Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

opinie użytkowników o zastosowanych olejach w Civic IX

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez Mikmat Zobacz posta
    Olej zmieniony był, bo jaśniutko na bagnecie.
    Tak z ciekawości zapytam, poziom oleju masz na max ?

Zamieszczone przez roar Zobacz posta
    W tym czasie wyściekło mnóstwo oleju i weszła cała bańka 4l LM na absolutnego maxa.
    4l to za dużo.. musiało być wlane ponad poziom maksymalny... albo podczas wymiany, jeszcze przed uruchomieniem silnika, wlane na max, potem było uruchomienie silnika, olej poszedł w filtr i znowu zostało dolane na maksa...
    Last edited by Grzechu; 19-06-2017, 10:57.
    Moja łódka Civic..
    Mój "klekocik" Ceed..
    New... "Japończyk" e:Hev 2.0
    Coś na temat olejów..

Comment

• Tak z ciekawości zapytam, poziom oleju masz na max ?
      Sprawdzę dokładnie jutro rano. Ale przy sprawdzaniu na drugi dzień po wymianie wydawało się że był maks., chociaż ta jasna oliwa na tym pomarańczowym bagnecie w słoneczny dzień nie była zbyt widoczna.

Comment

Olej podobno wymienili, ale w aucie nie znalazłem kanistra z resztką oleju, bo skoro w układzie mieści się ok. 3.7 litra, to czy po wymianie nie powinny zostać chociażby dwie setki oleju w bańce?
        mam to samo, ale weź tu się upomnij, wyjdziesz na "zarzucającego im przekręt". W większości ASO nie da się wejść na halę.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

• Wątek jest o opiniach o zastosowanych olejach więc dorzucę coś od siebie :-)
          Ok. 1 kkm temu wymieniłem olej z ASOwskiego Castrol Edge H 5w30 na Valvoline Synpower 5w40.
          Nie zauważyłem żadnych negatywnych różnic w pracy silnika, spalanie również pozostało bez zmian.
          Moje subiektywne wrażenie jest takie, że przy wyższych prędkościach obrotowych silnik pracuje jakby równiej i ciszej.

Comment

• Wymienić na 100% ci wymienili. Tylko pytanie czy na ten co przyniosłeś. Z ceny wynika ze kupileś coś drogiego.

Comment

• Olej to Fuchs Titan Supersyn LL 0w30 i kosztował ok. 150 zł/4 l.
              Za wymianę oleju w ASO (ich filtr i podkładka plus dolanie 0,5 l płynu chłodniczego) zapłaciłem 226 zł.

Comment

Olej to Fuchs Titan Supersyn LL 0w30 i kosztował ok. 150 zł/4 l.
                Za wymianę oleju w ASO (ich filtr i podkładka plus dolanie 0,5 l płynu chłodniczego) zapłaciłem 226 zł.
                To bardzo mało sobie policzyli, aż dziwne Sam filtr jak u nich kupić kosztuje 56zł, 5zł podkładka, a więc 150 + 50 + 5 = 205zł - jakby samemu wymieniać, a zapłaciłeś 226zł... a gdzie jeszcze płyn ? Czy 226 zł to za samą robociznę + filtr + płyn? Czyli łączny koszt 376zł... tak ?
                Last edited by Grzechu; 19-06-2017, 13:40.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
                  Czy 226 zł to za samą robociznę + filtr + płyn? Czyli łączny koszt 376zł... tak ?
                  Dokładnie tak. Zatem chyba nie tak mało
                  Last edited by Mikmat; 19-06-2017, 13:47.

Comment

• Odliczyć cenę filtra, podkładki oraz płynu na dolewkę wychodzi za robotę około 150zł.. normalnie, nie w ASO, wymiana kosztuje pewnie około 70zł. Myślę, że nie jest tak źle. W końcu to ASO
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• W ASO w Warszawie sama usługa wymiany oleju (czyli odkręcenie korka, wymiana filtra, nalanie oleju) przy wszystkich materiałach własnych kosztuje tak:

- ASO Ordona - 80zł - ten punkt już jest zamknięty
                      - ASO Plaza - 120zł
                      - ASO Aries - 100zł
                      Wszystkie ceny brutto.

W nie ASO ceny w Warszawie są różne, zazwyczaj 40-60zł brutto. W piątek wymieniałem olej w aucie żony w zakładzie niezależnym i zapłaciłem 29zł brutto.
                      Moje FD7

Comment

• Widać w moim przypadku starali się bardziej. No i zmieścili 4 l oleju w silniku. To musiało kosztować

Comment

Olej podobno wymienili,
                          Stoję przed podobnym dylematem. Nie za długo czeka mnie kolejna wymiana. Planuję jechać ze swoim olejem i zastanawiam się, czy wleją co przywiozę, czy może coś swojego. Chyba trzeba będzie kamerki zamontować, jak w tym programie "będzie pan zadowolony"

Ceny w ASO mają trochę z kosmosu i za 6 l Shell policzyli sobie ostatnio ponad 600zł. Za takie pieniądze mam dwie zmiany Motul 300V 5W30 i jeszcze zostanie na podkładkę i filtr
                          Na fakturze znalazłem nawet pozycję: "dojazd z parkingu przed salonem do warsztatu w serwisie", normalnie motogodziny policzone i cena. Kurde z 50 metrów ujechali
                          Potem się dziwią, że ludzie do ASO nie chcą jeździć. Auto na gwarancji, bykowe trzeba zapłacić.
                          Pozdrawiam Czarodziej
                          Mój Szogun

Comment

• Zamieszczone przez ASz
                            W którym ASO doliczają za przejazd z parkingu do serwisu
                            W Bydgoszczy. Niestety był to jedyny serwis w mojej okolicy, który nie robił problemów z zalaniem oleju innego niż 0W20. Coś za coś
                            Pozdrawiam Czarodziej
                            Mój Szogun

Comment

• Za takie coś powinieneś złożyć oficjalną pisemną skargę na serwis.
                              No chyba ze pieprznąłeś kluczykami o biurko i potraktowałeś kogoś jak pachołka.

Comment

• Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                                Literatury fachowej jest mnóstwo
                                No to proszę o podanie listy literatury fachowej, o której kolega mówi (tytuły, autorów i numery ISBN, żebym mógł sobie kupić).
                                I przy okazji mam pytanie (jeżeli nie jest to tajemnica) - jakie kolega ma wykształcenie i jaki wykonuje obecnie zawód? (pytam dlatego, żeby zweryfikować czy opinie kolegi na forum są poparte właściwym wykształceniem czy są opiniami laika...
                                bonito

Słuchaj kolego, żeby w taki sposób wyjeżdzać to wypadałoby się przynajmniej przywitać z forumowiczami, a wlazłeś jak do obory i nawet dzień dobry niema (wpis #52 rok temu https://www.civicforum.pl/showthread...008#post310008 ), a ode mnie wymagasz zwierzeń o sobie? opanuj się. Dla Ciebie mogę być laikiem.
                                Last edited by rambo7; 20-06-2017, 07:17. Powód: Regulamin pkt 2.

Comment

Working...
                                X