Zamieszczone przez Alix
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalanie w modelu IX- dyskusje na temat ekonomiki jazdy, ekodrajwingu itp.
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Zamieszczone przez PJW Zobacz postaZ mojego doświadczenia wynika, że im szybciej jedziesz i masz większe spalanie tym większe są rozbiezności.
Temat zasięgu był już poruszany. Nie jest to do zera zbiornika, bo na przebiegu 0 km da się zrobić nawet 40 km jadąc oszczędnie.
A co do wskazań średniego spalania - prawie zawsze komputer pokazuje mi gorsze spalanie niż jest w rzeczywistości. Czasem są to minimalne różnice, a czasem dość wyraźne. Ale nie zauważyłem, żeby rozbieżności miały jakąkolwiek zależność do prędkości i wysokości spalania - wygląda to dość losowo.Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC
Comment
-
Ja to liczę tak. Zawsze biorę paragon ze stacji (po zalaniu do pełna) i wchodzi mi 41-42 litry.
Do pojawienia się rezerwy (60km) robię 620km. Nie ryzykuję do 10km tylko jadę na stację jak mam do przejechania jakieś 30-40km. Wtedy już mam jakieś 640km przejechane.
Wedle instrukcji obsługi (42l*100 / 640km = 6,5). Zgadza się z imidem +/-.
Comment
-
To ja się przyznam ile Type R bez oszczędzania pali - bez przejmowania się wskaźnikiem spalania, przyjemność z jazdy i efektywny transport: Trasy ok. 600km - 60% autostrada 160-180km/h, trochę lokalnych krótkich odcinków, 30% górskie drogi częściowo przebyte na +R, ale bez szaleństw i ekscesow do odcinki generalnie bo publiczne drogi i rodzinka zawsze na pokładzie - zdrowy rozsądek zachowany - średnia z kompa 9,3 litra. W sumie nieźle jak na oferowane tempo jazdy. Od razu średnia długofalowa mi spadła z 10,3 na 10,1 w sumie
To jest fajne wrażenie - jedziesz 170km/h a tu ci średnie spalanie spada
Last edited by Alix; 29-07-2016, 10:32.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Wiesz no 9 z hakiem z wakacyjnego wyjazdu trudno nazwać groszami, ale faktycznie do tempa i łatwości jazdy jest OK.............................C I V I C
.. generacje . wersje usportowione ..silniki
.
.
Autka: 4gen żelazko ED7 / 8gen ufo FK2 / 9gen Type R / Jaguar XJ-SC / Jaguar F-Type R / Mini F56 JCW / Nasz kanał LEGO
Comment
-
Porównuje do tego co mam pod dachem, czyli Freemont z silnikiem 3,6, 280 KM, fakt masa masą (2 tony), ale pali 9 l w trasie, bez nagłego przyspieszania przy jeździe do 105 km/h (tempomat na 150-160 to wynik 14-15 l).... Więc jeżeli cisnąłeś po 170 i miałeś poniżej 10 l to szacun do autka i kierowcy, nic tylko lać i śmigać!
Comment
Comment