Zamieszczone przez arkan
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Dzisiaj z tankowania spalanie wyszło mi (pod sam korek) 5.0l/100km, pod spodem zdjęcia spalania jakie pokazał komputer oraz średnia spalania z odcinka ponad 4000km
20170223_224651.jpg
20170223_224701.jpg
Comment
-
LukasVD, tak jak obiecalem..I wcale się mocno nie wysilałem.. jazda przepisowa, drogą krajową, czyli ograniczenie 90km/h - tutaj ustawiałem tempomat na 90km/h, tam gdzie miejscowości to oczywiście 50 i tam gdzie 70 to 70km/h. Wyprzedzałem tylko ciężarówki, bo tylko one wolniej jechały i to nie wszystkie hehe
Co ciekawe cały ten przebieg miałem spalanie 4,6l /100km ale niestety przy parkowaniu na parkingu i jedne światła spowodowały, że przeskoczyło na 4,7l...
2017-02-24 18.19.33.jpgLast edited by Grzechu; 24-02-2017, 19:01.
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaLukasVD, tak jak obiecalem..I wcale się mocno nie wysilałem.. jazda przepisowa, drogą krajową, czyli ograniczenie 90km/h - tutaj ustawiałem tempomat na 90km/h, tam gdzie miejscowości to oczywiście 50 i tam gdzie 70 to 70km/h. Wyprzedzałem tylko ciężarówki, bo tylko one wolniej jechały i to nie wszystkie hehe
Co ciekawe cały ten przebieg miałem spalanie 4,6l /100km ale niestety przy parkowaniu na parkingu i jedne światła spowodowały, że przeskoczyło na 4,7l...
[ATTACH=CONFIG]33424[/ATTACH]
Comment
-
Zamieszczone przez LukasVD Zobacz postaŚwietny wynik, jako że jeździmy na tym samym oleju to możemy przyjąć że 1.4 pali ok 0.5L mniej niż 1.8
Comment
-
Zamieszczone przez Grzechu Zobacz postaDokładnie! A ten olej na którym latamy jest na prawdę rewelacyjny! Wynik który dziś osiągnąłem jest na poziomie oleju 0w20... Zobaczymy jak będzie wiosną, może jeszcze lepiej niż na 0w20
Prawda, że opłaca wgryzać się w karty informacji o produkcie?Last edited by Lukas; 24-02-2017, 19:27.
Comment
-
Zamieszczone przez LukasVD Zobacz postaSądząc po lepkości to niby olej eko a jednak posiada HTHS>3.5 przy 150stopniach. Łączy dwie sprzeczne cechy - sensowna ochrona silnika i niskie zużycie paliwa.
Prawda, że opłaca wgryzać się w karty informacji o produkcie?ale póki co na prawdę jestem pozytywnie zaskoczony.
Comment
-
-
Zamieszczone przez PJW Zobacz postatylko szybko się zużywaubywało szybko ? A jeśli masz na myśli to "drugie zużycie" to gratuluje narządu diagnostyki zużycia oleju hehe
Comment
-
Piszesz o Noack = 10.2%? Fakt nie jest najlepszy ale bez tragedii. W moim wypadku nie ma większego znaczenia bo zmieniam olej co max. 12000km.
EDIT: Trzeba też pamiętać że Noack jest mierzony przy temperaturze oleju 150st. - nie sądzę żeby w naszym poczciwym R18 takie temperatury oleju występowały często, chyba że ktoś lubi pałować ale wtedy powinien to robić na 5W40Last edited by Lukas; 27-02-2017, 08:51.
Comment
-
wątek coraz bardziej ciekawy się robi, z uwagi na wnioski jakie wynikają z dodatkowych informacji jak np. rodzaj zastosowanego oleju, ale żeby to nie był kolejny wątek olejowy to uważam że w temacie:
"Spalanie w 9 genie same wyniki"
Zamieszczone przez ;183099model:
silnik:
skrzynia:
styl jazdy:
rodzaj trasy:
system Econ:
średnie spalanie:
W miarę możliwości proszę bez OT ;D żeby nie zamulać tematu.
Pozdro.
w tej rozpisce brakuje mi kilku rzeczy które dopisałem na tłusto:
silnik:
rodzaj oleju (SAE):
skrzynia (M/A):
A/C (On czy OFF?):
styl jazdy:
rodzaj trasy / (długość odcinka testowego):
system Econ:
system i-shift:
rodzaj opony - (szerokość):
ciśnienie w oponach:
ciężar auta (osoby + bagaż):
średnia prędkość (odcinka testowego):
średnie spalanie:
Zastosowany ekodrajwing (tak/nie):
Umiejętności Ekodrajwingu (słabe/dobre/b.dobre):
Ilość zatrzymań na całej trasie (tylko Parkingi gaszenie silnika):
Może coś jeszcze? ale w kontekście spalania "same wyniki" to zawsze jest obarczone błędem subiektywnym. Jak ktoś poda taki zestaw informacji to już mamy jakiś obraz tego jak jechał.
Trzeba jakoś wrócić do Idei tematu!Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez LukasVD Zobacz postaPiszesz o Noack = 10.2%? Fakt nie jest najlepszy ale bez tragedii. W moim wypadku nie ma większego znaczenia bo zmieniam olej co max. 12000km.
EDIT: Trzeba też pamiętać że Noack jest mierzony przy temperaturze oleju 150st. - nie sądzę żeby w naszym poczciwym R18 takie temperatury oleju występowały często, chyba że ktoś lubi pałować ale wtedy powinien to robić na 5W40. Tylko dlaczego reklamują go jako Longlife?
Co do spalania...
Ostatnio zacząłem jeździć dużo dynamiczniej, więcej w mieście i tak spalanie z baku potrafi podejść pod 8 l. Gdzie wcześniej miewałem głównie około po 6,2-6,5. Co prawda ostatnio z trasy 240 km miałem spalanie 5.7, ale nie zrobiłem zdj... Może niedługo spróbuję zrobić ekowyzwanie
. Jeżdżę na oleju 0W40.
Comment
Comment