiip] Air-conditioning[*:zb1yuiip] Honda Navigation SystemThe “Premier” Addition Premier Edition Number[*:zb1yuiip] Tinted Rear Windows[*:zb1yuiip] Type R embossed logo on the front Brake Calipers[*:zb1yuiip] Recaro Bucket Seats[*:zb1yuiip] Red Carpets[*:zb1yuiip] Momo Steering Wheel[*:zb1yuiip] Type R Mats Most peo...

Comment

Mnie nie trzeba przekonywać, jak dla mnie to najlepszy olej 5w30 jaki jest w sprzedaży (skład itp.). Ja potrzebuję napisu na butelce lub karty charakterystyki (FUCHSA) gdzie będzie napisane ACEA A3 - i to nie jest dla mnie tylko dla ASO.
                            W UK używali ich jak jeszcze były robione pod marką Silkolene.

Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                            SL, SM.. jeden czort.. Co ciekawe oleje o specyfikacji ACEA A5/A1 mają specyfikację wg. API tylko SL ! zaś oleje o ACEA A3 mają dopuszczoną przez API normę SM lub SL... API to jest norma Amerykańska, my trzymamy się Europejskiej ACEA Tak w ogóle znalazłeś różnicę w necie miedzy SL a SM ?
                            Olej A1 A5 z SN https://www.rockoil.co.uk/cm/images/...is_F_5W-30.pdf
                            Last edited by rambo7; 17-04-2017, 16:23. Powód: po sobie stosuj Edycję

Comment

Myślę że jak się powiększy obraz z tyłem butli widać wyraźnie A3 , nie wiem dlaczego w sprzedawanych w Polsce tego opisu nie ma.

FUCHS TITAN RACE PRO S.pdf

Może to będzie dobre
                              Last edited by rambo7; 17-04-2017, 16:23. Powód: po sobie stosuj Edycję

Comment

Fuchs titan race pro s bdb olej, zastanawiałem się nad nim już pół roku temu jak wybierałem olej do swego auta.. (ale póki co padło na Liqui moly synthoil longtime 0w30) jak na lepkość SAE 5W30 Fuchs titan race s ma bardzo db parametry lepkości i temp. płynięcia oraz noack, ale to wszystko dzięki dobrej bazie olejowej, polecałem ten olej już dawno na forum.. Koledze degeneratowi udało się znaleźć olej A1/A5 i SN sporo przejrzałem i ciężko było Pogratulować.
                                Last edited by Grzechu; 17-04-2017, 16:30.
                                Moja łódka Civic..
                                Mój "klekocik" Ceed..
                                Coś na temat olejów..

Comment

Working...
                                X