Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez login_87 Zobacz posta
    Czy LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W-40 będzie ok? Wybieram się za 2 tyg na Chorwację więc upał autostrady a i depnąć lubie... W PL jężdże głównie do pracy a przy weekendzie do rodziny (100 lub 300 km ).
    Na to te jazdy co opisałeś będzie bardzo ok.
    Ja jeżdżę raczej łagodnie, ale jak trzeba to nie waham się nacisnąć i nie mam myśli z tyłu głowy, że może nie powinienem bo olej czy coś.
    Przy okazji - na pokładzie mam ten sam co Ty rozważasz.

Comment

• ja się zdecydowałem na VALVOLINE SYNPOWER ENV C2 5W30 4L z racji tego ze większość miesięcy mamy w poniżej 20C a zmieniać mam zamiar co 10kkm-12kkm. Byłem dziś w ASO i powiedziano mi że nie będą robić problemu z wymianą jak się swój olej przywiezie, to raz, a druga sprawa powiedzieli/ dali do zrozumienia ze nie trzeba się trzymać systemu przypominania o przeglądzie z wymiana oleju. Nawet trafiłem tak ze był jakiś klient co hondami jezdzi i robi przebiegi po 200kkm i powiedzieli mi ze zmienia olej co +- 10kkm i że mu nic nie łyka oliwy. A zajechał na wymianę oleju X civic. A jak się z ciekawości spytałem co na to gwarancja na swój olej to odp. ze jak coś się sypnie to przychodzi pan z hondy i on decyduje czy uznać lub nie gwarancje.
      MOJA HONDA http://www.autowcentrum.pl/samochod/1999836993/

Comment

• Witam, mi zbliża się pierwszy przegląd, aktualny przebieg 9800 km, głównie jazda po mieście, postanowiłem że zaleję Motulem 0W20 Eco-Lite. Jak myślicie?

Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka

Comment

• Na FV miałem Castrol profesional h 0s20. Tylko trzeba by napisać do przedstawiciela Hondy w PL dlaczego uważają że 0w20 jest idealny na polskie warunki i czy dają gwarancję na że film olejowy nie zerwie się przy 140km/h jadąc z tą prędkością przez np 1h

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Comment

• Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
            czy dają gwarancję na że film olejowy nie zerwie się
            Zerwie się, a może i nie zerwie nawet tego nie zauważysz, silnik dalej będzie działał.. gwarancję spokojnie przejeździ... dopiero po większym przebiegu może objawić się to dziwnymi dźwiękami, większym zużyciem oleju, ale też nie koniecznie.. zależy jak będzie traktowane auto... 0W20 też smaruje.. ale jest przeznaczony do spokojnego i ekonomicznego użytkowania auta, tak jak wszystkie oleje z normą ACEA A5 o obniżonej lepkości wysokotemperaturowej. 140km/h wcale nie daje jakiegoś tam dużego obciążenia dla silnika, obroty są poniżej 4tys./min. Jakby tak jechać cały czas 200km/h to można już się zastanawiać czy zerwie czy nie.. Na pewno 0W20 da osobie znać w postaci ubytku, jest bardziej lotny, tak więc trzeba co jakiś czas zaglądać na bagnet ( latem-wysokie temp. otoczenia ), szczególnie jak ktoś robi duże przebiegi.
            Last edited by Grzechu; 02-07-2017, 00:12.
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            New... "Japończyk" e:Hev 2.0
            Coś na temat olejów..

Comment

ja się zdecydowałem na VALVOLINE SYNPOWER ENV C2 5W30
              a można wiedzieć z jakiego powodu używasz olej stricte do silnika diesla z filtrem DPF, obniżoną lepkością i wyjałowiony popiołowo? Krokiew twoja sprawa i jeśli to akceptuje ASO, w każdym razie to olej całkowicie niezgodny z zaleceniami olejowymi.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Bo tak zapewne podpowiedziała podpowiadaczka Valvoline
                Dopiero jak się rozwinie "więcej oliwy" to ukazują się dobre Synpowery, ale na 1 miejscu jest ten stricte dieslowski.
                Te kilka wypowiedzi powyżej świadczy o tym, że krucjata powinna trwać dalej

Comment

• Rambo 7 Napisane jest że ACEA A5/B5 lub API SM/CF. wiec... Używać nie użyłem ale mam zamiar kopić. Nawet na stronie valvoline jak się wklepie civica IX 1,8 to pierwszy wyskakuje VALVOLINE SYNPOWER ENV C2 5W30, wiec jak to jest?? Bądź mądry i pisz wiersze.
                  https://valvoline-eu.lubricantadviso...ca81765aad02fa

Roar wyprzedziłeś mnie z tą odp. ale jest tak jak piszesz.... to zwykły VALVOLINE SYNPOWER 5W30 4L jest lepszy do civic niż ENV?
                  Last edited by Krokiew; 02-07-2017, 10:37.

Comment

to zwykły VALVOLINE SYNPOWER 5W30 4L jest lepszy do civic niż ENV?
                    Olej stosowany musi być zgodny z instrukcją, a więc o specyfikacjach ACEA A5, A3 - zbrzydło już o tym pisać, setki razy powtarzane.. Olejów o tych specyfikacjach jest bardzo dużo w ofercie, zwykły Valvoline też będzie dobry, jeśli jest za tani możesz kupić np. olej firmy Penrite, albo jakiegoś Millersa czy LM, ważne aby był zgodny z tym co piszą w instrukcji obsługi auta.. wszystko jeden czort.. może być różnica w bazie olejowej - estry, pao.. oraz minimalnie w dodatkach, jeden będzie miał więcej cynku, drugi fosforu, a trzeci wodorotlenku potasu.. ale wszystkie są mniej więcej takie same gdyż muszą spełniać normę ACEA.
                    Last edited by Grzechu; 02-07-2017, 13:37.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Grzechu ale Valvoline ENV też ma normy A5 ale nagle R7 pisze że do diesla i na stronie Valvoline napisane że pasuje do civic-a i jak tu Kowalski ma rozumieć, dla tego tyle postów olejowych. Tylko teraz mam zagwostke, komu wierzyć, Valvoline bo pisze na stronie że można i wyskakuje jako pierwszy czy uznającego się za znawcę R7. Valvoline chyba by nie narażało się tak żeby rekomendować olej do samochodu który nie spełnia norm dla danego motoru w samochodzie.

Comment

• Mam kumpli w ASO Volvo i powiedzieli mi tak: lej to co zaleca producent auta a nie oleju ponieważ przy każdym problemie silnikowym, ASO będzie się wykręcić że był w lany zły olej. Dlatego na fakturze piszą: olej klienta Ale nie piszą jaki.

Comment

• Tylko dlaczego mam płacić 4 razy więcej za olej o tej samej specyfikacji? Z tego co patrzyłem to za castrola 5w30 w ASO bym zapłacił prawie 500 plna za 4 litry. Za te pieniądze mam 4 wymiany za koszt Valvoline mam zamiar zmieniać co 10kkm a w roku robię około 30kkm

Comment

• Ja zrobię tak: w dniu przeglądu kupię sobie Motul 0W20 Eco-Lite w sklepie na fakturę, w Hondzie poproszę o pieczątkę na tej fakturze i podepnę ją pod fakturę za przegląd. Daty na dokumentach się zgadzają i finito.

Comment

komu wierzyć,(...) czy uznającego się za znawcę R7
                              ja sie nie uznaję za znawce, spokojnie ja czytam to co widzę w Twoim opisie i konfrontuję to z tym co zaleca Instrukcja Hondy.
                              Wiec ten "znawca" czyta:
                              Zamieszczone przez Krokiew Zobacz posta
                              ja się zdecydowałem na VALVOLINE SYNPOWER ENV C2 5W30
                              kto to napisał? Ty !
                              więc czytam co widzę.
                              Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                              a można wiedzieć z jakiego powodu używasz olej stricte do silnika diesla z filtrem DPF, obniżoną lepkością i wyjałowiony popiołowo? Krokiew twoja sprawa i jeśli to akceptuje ASO, w każdym razie to olej całkowicie niezgodny z zaleceniami olejowymi.
                              a po chwili
                              Rambo 7 Napisane jest że ACEA A5/B5 lub API SM/CF. wiec...
                              no ...no co więc?
                              więc pytam co tam pisze ? "C2" czy "A5" ...zgadujesz czy sam nie wiesz... ?
                              o czym jest gadka?
                              co jest zalecane????? co "znawca" napisał? co instrukcja mówi.... panujesz nad tym co piszesz ?
                              na stronie Valvoline napisane
                              zawsze konfrontuj zapisy kogokolwiek łącznie ze znawcą z zaleceniami instrukcji, ani znawcy ani lobbyści nie powinni przesłaniać twojego myślenia.
                              Jeszcze raz, ...
                              dobrałeś olej całkowicie niezgodny z zalecaniami Hondy "C2" , "znawca" chciał się dowiedzieć z jakiego powodu taka decyzja ... a tu piszesz nagle o "A5" ? ... no ja nie jarzę... .
                              Last edited by rambo7; 02-07-2017, 14:43.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

• Voilà, w styczniu'17 Honda USA wprowadziła 0W16, nazywają go 'Ultimate Full Syntetic 0W16 Advanced Protection'
                                Jak na razie dopuszczony dla 2014, 2015 oraz 2016 Accord Hybrid oraz Plug-In.
                                Już wiemy, jakie oleje będą rekomendowane w XI genie :P

A17010B.PDF
                                Last edited by Lukas; 02-07-2017, 14:45.

Comment

Working...
                                X