Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamieszczone przez arkan Zobacz posta
    A na jakim oleju jeździsz ?
    0w20 i opony 205/55/16 (zimówki)

Comment

• Dzisiaj z tankowania spalanie wyszło mi (pod sam korek) 5.0l/100km, pod spodem zdjęcia spalania jakie pokazał komputer oraz średnia spalania z odcinka ponad 4000km
      20170223_224651.jpg
      20170223_224701.jpg

Comment

• LukasVD, tak jak obiecalem.. I wcale się mocno nie wysilałem.. jazda przepisowa, drogą krajową, czyli ograniczenie 90km/h - tutaj ustawiałem tempomat na 90km/h, tam gdzie miejscowości to oczywiście 50 i tam gdzie 70 to 70km/h. Wyprzedzałem tylko ciężarówki, bo tylko one wolniej jechały i to nie wszystkie hehe Co ciekawe cały ten przebieg miałem spalanie 4,6l /100km ale niestety przy parkowaniu na parkingu i jedne światła spowodowały, że przeskoczyło na 4,7l...

2017-02-24 18.19.33.jpg
        Last edited by Grzechu; 24-02-2017, 19:01.
        Moja łódka Civic..
        Mój "klekocik" Ceed..
        New... "Japończyk" e:Hev 2.0
        Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
          LukasVD, tak jak obiecalem.. I wcale się mocno nie wysilałem.. jazda przepisowa, drogą krajową, czyli ograniczenie 90km/h - tutaj ustawiałem tempomat na 90km/h, tam gdzie miejscowości to oczywiście 50 i tam gdzie 70 to 70km/h. Wyprzedzałem tylko ciężarówki, bo tylko one wolniej jechały i to nie wszystkie hehe Co ciekawe cały ten przebieg miałem spalanie 4,6l /100km ale niestety przy parkowaniu na parkingu i jedne światła spowodowały, że przeskoczyło na 4,7l...

[ATTACH=CONFIG]33424[/ATTACH]
          Świetny wynik, jako że jeździmy na tym samym oleju to możemy przyjąć że 1.4 pali ok 0.5L mniej niż 1.8

Comment

• Zamieszczone przez LukasVD Zobacz posta
            Świetny wynik, jako że jeździmy na tym samym oleju to możemy przyjąć że 1.4 pali ok 0.5L mniej niż 1.8
            Dokładnie! A ten olej na którym latamy jest na prawdę rewelacyjny! Wynik który dziś osiągnąłem jest na poziomie oleju 0w20... Zobaczymy jak będzie wiosną, może jeszcze lepiej niż na 0w20
            Moja łódka Civic..
            Mój "klekocik" Ceed..
            Coś na temat olejów..

Comment

• Zamieszczone przez Grzechu Zobacz posta
              Dokładnie! A ten olej na którym latamy jest na prawdę rewelacyjny! Wynik który dziś osiągnąłem jest na poziomie oleju 0w20... Zobaczymy jak będzie wiosną, może jeszcze lepiej niż na 0w20
              Sądząc po lepkości to niby olej eko a jednak posiada HTHS>3.5 przy 150stopniach. Łączy dwie sprzeczne cechy - sensowna ochrona silnika i niskie zużycie paliwa.
              Prawda, że opłaca wgryzać się w karty informacji o produkcie?
              Last edited by Lukas; 24-02-2017, 19:27.

Comment

Sądząc po lepkości to niby olej eko a jednak posiada HTHS>3.5 przy 150stopniach. Łączy dwie sprzeczne cechy - sensowna ochrona silnika i niskie zużycie paliwa.
                Prawda, że opłaca wgryzać się w karty informacji o produkcie?
                Bez czytania kart nie mowy o przemyślanym i sensownym wyborze... No właśnie HTHS jest powyżej tych 3,5 czyli w sumie tak jak przy olejach 5w40, ale olej jest bardziej "lejący" przy zwykłej temp. użytkowania, wniosek taki, że musi mieć cienki ale mocny film olejowy, widać jest jakiś dodatek, który mocno wiąże cząsteczki oleju... oczywiście, żeby nie przechwalić ale póki co na prawdę jestem pozytywnie zaskoczony.
                Moja łódka Civic..
                Mój "klekocik" Ceed..
                Coś na temat olejów..

Comment

• Mówicie o LM 0w30?

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                    Mówicie o LM 0w30?
                    Tak. LM Synthoil Longtime 0W-30.
                    Moja łódka Civic..
                    Mój "klekocik" Ceed..
                    Coś na temat olejów..

Comment

• Jeździłem na nim, bardzo fajny...tylko szybko się zużywa

Comment

• Zamieszczone przez PJW Zobacz posta
                        tylko szybko się zużywa
                        To znaczy ? ubywało szybko ? A jeśli masz na myśli to "drugie zużycie" to gratuluje narządu diagnostyki zużycia oleju hehe
                        Moja łódka Civic..
                        Mój "klekocik" Ceed..
                        Coś na temat olejów..

Comment

• Mi nic nie ubyło, ale parametry z karty charakterystyki mówiące o szybkości zużywania się oleju są bardzo słabe w porównaniu z innymi olejami, a to niby Longlife..

Comment

• Piszesz o Noack = 10.2%? Fakt nie jest najlepszy ale bez tragedii. W moim wypadku nie ma większego znaczenia bo zmieniam olej co max. 12000km.

EDIT: Trzeba też pamiętać że Noack jest mierzony przy temperaturze oleju 150st. - nie sądzę żeby w naszym poczciwym R18 takie temperatury oleju występowały często, chyba że ktoś lubi pałować ale wtedy powinien to robić na 5W40
                            Last edited by Lukas; 27-02-2017, 08:51.

Comment

• wątek coraz bardziej ciekawy się robi, z uwagi na wnioski jakie wynikają z dodatkowych informacji jak np. rodzaj zastosowanego oleju, ale żeby to nie był kolejny wątek olejowy to uważam że w temacie:
                              "Spalanie w 9 genie same wyniki"
                              Zamieszczone przez ;183099
                              model:
                              silnik:
                              skrzynia:
                              styl jazdy:
                              rodzaj trasy:
                              system Econ:
                              średnie spalanie:

W miarę możliwości proszę bez OT ;D żeby nie zamulać tematu.
                              Pozdro.
                              no i mamy O.T. ale trudno, warto by trochę wrócić na właściwe tory.

w tej rozpisce brakuje mi kilku rzeczy które dopisałem na tłusto:

silnik:
                              rodzaj oleju (SAE):
                              skrzynia (M/A):
                              A/C (On czy OFF?):
                              styl jazdy:
                              rodzaj trasy / (długość odcinka testowego):
                              system Econ:
                              system i-shift:
                              rodzaj opony - (szerokość):
                              ciśnienie w oponach:
                              ciężar auta (osoby + bagaż):
                              średnia prędkość (odcinka testowego):
                              średnie spalanie:
                              Zastosowany ekodrajwing (tak/nie):
                              Umiejętności Ekodrajwingu (słabe/dobre/b.dobre):
                              Ilość zatrzymań na całej trasie (tylko Parkingi gaszenie silnika):

Może coś jeszcze? ale w kontekście spalania "same wyniki" to zawsze jest obarczone błędem subiektywnym. Jak ktoś poda taki zestaw informacji to już mamy jakiś obraz tego jak jechał.

Trzeba jakoś wrócić do Idei tematu!
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Piszesz o Noack = 10.2%? Fakt nie jest najlepszy ale bez tragedii. W moim wypadku nie ma większego znaczenia bo zmieniam olej co max. 12000km.

EDIT: Trzeba też pamiętać że Noack jest mierzony przy temperaturze oleju 150st. - nie sądzę żeby w naszym poczciwym R18 takie temperatury oleju występowały często, chyba że ktoś lubi pałować ale wtedy powinien to robić na 5W40
                                Masz całkowitą rację, do zmiany oleju co 12 tyś jest super . Tylko dlaczego reklamują go jako Longlife?

Co do spalania...
                                Ostatnio zacząłem jeździć dużo dynamiczniej, więcej w mieście i tak spalanie z baku potrafi podejść pod 8 l . Gdzie wcześniej miewałem głównie około po 6,2-6,5. Co prawda ostatnio z trasy 240 km miałem spalanie 5.7, ale nie zrobiłem zdj... Może niedługo spróbuję zrobić ekowyzwanie . Jeżdżę na oleju 0W40.

Comment

Working...
                                X